przecietny.kolarz Napisano 15 Kwietnia Napisano 15 Kwietnia Górne szczęki też mają swoją grubość. Jeżeli mierzysz małą średnicę, to przykładasz płaską część do okrągłej, więc masz minimalne przekłamanie. Nie ma to znaczenia, dopóki nie mierzysz czegoś do setek milimetra i znacznie większą niedokładność powoduje sama metoda pomiaru. Cytuj
chester_jds Napisano 15 Kwietnia Napisano 15 Kwietnia Godzinę temu, smw44199 napisał: Kiedyś były śrubki, teraz przycisk, a w tych g... elektronicznych nic nie ma W tych mniej g... elektronicznych są też śrubki A w tej nieelektronicznej są aż dwie śrubki: https://pl.aliexpress.com/item/1005009923122728.html 1 Cytuj
smw44199 Napisano 15 Kwietnia Napisano 15 Kwietnia 57 minut temu, przecietny.kolarz napisał: Górne szczęki też mają swoją grubość. Jeżeli mierzysz małą średnicę, to przykładasz płaską część do okrągłej, więc masz minimalne przekłamanie. Nie ma to znaczenia, dopóki nie mierzysz czegoś do setek milimetra i znacznie większą niedokładność powoduje sama metoda pomiaru. Jeżeli górne szczęki wchodzą w otwór to w czym jest problem? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 15 Kwietnia Napisano 15 Kwietnia (edytowane) Przyłóż płaską powierzchnię do okręgu i zrozumiesz. Płaska powierzchnia nie styka się w 100% z powierzchnią i masz minimalne przekłamanie. Płaska powierzchnia opiera się w dwóch punktach w okręgu, zamiast w jednym tak jak jest to przy płaskim przedmiocie. Tak jak pisałem NIE MA to znaczenia jeżeli nie liczą się setki milimetra. Bardziej ciekawostka, niż coś co ma znaczenie. Większym problemem jest że można nie złapać pomiaru gdzie średnica jest największa. 5 godzin temu, przemeg napisał: Ale nie wiesz, czy ramiona są równolegle w osi i faktycznie masz 2 punkty naprzeciw siebie czy jeden wyżej a drugi niżej Oba pomiary z ręki są obarczone błędem. Nie. Po to masz płaską powierzchnie na suwmiarce, żeby zacisnąć na przedmiocie. Nie musisz używać ostrej końcówki. Właśnie stąd zaczeła się dyskusja, bo ktoś napisał że łatwiej jest zmierzyć wymiar węwnętrzny niż zewnętrzny. 5 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: Nie mierzy się suwmiarką wewnątrz, bo nie masz pewności że złapiesz rurę w najszerszym miejscu. Dodatkowo sama szczęka ma grubość, co zakłamuje pomiar, ale w tym przypadku jest to pomijalne. Na zewnątrz pomiar jest banalny, bo suwmiarka przecież nie jest płaska i zaciśnięcie szczęki spowoduje że ustawi się prostopadle do mierzonej powierzchni. Zacytuję sam siebie i sprostuję: "Są lepsze narzędzia do mierzenia średnicy wewnątrz, natomiast można to zrobić suwmiarką ale bez wprawy odczyty mogą być zakłamane." Tak to powinno brzmieć od początku. Odnośnie punktu na samej górze: Edytowane 15 Kwietnia przez przecietny.kolarz Cytuj
smw44199 Napisano 15 Kwietnia Napisano 15 Kwietnia To co opisałeś, jest uwzględnione w budowie suwmiarki (fragment pomiarowy jest cieniowany, właśnie po to, aby pomiar był dokładniejszy) i jej błędu pomiarowego (pomijalnie mały). To dywagacje są czysto akademickie + w przypadku ww pomiaru (i każdego innego suwmiarką) zupełnie nieistotne Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 15 Kwietnia Napisano 15 Kwietnia Jest cieniowany, ale nie jest idealnie ostry. Z resztą się zgadzam i już o tym pisałem. Cytuj
