Skocz do zawartości

[napęd] przedłużanie biegów.

metalmilitia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jak pedałuję na maksymalnych obrotach, i wyprzedza mnie inny rowerzysta(dwa razy się zdarzyło) i nie mogę go dogonić to chyba coś w tym jest, i warto wymienić ten blat na większy,

Jakie są te maksymalne obroty i w jaki sposób nie możesz go dogonić?

Bo jeśli ten max to 60obr/min, a niemożność dogonienia polega na próbie przyśpieszenia z prędkości 30km/h na przełożeniu 44/11 to zmiana blatu nie pomoże, trzeba potrenować albo... zmienić przełożenie na mniejsze i przyśpieszać z większą kadencją, a kolejne biegi zmieniać tak, żeby 44/11 wrzucić dopiero przy 40km/h, nie wcześniej.

Jeśli natomiast kręcisz 80-90obr/min, max wychodzi 100 lub więcej i podchodzisz prędkością pod 50km/h to może taka zmiana ma sens.

Pokieruj się też tym, co napisali panowie powyżej.

W lesie nie jeżdżę tak szybko, chodzi o asfalt, nie mam kasy na dwa rowery więc chce jeden zrobić tak żeby jakoś było,

(...)

ale to chyba nic dziwnego na rowerze do xc, nie jeżdżę też na oponkach, 1,25 tylko 1,9 albo 2,1 nawet,

Mam tak samo - nie chcę kupować drugiego roweru bo nie po to ulepszałem pierwszy, żeby w drugim wracać do punktu wyjścia, a nie mam luźnych 5-8tys na wypas szosę. Jednak mimo to mam wrażenie, że przesadzasz z tym blatem. I żebyś się nie zdziwił z tymi oponami, z powodu jak powyżej śmigam na detonatorach 26x1,25 :) Poza tym to właśnie te duże opony 1,9 czy 2,1 ze względu na większą średnicę pozwalają osiągnąć większą prędkość :) (owszem na slickach 1,25 będzie ją łatwiej utrzymać, a ale teoretyczny max będzie większy na semi slickach 2,0)

Swoją drogą 3-4 godziny codziennie... Nieźle, chciałbym mieć jednocześnie tyle wolnego czasu i chęci do jazdy, niestety u mnie jakoś nie zawsze chodzą w parze :P

nie jest za mało tylko niektórzy panowie fantazjują by nie użyć innego słowa

No właśnie też mam takie wrażenie :P

Napisano

No i zaczyna się udowadnianie "wyższości Świąt BN nad Świętami Wielkanocy".

Jeszcze chwila i zaczną się matematyczne wywody udowadnijące brak sensu takiego a nie innego zestawienia.

Czy naprawdę tak trudno przyjąć potrzeby danego człowieka i po prostu doradzić to, o co prosi???

Jak widać prościej jest natrzepać "pierdylion" postów nie na temat niż udzielić prostej porady.

Napisano

Mi osobiscie przy 44/11 na prostej koncza mi sie obroty pedkosc okolo 50 km/h i gdyby nie spd to bym sobie zeby wybil :) wiec wtedy mi wiekszego blatu mi brakowalo, optymalnie byloby 46, ale z tym to juz jest problem :) jesli kolega nie ma spd lub innych zatrzaskow, to z wysoka kadencja nie pojedzie

Napisano

Przy 50km/h, no właśnie, teraz pytanie jak często na rowerze poruszamy się z taką prędkością. No chyba, że chcemy blat mieć nie do jazdy tylko do sporadycznego bicia rekordów prędkości :P

Czy naprawdę tak trudno przyjąć potrzeby danego człowieka i po prostu doradzić to, o co prosi??? Jak widać prościej jest natrzepać "pierdylion" postów nie na temat niż udzielić prostej porady.

Tak, zdecydowanie prościej, równie dobrze mógłby napisać w pierwszym poście: "Brać większy blat?", a kilka osób odpisałoby "Bierz.". W końcu o to chodzi w tematycznym forum internetowym, żeby przytaknąć i pogłaskać po główce zamiast podywagować, doradzić i ewentualnie wyprowadzić z błędu...

Napisano

Ale nie napisał, prawda???

Nie zapytał, "czy mam to zrobić", tylko pytanie brzmi "w jaki sposób...???"

A to jest IMHO spora różnica, bo wygląda na to, że autor wie czego mu potrzeba,

i potrzebuje porady jakim sposobem to najlepiej osiągnąć.

W końcu o to chodzi w tematycznym forum internetowym, żeby przytaknąć i pogłaskać po główce zamiast podywagować, doradzić i ewentualnie wyprowadzić z błędu...

Z jakiego błędu??? IMHO chłopak wie czego chce i ja go całkowicie rozumiem.

Mi też brakowało biegów przy 42/34/24 @ 11-28 i to w crossie na kołach 28".

I dokładnie takie same teksty leciały, kiedy szukałem porady, czy przesiadać się na 44 czy na 48 zębów.

Finalnie kupiłem 48/36/26 i to jest to, czego JA potrzebowałem, oraz uważam,

że przesiadka na 44z nie była by właściwym DLA MNIE wyborem.

Więc przestań wciskać ludziom jedynie słuszną TWOJĄ filozofię ;)

Chcesz, to sobie kręć swoje 100-120 wesoło poskakując na siodełku spięty z rowerem SPDkami - nikt Ci nie broni.

Ale ja wolę taką samą prędkość utrzymywać kręcąc spokojnie 60-90 na zwykłych platformach w normalnym sportowym obuwiu ;)

P.S.

Nie tak dawno temu, był temat, w którym chłopak miał podobny problem przy zestawie bodajże 44/34/24 na wolnobiegu 13-xx..

Zadał proste pytanie - jak, najtańszym kosztem może "przyspieszyć" ten rower, no i zaczął się dokłanie taki sam "flejm filozofów",

kiedy padła propozycja wymiany zębatki/korby na 48z.

Napisano
Nie zapytał, "czy mam to zrobić", tylko pytanie brzmi "w jaki sposób...???" A to jest IMHO spora różnica, bo wygląda na to, że autor wie czego mu potrzeba, i potrzebuje porady jakim sposobem to najlepiej osiągnąć.

Tytuł tematu jednak brzmi "[napęd] przedłużanie biegów." a nie "w jaki sposób..." co sugeruje dyskusję bardziej ogólną i taka też zaczęła toczyć się już na pierwszej stronie...

Z jakiego błędu??? IMHO chłopak wie czego chce i ja go całkowicie rozumiem.

Ewentualnego. Wyraźnie napisałem wcześniej.

Więc przestań wciskać ludziom jedynie słuszną TWOJĄ filozofię

Bardzo skutecznie, bez prawa weta i posiadania własnego zdania przez autora tematu, wciskałem MOJĄ filozofię, pisząc coś takiego:

Bo jeśli ten max to 60obr/min, a niemożność dogonienia polega na próbie przyśpieszenia z prędkości 30km/h na przełożeniu 44/11 to zmiana blatu nie pomoże, trzeba potrenować albo... zmienić przełożenie na mniejsze i przyśpieszać z większą kadencją, a kolejne biegi zmieniać tak, żeby 44/11 wrzucić dopiero przy 40km/h, nie wcześniej. Jeśli natomiast kręcisz 80-90obr/min, max wychodzi 100 lub więcej i podchodzisz prędkością pod 50km/h to może taka zmiana ma sens.

:icon_wink:

Napisano

Tytuł tematu jednak brzmi "[napęd] przedłużanie biegów." a nie "w jaki sposób..."

To wypada jeszcze przyswoić sobie treść, a nie tylko temat, albowiem ostatnie pytanie autora było bardzo proste

Ale pytanie jest jaki blat polecacie(48) w podobnej klasie cenowo-jakościowej co obecny?

wink.gif

Napisano

@dziobolek po raz kolejny wp....asz się w temat nic nie wnosząc do sprawy a jedynie mędrkujesz. Pozjadałeś wszystkie rozumy jak się domyślam. Naucz się wreszcie czytać ze zrozumieniem cały temat od początku. Co mnie interesuje czy i co Ci brakowało. Byłeś w okolicach Krakowa jeździłeś w tutejszych warunkach. Nie rób tutaj z doświadczonych ludzi, którzy słusznie radzą aby popracować nad kadencją idiotów. Zacytuję klasyka z tego forum "masz swoje zdanie ale jesteś w mniejszości"

Gwoździem tematu jest słuszna uwaga;

Przy 50km/h, no właśnie, teraz pytanie jak często na rowerze poruszamy się z taką prędkością. No chyba, że chcemy blat mieć nie do jazdy tylko do sporadycznego bicia rekordów prędkości :P

Trzeba być nie lada kozakiem aby na dłuższą metę wykorzystywać blat 48 z koronką 11T. I rozmowa się tyczy lekkiego górala pod szosę a nie klasycznego. Niech sobie wsadzi korbę 48x36x26 lub 48/38/28T. A czy wyjdzie to na zdrowie jak wjedzie w góry to już inna sprawa.

Napisano

@dziobolek po raz kolejny wp....asz się w temat nic nie wnosząc do sprawy a jedynie mędrkujesz. Naucz się wreszcie czytać ze zrozumieniem cały temat od początku...

..Niech sobie wsadzi korbę 48x36x26 lub 48/38/28T. A czy wyjdzie to na zdrowie jak wjedzie w góry to już inna sprawa.

A kto prosi o taką korbę - 48/38/28???

Właśnie kolego Beskid, kłania się czytanie ze zrozumieniem ;)

Posiadam... ...korba: Truvativ Stylo 175mm 22-32-44.

...ile kosztuje dobry blat 48 pasujący do tej korby?...

Ale pytanie jest jaki blat polecacie(48) w podobnej klasie cenowo-jakościowej co obecny?

Napisano
To wypada jeszcze przyswoić sobie treść, a nie tylko temat, albowiem ostatnie pytanie autora było bardzo proste

No właśnie, jakbyś przyswoił sobie treść tematu, a nie tylko pierwszego posta, to zapewne zauważyłbyś, że rozważania na temat realnej potrzeby takiej zmiany zaczęły się już w połowie pierwszej strony.

Jak idziesz na piwo, to uczestniczysz w rozmowie, która ewoluuje, a nie odpowiadasz w kółko na pytanie zadane przez kumpla podczas oddawania kurtek do szatni, prawda?

:icon_wink:

Napisano

jak widzę co niektóre posty z kombiinacjami korba kaseta to zastanawiam się czy jestem na forum rowerowym czy szosowym.

w szosie mam 50/11 i jechalem 75 i nie braklo mi biegu.

nie pamietam ale w zeszłym sezonie w lodzi nje bylo oani jedego kozaka na mtb co by mogl mnie wyprzedzic. a tu na forum od razu wiekszosci trzeba 48/11.

ludzie ja na szosie po prostym smigam na blacie 39 i trzymam tempo powyżej 30.

na drugiej szosie uzywam blatu52 ale z trybem 23

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

• Mod Team
Napisano

No ale skoro chce to niech sobie zakłada a może ma zamiast nóg siłowniki hydrauliczne i potrafi tak szybko jechać ?? nigdy nie wiadomo.

Można jeszcze na upartego do piasty wielobiegowej przyspawać bębenek i założyć kasetę ... zamiast suportu sprytny mechanizm 3 biegowy i tym sposobem mieli byśmy .... yyy no dużo ... na samej piaście było by 80 biegów :D Tylko zasadnicze pytanie ... czy to komu potrzebne ? zakładając ze mamy korbę 44 a z tyłu 11t, nie wiem co prawda jakie przełożenia ma piasta np alfine 8 ale na pewno wtedy nikomu by biegu nie brakło ani pod gore ani z góry.

Są ludzie co korby szosowe zakładają ... czemu nie jak sie da to czemu nie założyć.

Napisano

jak widzę co niektóre posty z kombiinacjami korba kaseta to zastanawiam się czy jestem na forum rowerowym czy szosowym.

w szosie mam 50/11 i jechalem 75 i nie braklo mi biegu.

nie pamietam ale w zeszłym sezonie w lodzi nje bylo oani jedego kozaka na mtb co by mogl mnie wyprzedzic. a tu na forum od razu wiekszosci trzeba 48/11.

ludzie ja na szosie po prostym smigam na blacie 39 i trzymam tempo powyżej 30.

na drugiej szosie uzywam blatu52 ale z trybem 23

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

masz wieksze kola, a to dosc duza roznica, w trekingu moglbym miec blat 44 ale w mtb juz 44 mi brakuje przy oponach semislick

Napisano

Kiedyś widziałem w sieci piastę 3 biegową z normalnym bębenkiem, ale nie mogę teraz znaleźć. Taka piasta miała zastępować przednią przerzutkę.

