Maciorra Napisano Poniedziałek o 16:55 Napisano Poniedziałek o 16:55 2 godziny temu, Przecietny napisał: może poza tematem ale naprawdę mtb? Wybieram się na ten szlak i zastanawiając się jaki rower obejrzałem ze dwa filmiki na yt i doszedłem do wniosku,że gravel wystarczy. Ty twierdzisz,że nie ? Tzn, że dużo tam trudniejszego terenu? Mieszkam na Jurze i nie lubię jeździć tu góralem bo się nudzę. Co jakiś czas zdarzają się tu przyjemne kawałki na górala, ale większość to proste szutry, polne czy leśne drogi, dużo asfaltu, no i co jakiś czas piaskownica wysysająca chęć życia... Czerwony pieszy też tak wygląda, więc ja brałbym gravela. 2 Cytuj
chrismel Napisano Poniedziałek o 17:06 Napisano Poniedziałek o 17:06 7 godzin temu, Monicz_k napisał: powinnam głównie zwrócić uwagę na opony przy zakupie Nie ma szans żebyś dostała te Race Kingi razem z rowerem. Więc na opony nie zwracaj uwagi tylko załóż że od razu są do wymiany. Przymierzenie kilku rowerów jest dobrym pomysłem. Ale nie sugeruj się opiniami sprzedawców bo w większości ich wiedza kończy się na umiejętności wymiany dętki. Jak już upatrzysz sobie jakiś rower / rowery wróć na forum i dopytaj o nie. Sporo osób tutaj ma dużą wiedzę więc na pewno uzyskasz jakąś pomoc. Przy czym masz gwarancję że będzie ona bezstronna. Linkowałem Ci rowery Liv jako dedykowane dla pań. Zobacz jeszcze ofertę Canyon bo często mają atrakcyjne konfiguracje w rozsądnych cenach. Tylko że tych ostatnich nie przymierzysz bo zakup jest możliwy tylko w formie wysyłkowej. Cytuj
leotdipl Napisano Poniedziałek o 18:20 Napisano Poniedziałek o 18:20 6 godzin temu, Tyfon79 napisał: Tylko coś w stylu crossa z fajnym wyposażeniem typu Unibike Xeneon, Cube Nature. Posądzam, że wszędzie wejdą jak coś opony typu 700X45C a to już z odpowiednim bieżnikiem pojedzie wszystko poza jakimiś sporymi kamerdolcami ale to się albo wolno robi albo zsiada z roweru. MTB do takich zastosowań to moim zdaniem nieporozumienie a już z napędem 1x szczególnie. Trzeba kupować sprzęt gdzie jazdy jest najwięcej a jak się coś trafi kamienistego to trudno i wolno to przejechać. Dokładnie TAK to to widzę. Autorka i jej dane gdzie najczęściej jeździ. Czyli CROSS + dobra opona. W tym budżecie przecież będzie i przedni amor powietrzny z blokadą i b.dobre hamulce (ważne!). Preferowałbym 2 blaty. Cytuj
PiotrWie Napisano Poniedziałek o 19:13 Napisano Poniedziałek o 19:13 Moja córka ma 153 cm i jeździ Specialized Rockhopperem. Czy Ci będzie odpowiadał nie wiem, sama musisz zdecydować ale na pewno dobierzesz odpowiedni rozmiar. Cytuj
chrismel Napisano Wtorek o 04:46 Napisano Wtorek o 04:46 W dniu 4.05.2025 o 21:09, Monicz_k napisał: nie dał rady przy stromych zjazdach leśnych, na dużych kamieniach, których było mnóstwo Jeszcze mam taką uwagę do przemyślenia. Jeżeli planujesz więcej takich tras to MTB będzie jedynym słusznym wyborem. Ale ja np. stosuję coś takiego jak planowanie trasy Jak widzę że mam do pokonania kamole, piach, błoto to jadę gdzie indziej. Polecam do tego jakąś aplikację, np. komoot. Wolę jeździć po bocznych drogach asfaltowych albo szuterkach klasy premium. Wtedy może warto odpuścić MTB i wybrać coś w stylu Trek Dual Sport albo Giant ToughRoad ? https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/c/B431/#breadcrumbs https://www.giant-bicycles.com/pl/toughroad-slr-2-2022 Taki rower jest bardziej uniwersalny. Nie namawiam ale zobacz, przymierz, pomyśl. Cytuj
