Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam nowy rower, zrobiłem nim dopiero 207km i teraz siadam na siodełko i siodełko samo cały czas w górę się ustawia. Dokręcałem, czyściłem wszystko znów dokręcałem i nadal to samo? Co się tam mogło zepsuć?

Napisano

Ostatnio myłem rower, bawiłem się tym siodełkiem wszystko zrobione wyczyszczone dokręcone. Dziś biorę rower żeby zrobić nową aktualizację Boscha i tylko słyszę ten dźwięk i siodełko znów pracuje. Po prostu się wkurzyłem. Na drugim zdjęciu już jest poluzowane, ale aż tak mocno w górę nie idzie XD

siodło.jpg

siodło2.jpg

Napisano

Rower był zamówiony na bike-discount.de i teraz pytanie, jeśli faktycznie jest źle zamontowane to wina leży po stronie sklepu czy serwisu/sklepu do którego zamawiałem i płaciłem im za złożenie tego roweru? Trochę kasy im jednak zostawiłem i teraz to po prostu jestem w mocnym szoku

jarzmo2.jpg

Napisano (edytowane)

W trakcie ostatniego wypadu w góry czyli miałem jakieś 170km przejechane siodełko zaczęło dźwigać się w górę w trakcie jazdy musiałem użyć imbusa żeby je poprawić i tak kilka razy. Myślałem, że wszystko będzie spoko ale nawet po odtłuszczeniu w domu i jeżdżeniu po ogródku to samo a nawet postępuje coraz szybciej się odchyla.

Edytowane przez saym0n
Napisano
Godzinę temu, CoolBreezeOne napisał:

Ze zdjęcia, drugiego, mam nieodparte wrażenie, że zamontowałeś jarzmo siodła na odwrót. Tak mi wychodzi z widoku śruby. Dwa, czy dokrękcasz śrubę odpowiednim momentem?

Też mi się tak wydaje. Ta sztyca ma niewielki offset, ale ewidentnie więcej jarzma powinno wystawać do tyłu.

To jest taka konstrukcja:

SDG - TELLIS V2 DROPPER SEATPOST - 34.9MM – Rouleur Cycles

Napisano

Nawet gdyby kołyska była odwrotnie to nic nie tłumaczy luzowania się by siodło było w takiej pozycji jak na drugiej fotce. Tam widzę jakąś śrubkę na 3 Nm. Do czego to jest? Jak tu nie ma jakiś problemów natury siły dokręcenia albo coś jest zrypane z gwintami, luzuje się to nic nie wymyślimy. System nie jest skomplikowany więc nie powinno być takich ceregieli.