Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
40 minut temu, lewocz napisał:

Co znaczy - miał wytrzymać 40 km?

Moja 50 kg żona na nim czy 100 kg brat?

Po alejkach w parku czy może 4 podjazdy pod krakowskie ZOO lub 20 km szlakiem orlich gniazd po piasty w piachu?

W słoneczną pogodę z lekkim zefirkiem czy w wietrzny dzień i z opadami deszczu?

Z sakwami na tygodniową wyprawę czy na lekko na zapiekankę na Plac Nowy?

w punkt 🙂

@smw44199 no niezupełnie... Masz gdzieś w instrukcjach użytkowania, specyfikacjach normalnych producentów podawane zasięgi (poza jakimiś aliexpresowymi wynalazkami, które z racji skuterowości/motocyklowości są tak reklamowane - pod przeciętnego motoryzacyjnego odbiorcę, przyzwyczajonego do  "spalania" iluś litrów na sto...- i które to możesz sobie w tych Chinach reklamować)? Nawet jak taki Bosch zrobi Ci kalkulator szacowanego zasięgu, to masz jak byk napisane:

* The calculated data comprises estimates and approximations that may vary from the actual result. The precise data will vary, depending on the type of use and the external influences. Furthermore, no liability will be accepted for the correctness of the determined values.

Więc, co chciałbyś reklamować, skoro nikt Ci nic nie obiecuje...?

Choć samo zagadnienie sprawdzania przez konsumenta i odsyłania roweru poruszone w tym wątku i bez tych rozkmin na temat baterii jest ciekawe.

Edytowane przez HSM
Napisano

Tak w sumie to pod takich klientów producenci powinni deklarować zasięg 10 km. 

No chyba, że .....w sumie to wcale bym się zdziwił gdyby klient pokroju naszego kolegi z forum zgłosił by niezgodność z umową i reklamację gdyż przejechał 25 km :)

• Haha 1
Napisano
18 godzin temu, lewocz napisał:

Tak w sumie to pod takich klientów producenci powinni deklarować zasięg 10 km. 

No chyba, że .....w sumie to wcale bym się zdziwił gdyby klient pokroju naszego kolegi z forum zgłosił by niezgodność z umową i reklamację gdyż przejechał 25 km :)

Jak przekaż był za trudny, to może zamienię hipotetyczną odległość na pojemność baterii.

Miało być np 314Wh, a jest 150Wh, lepiej Ci?🤣

Napisano
22 godziny temu, smw44199 napisał:

Ja zwracam sprzęt który był niezgodny z umową, bo nie posiadał deklarowanego zasięgu. To mi wystarczy. 

Czyli wypisz wymaluj rękojmia z żądaniem rozwiązania umowy, a nie odstąpienie od umowy zawartej na odległość.
To są dwa różne prawa konsumenckie.

20 godzin temu, smw44199 napisał:

Co powinienem zrobić?

Korzystam z 14 dniowego zwrotu?

Reklamuję go u Ciebie mając świadomość, że może to potrwać 2-3 miesiące, albo dłużej.

Korzystam z gwarancji producenta?

Reklamacje z tytułu rękojmi mają ustawowe czasy rozpatrzenia, a nie widzimisię sprzedawcy. W tym przypadku ma 14 dni na odpowiedź.
W takim przypadku wydaje się to najkorzystniejsze, bo tak jak wyżej pisałem, 14 dniowy zwrot nie ma zastosowania, chyba że z dobrej woli sprzedawcy lub ma własny program tego typu zwrotów (niektóre sklepy dają 30 dni).

No i podstawowa sprawa, skoro wiesz że to leżak, to możesz się spodziewać, że bateria może niedomagać, a mimo to pchasz się w taką transakcję. Jak to mówią widziały gały co brały.
A poważniej, to rada już była udzielona, czyli zapoznać się dokładniej z warunkami gwarancji, w szczególności na baterię, bo zwykle jest krótsza.
Trzeba też mieć świadomość, że bateria ulega zużyciu i w przyszłości będzie trzeba ja wymienić, a nie są to małe koszty. Warto też zorientować się jak wygląda dostępność baterii do tego modelu.

18 godzin temu, smw44199 napisał:

Blablabla, dzielicie włos na czworo, mam podawać milion innych przykładów. Bądźcie poważni.

Problemu by nie było jakbyś nie udzielał porad niezgodnych z prawem.

• Haha 1
Napisano
3 godziny temu, smw44199 napisał:

Miało być np 314Wh, a jest 150Wh, lepiej Ci?

To jest zdecydowanie lepsze. Nie znam się, da się jakoś zmierzyć/sprawdzić pojemność baterii od ebike? Ładowarka podpięta do miernika prądu?

Wtedy spoko, przychodzi rower, podpinasz baterię pod miernik, sprawdzasz, jak pojemność wynosi połowę deklarowanej, zgłaszasz niezgodność towaru z umową i elo.

Napisano

Ehe....najpierw deklarowany zasięg nie taki, teraz gość pisze, że to jednak o pojemność baterii chodzii...za chwilę napisze, że impedancja odbiega od tej z umowy.

Napisano

@nctrns zmierzyć to się pewnie coś da, ale z interpretacją będzie problem... Tak naprawdę to trzeba by wyskoczyć od razu do serwisu i podpiąć rower pod oprogramowanie warsztatowe, bo chyba informacje o stanie baterii (tylko też nie wiem, jakie i ile - cykle ładowania, jaka jest jej kondycja, czy wprost pojemność w Wh) są w raportach... 

Kurczę, musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto na co dzień pracuje w serwisie.

• +1 pomógł 1
Napisano
21 minut temu, lewocz napisał:

Ehe....najpierw deklarowany zasięg nie taki, teraz gość pisze, że to jednak o pojemność baterii chodzii...za chwilę napisze, że impedancja odbiega od tej z umowy.

Próbując mnie zdyskredytować, robisz z siebie głupka? Dlaczego? Przecież mój przekaz był jasny, wiele razy to wyjaśniałem.

28 minut temu, nctrns napisał:

To jest zdecydowanie lepsze. Nie znam się, da się jakoś zmierzyć/sprawdzić pojemność baterii od ebike? Ładowarka podpięta do miernika prądu?

Wtedy spoko, przychodzi rower, podpinasz baterię pod miernik, sprawdzasz, jak pojemność wynosi połowę deklarowanej, zgłaszasz niezgodność towaru z umową i elo.

Da się. Trzeba aku naładować do pełna, a potem je rozładować. Będziemy mieli pojemność. Dobrze jest zmierzyć jeszcze impedancje samych ogniwa, co też nam da bardzo duzo, ale to może nie być już takie proste w zamkniętej baterii😉

Napisano

Że Cie  zacytuję 

"Chamówa" to jest wtedy jak kupujesz rower elektryczny który "leżakował" i zamiast deklarowanego zasięgu zamiast 50km masz 25 i Ty jako sprzedawca rozkładasz ręce i mówisz, że nie możesz mi pomóc bo to nie twoja wina. Dlatego na takich "Januszy" jest dobry właśnie zakup na odległość.

Rozbiegany strasznie jesteś,  najpierw zasięg, potem pojemność , teraz jakieś mądre teksty sugerujące żeś jest ' uczonym w piśmie" 

Jeśli nie potrafisz zrozumieć co to jest deklarowany zasięg, co ma wpływ na zasięg i co oznacza przyimek do przed słowem zasięg to trudno polemizować.

• Haha 1
Napisano

@nctrns nawet gównoburzowe tematy bywają inspirujące 🙂. Człowiek poczyta, poszuka i znajdzie coś nowego... Tak, jak myślałem, sprawa oszacowania bieżącej pojemności baterii nie jest trywialna. Oprogramowanie serwisowe może podawać wiele różnych danych (ilość cykli pełnego naładowania, max i min temperaturę pracy ogniw, wartość "wtłoczonej" w ogniwa energii w całym cyklu życia)..., ale jak można sądzić z filmiku poniżej, to w Boschu np. do testowania samej baterii trzeba ją podłączyć pod zupełnie osobne urządzenie  (Bosch Capacity Tester - cóż za zaskakująca nazwa) i przeprowadzić cykl próbnego ładowania (testu), po którym dostępny jest raport. Wprawdzie filmik ma 2 lata i dotyczy chyba Bosch System 2 a nie Smart Systemu (użyte oprogramowanie Diagnostic Tool wygląda na 2 a nie 3), ale nie sądzę, by się tu wiele zmieniło. U innych pewnie też to wygląda podobnie...

