Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zbudowałem swojego gravela na chińskich komponentach i wyszedł mnie 4400zł.

Rama karbon FLYXII, kierownica karbon, mostek i sztyca redshift, napęd elektroniczny ltwoo egr, pedały mzyrh, koła g1800 dt swiss z olx, opony mtb 52c
Waga z torbami 10.8kg, ale mostek i sztyca sporo dodają.

Czy składanie było trudne? Nie było, ale wiele częśći/kluczy mi brakowalo więc musiałem mocno improwizować co kosztowało mnóstwo czasu. 
Nie planuję już nigdy kupić roweru gotowca - ten jest dla mnie idealny pod każdym względem.

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

Wszystko zależy od własnych preferencji i pewnych kalkulacji. Jeżeli sklep sprzedaje mi gravela treningowego z wyposażeniem, którego nie muszę ruszać za 2250 nówkę, ważącego 10,5 kg :) , to ja się już  grubo zastanawiam , czy składać ;) :)  Natomiast startówki w full karbonie z wagą cirka 8kg  za 4,5 koła nie dostanę, dlatego tu już za tą kasę składałem :) 

Więc w telegraficznym skrócie:

Czasem się kupuje nówcyś, a czasem składa :) 

Edytowane przez kaido2
  • +1 pomógł 2
Napisano

I ja, aczkolwiek jak na razie nie miałem do czynienia z Chińczykiem.

@Chociemir podaję masy:

- rama kompletna (śrubki, obejma sztycy, klapka schowka, sztywna oś) 1513 g

- widelec (wraz z łożyskami, podkładkami mostka i sztywną osią) 621 g

• +1 pomógł 1
Napisano

Wygląda na to, że epopeja dobiegła końca. Nie wytrzymałem a żona śpi na kanapie :D 

image.thumb.jpeg.5f7075b2e8af7a7e33d9d5824f7d5299.jpegimage.thumb.jpeg.25e5bdad5a6a67ee8fe0abe9114f1ee3.jpeg

W ramach podsumowania:

Wymagania wyjściowe:

• rama carbonowa, 
  • możliwość wsadzenia szerokiej opony. Aktualnie jeżdżę na 45mm i to minimum jakie mnie interesuje, 
  • schowek w dolnej rurze, nie miałem styczność, ale wygląda na super rozwiązanie, które pozwoli pozbyć się narzędziówki pod siodłem. 
  • waga gotowego roweru pozwala osiągnąć wartość poniżej 9 kg,
  • jasne malowanie z pomysłem, 
  • z detali, ale ważnych: UDH, T47, 
  • budżet ~13 tys. Tyle bo to wynika z cen rowerów, które gdzieś tam wpadły mi w oko i o których mowa poniżej. 

W praktyce jest:

• rama carbonowa, 
  • możliwość wsadzenia szerokiej opony. Aktualnie jeżdżę na 45mm i to minimum jakie mnie interesuje, 
  • schowek w dolnej rurze, nie miałem styczność, ale wygląda na super rozwiązanie, które pozwoli pozbyć się narzędziówki pod siodłem. 
  • waga gotowego roweru pozwala osiągnąć wartość poniżej 9 kg,
  • jasne malowanie z pomysłem, jest ciemne i do tego satyna 🤣
  • z detali, ale ważnych: UDH, T47
  • budżet ~13 tys. Tyle bo to wynika z cen rowerów, które gdzieś tam wpadły mi w oko i o których mowa poniżej. 

Nie jest łatwo kupować rowery z Waszą pomocą ;) Mimo to ślicznie dziękuję za poświęcony czas i pomoc. @chrismel Tobie również dziękuję za podsunięcie Scotta. Dodam, że moja żona nie wiem kim jesteś, ale i tak Cię nie lubi ;)