Miro1970 Napisano Wtorek o 05:31 Napisano Wtorek o 05:31 @Monicz_k, jak widzisz, co doradca, to trochę inna rada. Ja za parę tygodni będę robił ten szlak na stalowym Surly. Jestem ciekaw, jak się pojedzie, ale podejrzewam, że średnio bez amora. 17 godzin temu, NerfMe napisał: Z tą sportowa pozycja to bym nie przesadzał. Dużo nowoczesnych rowerów niby XC coraz bardziej idzie w stronę trailowych, dość komfortowych pozycji To prawda, ale jednak nawet te rowery z reguły są nieco dłuższe, więc autorka wątku z racji wzrostu będzie miała mniejsze pole wyboru. Przy tym jeśli będzie jeździć głównie po trasach mało wymagających, to lepszy jest wg mnie rower z bardziej stromym kątem główki. Ja twierdzę, że dobry cross/rekreacyjne MTB (czyli w sumie też cross, tylko z większym skokiem amora) jest bardzo uniwersalny. 17 godzin temu, Tyfon79 napisał: MTB do takich zastosowań to moim zdaniem nieporozumienie a już z napędem 1x szczególnie Obecnie jest tendencja do pakowania 1x także do crossów oraz graveli, moim zdaniem słusznie, bo dla 80 % mniej czy bardziej rekreacyjnych rowerzystów to bdb rozwiązanie. Ale ja mam na tym punkcie zboczenie.🙃 Cytuj
Monicz_k Napisano Wtorek o 07:15 Autor Napisano Wtorek o 07:15 Widzę właśnie, że każdy ma inne zdanie ale rozważę wszelkie opcję, dziś mam akurat sklep orbea, giant i liv po drodzę, więc podejdę coś przymierzyć. Jak coś mi wpadnie w oko to wrzucę link do waszej oceny Cytuj
chrismel Napisano Wtorek o 08:04 Napisano Wtorek o 08:04 (edytowane) Dlatego sama musisz dokładnie określić swoje potrzeby i wymagania. Już jeden rower kupiłaś bazując na zdaniu innych i jak to się skończyło wiadomo. Poza tym nie każda opinia będzie wartościowa. Napisałaś że gravel Ci nie odpowiada a co inni Ci podpowiadają ? Kup gravela Jak będziesz określać te potrzeby zrób to realistycznie. Nie istnieją rowery które na szosie będą szybkie jak szosa, w terenie wygodne jak MTB a w mieście jak rower trekingowy. Oczywiście jak pójdziesz do sklepu i powiesz że chciałabyś taki to Ci doradzą - Pani weźmie gravela Podam Ci na swoim przykładzie od czego zaczynam wybór roweru: - rower musi mieć błotniki. Nie lubię ich, nie podobają mi się. Ale jeżdżę cały rok i jeszcze bardziej nie podoba mi się pranie ubrań co jazda. Moja ulubiona kurtka w której jeżdżę od 3 lat jeszcze ani razu nie widziała pralki a jest czyściutka jak wyjęta z folii po zakupie. - rower nie może mieć amortyzatora. Tam gdzie jeżdżę jest mi nie potrzebny a tam gdzie byłby mi potrzebny nie zamierzam jeździć. Trzeba go serwisować, poza tym dokłada do masy roweru co najmniej 1 kg. Już tylko te dwie rzeczy skreślają mi z listy tak z 90% rowerów. Od razu łatwiejszy wybór Edytowane Wtorek o 08:09 przez chrismel 1 Cytuj
Greg1 Napisano Wtorek o 08:12 Napisano Wtorek o 08:12 A nie masz miejsca na dwa rowery? Możesz mieć grawela na mniej wymagające trasy z przewagą asfaltów i szutrów i mtb na bardziej terenowe wyjazdy Cytuj
Monicz_k Napisano Wtorek o 08:25 Autor Napisano Wtorek o 08:25 @Greg1 ja właśnie mam już dwa rowery. Typowo miejski z koszyczkiem, ciężki stalowy - nienawidzę na nim jeździć i gravela. I chciałabym się obu pozbyć i zostać przy jednym uniwersalnym bo przy dwóch mam właśnie spory problem z miejscem na nie Cytuj
Greg1 Napisano Wtorek o 08:36 Napisano Wtorek o 08:36 Pozbądź się mieszczucha. Teraz ludzie kupują grawele do miasta 😁 Jednym uniwersalnym będzie coś w stylu Marina DSX albo Cube Nulane - ja mam Cube SL Road, poprzednika Nulane i na początku to był mój rower uniwersalny, i do miasta i poza, taki grawel z prostą kierownicą jak to teraz wielu producentów określa ten typ roweru. Oczywiście oprócz niego miałem też mtb w cięższy teren. Teraz mam też grawela i szosę ale ja mam gdzie je trzymać. Z perspektywy posiadania czterech różnych rowerów uważam, że najbardziej uniwersalnymi są fitness mieszczący szersze opony, nawet 2,0" (zwany też grawelem z prostą kierownicą) i grawel 1 Cytuj
