Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.
Rekomendowane odpowiedzi
-
Popularny
-
Podobna zawartość
-
Przez Unbroken_reed
Technologia Shimano - Scylence, to mechanizm pozwalający na bezgłośną pracę bębenka gdy napęd pozostaje rozłączony. 7-stopniowy kąt zazębienia to równie mocny argument za nową technologią, jednak nie pozostaje ona bez wad. Stopień wrażliwości na zabrudzenia sprawił, że z moich serwisowych doświadczeń wynika, iż prawie żadna piasta (nawet fabrycznie nowa) nie spełnia w 100% swoich technologicznych założeń.
Piasty takie jak:
-FH-M7110;
-FH-M7130;
-FH-M8110;
-FH-M8130;
-FH-M9111;
-FH-MT901,
mogą niestety być niesforne.
Jak sobie z tym poradzić? Jak uciszyć SCYLENCE? O tym wszystkim opowiem Wam w powyższym filmie!
Dla osób które wolą poradniki pisane (jest tam kilka inf. których nie umieszczałem w filmiku np. jak dokładnie użyć praski [TL-FH16] itp.): DM-MAHB001-09-ENG.pdf (shimano.com) POKAŻ MNIEJ -
Przez Unbroken_reed
Cześć, dzielę się z Tobą całą* wiedzą dotyczącą sprzęgiełek Shimano.
Ich historia, zasada działania, oraz sposób odbudowy dały podstawę do stworzenia treściwego materiału.
Zapraszam do oglądania :)
*z pewnością nie wszystko udało mi się zawrzeć w filmie, ponieważ nie chciałem żeby znacznie przekroczył pół godziny. W razie pytań służę pomocą!
-
Przez Accent_Szaj
Kaseta Shimano Deore XT CS-M8000 11 rzędów 11-40T .Wersja Box
Cena 150zł +KW(11zł Paczkomat) ,lub odbiór w Krakowie
Sprzedaję moją kasetę, która do momentu jej demontażu działała idealnie. Nigdy nie była katowana. Przejechane ma około 1000Km
Producent: Shimano Grupa Shimano: Deore XT Kod grupy Shimano: M8000 Model Shimano: CS-M8000 Przełożenia: 11 Typ Shimano: HG Przełożenie: 11-40 Zoptymalizowana kombinacja oraz stosunki przełożeń Bardzo szeroki zakres przełożeń Progresja zmiany biegów w standardzie "Rhythm step gear progression" Shimano Optymalny balans pomiędzy wagą a trwałością Kombinacja koronek aluminiowych (40T) i stalowych Wersja BOX - oryginalne opakowanie Stopniowanie: 11-13-15-17-19-21-24-27-31-35-40 id: ICSM8000140
Film z działania napędu na sprzedawanej kasecie
Galeria
-
Przez Szymon_exc
Witam mam pytanie mam rower Cube Aim sl 29 2016 r. Napęd Shimano Acera tył 8 rz. I chciałbym zmienić na 9 rz .I pytani3 jest takie czy jak zmienię kasetę ,Łańcuch,przerzutke to to będzie działać, I zmieści się w ramie wszystko?
-
Przez CyclicBike
Cześć! Na sprzedaż moja maszyna, specialized HardRock 26" z 1994 roku. Rowerek złożony na pełnej grupie Shimano STX limited RC. Malutka rama 48cm
Zdjęcia w pełnej rozdzielczości:
https://imgur.com/a/roNAA1n
Pełna specyfikacja:
Rozmiar ramys RamaStal Cr-Mo USA WidelecSztywny Specialized Tylny amortyzatorbrak KierownicaAlu 7k anodized Mostekkrótki ujemny wznios 1" SztycaAccent SiodłoPeugeot PedałyAlu ManetkiSTX RC 3x7 Przerzutka przedniaSTX RC Przerzutka tylnaSTX RC HamulceTektro cantilever 865a oryginalne klocki Dźwignie hamulcaSTX RC Kaseta/wolnobiegSTX RC aluminiowy pająk 7s ŁańcuchShimano KorbaCPI italy SuportShimano ObręczeAlexrims PiastySTX RC SzprychyCN spokes OponyWTB velociraptor kevlar Dętkicontinental RogiTranz-X Linki/pancerzeShimano Zacisk sztycyalu Top Capx Stery1" Gripy?
Jedyną wadą w rowerze może być nieodpowiednia przerzutka przednia, poprzednia rama posiadała górny ciąg, specialized ma dolny, przez co przerzutka musiała przejść drobną modyfikację w postaci dodatkowego prowadzenia na linkę. Między biegami 2/3 działa bez zarzutu, jednak dość ciężko jest wrzucić na drugi bieg. Warto byłoby zmienić na odpowiedni ciąg. Okładziny hamulcowe są oryginalne, w dobrym stanie, jednak z racji wieku piszczą! Mogę dorzucić nowe klocki, jednak uważam, że dobrze zachować te cantilevery w fabrycznej kondycji.
Co do ceny, to jestem kompletnie otwarty na propozycje. Chętnie zamienie się za inne części do budowy rowerów, wystawiam również na zachodnich grupach, przez co rozbieżność wycen jest bardzo duża, raczej zależne jest to od tego, kto ile jest w stanie zapłacić. Wyjściowa kwota to 1100zł.
-