Napisano

Bateria do sklepu przychodzi " zahibernowana". Jeśli tak leżakuje ( co się zdarza w sklepach internetowych a czasem także w większych stacjonarnych ) to po rozhibernowaniu nawet po dwóch - trzech latach jest jak nowa. Problem jest wtedy gdy sklep rozhibernuje baterię i jej nie ładuje kilka lat - ale większość sklepów ładuje baterie gdy poziom spadnie poniżej 40% - przynajmniej zwykle gdy oglądam jakieś rowery w sklepie to są naładowane w co najmniej 60%.

Napisano (edytowane)

Jakiś czas temu oglądałem sobie krótki materiał chyba szwajcarskiej telewizji publicznej (jakiś regionalny kanał). Rzecz była o różnych zawodach i ścieżkach kariery dla młodych ludzi - pokazanie na przykładach, jak taka praca wygląda, czego się spodziewać. I w tym odcinku pokazywano dziewczynę na etacie mechanika/sprzedawcy w niezbyt dużym sklepie rowerowym/warsztacie (żaden moloch z magazynem na tysiące rowerów, ale też nie jednoosobowa działalność). Dzień tej dziewczyny to były takie standardowe rzeczy - prace serwisowe z harmonogramu (banalne i skomplikowane), doradzanie klientom w wyborze rowerów i akcesoriów, no i właśnie przygotowanie tych rowerów do wydania klientom.

Kobieta przyszła kupić elektryka (jakiegoś mieszczucha czy trekinga) i po rozmowie z tą dziewczyną, jakiejś przymiarce przed sklepem dokonała wyboru, ale wydanie roweru po zakupie nie polegało na wręczeniu egzemplarza z podłogi i do widzenia, ale właśnie na pobieżnym przeglądzie egzemplarza z kartonu (może nie pełen serwis zerowy, ale przynajmniej sprawdzenie połączeń gwintowanych, regulacji przerzutek, hamulców). Tym, co mnie uderzyło, były właśnie czynności dotyczące systemu wspomagani. Rower przed wydaniem został podłączony pod diagnostyczne stanowisko komputerowe. Rutynowo zaktualizowano oprogramowanie wszystkich komponentów no i właśnie "rozhibernowano" system, przełączając go ze stanu magazynowego, na "eksploatacyjny", rejestrując rower  w bazie producenta, aktywując elektroniczną książkę serwisową i - nie mam pewności - upewniając się, że wszystkie liczniki, statystyki są wyzerowane. Nie mam tylko pewności, czy ładowano baterię. Kobieta przyszła po kupiony rower tego samego dnia, chyba po południu i wydano jej właśnie ten przygotowany egzemplarz, a nie jakiś ze stanu na podłodze sklepowej wystawy...

To w sumie wydaje się oczywiste i tak powinno logicznie to wyglądać, tylko to był lokalny sklep w bogatej Szwajcarii, a nie jakiś januszex w Polsce...

Edytowane przez HSM
Napisano (edytowane)

Optymalnie jest gdy bateria lipo/life/lihv jest naładowana w ok 70%. Mówi sie na taki tryb storage. Generalnie lepiej jak ma nawet 100%

niż 5% naładowania i jeszcze spada, to zabójstwo dla aku litowych.

Do tego ładowanie takich baterii nie może odbywać siew temperaturach niższych niż 5*C, bo część baterii może siew tej temperaturze krystalizować, co podczas ładowania może doprowadzić do jej zniszczenia. Pomijam drastyczny spadek prądu ładowania (zresztą często wymuszany przez automatykę, która "dba" o baterię)

19 godzin temu, lewocz napisał:

Znowu udajesz, że nie rozumiesz, no co zrobić jak żyć🤣

Edytowane przez smw44199
Napisano

Fajnie by to było ale przecież ma być tanio :) A taka obsługa kosztuje.  

Teraz w biznesie bardzo popularne jest wyrażenie - skalowanie.....fajnie to brzmi. Możesz zarobić nawet złotówkę na rowerze ale jeśli sprzedasz ich milion to przecież zarobisz tego miliona. Tylko, że to wszystko nie jest takie proste bo istnieję też inne zmienne. 

Z elektrykami jest tak samo, ludzie by chcieli żeby świat był zero jedynkowy..w instrukcji stoi, że 60 km to ma być 60 km....i tyle. A tak nie jest i pewnie nie będzie.

Napisano
11 godzin temu, PiotrWie napisał:

Bateria do sklepu przychodzi " zahibernowana".

