Skocz do zawartości

[Kierownica] Jaka kierownica prosta czy baranek

Rapero7000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zgadza się tylko, że w ten pozycji jest możliwe hamowanie z pełną kontrolą siły zatrzymania. 

Nie można powiedzieć, że z kierownica z barankami nie ma wad, bo właśnie tą wadę  wymieniłem oraz o wyprostowanej sylwetce można zapomnieć. 

Na tym temacie zostały udzielone różne odpowiedzi który typ kierownicy jest lepszy i nie mogę jednoznacznie powiedzieć która jest lepsza na podstawie postów. Moim zdaniem to zależy od  użytkownika która najbardziej mu pasuj, które elementy są dla niego ważne a które nie. 

Napisano

Stary... nie mędź. Już zdecydowałeś daaaaawno, że chcesz prostą. Po co dalej drążysz temat który Ci nie leży? Tak, da się hamować z pełną kontrolą z obu chwytów które do tego służą. Włącz se Eurosport 2 o 22.10 masz 10 etap Giro zobaczysz sobie jak hamują.

Napisano
Cytat

Nie można powiedzieć, że z kierownica z barankami nie ma wad, bo właśnie tą wadę  wymieniłem oraz o wyprostowanej sylwetce można zapomnieć. 

A co ma baranek do pochylonej pozycji? Masz dwa chwyty na tej samej wysokości co w identycznym rowerze z płaską kierownicą. W ogóle nie wiem po co ciągniesz temat roweru szosowego barankiem czy fitnessa z prostą kierownicą jak pochylona pozycja jest dla ciebie wadą

Dodam ci nawet, choc to może być zbyt skomplikowane, że istnieje coś takiego jak geometria ramy i kupując rower z barankiem pokroju gianta anyroad, meridy silex czy marina fc masz kierownicę wyżej niż dvpe. Nooo i się cała filozofia posypała

Tych głupot o siłę hamowania to już nie będę komentował

Napisano

Nazywaj poprawnie chwyty - "z gornego" nie masz w ogóle dostępu do hamulców

Z chwytu "na łapach" o ile nie jesteś 40kg kobietą z malutkimi dłońmi zrobisz to bez problemu

Napisano
9 minut temu, Rapero7000 napisał:

Zgadza się tylko, że w ten pozycji jest możliwe hamowanie z pełną kontrolą siły zatrzymania.

A może wsiądź na baranka i się przejedź zamiast robić z siebie ginekologa teoretyka? 

W zeszłym roku wsadziłem na baranka dwie delikatne dziewczyny...  Karolina jeździ niemal tylko w dolnym chwycie włącznie z terenem i hamuje na nadto procentowych zjazdach.   Wika miesza ale woli chwyt na klamkach i woli hamowanie w tej pozycji.  W nic nie wjechały.... Zawsze wychamowaly.  

Jednym słowem....  Banialuki sobie wmawiasz.   A jak chcesz mieć dobre hamulce  weź 520 z hybrydami.  

A co do bolącego kręgosłupa to mi akurat baranek i długie jazdy pomagają na problemy z nim.... Zresztą miałem okazję zobaczyć jak się budują plecy po sezonie (6kkm) na baranku... Pięknie widać mięśnie.... 

Napisano
6 minut temu, Rapero7000 napisał:

No właśnie nie ma dostępu do hamulców właśnie oto mi chodzi. To jest wada duża. 

A jak na prostej kierownicy złapiesz za gołą rurkę to masz dostęp do hamulców? 

Z gornego chwytu się prawie nie korzysta

Napisano

Nie wiem jak to jest z mechanicznymi hamulcami, ale hydrauliczne GRX400 hamują bardzo dobrze i mocno. Zarówno z chwytu ma łapach jak i z dolnego chwytu.

Przecież w hamowaniu nie chodzi o to, by zablokować koło i stracić przyczepność, ale o to by użyć maksymalnej siły hamowania na granicy przyczepności koła. .

Po za tym przejście z górnego chwytu na łapy i do klamek to jest ułamek sekundy.

No i górnym chwycie jeżdżę jak chce trochę odpocząć, zrelaksować się, podziwiać przyrodę, więc zazwyczaj nie ma wtedy potrzeby hamować.

A w miejscach potencjalnie niebezpiecznych i wymagających hamowania nie wyobrażam sobie jazdy w górnym chwycie i jeżdżę na łapach.

Jak nie jesteś przekonany to albo przejedź się na baranku, albo kup płaską kierę i zapomnij o temacie... Choć pewnie będziesz żałował :D

Napisano

"GRX400 hamują bardzo dobrze i mocno."

W porównaniu z czym? Hamują ale szalu nie ma. 

Oczywiście da się bez problemu zahamować i z góry i z dołu, kwestia ustawienia kierownicy, klamki i wielkości ręki. Z góry nie zrobię tego jednym palcem, potrzebuję trzech.

Napisano
W dniu 15.05.2021 o 22:09, stpman napisał:

Klamkomanetki szosowe także banalne w obsłudze

Dokładnie, odrobinka wprawy i można sobie wyrobić odruch hamowania z jednoczesną redukcją przełożeń, np. przy dojeździe do skrzyżowania, żeby potem łatwiej ruszyć.

Ale Kolega widocznie kupuje rower nie do jazdy ale do hamowania...

• 10 miesięcy temu...
Napisano

Chcę sobię  wymienić następujące elementy w rowerze tariban RC 500 z płąską kierownicą jakie produkty polecacie

- opony ( jada głównie po asfalcie) w dec te droższe podobno są dobre 

- siodełko

- hamulce  podobno aby hydrauliczne zamontować trzeba wymienić przerzutki, ale mogą być tarczowe tylko dobre jakości 

- przerzutki choć nie wiem czy jest sens zamieniać na shimanoo 105, ze względu na koszt 

Napisano

Napędu zmieniać nie ma sensu, rama jest kompletnie nie rozwojowa, nie ma sensu ładować w nią kasy

Siodełko ma być dobrane pod twoją dvpe a nie polecone przez randomów na forum

W decatholnie nie kupisz dobrych opon szosowych, podaj budżet i szerokość jaka cię interesuje

Przy hamulcach masz do wymiany zaciski+klamki (nic z "przerzutkami" nie ma to wspólnego chyba że sobie zamontujesz jakies klamkomanetki żeby mieć mniejszy burdel na kierownicy) 

Napisano

https://www.decathlon.pl/p/zestaw-2-opon-do-roweru-szosowego-lithion-2-700x23-z-miekka-stopka-etrto-23-622/_/R-p-X8541644?mc=8541644

https://www.decathlon.pl/p/zestaw-opon-do-roweru-szosowego-pro4-endurance-700x25-z-miekka-stopka/_/R-p-X8570249

https://www.decathlon.pl/p/opona-rowerowa-power-road-700x25-z-miekka-stopka/_/R-p-X863145

Te opony nie są dobre?

Jakie hamulce polecasz?

Taką dostałem informację odnośnie hamulców:

Należy się też liczyć z koniecznością przeprowadzenia wymiany przerzutek ponieważ na 9 biegów nie prowadzi się produkcji hydrauliki na 9 biegów.

Intersują mnie takiej szerokości takie jak fabryczne, ale lepszej jakości. 

Napisano
Cytat

Należy się też liczyć z koniecznością przeprowadzenia wymiany przerzutek ponieważ na 9 biegów nie prowadzi się produkcji hydrauliki na 9 biegów.

Gdybyś miał baranka to tak by było ale masz flatbara i założysz sobie hamulce rodem z mtb, które w żaden sposób nie są powiązane z mechanizmem zmiany biegów. 

Cytat

Te opony nie są dobre?

Możesz sam testować i się przekonać, generalnie szosą na oponach michelin się w tym kraju "nie jeździ".

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Moja szosa z prostą kierownicą otrzymała nowe koła, lżejsze o około 600 g, lżejsze pedały (tak, zwykłe plastiki za 17 zł) i niebieską owijkę na rogi.

DSCF4010.thumb.JPG.39ebc0d703c30dea201b5ddb7e5eacb0.JPGDSCF4008.thumb.JPG.1c4536f5567d88012832dd77de950d9b.JPGDSCF4007.thumb.JPG.7e366f7b2f018cbc6fd41ddbad4d26a9.JPG

Napisano

A teraz, na co to wygląda? To ta sama rama, oryginalnie przewidziana jako baza do szosówki typu "audax", bo ma otwory do montażu bagażnika i błotników. 

https://www.ebay.co.uk/itm/125295882974?hash=item1d2c3772de:g:xNsAAOSwMAhgU4A1

Zresztą ja wcześniej na tej ramie jeździłem z barankiem i mostkiem 100 mm. Krótszego już nie próbowałem, zmieniłem ramę na mniejszą.

Z mostkiem 80 mm spokojnie mógłbym na niej jeździć z baranem.

Z prostą kierownicą mam aktualnie mostek 130 mm.

Kinesis Racelight Road Bike, Carbon Forks, Campagnolo Groupset, Mavic Wheels

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...