Michal_L Napisano 5 Października 2016 Napisano 5 Października 2016 Ogolnie to jestem zaskoczony bo ja od zawsze jezdzilem tyl 4,5 bar przod 4 bar. Jazda w wiekszosci maratonowe trasy. Waze 70 kg. Musze kiedys napompowac na tyl 3 bar na tyl 2,5 na przod. Choc wydaje mi sie malo.
cervandes Napisano 5 Października 2016 Napisano 5 Października 2016 Popieram, 2,5 to też dużo z przodu. Różnica w oporach żadna a 2,0 a nawet ciut mniej bardzo poprawiają komfort i przyczepność. Z tyłu sobie ładuj ile potrzebujesz, bo tu opory zależą od ciśnienia ale z przodu nie rób kamienia!
schwinn0 Napisano 5 Października 2016 Napisano 5 Października 2016 Na maratony pompuje ok 2 barow. Do codziennej jazdy po miescie max 2.5
Michal_L Napisano 6 Października 2016 Napisano 6 Października 2016 Mozecie miec racje. Od jakiegos roku na zawodach zaczolem miec problemy z bólem nerek. Bolaly tylko jak byl duzy wysilek i mocne nie rownosci. Moze faktycznie te 4 bary to za duzo. Zobacze napompuje z tylu 2,5 a z przodu 2 ( mniej nie moge bo moje opony maja minimalne cisnienie 2 bary) A jak z oporami toczenia. Beda jakies drastycze różnice?
montell81 Napisano 6 Października 2016 Napisano 6 Października 2016 Raczej bolał Cię kręgosłup promieniujac do nerek.
Sansei6 Napisano 6 Października 2016 Napisano 6 Października 2016 Ból nerek, kręgosłupa czy co tam od ciśnienia? Ja miałem. Na crossie coś takiego ale z wysiłku.
montell81 Napisano 6 Października 2016 Napisano 6 Października 2016 Nie bezpośrednio od ciśnienia tylko od braku tłumienia drgań, które przenoszą się na kręgosłup.
Michal_L Napisano 12 Października 2016 Napisano 12 Października 2016 Napompowalemopony na tyl 2,2 a na przod 2,0. Teraz mam pytanie. Mam opony continental race king 2.0. Jak testowalem to praktycznie wszystkie "cycki" protektora dotykaja podloza. Tylko zewnetrzne sa na gorze. Czy tak ma byc? Czy moze wszystkie "cycki" protektora powinny dotykac ziemi?
rszturo Napisano 13 Października 2016 Napisano 13 Października 2016 Według mnie w oponach MTB im niższe ciśnienie tym lepiej. Nie znajdzie się tutaj ogólnego przepisu, trzeba eksperymentować. Ja ustawiam do granicy w której obręcz może dobijać na kamieniach i korzeniach. Mam opony 2,25 na mleku, waga zestawu rower+jeździec to około 77kg i dla mnie optymalne jest 1,6bar przód, tył około 1,65bar. Przy jeździe na dętkach będzie więcej ale nie przekroczyłbym 1,8bar. Można to oczywiście różnicować i gdy np wiemy że podłoże będzie twarde dać trochę większe ciśnienie. Opory toczenia w MTB nie mają większego znaczenia, ważniejsze jest tłumienie drgań i przyczepność, które przy niższym ciśnieniu są lepsze.
zekker Napisano 13 Października 2016 Napisano 13 Października 2016 Jak przesadzisz ze spuszczaniem, to oprócz dobijania na korzeniach i kamieniach można jeszcze mieć efekt pływania koła i pogorszyć prowadzenie w zakrętach.
Michal_L Napisano 14 Października 2016 Napisano 14 Października 2016 Zobaczymy. Jutro sie przejade i zobacze czy na zakretach plywa przy 2 barach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.