Na czym to polega?

Ogniwa ulegają samorozładowaniu, więc i tak po kilku latach może być problem, choć to raczej skrajne przypadki.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to faktyczne odłączenie od elektroniki, żeby nic nie żarło prądu (patrz chyba wszystkie laptopy od ładnych kilku lat, które po kilku tygodniach mają rozładowane baterie, stare potrafiły i po kilku miesiącach, czy nawet pół roku normalnie wstać).

Napisano
1 godzinę temu, lewocz napisał:

Z elektrykami jest tak samo, ludzie by chcieli żeby świat był zero jedynkowy..w instrukcji stoi, że 60 km to ma być 60 km....i tyle. A tak nie jest i pewnie nie będzie.

U mnie w instrukcji stoi 120 km, ja robię ok 250. Trzeba reklamować 😀

Napisano

Jak nabędziesz nowego ebike  KTM Macina Sport SX Elite z planetarką i paskiem karbonowym, bo być może do tego czasu zmienisz zdanie, to będziesz śmigał na jednym ładowaniu aż nad morze :) Kurde, gdyby ten rower miał to co wymieniłem brałbym w ciemno. Trzeba czekać do czerwca, może po tym terminie będzie coś takiego.

Napisano
12 godzin temu, HSM napisał:

To w sumie wydaje się oczywiste i tak powinno logicznie to wyglądać, tylko to był lokalny sklep w bogatej Szwajcarii, a nie jakiś januszex w Polsce...

Każdy co robił/i w handlu doskonale wie, że nie ma większych prostaków i chamów niż część "naszych" więc wielu dostaje dokładnie to na co zasłużyli. Nie sądzę też by Szwajcar był tak intelektualnie opóźniony by przy chęci zaoszczędzenia jak już bo czym jest innym zakup "leżaka" kilku letniego nie skontaktował się ze sprzedającym i zwyczajnie zapytał jakie ma obawy i co sklep zrobi by miał spokojną głowę;) Pomijam drobny fakt, że ogólnie to u nas z racji właśnie klienta-janusza co widać tutaj jak byk po mentalu i słownictwie to znowu spora część naszych "lubuje" się w zakupach bez pomacania rzeczy kupowanej czyli bez tradycyjnej relacji biznesowej. 

Napisano
19 minut temu, 2marekm napisał:

Jak nabędziesz nowego ebike  KTM Macina Sport SX Elite z planetarką i paskiem karbonowym, bo być może do tego czasu zmienisz zdanie, to będziesz śmigał na jednym ładowaniu aż nad morze :) Kurde, gdyby ten rower miał to co wymieniłem brałbym w ciemno. Trzeba czekać do czerwca, może po tym terminie będzie coś takiego.

Nie nabędę bo ani paska ani planetarki nie wymienię pod krzakiem . Wolałbym zwykłą przerzutkę a nie elektryczną ale to przeboleję - zawsze w razie czego można założyć zwykłą z linką w pancerzu i przypiąć do ramy trytrytkami.

Napisano
3 godziny temu, zekker napisał:

Na czym to polega?

Podczas długotrwałego nieużywania, elektronika przechodzi w stan minimalnego zużycia energii. Podłączenie do ładowania powoduje jej wybudzenie. Mimo wszystko prąd nadal zużywa (znacznie mniejszy, niż przy gotowości do pracy)

Napisano

Bosch Gen 4 i 5 sam „usypia” baterię. 
Żeby rower uruchomić po tym trzeba baterie przyciskiem na niej samej „obudzić” czyli wyjąć ją też z roweru. 

• +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 24.04.2025 o 12:25, smw44199 napisał:

Dobrze jest zmierzyć jeszcze impedancje samych ogniwa

????

Jaką impedancję? W baterii (zwłaszcza na tym ogniwie :) ) gdzie mamy do czynienia tylko i wyłącznie z prądem stałym? :D 

W dniu 24.04.2025 o 13:17, HSM napisał:

Tak, jak myślałem, sprawa oszacowania bieżącej pojemności baterii nie jest trywialna

Zwłaszcza gdy sczytuje zawartość wsadu,a ten może być zaprogramowany na ilość cykli w dodatku co ileś zmniejszając ładowanie całego bloku akumulatorów do zadanej w oprogramowaniu sterownika pojemności , a nie realnej pojemności :)