chrismel Napisano Wtorek o 10:23 Napisano Wtorek o 10:23 1 godzinę temu, Monicz_k napisał: przy dwóch mam właśnie spory problem z miejscem na nie Czyli nie masz za dużo rowerów tylko za małe mieszkanie Cytuj
Tyfon79 Napisano Wtorek o 10:44 Napisano Wtorek o 10:44 5 godzin temu, Miro1970 napisał: Obecnie jest tendencja do pakowania 1x także do crossów oraz graveli, moim zdaniem słusznie, bo dla 80 % mniej czy bardziej rekreacyjnych rowerzystów to bdb rozwiązanie. Ale ja mam na tym punkcie zboczenie.🙃 No i co ja będę z rowerem z blatem 42T chodził pod pachę? Jak to się ma do super klasyki z młynkiem 32T i kasetą 11-45? Przecież to jest przepaść jak takie coś dają. Z gravelami jest ciut lepiej ale też zupełnie mi to nie pasuje. To są rowery na szybki, na świeżości wypad na szutry a nie długie mix'y z asfaltami po pagórkach. Nadal wielu nie ogrania, że szybka jazda nie polega u wielu na tym by piłować dwie najmniejsze koronki tylko mieć zakres bliżej środka kasety. 1 Cytuj
kipcior Napisano Wtorek o 11:39 Napisano Wtorek o 11:39 Mam wrażenie, że uniwersalne to były rowery z 10 lat temu, przed gravelami i erą 1x. A dzisiaj po prostu trzeba mieć więcej niż jeden, bo rynek nie oferuje nic ciekawego, choć pozornie jest wszystko. Gravel jest najbliżej ale z amortyzatorem albo co najmniej mostkiem amortyzowanym. Mostek akurat można założyć prawie do każdego ale amor wręcz przeciwnie, bo może za bardzo zmienić geo. Tylko napęd jest zwyczajnie za twardy i w terenie pod górę trzeba mieć kondycję. No ale pcha się go lżej niż MTB Z tobołami na wyprawę w terenie moim zdaniem bez sensu. Ale na jednodniowe, całodzienne trasy rewelacja. MTB, czy HT czy full, w terenie bije gravela na głowę. Ale właśnie w terenie, a nie na szutrówce o nachyleniu 1-5%, z paroma kamieniami i kilkoma dziurami. Za to przez lekkie przełożenia znacznie lepiej na tym jechać na jakieś dzikie wyprawy, gdzie i tak tempo przemieszczania nie ma znaczenia. Ale przez to dzisiejsze durne 1x na asfalcie nie jedzie. Z drugiej strony mój full ma 3x więc napęd mnie nigdzie nie ogranicza, ale mając od 6 lat gravela ani razu przez ten czas nie zrobiłem fullem 100km jednego dnia. W sumie rzadko przekraczam nim 50km, bo zwyczajnie gravel robi to lepiej i zapewnia więcej frajdy. Czy gravel czy mtb, oba są beznadziejne w piasku, do tego trzeba fata. A do fata trzeba nogi, bo to kloc z ogromnymi oporami i zresztą prawie ich już nie robią. Uniwersalny to byłby elektryczny full fat z barankiem ale jak pisałem na początku rynek tego nie przewidział i nic ciekawego nie oferuje. Jurę z namiotem przejechałem w dwa dni na fullu mniej więcej szlakiem pieszym. Gravelem też się tam pokręciłem przez 1 dzień i również było świetnie ale jechać na parę dni wolałbym na mtb. Ale walnąć te stówkę gravelem na lekko po tamtejszych piaskownicach też byłoby zacnie. Cytuj
Miro1970 Napisano Wtorek o 12:34 Napisano Wtorek o 12:34 (edytowane) @Tyfon79, @kipcior, słusznie mówicie. Ale co kto woli. Ja mam pełną świadomość ograniczeń 1x, ale szybko jeździć nie lubię i z natury lubię dość wysoką kadencję, więc nawet tak wąski zakres jak 40 x 11-42 mi wystarczą do 95 procent równinnych i pagórkowatych tras. Koronki 11 używam rzadko (bo nie pracuje to dobrze), nawet bez niej prędkości na asfalcie do ponad 35 się osiąga bez młynka, 40x42 na oponach 38-42 wystarcza na lwią część podjazdów. Dla mnie taki napęd w jeździe, nazwijmy to all road +, ma 8/10 punktów, a te 2 punkty daruję ze względu na prostotę itd. Oczywiście w