Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Chciałem dowiedzieć się, czy zmieniacie opony rowerowe na zimę np. na takie ze specjalną mieszanką gumy zimowej lub na takie z kolcami, w szczególności chodzi mi o osoby, które w innych porach roku jeżdżą na semi-slickach po asfalcie i kostce. Rok temu zimy praktycznie nie było, więc jeździłem na semi-slick 28" 1,6". W sezonie zimowym 2023/2024 nie jeździłem rowerem, ale pamiętam, że śniegu było więcej niż w 2024/2025, nawet zdarzały się oblodzone drogi. Może ktoś ma większe doświadczenie i jeździł we wcześniejszych latach oraz chciałby się podzielić spostrzeżeniami na ten temat. Zachęcam do dyskusji 

Napisano

Ja lubię długie, śnieżne zimy i liczę, że w tym roku w końcu taka będzie. U mnie bywało już tak, że śniegu i lodu bywało całkiem sporo przez parę miesięcy i zakładanie opon z kolcami miało sens. 

image.thumb.jpeg.b22883814e2d2cff6918d4e84ebece70.jpeg

Poczytaj też tutaj:

• +1 pomógł 1
Napisano

Czy zimą obniżać ciśnienie w oponach poniżej zakresu podanego przez producenta, czy trzymać się po prostu dolnej granicy? Dla 28" 1,6" Schwalbe smart sam plus zakres ciśnień to 3,5 do 6 bar, schwale marathon winter plus 2 do 5 bar, continental ride tour 3,5 do 4,5 bar, continental contact spike 3,5 do 6 bar, continental Top CONTACT Winter II Premium 4 do 6 bar

Napisano

Od 15 lat jeżdżę cały rok i moje MTB Schwalbe maraton MTB plus dają radę ;) . Liczy się techniką jazdy i myślenie na drodze.

Żeby nie było zaliczyłem i -22°C i oblodzenie i śnieg powyżej kostek, a zaspy bywały do ośki.

• +1 pomógł 1
Napisano
35 minut temu, adamek1 napisał:

Czy zimą obniżać ciśnienie w oponach poniżej zakresu podanego przez producenta, czy trzymać się po prostu dolnej granicy? Dla 28" 1,6" Schwalbe smart sam plus zakres ciśnień to 3,5 do 6 bar, schwale marathon winter plus 2 do 5 bar, continental ride tour 3,5 do 4,5 bar, continental contact spike 3,5 do 6 bar, continental Top CONTACT Winter II Premium 4 do 6 bar

To akurat nie na zimę, ale raczej trzymam się tego, co mówi https://silca.cc/en-eu/pages/pro-tire-pressure-calculator, a w górach i do górskich opon jeszcze innych wytycznych, niż ciśnień podanych na oponie. Niskie ciśnienia pomagają na miękkim i śliskim, ale doświadczenia zimowego mi brak (parę razy śnieg w górach w maju ;)  ) 

• +1 pomógł 1