saym0n Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Mam nowy rower, zrobiłem nim dopiero 207km i teraz siadam na siodełko i siodełko samo cały czas w górę się ustawia. Dokręcałem, czyściłem wszystko znów dokręcałem i nadal to samo? Co się tam mogło zepsuć? Cytuj
pecio Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Może byś dał jakieś zdjęcie bo tak to wróżenie .... 1 Cytuj
Eathan Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Dodajmy, że chodzi o fotę sztycy i jarzemka. Stawiam, że jednak nie dokręcasz tego w odpowiedni sposób i stąd problem. Cytuj
dfq Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Może masz sztycę z jarzemkiem na jedną śrubę ? Badziewny patent Cytuj
saym0n Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Ostatnio myłem rower, bawiłem się tym siodełkiem wszystko zrobione wyczyszczone dokręcone. Dziś biorę rower żeby zrobić nową aktualizację Boscha i tylko słyszę ten dźwięk i siodełko znów pracuje. Po prostu się wkurzyłem. Na drugim zdjęciu już jest poluzowane, ale aż tak mocno w górę nie idzie XD Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Ze zdjęcia, drugiego, mam nieodparte wrażenie, że zamontowałeś jarzmo siodła na odwrót. Tak mi wychodzi z widoku śruby. Dwa, czy dokrękcasz śrubę odpowiednim momentem? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) Edit: Jarzmo wygląda w porządku patrząc na kolejną fotkę. Edytowane 5 godzin temu przez przecietny.kolarz Cytuj
saym0n Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Rower był zamówiony na bike-discount.de i teraz pytanie, jeśli faktycznie jest źle zamontowane to wina leży po stronie sklepu czy serwisu/sklepu do którego zamawiałem i płaciłem im za złożenie tego roweru? Trochę kasy im jednak zostawiłem i teraz to po prostu jestem w mocnym szoku Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu To było tylko złudzenie w takim razie, tu jest wszystko dobrze. Dokręcasz z momentem 17Nm? To bardzo dużo i ciężko to wyczuć zwykłym kluczem. Cytuj
saym0n Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Nie mam klucza, dokręcam ręcznie dość mocno chyba, że mi się tylko tak wydaje Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Tylko nie rozumiem do końca: Było dobrze przez 200km, zaczałeś coś kombinować i wtedy zaczęły się problemy? Cytuj
saym0n Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowane) W trakcie ostatniego wypadu w góry czyli miałem jakieś 170km przejechane siodełko zaczęło dźwigać się w górę w trakcie jazdy musiałem użyć imbusa żeby je poprawić i tak kilka razy. Myślałem, że wszystko będzie spoko ale nawet po odtłuszczeniu w domu i jeżdżeniu po ogródku to samo a nawet postępuje coraz szybciej się odchyla. Edytowane 4 godziny temu przez saym0n Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Wielkiej filozofii w tym mechanizmie nie ma. Spróbuj nałożyć pastę do karbonu na elementy jarzma i dokręć z rekomendowanym momentem. Cytuj
chudzinki Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) I to jest skręcone na dwóch śrubach po 17 Nm...? Wg mnie źle złożone albo coś pęknięte. Edytowane 4 godziny temu przez chudzinki Cytuj
marvelo Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Godzinę temu, CoolBreezeOne napisał: Ze zdjęcia, drugiego, mam nieodparte wrażenie, że zamontowałeś jarzmo siodła na odwrót. Tak mi wychodzi z widoku śruby. Dwa, czy dokrękcasz śrubę odpowiednim momentem? Też mi się tak wydaje. Ta sztyca ma niewielki offset, ale ewidentnie więcej jarzma powinno wystawać do tyłu. To jest taka konstrukcja: SDG - TELLIS V2 DROPPER SEATPOST - 34.9MM – Rouleur Cycles Cytuj
Tyfon79 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Nawet gdyby kołyska była odwrotnie to nic nie tłumaczy luzowania się by siodło było w takiej pozycji jak na drugiej fotce. Tam widzę jakąś śrubkę na 3 Nm. Do czego to jest? Jak tu nie ma jakiś problemów natury siły dokręcenia albo coś jest zrypane z gwintami, luzuje się to nic nie wymyślimy. System nie jest skomplikowany więc nie powinno być takich ceregieli. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi