saym0n Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja Mam nowy rower, zrobiłem nim dopiero 207km i teraz siadam na siodełko i siodełko samo cały czas w górę się ustawia. Dokręcałem, czyściłem wszystko znów dokręcałem i nadal to samo? Co się tam mogło zepsuć? Cytuj
Eathan Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja Dodajmy, że chodzi o fotę sztycy i jarzemka. Stawiam, że jednak nie dokręcasz tego w odpowiedni sposób i stąd problem. Cytuj
dfq Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja Może masz sztycę z jarzemkiem na jedną śrubę ? Badziewny patent Cytuj
saym0n Napisano 8 Maja Autor Napisano 8 Maja Ostatnio myłem rower, bawiłem się tym siodełkiem wszystko zrobione wyczyszczone dokręcone. Dziś biorę rower żeby zrobić nową aktualizację Boscha i tylko słyszę ten dźwięk i siodełko znów pracuje. Po prostu się wkurzyłem. Na drugim zdjęciu już jest poluzowane, ale aż tak mocno w górę nie idzie XD Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja Ze zdjęcia, drugiego, mam nieodparte wrażenie, że zamontowałeś jarzmo siodła na odwrót. Tak mi wychodzi z widoku śruby. Dwa, czy dokrękcasz śrubę odpowiednim momentem? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja (edytowane) Edit: Jarzmo wygląda w porządku patrząc na kolejną fotkę. Edytowane 8 Maja przez przecietny.kolarz Cytuj
saym0n Napisano 8 Maja Autor Napisano 8 Maja Rower był zamówiony na bike-discount.de i teraz pytanie, jeśli faktycznie jest źle zamontowane to wina leży po stronie sklepu czy serwisu/sklepu do którego zamawiałem i płaciłem im za złożenie tego roweru? Trochę kasy im jednak zostawiłem i teraz to po prostu jestem w mocnym szoku Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja To było tylko złudzenie w takim razie, tu jest wszystko dobrze. Dokręcasz z momentem 17Nm? To bardzo dużo i ciężko to wyczuć zwykłym kluczem. Cytuj
saym0n Napisano 8 Maja Autor Napisano 8 Maja Nie mam klucza, dokręcam ręcznie dość mocno chyba, że mi się tylko tak wydaje Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja Tylko nie rozumiem do końca: Było dobrze przez 200km, zaczałeś coś kombinować i wtedy zaczęły się problemy? Cytuj
saym0n Napisano 8 Maja Autor Napisano 8 Maja (edytowane) W trakcie ostatniego wypadu w góry czyli miałem jakieś 170km przejechane siodełko zaczęło dźwigać się w górę w trakcie jazdy musiałem użyć imbusa żeby je poprawić i tak kilka razy. Myślałem, że wszystko będzie spoko ale nawet po odtłuszczeniu w domu i jeżdżeniu po ogródku to samo a nawet postępuje coraz szybciej się odchyla. Edytowane 8 Maja przez saym0n Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja Wielkiej filozofii w tym mechanizmie nie ma. Spróbuj nałożyć pastę do karbonu na elementy jarzma i dokręć z rekomendowanym momentem. Cytuj
chudzinki Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja (edytowane) I to jest skręcone na dwóch śrubach po 17 Nm...? Wg mnie źle złożone albo coś pęknięte. Edytowane 8 Maja przez chudzinki Cytuj
marvelo Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja Godzinę temu, CoolBreezeOne napisał: Ze zdjęcia, drugiego, mam nieodparte wrażenie, że zamontowałeś jarzmo siodła na odwrót. Tak mi wychodzi z widoku śruby. Dwa, czy dokrękcasz śrubę odpowiednim momentem? Też mi się tak wydaje. Ta sztyca ma niewielki offset, ale ewidentnie więcej jarzma powinno wystawać do tyłu. To jest taka konstrukcja: SDG - TELLIS V2 DROPPER SEATPOST - 34.9MM – Rouleur Cycles Cytuj
Tyfon79 Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja Nawet gdyby kołyska była odwrotnie to nic nie tłumaczy luzowania się by siodło było w takiej pozycji jak na drugiej fotce. Tam widzę jakąś śrubkę na 3 Nm. Do czego to jest? Jak tu nie ma jakiś problemów natury siły dokręcenia albo coś jest zrypane z gwintami, luzuje się to nic nie wymyślimy. System nie jest skomplikowany więc nie powinno być takich ceregieli. Cytuj
