Janusz123 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Witam wszystkich mam takie pytanko wczoraj przyszedł do mnie nowy rower z ramą carbonową nigdy nie miałem takiej. Chodzi mi o konserwacje czy opłaca sie po odłuszczeniu ramy używać specjalnych wosków albo co mnie bardziej interesuje powłok ceramicznych np DYNAMIC Secret Surface albo Ultracoat Carbon czy to w jakimś stopniu ochroni ramę. Słyszałem też o różnych foliach PPE ale nie wiem czy sam to ogarnę a koszt oklejenia całej ramy u mnie w Szczecinie to 1800zł sporo. Jak myślicie czy nie być pi....ą i po prostu zacząć jeździć a ramy są po to żeby sie rysowały 2 Cytuj
nossy Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu A co chcesz zabezpieczyć woskiem albo ceramiką? Jeśli lakier na ramie przed UV i poprawić look, poprawić hydro czy mniejsze przyleganie błota to oki. Ale mechanicznie nic nie zabezpieczysz tym. Zabezpieczenie mechaniczne to folia. Możesz samemu okleić newralgiczne miejsca gotową folią dedykowaną do ram....wyjdzie taniej. Dużo wypożyczalni tak robi. 1 Cytuj
Janusz123 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowane) No też racja myślałem taką rolę kupić powinna starczyć https://noso.store/pl/p/Folia-ochronna-PPF-U-na-rame-na-metry-300-mik/440 I do tego jakąś osłonę grubszą pod dolną rurę ramy Edytowane 3 godziny temu przez Janusz123 Cytuj
TheJW Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) Kup sobie Oraguarda na allegro ile potrzebujesz i oklej to co najbardziej narażone na uszkodzenia. Będzie sporo zabawy w wycinanki, ale ile zaoszczędzisz. Woski, ceramiki i inne "magiczne" powłoki sobie daruj. Może to się do szosy nadaje, żeby te kilka kropel deszczu przed którymi pedalarz nie zdąży się schować ładnie po ramie spłynęło. Ale jeśli to rower MTB, to syf i tak będzie niezależnie od tego, co z ramą zrobisz - taki urok tej odmiany kolarstwa. Kiedyś dostałem jakiś preparat, użyłem parę razy, ale poza tym, że rama świeciła się jak psu jajca na wiosnę i że straciłem czas na jego aplikację, nie dawał absolutnie nic. Edytowane 2 godziny temu przez TheJW 1 Cytuj
Janusz123 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowane) No na pewno kupię tą folie ale zastanowię sie jaką rolkę wezmę a co do pedalarzy, nigdy nie byłem i nie będę te ich obcisłe gacie i idealnie białe skarpetki bleh, jeszcze im sie wydaje że są jakąś elitą a tak naprawdę wszystkich irytują na drodze. Tylko MTB ewentualnie gravel z małym skokiem Apropo Tej Foli w miarę łatwo sie ją przykleja dokupić do tego taki specjalny żel i odtłuszczacz ?? Edytowane 1 godzinę temu przez Janusz123 Cytuj
TheJW Napisano 54 minuty temu Napisano 54 minuty temu (edytowane) Alkohol izopropylowy do odtłuszczenia, a do montażu woda+płyn do naczyń w jakimś spryskiwaczu, np. butelce po płynie do szyb. Raklę dwustronną (filc/guma) warto dokupić, ale to kilka złotych, ten sam sprzedawca na pewno będzie miał. Edytowane 53 minuty temu przez TheJW Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi