Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam nowy rower, zrobiłem nim dopiero 207km i teraz siadam na siodełko i siodełko samo cały czas w górę się ustawia. Dokręcałem, czyściłem wszystko znów dokręcałem i nadal to samo? Co się tam mogło zepsuć?

Napisano

Ostatnio myłem rower, bawiłem się tym siodełkiem wszystko zrobione wyczyszczone dokręcone. Dziś biorę rower żeby zrobić nową aktualizację Boscha i tylko słyszę ten dźwięk i siodełko znów pracuje. Po prostu się wkurzyłem. Na drugim zdjęciu już jest poluzowane, ale aż tak mocno w górę nie idzie XD

siodło.jpg

siodło2.jpg

Napisano

Rower był zamówiony na bike-discount.de i teraz pytanie, jeśli faktycznie jest źle zamontowane to wina leży po stronie sklepu czy serwisu/sklepu do którego zamawiałem i płaciłem im za złożenie tego roweru? Trochę kasy im jednak zostawiłem i teraz to po prostu jestem w mocnym szoku

jarzmo2.jpg

Napisano (edytowane)

W trakcie ostatniego wypadu w góry czyli miałem jakieś 170km przejechane siodełko zaczęło dźwigać się w górę w trakcie jazdy musiałem użyć imbusa żeby je poprawić i tak kilka razy. Myślałem, że wszystko będzie spoko ale nawet po odtłuszczeniu w domu i jeżdżeniu po ogródku to samo a nawet postępuje coraz szybciej się odchyla.

Edytowane przez saym0n
Napisano
Godzinę temu, CoolBreezeOne napisał:

Ze zdjęcia, drugiego, mam nieodparte wrażenie, że zamontowałeś jarzmo siodła na odwrót. Tak mi wychodzi z widoku śruby. Dwa, czy dokrękcasz śrubę odpowiednim momentem?

Też mi się tak wydaje. Ta sztyca ma niewielki offset, ale ewidentnie więcej jarzma powinno wystawać do tyłu.

To jest taka konstrukcja:

SDG - TELLIS V2 DROPPER SEATPOST - 34.9MM – Rouleur Cycles

Napisano

Nawet gdyby kołyska była odwrotnie to nic nie tłumaczy luzowania się by siodło było w takiej pozycji jak na drugiej fotce. Tam widzę jakąś śrubkę na 3 Nm. Do czego to jest? Jak tu nie ma jakiś problemów natury siły dokręcenia albo coś jest zrypane z gwintami, luzuje się to nic nie wymyślimy. System nie jest skomplikowany więc nie powinno być takich ceregieli. 

Napisano

@Tyfon79 raczej ta śruba na 3 niuty nie służy do regulacji położenia / pochylenia siodła. Zerknij na to zdjęcie:

image.thumb.jpeg.0d1871b0af903361c816316c5c07ce69.jpeg

Wygląda na to, że ta śruba 3 Nm to raczej temat serwisowy samej sztycy. Boczne śruby 17 Nm odpowiadają za:

• trzymanie siodła, 
  • regulację przód / tył, 
  • pochylenie. 

Wygląda to tak, że te oznaczone przeze mnie miejsca w opierają się o dolną kołyskę, która jest trwale połączona ze sztycą. Dociągasz z obu stron i to powinno się trzymać. Spróbowałbym:

• odtłuścić miejsca oznaczone na kolejnym foto (oczywiście z obu stron), 
  • nałożyć pasty do karbonu, 
  • skręcić całość faktycznie na 17 Nm - bez klucza się nie obejdzie. 

image.thumb.jpeg.8ee7ba2869c197cc54af0f530cf5b87c.jpeg

image.jpeg

Ciekawostka na koniec... Kołyska na dole jest półokrągła. Za to dociski, które po niej jeżdżą na fotkach wyglądają na proste. Siłą rzeczy punkt styku wygląda na tych fotkach na prosty. 