Eathan Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja @Tyfon79 raczej ta śruba na 3 niuty nie służy do regulacji położenia / pochylenia siodła. Zerknij na to zdjęcie: Wygląda na to, że ta śruba 3 Nm to raczej temat serwisowy samej sztycy. Boczne śruby 17 Nm odpowiadają za: trzymanie siodła, regulację przód / tył, pochylenie. Wygląda to tak, że te oznaczone przeze mnie miejsca w opierają się o dolną kołyskę, która jest trwale połączona ze sztycą. Dociągasz z obu stron i to powinno się trzymać. Spróbowałbym: odtłuścić miejsca oznaczone na kolejnym foto (oczywiście z obu stron), nałożyć pasty do karbonu, skręcić całość faktycznie na 17 Nm - bez klucza się nie obejdzie. Ciekawostka na koniec... Kołyska na dole jest półokrągła. Za to dociski, które po niej jeżdżą na fotkach wyglądają na proste. Siłą rzeczy punkt styku wygląda na tych fotkach na prosty. PS Strzałka na fotce po złe stronie tego zacisku. Miałem na myśli drugą stronę tego elementu. Cytuj
saym0n Napisano 10 Maja Autor Napisano 10 Maja Wczoraj Szczyrk jakieś 32km jeżdżenia, siodełko ustawione prosto. Nie zmieniałem nic w trakcie trasy więc trochę na plus, jednak poszło znów do góry trochę. Pasty do karbonu nie mam, klucz dynamometryczny muszę kupić. Rower jedzie na serwis 20 maja więc tam ich też będę męczył. Dodam dwa zdjęcia, przepraszam ale rower jeszcze nie był myty. Zdjęcia zbyt duże więc wrzucam linki https://zapodaj.net/plik-3Yzz9bwRW8 https://zapodaj.net/plik-E3kMQcqZzk Cytuj
Talrand Napisano 10 Maja Napisano 10 Maja W dniu 9.05.2026 o 07:52, Eathan napisał: Ciekawostka na koniec... Kołyska na dole jest półokrągła. Za to dociski, które po niej jeżdżą na fotkach wyglądają na proste. Siłą rzeczy punkt styku wygląda na tych fotkach na prosty. PS Strzałka na fotce po złe stronie tego zacisku. Miałem na myśli drugą stronę tego elementu. Wyglada raczej jak kołyska na dole jest sciskana zakrzywioną powierzchnią elementu ze śrubą (czerowny marker). Ten który pokazałeś strzałką łapie za pręty siodełka (moje oznaczenie na zielono). 1 Cytuj
NerfMe Napisano 10 Maja Napisano 10 Maja 17 nm to jest bardzo dużo jak na śruby sztycy, więc możliwe że za lekko dokręcasz. Cytuj
pecio Napisano 11 Maja Napisano 11 Maja @saym0n pocieszę Ciebie , problem z mocowaniem siodła do tej sztycy jest znany i bardzo szeroki. Na niemieckich forach wszyscy klną na tą sztycę . Nie ważne czy dobrym momentem przykręcisz i tak będzie się siodło przestawiać . Taka wada konstrukcyjna jest i tego nie przeskoczysz bez zrobienia druciarstwa . Ustalenie pozycji , zaznaczenie i wyżłobienie na powierzchni styku ząbków. 1 Cytuj
Tyfon79 Napisano 11 Maja Napisano 11 Maja Praktycznie wszystko ma śruby od dołu wkręcane i się żyje, działa. Tu się szczycili rozwiązaniem jakiegoś pseudo problemu i wyszła kupa zdaje się ... częsty standard. Swoją drogą Radony są tu często polecane i rodzi się pytanie jak to jest, że nikt o tym nie wie? Cytuj
pecio Napisano 11 Maja Napisano 11 Maja @Tyfon79 w normalnych sztycach na dwie śruby masz max 5 Nm i to super stabilnie trzyma. W tych gównianych sztycach SDG z bocznym łapaniem masz 17 Nm i to się okazuje ,że jest jeszcze za mało aby utrzymało pręty siodełka w ryzach. Już patrząc po samych elementach i wynikającej z tego koncepcji widać ,że to nie ma prawa się udać. 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 11 Maja Napisano 11 Maja PRO ma jedną śrubę i działa to bardzo dobrze Cytuj
saym0n Napisano 13 Maja Autor Napisano 13 Maja W dniu 11.05.2026 o 10:00, pecio napisał: @saym0n pocieszę Ciebie , problem z mocowaniem siodła do tej sztycy jest znany i bardzo szeroki. Na niemieckich forach wszyscy klną na tą sztycę . Nie ważne czy dobrym momentem przykręcisz i tak będzie się siodło przestawiać . Taka wada konstrukcyjna jest i tego nie przeskoczysz bez zrobienia druciarstwa . Ustalenie pozycji , zaznaczenie i wyżłobienie na powierzchni styku ząbków. To mnie teraz zaskoczyłeś , wiedziałem że starsze modele radonów miały problemy z osłoną baterii wersja na gumki. Ludzie używali opasek na rzepy żeby ją mocować. Dwóch moich znajomych też kupiło rowery i jednak za taką samą kasę nie było szansy na takie komponenty jakie mam w tym rowerze. Jadę do serwisu 20 maja zobaczymy co tam powiedzą, oni radony sprowadzają i serwisują więc powinni być w temacie jeśli temat jest znany. Jeśli druciarstwo pomoże to spoko ważne żeby wyeliminować ten problem bo rower jest naprawdę fajny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi