Janusz123 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Witam wszystkich mam takie pytanko wczoraj przyszedł do mnie nowy rower z ramą carbonową nigdy nie miałem takiej. Chodzi mi o konserwacje czy opłaca sie po odłuszczeniu ramy używać specjalnych wosków albo co mnie bardziej interesuje powłok ceramicznych np DYNAMIC Secret Surface albo Ultracoat Carbon czy to w jakimś stopniu ochroni ramę. Słyszałem też o różnych foliach PPE ale nie wiem czy sam to ogarnę a koszt oklejenia całej ramy u mnie w Szczecinie to 1800zł sporo. Jak myślicie czy nie być pi....ą i po prostu zacząć jeździć a ramy są po to żeby sie rysowały 2 Cytuj
nossy Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu A co chcesz zabezpieczyć woskiem albo ceramiką? Jeśli lakier na ramie przed UV i poprawić look, poprawić hydro czy mniejsze przyleganie błota to oki. Ale mechanicznie nic nie zabezpieczysz tym. Zabezpieczenie mechaniczne to folia. Możesz samemu okleić newralgiczne miejsca gotową folią dedykowaną do ram....wyjdzie taniej. Dużo wypożyczalni tak robi. 1 Cytuj
Janusz123 Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu (edytowane) No też racja myślałem taką rolę kupić powinna starczyć https://noso.store/pl/p/Folia-ochronna-PPF-U-na-rame-na-metry-300-mik/440 I do tego jakąś osłonę grubszą pod dolną rurę ramy Edytowane 11 godzin temu przez Janusz123 Cytuj
TheJW Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) Kup sobie Oraguarda na allegro ile potrzebujesz i oklej to co najbardziej narażone na uszkodzenia. Będzie sporo zabawy w wycinanki, ale ile zaoszczędzisz. Woski, ceramiki i inne "magiczne" powłoki sobie daruj. Może to się do szosy nadaje, żeby te kilka kropel deszczu przed którymi pedalarz nie zdąży się schować ładnie po ramie spłynęło. Ale jeśli to rower MTB, to syf i tak będzie niezależnie od tego, co z ramą zrobisz - taki urok tej odmiany kolarstwa. Kiedyś dostałem jakiś preparat, użyłem parę razy, ale poza tym, że rama świeciła się jak psu jajca na wiosnę i że straciłem czas na jego aplikację, nie dawał absolutnie nic. Edytowane 11 godzin temu przez TheJW 1 Cytuj
Janusz123 Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu (edytowane) No na pewno kupię tą folie ale zastanowię sie jaką rolkę wezmę a co do pedalarzy, nigdy nie byłem i nie będę te ich obcisłe gacie i idealnie białe skarpetki bleh, jeszcze im sie wydaje że są jakąś elitą a tak naprawdę wszystkich irytują na drodze. Tylko MTB ewentualnie gravel z małym skokiem Apropo Tej Foli w miarę łatwo sie ją przykleja dokupić do tego taki specjalny żel i odtłuszczacz ?? Edytowane 9 godzin temu przez Janusz123 Cytuj
TheJW Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowane) Alkohol izopropylowy do odtłuszczenia, a do montażu woda+płyn do naczyń w jakimś spryskiwaczu, np. butelce po płynie do szyb. Raklę dwustronną (filc/guma) warto dokupić, ale to kilka złotych, ten sam sprzedawca na pewno będzie miał. Edytowane 9 godzin temu przez TheJW 1 Cytuj
Przecietny Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Jesteście na forum rowerowym na którym występują osobniki prawdopodobnie jeżdżące na bardzo różnym sprzęcie także szosowym i nazywacie rowerzystów/kolarzy, współpasjonatów PEDALARZAMI? Nie wiem jak inni ale odbieram to określenie negatywnie, nie odbieram tego osobiście, bo klasycznym szosowcem nigdy nie będę(mam dwa różne bidony i torbe podsiodłową)ale sądze,że to nieładnie. A tak do tematu to taką folią można zmienić kolor ramy jak sie domyślam, w sumie fajna sprawa. Cytuj
Eathan Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Jeżeli myślisz o wydaniu 1800 zł na oklejenie roweru to ja bym jednak poszedł w stronę https://www.ridewrap.com/pl/en/ Za 200€ masz idealne formatki pod konkretny rower pozwalające na jego oklejenie w całości. Za 70€ masz formatki na oklejenie większości roweru. A za 40€ masz formatki na wybrane najbardziej narażone elementy. Masz wybór między matem a połyskiem. Wszystko pod konkretny rower i nawet pod jego rozmiar. Idealne dopasowane. Jeżeli masz odrobinę zacięcia to za kilkadziesiąt zł kupujesz folię na allegro. Do tego rakle, żel i lecisz z koksem sam. Chcę więcej fanu to kup jeszcze taśmę do odcinania folii np. 3M Knifeless. Będziesz mógł bawić się w zakamarki i inne takie wynalazki. 1 Cytuj
KSikorski Napisano 6 minut temu Napisano 6 minut temu Ja swego czasu kupiłem za około 90zl w promocji zestaw folii na cały rower marki muc off. Przy takiej cenie nie opłaca się samodzielnie wycinać z arkusza. Zestaw był mocno uniwersalny i po dwóch latach wciąż jestem zadowolony z oklejenia. Folie na dolnych rurkach wahacza za rok będą już do wymiany. W kategorii "mniej uniwersalne ale wciąż lepsze niż arkusz" są produkty ibike. Przykładowy link: https://allegro.pl/oferta/naklejki-ochronne-folia-ochronna-na-rower-19szt-xl-12362333189 Za 37zl jest duży zestaw prostokątów. Z nich można już sobie coś szczegółowo podocinać, jest dużo wygodniej niż z arkusza. Jeśli chodzi o osłony absorbujące kamienie to polecam produkty marki Noso. Jeśli chodzi o aplikację to ja spryskiwałem rower wodą demineralizowaną, następnie pozycjonowałem folię i wyciskałem wodę raklą. Gdybym miał to robić dla kogoś i być rozliczanym z milimetrowej dokładności to cena 1500zł jest rzeczywistą. Jeśli ma być "jako-tako" dla samego siebie to w 3 godziny da się ogarnąć. Cytuj
JWO Napisano 5 minut temu Napisano 5 minut temu Tylko po co oklejac mtb? Krzaki, galezie i klika gleb w sezonie i tak podrapie taka folie. Ponad trzy lata mam karbonowe mtb, jest tam kilka rys zcy zadrapan, ale nie sa to jakies bardzo widoczne uszkodzenia. Rower zalicza kilka gleb w sezonie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi