adamek1 Napisano Niedziela o 10:35 Napisano Niedziela o 10:35 Witam wszystkich. Chciałem dowiedzieć się, czy zmieniacie opony rowerowe na zimę np. na takie ze specjalną mieszanką gumy zimowej lub na takie z kolcami, w szczególności chodzi mi o osoby, które w innych porach roku jeżdżą na semi-slickach po asfalcie i kostce. Rok temu zimy praktycznie nie było, więc jeździłem na semi-slick 28" 1,6". W sezonie zimowym 2023/2024 nie jeździłem rowerem, ale pamiętam, że śniegu było więcej niż w 2024/2025, nawet zdarzały się oblodzone drogi. Może ktoś ma większe doświadczenie i jeździł we wcześniejszych latach oraz chciałby się podzielić spostrzeżeniami na ten temat. Zachęcam do dyskusji Cytuj
marvelo Napisano Niedziela o 12:16 Napisano Niedziela o 12:16 Ja lubię długie, śnieżne zimy i liczę, że w tym roku w końcu taka będzie. U mnie bywało już tak, że śniegu i lodu bywało całkiem sporo przez parę miesięcy i zakładanie opon z kolcami miało sens. Poczytaj też tutaj: 1 Cytuj
adamek1 Napisano Niedziela o 13:17 Autor Napisano Niedziela o 13:17 Czy zimą obniżać ciśnienie w oponach poniżej zakresu podanego przez producenta, czy trzymać się po prostu dolnej granicy? Dla 28" 1,6" Schwalbe smart sam plus zakres ciśnień to 3,5 do 6 bar, schwale marathon winter plus 2 do 5 bar, continental ride tour 3,5 do 4,5 bar, continental contact spike 3,5 do 6 bar, continental Top CONTACT Winter II Premium 4 do 6 bar Cytuj
Sansei6 Napisano Niedziela o 13:17 Napisano Niedziela o 13:17 Od 15 lat jeżdżę cały rok i moje MTB Schwalbe maraton MTB plus dają radę . Liczy się techniką jazdy i myślenie na drodze. Żeby nie było zaliczyłem i -22°C i oblodzenie i śnieg powyżej kostek, a zaspy bywały do ośki. 1 Cytuj
Wojcio Napisano Niedziela o 13:55 Napisano Niedziela o 13:55 35 minut temu, adamek1 napisał: Czy zimą obniżać ciśnienie w oponach poniżej zakresu podanego przez producenta, czy trzymać się po prostu dolnej granicy? Dla 28" 1,6" Schwalbe smart sam plus zakres ciśnień to 3,5 do 6 bar, schwale marathon winter plus 2 do 5 bar, continental ride tour 3,5 do 4,5 bar, continental contact spike 3,5 do 6 bar, continental Top CONTACT Winter II Premium 4 do 6 bar To akurat nie na zimę, ale raczej trzymam się tego, co mówi https://silca.cc/en-eu/pages/pro-tire-pressure-calculator, a w górach i do górskich opon jeszcze innych wytycznych, niż ciśnień podanych na oponie. Niskie ciśnienia pomagają na miękkim i śliskim, ale doświadczenia zimowego mi brak (parę razy śnieg w górach w maju ) 1 Cytuj
RabbitHood Napisano wczoraj o 04:10 Napisano wczoraj o 04:10 Ja tam jeżdżę zimą jak jest sucho i ładna pogoda. Szkoda nerwów na zimową wilgoć. 1 Cytuj
smw44199 Napisano wczoraj o 09:13 Napisano wczoraj o 09:13 Jak jest gołoledź, to mam Schwalbe z kolcami, niestety w zeszłym roku jechałem na nich może 4x 1 Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 09:34 Napisano wczoraj o 09:34 22 godziny temu, adamek1 napisał: opony rowerowe na zimę np. na takie ze specjalną mieszanką gumy zimowej Kup sobie przynajmniej na przód. Ja mam Continental Top Contact Winter II. To jest inny wymiar jazdy 🙂. 1 Cytuj
revolta Napisano wczoraj o 10:27 Napisano wczoraj o 10:27 Albo dwie albo wcale bo ta „letnia „ z pod tyłka wyjedzie 😛 2 Cytuj
adamek1 Napisano wczoraj o 11:27 Autor Napisano wczoraj o 11:27 A co z ciśnieniem, schodzić poniżej zakresu producenta, czy trzymać się dolnej granicy? Cytuj
RabbitHood Napisano wczoraj o 11:42 Napisano wczoraj o 11:42 Nie. No chyba, że sam masz niedowagę. 1 Cytuj
Wojcio Napisano wczoraj o 12:43 Napisano wczoraj o 12:43 Na szczęście niektórzy producenci (np. Maxxis) przestali podawać dolną granicę ciśnienia i podają tylko górną, albo tak jak Continental - podają ciśnienie maksymalne i zalecane - nie minimalne. Np. używane przeze mnie Terra Hardpack 50 mają zalecane 3,5 bara, co jest OK na perfekcyjny asfalt na chłopa 120kg, ale na szutrze można stracić zęby i na teren dmucham 1,7/1.5 (na mleku) i to działa fantastycznie. Zależność ciśnienia i oporów ruchu nie jest liniowa i na nierównej nawierzchni twarda opona stawia opór a do tego ma gorszą przyczepność. 2 Cytuj
