Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ale aluminiowe chyba tak nie pękają, kolega ma aluminiowego krossa już z 10 lat, jeździ nim po kilka tysięcy rocznie i nic mu się nie dzieje nie chce roweru na sezon ale przynajmniej na kilka 

Napisano

Mam alu i 2 carbony

wszystko ok

jezdzic a jezdzic to spora roznica ;) 

ja tam wale na maksa tak ze az skoku amorkow brakuje. Waga do 120kg. Rama wytrzymuje a stawy nie 😅

Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Kuba1123 napisał:

Ale aluminiowe chyba tak nie pękają, kolega ma aluminiowego krossa już z 10 lat, jeździ nim po kilka tysięcy rocznie i nic mu się nie dzieje nie chce roweru na sezon ale przynajmniej na kilka 

Pękają tak samo.

Miałem 5 rowerów z karbonu, teraz mam 2. Żaden nie pękł.

Miałem kilka z alu, Trek strzelił na łączeniu górnej rury i podsiodlowej.

Nawet najlepsze projekty i wykonanie czasem wypluja produkt który nie będzie idealny.

Rachunek prawdopodobieństwa i odchylenie statystyczne jest nieubłagane.

Inna sprawa to błędy projektowe ale to widać masowo. W ostatnich latach na przykład marin four corner aluminiowy nie miał w projekcie łącznika tylnych wideł i ramy strzelały. Giant w 2022 w revolt advanced karbonowym źle zaprojektował sztyce i rurę na łączeniu i się kruszyły.

Ergo - wszystko może mieć wadę. 

Edytowane przez przemeg
Napisano
Godzinę temu, Kuba1123 napisał:

https://bike-room.pl/pl/p/Rower-gorski-Cannondale-Scalpel-29-Carbon-3-S-BLK/16360    Co o tym myślicie? Ten akurat do zakupu w sklepie 

Powystawowy, małe ślady użytkowania. Przeczytałeś na końcu ?

Na kolana nie rzuca Osprzętem. Jest poprawny. Ot co. Tarcze 160 mm z przodu to trochę słabo. Co to za amor na przodzie? Korba i blat 34T akurat jest ok. Za wysoka cena. Za markę i ramę ?

Napisano
2 godziny temu, leotdipl napisał:

Co to za amor na przodzie?

lefty ocho

50 minut temu, KSikorski napisał:

Lepszy powystawowy z gwarancją w Lublinie wg polskiego prawa niż nowy z gwarancją wg niemieckiego prawa.

https://www.biker-boarder.de/cannondale/3043533.html?pk_campaign=idealo 2k w suchym a w razie problemów z respektowaniem gwarancji przez cannondale PL uderzałbym  globalnie i nie sądzę aby były problemy, w ostateczności wysłanie roweru do DE to też wykonalne 

Napisano

Lefty Ocho. To ja przeczytałem. Pierwszy raz. Nie znana mi firma. To mały wyciąg od AI nt.

Wady i ograniczenia

- Koszty serwisu: Serwis Lefty jest skomplikowany i wymaga specjalistycznych narzędzi oraz wiedzy, co ogranicza liczbę punktów serwisowych i podnosi ceny usług.

- Dedykowana piasta: Widelec wymaga specjalnej piasty Lefty, co utrudnia wymianę kół lub wybór gotowych zestawów od innych producentów.

- Awaryjność i konserwacja: Niektórzy użytkownicy i serwisy zgłaszają problemy z trwałością łożysk igiełkowych oraz koniecznością częstego wykonywania tzw. „resetu łożysk” (manualnego ustawiania bieżni), szczególnie przy intensywnym użytkowaniu.

- Utrudniony demontaż koła: Zdjęcie przedniego koła wymaga odkręcenia zacisku hamulcowego (choć w Ocho system ten jest uproszczony przez StopLock).