PS
Strzałka na fotce po złe stronie tego zacisku. Miałem na myśli drugą stronę tego elementu. 

Napisano

Wczoraj Szczyrk jakieś 32km jeżdżenia, siodełko ustawione prosto. Nie zmieniałem nic w trakcie trasy więc trochę na plus, jednak poszło znów do góry trochę. Pasty do karbonu nie mam, klucz dynamometryczny muszę kupić. Rower jedzie na serwis 20 maja więc tam ich też będę męczył. Dodam dwa zdjęcia, przepraszam ale rower jeszcze nie był myty.

Zdjęcia zbyt duże więc wrzucam linki

https://zapodaj.net/plik-3Yzz9bwRW8

https://zapodaj.net/plik-E3kMQcqZzk

Napisano
W dniu 9.05.2026 o 07:52, Eathan napisał:

Ciekawostka na koniec... Kołyska na dole jest półokrągła. Za to dociski, które po niej jeżdżą na fotkach wyglądają na proste. Siłą rzeczy punkt styku wygląda na tych fotkach na prosty. 

PS
Strzałka na fotce po złe stronie tego zacisku. Miałem na myśli drugą stronę tego elementu. 

Wyglada raczej jak kołyska na dole jest sciskana zakrzywioną powierzchnią elementu ze śrubą (czerowny marker). Ten który pokazałeś strzałką łapie za pręty siodełka (moje oznaczenie na zielono).

zacisk.jpg

• +1 pomógł 1
Napisano

@saym0n pocieszę Ciebie  ,    problem  z mocowaniem  siodła do tej sztycy jest znany i bardzo szeroki.  Na niemieckich forach  wszyscy klną  na tą sztycę .  Nie ważne czy dobrym momentem przykręcisz  i tak będzie się  siodło przestawiać .  Taka wada  konstrukcyjna jest i tego nie przeskoczysz bez zrobienia druciarstwa .  Ustalenie pozycji , zaznaczenie  i  wyżłobienie  na powierzchni styku ząbków. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Praktycznie wszystko ma śruby od dołu wkręcane i się żyje, działa. Tu się szczycili rozwiązaniem jakiegoś pseudo problemu i wyszła kupa zdaje się ... częsty standard. Swoją drogą Radony są tu często polecane i rodzi się pytanie jak to jest, że nikt o tym nie wie? 

Napisano

@Tyfon79 w normalnych sztycach na dwie śruby masz  max 5 Nm i to super stabilnie trzyma. W tych gównianych sztycach SDG z bocznym łapaniem  masz 17 Nm i to się okazuje ,że jest jeszcze za mało aby utrzymało pręty siodełka w ryzach. Już patrząc po samych elementach i wynikającej z tego koncepcji widać ,że to nie ma prawa się udać.

• +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 11.05.2026 o 10:00, pecio napisał:

@saym0n pocieszę Ciebie  ,    problem  z mocowaniem  siodła do tej sztycy jest znany i bardzo szeroki.  Na niemieckich forach  wszyscy klną  na tą sztycę .  Nie ważne czy dobrym momentem przykręcisz  i tak będzie się  siodło przestawiać .  Taka wada  konstrukcyjna jest i tego nie przeskoczysz bez zrobienia druciarstwa .  Ustalenie pozycji , zaznaczenie  i  wyżłobienie  na powierzchni styku ząbków. 

To mnie teraz zaskoczyłeś , wiedziałem że starsze modele radonów miały problemy z osłoną baterii wersja na gumki. Ludzie używali opasek na rzepy żeby ją mocować. Dwóch moich znajomych też kupiło rowery i jednak za taką samą kasę nie było szansy na takie komponenty jakie mam w tym rowerze. Jadę do serwisu 20 maja zobaczymy co tam powiedzą, oni radony sprowadzają i serwisują więc powinni być w temacie jeśli temat jest znany. Jeśli druciarstwo pomoże to spoko ważne żeby wyeliminować ten problem bo rower jest naprawdę fajny.