zekker Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu W dniu 19.10.2025 o 12:35, adamek1 napisał: Chciałem dowiedzieć się, czy zmieniacie opony rowerowe na zimę np. na takie ze specjalną mieszanką gumy zimowej lub na takie z kolcami, w szczególności chodzi mi o osoby, które w innych porach roku jeżdżą na semi-slickach po asfalcie i kostce. Zmieniałem, obecnie kończę 5 rok na całorocznych (Marathon GT 365) i prawdopodobnie wrócę do zmiany na typowe zimówki. Obecne nie są złe ale po 2-3 sezonach jak lamelki się zetrą, to już tak dobrze na śniegu (ubitym) nie trzymają. Po lodzie dawały radę ale na kolcach jednak pewniej się człowiek czuje i jest zdecydowanie większa kontrola. W góralu ostatnio nie zmieniałem, bo nie było po co. Kendy Klondike (29x2,1) ostatnio się przydały jakoś w 2016-2017, gdzie faktycznie oblodziło w lesie. Ostatnie zimy mam przejeżdżone na WTB Vigilante High Grip i na śniegu trzymają zdecydowanie lepiej niż te Kendy. W dniu 19.10.2025 o 15:17, adamek1 napisał: Czy zimą obniżać ciśnienie w oponach poniżej zakresu podanego przez producenta, czy trzymać się po prostu dolnej granicy? Tak jak zawsze - dostosować do swoich potrzeb. Jak masz pełną świadomość ryzyka dobijania, większego zużycia ścianek od ugięcia, to można śmiało upuszczać. Czy poniżej zalecanego, to już kwestia twojej wagi i uwagi na nierównościach (nic fajnego wymieniać dętkę na mrozi i wietrze). Zdarzyło mi się na tych Kendach zejść w okolice 1bar (nie wiem na ile pompka przekłamuje), bo dopiero przy takim było stabilne trzymanie na lodzie. Oczywiście każdy korzeń, to był dobry balans, żeby nie dobić. Zalecane wybite na oponach było absurdalne pokroju 3,5 bar - pewnie ktoś się pomylił i zostawił z węższych modeli, obecnie mają poprawione 2,x. Co do modelu, to sprawa na długie dyskusje. W jednych warunkach cienkie crossowe się sprawdzą lepiej, w innych szerokie, a w jeszcze innych bez kolców nie ma co wychodzić z domu. Niestety ale warunki są bardzo zmienne, inna temperatura, wilgotność i śnieg zupełnie inaczej się zachowuje. Z moich doświadczeń im szerzej tym pewniej się jeździ. Na twardym może mniej efektywnie, na świeżym puchu mniej pewnie ale w ogólności jak jest miękko to o wiele stabilniej. Marathony Winter 1,6" najlepiej się sprawdzały na twardych nawierzchniach, ubitym śniegu. Na luźniejszym, cięższym, rozłażącym się były niestabilne. GT 365 2" zdecydowanie lepiej się sprawdzają na luźniejszym, a na twardym nadal przyzwoicie. Także kwestia co się zmieści w rowerze i jaki jest wybór opon w tym rozmiarze. Ja bym chętnie wypróbował te Continentale Top Contact Winter II ale nie ma ich w rozmiarze 28x2". Chętnie bym wypróbował 45nrth Kahva ale 2,25" raczej nie wcisnę lub musiałbym zrezygnować z pełnych błotników, co zimą nie jest sensowne. Także zostają mi 2" zimówki/całoroczne Schwalbe. 2 Cytuj
chudzinki Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 21 godzin temu, revolta napisał: Albo dwie albo wcale bo ta „letnia „ z pod tyłka wyjedzie 😛 Jakoś nie mam z tym problemu 😀. Trzeba tylko o tym pamiętać. Tył się ogarnie, ale przynajmniej z hamowaniem nie ma problemu... 1 Cytuj
revolta Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu To jak ze wszystkim gravelem da się przejachac trasę mtb , fullem ścigać po asfalcie z szosą ale po co , poprostu jedna mniej przyczepna opona od drugiej czasami potrafi narobić kłopotów . Nawet wchodząc w lekki zakręt przód trzyma , atakujesz a nic nie wyszło wyjeżdża , no ale jak kto lubi , przyzwyczaiłeś się nauczyłeś z tego korzystać i ci pasuje , czemu nie . 2 Cytuj
michalr75 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Ja nie wymieniam, jeżdżę cały rok na tych samych oponach. Trzeba technikę ćwiczyć a nie opony zmieniać Jeszcze w sumie zależy gdzie się jeździ ale na Mazowsze nie trzeba zimowych opon zakładać. 2 Cytuj
smw44199 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Zamiast wymieniać opony, można rowery wymieniać😁 1 Cytuj
Greg1 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Cytat Zamiast wymieniać opony, można rowery wymieniać😁 Dokładnie, latem szosa, jesienią grawel a zimą mtb 😁 1 1 Cytuj
smw44199 Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu Latem cross, jesienią cross, zimą cross 😁 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi