dovectra Napisano 17 Listopada 2017 Napisano 17 Listopada 2017 cześć, Czy może wiecie jakim imbusem ściągnąć bębenek z tego ustrojstwa? na oko 15 mm I czy macie może gdzieś schemat tego ustrojstwa?
TheJW Napisano 17 Listopada 2017 Napisano 17 Listopada 2017 I czy macie może gdzieś schemat tego ustrojstwa? Na tak sformułowane pytanie można by odpowiedzieć, że tak, mamy to GDZIEŚ... Na poważnie - schemat jest tutaj: http://si.shimano.com/pdfs/ev/EV-FH-M8000-3866.pdf A tutaj manual: http://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-HB0002-13-ENG.pdf Imbus 15 mm.
dovectra Napisano 17 Listopada 2017 Autor Napisano 17 Listopada 2017 dzięki do schematu się w końcu dokopałem na shimanowskiej stronie. A pytanko, konusy są bardzo dedykowane czy może pasują z modeli 775 ? pozdro
Imar Napisano 17 Listopada 2017 Napisano 17 Listopada 2017 Na schemacie masz wszystko rozpisane. Prawy stożek(Y3CZ98020) jest razem z ośką sprzedawany a lewy(Y3TG98040) z dystansem. Jak masz problem z bębenkiem(pęknięta zapadka) to najtaniej wymienić całą piastę. Strasznie drogie stożki.
TheJW Napisano 17 Listopada 2017 Napisano 17 Listopada 2017 A pytanko, konusy są bardzo dedykowane czy może pasują z modeli 775 ? Z tego co widzę na schemacie, prawy konus jest zintegrowany z osią i w obydwu piastach jest to ta sama część (Y3CZ98020). Lewa strona natomiast w obydwu piastach ma już inne części (przynajmniej według ich numerów, jak jest w praktyce - nie wiem). Ponadto dla FH-M8000 masz wymienione części wymienne (INTERCHANGE- ABILITY) z piastą WH-M785 (podobnie zresztą przy 775).
dovectra Napisano 17 Listopada 2017 Autor Napisano 17 Listopada 2017 piasta jest ok , bębenek też, tylko trochę zdarty lewy stożek , ale bez tragedii. Tak się orientuję ile takie wypaśne części kosztują. 40 zł no no, pozdro
cervandes Napisano 17 Listopada 2017 Napisano 17 Listopada 2017 A nie masz Ty ochoty nam pokazać jak ten stożek wygląda? Np na iv.pl wrzuć.
Kolmark Napisano 20 Listopada 2017 Napisano 20 Listopada 2017 Kupuje się całą piastę na przeszczep i przekłada wszystko. Taniej, niż kupowanie konusów na sztuki. Piasty 775 i 785 są w zasadzie bliźniacze, nic z niczym nie jest tam zintegrowane, a już na pewno stożek z osią. Uwaga natury ogólnej - trzeba kupować odpowiedni typ piasty, tzn. jeśli mamy wersję pod Centerlock, to taki sam musi być dawca, a nie pod v-brake i odwrotnie. Zasadniczo większość części pasuje, ale np. lewe konusy i uszczelnienia są inne.
dovectra Napisano 22 Listopada 2017 Autor Napisano 22 Listopada 2017 A nie masz Ty ochoty nam pokazać jak ten stożek wygląda? wstydzę sie , oczyściłem złożyłem i dziala bez luzu i kręci się ładnie, nie chce mi się rozbebeszać..
cervandes Napisano 22 Listopada 2017 Napisano 22 Listopada 2017 Ja myślałem, że wymieniłeś, stąd pytanie. Bo jeden określa wydarty jako chroboczący, z wżerami, a klasycznie podjechany że widać ślad toczenia kulek to nic wstydliwego. Grunt, że działa.
dovectra Napisano 22 Listopada 2017 Autor Napisano 22 Listopada 2017 z wżerami, na wżery mam uczulenie, Raczej poprzedni właściciel, karcherem potraktował piasty bo trochę podkorodował ten konus, ale po wierzchu. Mam też piastę formuli, jakąś tanią, ale tam mimo niewielkiego przebiegu, wżery aż strach, nie wiem z czego oni konusy robią.
woojj Napisano 23 Listopada 2017 Napisano 23 Listopada 2017 Mam też piastę formuli, jakąś tanią, ale tam mimo niewielkiego przebiegu, wżery aż strach, nie wiem z czego oni konusy robią. za mocno seryjnie poskręcane, ale konusy da się za 3 zł dokupić. Na tanich piastach można trochę polatać- warunek jeden trzeba je serwisować ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.