Skocz do zawartości

[Koszyk i bidon] Kompatybilność koszyków i bidonów

Gradory

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od lat używam butelek (np. Oshee) zamiast bidonu, ale one się nie trzymają aż tak pewnie i czasem wylatują przy agresywnej jeździe. Chciałbym wrócić do bidonu i stąd pytanie. Mam uchwyt Scott Syncro z 2018. Czy muszę kupić oryginalny bidon Scott za "jedyne" 250 zł?

Napisano

U mnie (koszyki elite cannibal) te oshee nawet zacnie pasowały... ale to było kiedyś bo teraz jest pińcset różnych rodzajów butelki i żaden taki jak trzeba. Przydałby mi się taki trzymający butlę oshee 1,1L. 

Napisano

Jeśli dobrze pamiętam to SKS Topcage nieźle się sprawdzał w przypadku wożenia zwykłych butelek. 

Ale jeśli chodzi o bidon - zwracałbym uwagę na tworzywo, żeby było bezpieczne, reszta to sprawa drugorzędna. Z moich doświadczeń wynika że są na rynku dwie średnice bidonów: klasyczna i dziecięca. A koszyki pasują bez problemów.

Napisano
Godzinę temu, Gradory napisał:

Od lat używam butelek (np. Oshee) zamiast bidonu, ale one się nie trzymają aż tak pewnie i czasem wylatują przy agresywnej jeździe. Chciałbym wrócić do bidonu i stąd pytanie. Mam uchwyt Scott Syncro z 2018. Czy muszę kupić oryginalny bidon Scott za "jedyne" 250 zł?

Wymiar bidonów jest standartowy. To cz się trzyma czy nie zależy od konstrukcji i materiału koszyka. Nie mówię o bidonach metalowych. Paradoksalnie czasami tanie plastykowe koszyki trzymają lepiej niż  te droższe karbonowe albo aluminiowe. Pomaga nawet niewielki element z miękkiego tworzywa/gumy w konstrukcji koszyka. 

Napisano

Mam gdzieś tani koszyk regulowany - nim można zarówno ścisnąć butelkę jak i włożyć większą. Ale średnica bidonów (i miejsce zagięcia w które wchodzi brzeg koszyczka) to standard. Nawet jak średnica się zgadza ale butelka nie ma tego zwężenia i nie jest dość sztywna, to może wylatywać.  

Napisano

Gdyby Oshee chciało robić napoje w butelkach "bidonowych" to by taki napój musiał 2-3 razy tyle kosztować.

To są zupełnie inne produkty, o innych parametrach, o innych zadaniach.

Butelka PET ma być tania w produkcji, służyć krótki czas jako jednorazowa i po użyciu ma zostać zutylizowana.

Bidon... " koń jaki jest każdy widzi"

Napisano

serio pytasz ludzi w internecie o opinie na temat plastikowej butelki za piątaka?

obydwa modele bidonów jakie ci podałem występują w wersjach "mtb" z kapturkami

Napisano
3 godziny temu, Mihau_ napisał:

Chcesz najlepszy bidon na świecie - camelback podium

Ten w wersji Dirt kupiony.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Napisano

Po pierwszym użyciu bidonu Camelbak Podium Dirt stwierdzam, że jest on wygodny w użyciu, ale trudny w myciu, bo jest bardzo skomplikowany.

Napisano

Te elite fly dostępne w RT, CR po ~3 dychy polecacie?

Znajomy porównywał stary z nowym i stary jest jakość, miękki przezroczysty materiał itd. Nowy jakiś taki twardy, gorszy, no bo ale pod kolor 😃

Ja używam isostary i te z klapką fajne a znowu dziubki od gorącej wody (bądź zmywarki) twardnieją i ciężko się otwierają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...