górskich rejonach taki zakres jest do kitu. Wszystko zależy od potrzeb, stylu jazdy, miejsca itd. Edytowane Wtorek o 12:36 przez Miro1970 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Wtorek o 18:11 Mod Team Napisano Wtorek o 18:11 8 godzin temu, kipcior napisał: Uniwersalny to byłby elektryczny full fat z barankiem ale jak pisałem na początku rynek tego nie przewidział i nic ciekawego nie oferuje. Toż to wina jutubów i im podobnych, gdzie ludzie zrobili już chyba prawie wszystko. Przyznaj, że sam byś na to nie wpadł @Miro1970 Taki zakres to jest do kitu nawet na niektórych nizinnych odcinkach - raczej tych pod łatwe MTB niż grawela. Nawet w stosunkowo łatwym MPK graweli tyle, co kot napłakał (trochę piachu i korzeni)... Ograniczenie MTB jest w pewnym stopniu mitem - właściwie dotyczy dokręcania na jakichś równych zjazdach, i to raczej nie w terenie (umówmy się, że przeciętny Kowalski nie potrzebuje prędkości większych niż 40 - 50 km/h). Jak ktoś na płaskim zarzyna najmniejszą koronkę, a nie jeździ przelotowo szybciej niż 25 -30 km/h, to znaczy że zamula kadencję. Cytuj
kipcior Napisano Wtorek o 20:11 Napisano Wtorek o 20:11 @KrissDeValnor Na YT są różne wynalazki ale coś w stylu gravela to mi się chciało zanim w ogóle usłyszałem taką nazwę. Choć dopiero jak go kupiłem to mi przyszło do głowy. że wsadzenie baranka do fata byłoby świetnym pomysłem Fata do dzisiaj nie kupiłem ale sześcioma czy siedmioma miałem okazję się przejechać (sztywniak, ht, full, e-ht) i nadal mi się taki rower marzy. Co prawda trochę mi przechodzi jak założę opony 2.6 do fulla MTB i chcę tym na jakiś szczyt wyjechać Ale znowu jak wywiozę gravela gdzieś w Polskę i trafię na piaskownicę to zaś nabieram ochoty. Przez Jurę jechaliśmy w kilka osób, parę fulli, ht i fat. Były momenty, gdzie tylko fat jechał Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Wtorek o 20:22 Mod Team Napisano Wtorek o 20:22 Dlatego poza asfaltami i równymi drogami, posiadanie grawela, fitnesa, czy cross'a jest dyskusyjne. Tempo jazdy też ma znaczenie - im szybciej chcemy jechać w nierównym terenie, tym gorzej... 1 Cytuj
Miro1970 Napisano Wtorek o 21:27 Napisano Wtorek o 21:27 (edytowane) 3 godziny temu, KrissDeValnor napisał: Miro1970 Taki zakres to jest do kitu nawet na niektórych nizinnych odcinkach - raczej tych pod łatwe MTB niż grawela. Nawet w stosunkowo łatwym MPK graweli tyle, co kot napłakał (trochę piachu i korzeni...). Chodzi ci o to, że taki zakres za twardy? Na pagórkowate asfalty w moich stronach (Rybnik, Gliwice, Wodzisław, Racibórz, Pszczyna itd.) na styk starczy, choć bywają tu takie podjazdy morenowe i po-górnicze, że brakuje, zwłaszcza, że do wyczynowca mi bardzo daleko.🙃 3 godziny temu, KrissDeValnor napisał: (Ograniczenie MTB jest w pewnym stopniu mitem - właściwie dotyczy dokręcania na jakichś równych zjazdach, i to raczej nie w terenie (umówmy się, że przeciętny Kowalski nie potrzebuje prędkości większych niż 40 - 50 km/h). Jak ktoś na płaskim zarzyna najmniejszą koronkę, a nie jeździ przelotowo szybciej niż 25 -30 km/h, to znaczy że zamula kadencję Pełna zgoda. Większość rekreacyjnych rowerzystów zamula kadencję. Dlatego w Surly Bridge Club z oponami aktualnie 46, docelowo 48-50 na trasy nazwijmy to gravelowo-zadupiowo-dziuro-asfaltowe dałem blacik 36t. I to był dobry ruch - w żadnym razie nie brakuje szybkości na takich drogach. Przy nieprzesadnie żwawym, normalnym - że tak powiem - kręceniu przelotowo na równiejszych odcinkach jadę właśnie te 25-30+ km/h bez tykania ostatniej koronki i z niezbyt częstym używaniem przedostatniej. Większych prędkości mi do takich tras i stalowego sztywnego "przygodowego" roweru absolutnie nie trzeba, a pod górkę zabraknie od wielkiego dzwonu. Mnie taki napęd pasuje.😀 No ale z crossem to trochę przesadziłeś. Miałem crossa na dobrym powietrznym amorze - i takim rowerem jednak da się przyjemnie jechać po niezbyt równych leśnych drogach. Nie do wszystkiego nierównego trzeba zaraz fulla czy amora 120 mm. Edytowane Wtorek o 21:33 przez Miro1970 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Wtorek o 22:18 Mod Team Napisano Wtorek o 22:18 HT ma niezaprzeczalną przewagę - coś, czego wielu na próżno lub ze sporym trudem szuka w grawelach, czyli już na starcie szersze opony z niższym ciśnieniem Na razie nikt nikogo nie sadzał na full'a w tym temacie, a już na pewno nie ja Chociaż lekki XC byłby bardzo OK, tylko cena wyższa... Cytuj
kipcior Napisano wczoraj o 06:56 Napisano wczoraj o 06:56 Nie trzeba szerokich opon, ani nawet niskiego ciśnienia o ile nawierzchnia jest twarda i zwarta. Parę kamieni, korzeni czy dziur to też nie jest problem. Piasek, błoto i beskidzka rąbanka dopiero sprawia trudności i tego trzeba unikać w miarę możliwości. Cytuj
Monicz_k Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu Cześć jestem po wizycie w rowerowym. Na moje wymagania pod względem nawierzchni i pomysłów na ten rower, zasugerowano mi markę Liv i rozwiązanie 2x, że będzie lepsze. Model który najbardziej mi przypadł do gustu to Live Rove 2. Pozycja super wygodna, rozmiar S bardzo wygodny. Opony ma węższe niż w typowych MTB Liva, stąd ma sobie poradzić na trasach długich trasach asfaltowych ale też przy zjazdach w lesie. Po znajomości możliwy zakup za cenę 3,5k wraz z różnymi akcesoriami pod backpacking. ALE! nie ma on niestety amo powietrznego, o którym tutaj mi pisaliście. I martwi mnie kaseta 11-39? Nie wiem czy potrzebnie. Po za tymi uwagami to ja nie mam, żadnych bo na innych się nie znam https://www.liv-cycling.com/pl/rove-2-2025 Dodatkowo zaproponowano zakup liv rove 1 https://agasport.com.pl/rower-giant-liv-rove-1-dd-twilight-mauve-id-3805?gad_source=1&gad_campaignid=16765986850&gbraid=0AAAAACWslmyLxfGFBKLTd0HDkxxgXfM1M&gclid=CjwKCAjwiezABhBZEiwAEbTPGEoM5RzXzWhpXw9spdbxdbl6FEjH71WIpZnkGpJMkIn_Bu7OE8d1LxoC6AoQAvD_BwE, który właśnie amo powietrzny posiada, również w takiej cenie ale okazało się, że nie ma mojego rozmiaru i nie mają możliwości zamówienia go no a necie ceny już ok 4,5-5k. Czy waszym zdaniem znajdę lepszy osprzętowo rower w cenie 3,5? Zrobiłam przeliczenie z chatem gpt biorąc pod uwagę też opony Przełożenia i gear inches: Tryb Rower gravel KROSS SORA Rower Liv Rove 2 CUES Najlżejsze 34 / 34 = 1,00 → 27,5 gear inches 30 / 39 ≈ 0,769 → 21,5 gear inches Najcięższe 50 / 11 ≈ 4,55 → 125 gear inches 46 / 11 ≈ 4,18 → 117 gear inches Więc wychodzi, że lżej powinno być pod górki ale już z górki trochę gorzej? Ale może przy dłuższych trasach jest to rozwiązanie? Cytuj
Maciorra Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Cytat Więc wychodzi, że lżej powinno być pod górki ale już z górki trochę gorzej? Ale może przy dłuższych trasach jest to rozwiązanie? Nie przejmuj się przełożeniami z górki. 46/11 to aż nadto. 50/11 to już przełożenie na naprawdę srogie zjazdy i mocne dokręcanie. 1 1 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 godzin temu Mod Team Napisano 18 godzin temu Na najcięższe przełożenie nie patrz - nie sądzę, żebyś koniecznie chciała jeździć szybciej niż 50 -60 km/h, mylę się ? Co do amora, to niech go po prostu wymienią, tym bardziej po znajomości, a ten fabryczny zostawisz w rozliczeniu, albo sprzedasz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi