Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich zacznę od tego że zmieniam napęd w rowerze i niektóre rzeczy tz Hamulce, mam w rowerze hamulce tektro nie mogę znalesć jaki to model ale są dwu tłoczkówe chcę je zmienić na BR-MT420 są to hamulce 4 tłoczkówe I szukam tarcz a właściwie znalazłem na stronie shimano jest fajnie opisana kompatybilność ( od razu wspomnę że mam montowanie na 6 śrub) I zależy mi na wyglądzie i spodobały mi się dwa modele :

SM RT26 I SM-RT86 wiem że modele różnią się jakością wykonania i klasą grupową ale  SM-RT86 jest na tzw nitach I tzw kanapka stal nierdzewna aluminium i stal nierdzewna czy to jest bezpieczne takie montowanie na nitach? czy ta tarcza się szybko sciera? Jeżeli ktoś miał do czynienia z tymi tarczami proszę o wypowiedź. Jeżdżę 70%drogi utwardzone proste czasem podjazdy i 30% po lasach, być może wielu powie ze po co się za to bierzesz rt26 ci wystarczą ale rt86 mam w fajnej cenie a mam wątpliwości co do budowy SM RT86 proszę o pomoc dziękuję 

images (14).jpeg

-1673698660-9752_medium.jpg

Edytowane przez Baki91
  • Baki91 zmienił tytuł na [tarcza] sm rt86 jakość wykonania
Napisano

Pytasz na największym forum rowerowym w kraju, czy ktoś zna tarcze Shimano Ice-Tech, serio? :) Zakładam, że co najmniej połowa z nas jeździ na takich tarczach. Nie kojarzę, żeby komukolwiek się rozpadła na "nitach".

A porównywanie RT26 z RT86 to jak porównywanie Trabanta z Mercedesem. 

No i na cholerę ci na proste utwardzone drogi hamulce czterotłoczkowe z tarczami IceTech?!
Załóż sobie MT200 lub MT400 ze zwykłymi tarczami i nie kombinuj za mocno, bo przekombinujesz.

• +1 pomógł 2
Napisano
20 minut temu, TheJW napisał:

Pytasz na największym forum rowerowym w kraju, czy ktoś zna tarcze Shimano Ice-Tech, serio? :) Zakładam, że co najmniej połowa z nas jeździ na takich tarczach. Nie kojarzę, żeby komukolwiek się rozpadła na "nitach".

No i na cholerę ci na proste utwardzone drogi hamulce czterotłoczkowe z tarczami IceTech?!
Załóż sobie MT200 lub MT400 ze zwykłymi tarczami i nie kombinuj za mocno, bo przekombinujesz.

Rozumiem wiesz mieszkam w Irlandi i czasem zjazdy są kilometrowe lubię te drogi tutaj bo można wjeżdżać zjeżdżać i dla tego takie hamulce i o tarcze się pytam bo ostatnio na tych tektro jak zjechałem z gury to przednie koło coś mi wolno się kręciło jakby było przyblokowane

29 minut temu, Dokumosa napisał:

Jeśli te rt86 będą produkcji japońskiej to możesz śmiało brać. Jeśli chińskie to odpuść i zainteresuj się raczej rt-mt800. 

Dziękuję ci za odpowiedź wiesz co kupuje części z ebay mam sklep rowerowy z częściami i z dobrymi cenami właśnie wysłałem wiadomość do nich czy to Chiny czy Japonia, ogólnie miszakam w Irlandii i tutaj są drogi zjazdowe wjazdowe po Asfalcie i naprawdę nie kture zjazdy potrzebują hamowania a boje się że te tektro nie wytrzymają tego 

38 minut temu, TheJW napisał:

Zapomniałem dopisać o zjazdach sorry 😉😂

Napisano

Jak chcesz poprawne hamowanie, to chińskich wytłoczek się nie dotykaj.
Miałem chińskie rt-66 mam obecnie japońskie mt800 i różnica jest zasadnicza. Pierwsze niby działały, obecne po prostu działają.

Nie znam się na 4-tłoczkowych ale upewniłbym się, że klocki są kompatybilne z wyższymi grupami tarcz shimano. Przy 2-tłoczkowych jest różna wysokość tłoczków i części ciernej tarcz, niższe grupy mają wyższe klocki, więc mogą wystawać poza obrys tarczy.

• Mod Team
Napisano

Ja polece Sram Centerline, budżetowo mogą być z Ali. Miałem RT-76, potem te Centerline'y i w zasadzie różnic nie było. A jak chciałbyś lepsze to Sram HS2, jedne z fajniejszych na rynku. mam obecnie i jestem zadowolony.

Napisano
14 minut temu, Electronite napisał:

Wszystkie 4ero tłoki chodzą ma wązkim klocku. Ogólnie poprieram taki koncept, sam tak jeżdżę i nie żałuję 4ero tłoka w szosie. 

Dziękuję za odpowiedź może mój błąd bo w poście który wstawiłem zapomniałem napisać że są zjazdy 

Napisano
45 minut temu, sznib napisał:

Ja polece Sram Centerline, budżetowo mogą być z Ali. Miałem RT-76, potem te Centerline'y i w zasadzie różnic nie było. A jak chciałbyś lepsze to Sram HS2, jedne z fajniejszych na rynku. mam obecnie i jestem zadowolony.

Ok dzięki wielkie przemyśle sprawę 

Napisano
2 godziny temu, Baki91 napisał:

Rozumiem wiesz mieszkam w Irlandii i czasem zjazdy są kilometrowe lubię te drogi tutaj bo można wjeżdżać zjeżdżać i dla tego takie hamulce i o tarcze się pytam bo ostatnio na tych tektro jak zjechałem z gury to przednie koło coś mi wolno się kręciło jakby było przyblokowane

A Ty wiesz cokolwiek o komponentach rowerowych czy nic nie wiesz? Bo jeśli pytasz czy 86-tki wytrzymają "kilometrowe zjazdy w Irlandii" to śmiem twierdzić że nie masz pojęcia jakiej klasy to jest sprzęt (grupa XT, wyżej w Shimano jest już tylko XTR). One nie tylko wytrzymają takie zjazdy ale również takie ze Skrzycznego do Szczyrku, gdzie zapewniam Cię, są dużo większe trudności niż w rzeczonej Irlandii ;)