Turysta05 Napisano 16 Kwietnia Napisano 16 Kwietnia @przecietny.kolarz trochę mnie zawiodłeś, bo byłem przekonany, że dojdziesz do sedna problemu dokładności, bo to co wie każdy ślusarz, dla Ciebie godne jest "doktoratu"... ..a "to trzeba sobie unaocznić w głowie" (kabaret pt. Zadanie z matematyki😄😂), a więc do dzieła, odwaliłem robotę za Ciebie💪: B -błąd przylegania z jednej strony, A =½ 0.4 =0.2mm połowa ostrza suwmiarki R =½ 27.4 =13.7mm promień rury Błąd z obu stron ≈0.003mm, @przecietny.kolarz miałeś kiedyś w rękach narzędzie pomiarowe które mierzy tak dokładnie???🤔 A tu ciekawostka😄😂, AI nie jest pewna czy potrafi wykonywać poprawnie rachunki arytmetyczne😲 ..albo lepiej @przecietny.kolarz nie przegrzewaj zwojów, idź na rower..😉 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 16 Kwietnia Napisano 16 Kwietnia (edytowane) @Turysta05 Żebyś miał odrobinę satysfakcji to tylko napiszę że w zasadzie to Twoje wyliczenia mimo wszystko potwierdzają to co napisałem. Natomiast nie sądziłem że różnica jest tak mała. Lepiej? Nadal cierpliwie czekam na Twoje wnioski po teście kalafonii i past do karbonu Przecież jasno napisałeś, że masz doświadczenie w tym temacie, więc poproszę podobne zestawienie jak z wyliczeniami powyżej. Przecież nie napisałeś niczego bez oparcia o fakty... W dniu 5.04.2026 o 11:16, Turysta05 napisał: Kalafonia to stary sposób, @przecietny.kolarz, @KNKS, dlatego stosujemy go, gdy wszystko inne zawodzi😉😄. Tak dla przypomnienia, gdybyś miał wątpliwości. Jakich past do karbonu używałeś? Edytowane 16 Kwietnia przez przecietny.kolarz Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 16 Kwietnia Napisano 16 Kwietnia (edytowane) W dniu 7.04.2026 o 20:43, Turysta05 napisał: To po prostu żałosne🥴, "zawodowi doradcy" zamilkli od 24 godzin, ale skwapliwie udzielają się w innych tematach (czy oni w ogóle mają czas jeździć rowerem?) a Ty @Kuba1123 zostałeś z problemem zupełnie zdezorientowany, wpuszczony w maliny, piszesz rozpaczliwe posty. No cóż "psy szczekają a karawana idzie dalej.." Oczywiście nie posądzam Cię o hipokryzję. Przecież udzielisz odpowiedzi na to co napisałem wyżej, prawda? Udzielałeś się też w temacie z bębenkiem, chociaż lekko mówiąc, Twój post lekko mijał się z prawdą. No i gdzie się podziałeś żeby rozwiązać problem? Tam chyba nadal nie jest wszystko jasne. Pokora. Znasz takie słowo? Edytowane 16 Kwietnia przez przecietny.kolarz Cytuj
Kuba1123 Napisano 17 Kwietnia Autor Napisano 17 Kwietnia Dobra kupiłem nowy zacisk założyłem pewnie jest nadal źle A i jeszcze zupełnie z czystej ciekawości nabyłem przymiar do rury podsiodlowej No i wyszło tam 27,4 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia (edytowane) Działa? Działa. Zostaw temat, bo lepsze wrogiem dobrego. Nic z tym nie zrobisz, zwłaszcza że rower jest po gwarancji. Jedyne co mnie zaskoczyło, że Level 12 tak jak pisałem to nie jest tani rower, a tu taki klops. Z drugiej strony, chyba ta sama rama jest w modelu za 4400 zł, co daje już nieco do myślenia. Ja miałem kiedyś MTB, do którego sztyca wpadała jak w wiadro. Zero jakiegokolwiek oporu, a bez zacisku sztyca ruszała się w każdą stronę. Ze mną miał trudne życie, sprzedałem go i nadal jeździ, mimo że ma już chyba z 11 lat. Dla kontrastu, wiele lat temu widziałem osobiście rower chyba dość dużego producenta, w którym rama była tak ciasna, że sztycę trzeba było wpychać na siłę. Edytowane 17 Kwietnia przez przecietny.kolarz Cytuj
Kuba1123 Napisano 17 Kwietnia Autor Napisano 17 Kwietnia No jak dam pastę to sztyca bez zacisku się nie rusza i nic nie wpada Cytuj
KNKS Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia 30 minut temu, przecietny.kolarz napisał: Jedyne co mnie zaskoczyło, że Level 12 tak jak pisałem to nie jest tani rower, a tu taki klops. Z drugiej strony, chyba ta sama rama jest w modelu za 4400 zł, co daje już nieco do myślenia. Nie na darmo era karbonowych Krossów XC skończyła się wraz z emeryturą Mai Włoszczowskiej 😂. Cytuj
Kuba1123 Napisano 17 Kwietnia Autor Napisano 17 Kwietnia To ile taka rama może być warta? Nie mogę jej nigdzie znaleźć dla czystej ciekawości Cytuj
przemeg Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia Nic nie wskazuje, że z ramą jest coś nie tak. Pomiar na górze może być kawałki milimetra większy, masz frezowanie, które się rozszerza, 0.2 mm to naprawdę mało. Jeśli sztyca nie wpada, nie pracuje na boki to nie ma co się wkręcać, po to są pasty, po to są nowe zaciski, żeby jeździć a nie szukać dziury w całym. Cytuj