Znalazłem: SRAM DualDrive

Alfine i Inter8 najwyższy bieg mają 161%, najniższy 53%.

Jest też grupa Capreo z kasetą z najmniejszą zębatką 9.

Napisano

jest jeszcze mala kwestia. i forum powinno uczyc i edukowac w tej kwestii.

wyjasnie na przykladzie auta.

jesli auto ma za wysoki bieg na za niskich obrotach (pomijam ze sie dusi i nie jedzie i przyspieszenie jest niemal zerowe) to sprzeglo dostaje po dupie.

w rowerze forme sprzegla dałbym łancuchowi i (odpowiada za przeniesienie napedu) i kolanom rowerzysty.

ogolnie taka jazda nie jest za zdrowa ani dla roweru ani dla rowerzysty

choc niestety widze zwyczaj takiego jezdzenia

Napisano

Oj no większość ludzi jeździ siłowo czasem aż rower trzeszczy, ale co poradzić przecież nie będziemy każdego przy wyprzedzaniu edukować słowami "na miłość boską zmień bieg przecież ten napęd płacze!!".

To ich sprawa jeszcze się śmieją jak ktoś pomyka na niskim biegu za to sami mają zwyczaj zsiadania pod byle jaki podjazd, bo "się nie da" i nie ważne, że pchać rower to jest większy wysiłek niż wjechać.

To tak jakbyś chciał każdego kierowce zjeżdżającego z górki na hamulcu uczył hamować silnikiem - bez sensu. Jego samochód on zapłaci.

Napisano

masz wieksze kola, a to dosc duza roznica, w trekingu moglbym miec blat 44 ale w mtb juz 44 mi brakuje przy oponach semislick

Jak porównasz obwody tych kół (czyli wymiar wpisywany w licznikach) to się bardzo zdziwisz. Różnica jest znikoma- chodzi mi o opony 700x23, 26x2.0.

Napisano

Nie można. "Znikomość" to w tym przypadku wartość wymierna.

A/ Blat 44T/blat 48T -> (różnica to ~9.1%)

B/ Opona 26x2.0-(obwód 2114mm)/opona 28cali-700x23C -> (obwód 2133mm) (różnica ~0.9%)

To matematyka, ciężko z tym dyskutować.

Napisano

A czy panowie którym podobno brakuje praktycznie cały czas z blatu 44/11 są wstanie napisać jakie mają średnie w trakcie tych 2/3 godz jazdy na MTB z oponami 2 calowymi?? To trochę wyjaśni kto sobie robi jaja i będąc bajkopisarzem wciska tu ciemnotę.

Napisano

naprawdę muszę zwiększyć ten blat, jak jeżdżę po ścieżkach to jeszcze jakoś jest, ale czasem przyjdzie mi pojechać od placu centralnego na królewską i po prostu brakuje mi prędkości na drodze, kręcę najszybciej jak mogę i brakuje, nie jestem jakimś człowiekiem ze stali, ani nie liczę kadencji, ale ten kto jechał na bora komorowskiego, albo alejach ten wie że można łatwo rozkręcić rower na maksa i utrzymać prędkość małym kosztem. Mam też slicki i chciałbym je założyć w ten sezon a bez tego blatu to nie ma większego sensu.

Napisano

No to sobie zwiększ, możesz kupić 48t np. Shimano

http://allegro.pl/zebatka-48z-tarcza-blat-48t-korby-shimano-m361-i3009444488.html

napisz jaką masz przednią przerzutkę bo jak chcesz zostać przy 22-32-48 to możesz mieć problem z regulacją , ewentualnie jak pisałeś wcześniej możesz odjąć małą koronkę 22 podnieść przerzutkę i ją odpowiednio zablokować

Ja chłopaka trochę rozumiem, u siebie zmieniłem zestaw 22-32-44 na 24-34-46 i jest idealnie, do tego sensownie się wykorzystuje tylne przełożenia

Poza tym miałem tą samą sytuację dwa tyg. temu u siebie w sklepie.

przyszedł klient i wymienił mechanizm korbowy (Miał 24-34-42 )razem z przednią przerzutką bo mu było za wolno

Klient nasz Pan :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...