Kuba1123 Napisano 17 Kwietnia Autor Napisano 17 Kwietnia To co waszym zdaniem zostawić to tak jak jest? Jeździć i obserwować? Czy coś kombinować jeszcze? Bo szczerze jak coraz bardziej zagłębiam się w to, to coraz bardziej odechciewa mi się już jeździć;( a segmenty na stravie czekają;) Cytuj
przemeg Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia Stary, miałem kiedys kłopot ze mi sztyca lekko wpadała. W ramę karbonową scotta, wartą sporo monet. Dałem Effetto Mariposa Carbogrip, nowy zacisk i rower lata do dzis. Po to są pasty, uszczelniacze i zaciski, żeby sztyce nimi zamocować na sztywno Moim zdaniem ten temat stał się jakąś aberracją, przepraszam niektórych kolegów, ale doktoryzowanie się nad tym do przesady ma tu miejce. Plus dla mnie jest jednak kierunek problemu - ze jedna sztyca wpada a druga nie wpada - w kierunku sztycy i/lub zacisku a nie ramy. Jakbyś miał wiadro w ramie to by każda sztyca 27.2 leciała. Skoro tak nie jest to jeździć i ciesz miche z jazdy. 1 Cytuj
leejoonidas Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia Jedyna sztyca która nigdy mi nie zjeżdżała w dół to taka która jest toczona z wyraźnym zarysem obróbki mechanicznej. Jakbyś nagle przejechał paznokciem z góry na dół sztycy, to byś sobie ten paznokieć lekko spiłował. Taka sztyca bardzo fajnie się klinuje w rurze podsiodlowej i nie wymaga dużej siły przy zaciskaniu zaciskiem. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia Godzinę temu, Kuba1123 napisał: To co waszym zdaniem zostawić to tak jak jest? Jeździć i obserwować? Czy coś kombinować jeszcze? Bo szczerze jak coraz bardziej zagłębiam się w to, to coraz bardziej odechciewa mi się już jeździć;( a segmenty na stravie czekają;) Było napisane już tyle razy... No i co, rzucisz teraz w kąt sprawny rower, bo sztyca zjeżdżała a już tego nie robi? Cytuj
Kuba1123 Napisano 17 Kwietnia Autor Napisano 17 Kwietnia Oj bo czytam co piszecie i już się boję A i dziwne że tamta sztyca wpada mierzyłem ją i ma 27,14, ta co teraz ma jak dobrze zmierzyłem to równo 27,2 Cytuj
smw44199 Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia Jeździj tym cholernym rowerem i przestań się przejmować! 😉 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, Kuba1123 napisał: Oj bo czytam co piszecie i już się boję A i dziwne że tamta sztyca wpada mierzyłem ją i ma 27,14, ta co teraz ma jak dobrze zmierzyłem to równo 27,2 Czego się boisz? W absolutnie najgorszym przypadku, po jakimś czasie jeżeli rura rzeczywiście jest sporo ponad wymiar, może pęknąć komin od nadmiernego luzu. MOŻE, nie musi. Równie dobrze ten rower może pojeździ jeszcze 20 lat, a napisałem Ci to z własnego doświadczenia. Serio, spędziłeś ileś czasu, wydałeś pieniądze, rozwiązałeś problem tylko po to żeby teraz zacząć narzekać że jednak działa? Zaczynam się totalnie gubić, bo już nie wiem o co chodzi. To nie jest prom kosmiczny, tylko sytuacja gdy jedna rurka wchodzi w drugą i trzeba to zacisnąć żeby się nie ruszała. Edytowane 17 Kwietnia przez przecietny.kolarz Cytuj
Mandoleran Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia (edytowane) 3 godziny temu, Kuba1123 napisał: To co waszym zdaniem zostawić to tak jak jest? Jeździć i obserwować? Czy coś kombinować jeszcze? Bo szczerze jak coraz bardziej zagłębiam się w to, to coraz bardziej odechciewa mi się już jeździć;( a segmenty na stravie czekają;) Skończ już się zagłębiać w tematy bo tylko większy chaos w głowie powstaje. Skoro nic się wielkiego nie dzieje to nie ma co na siłę szukać problemów. Ciesz się jazdą i najlepiej też odpocznij od czytania internetowych doktoratów, czy innych "pi3rdoletów" Edytowane 17 Kwietnia przez Mandoleran 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi