Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ta lampka ma fabrycznie mocowanie wyglądające jak Garmin, ale jest mniejsze. Jakąś przejściówkę musiałby zamontować

EDIT

Przynajmniej poprzedni model tak miał 😉

Edytowane przez smw44199
Napisano

@smw44199 Masz na myśli Magicshine czy Rockbros?

@cervandes Producent podaje, że Seeme 200 w trybie eco może świecić nawet 132h - zakładam, że wtedy to dodatkowe podświetlenie nie jest włączone. Jest też wersja Seeme 150  bez tej dodatkowej soczewki. Mam EVO 1700, z której jestem bardzo zadowolony, dlatego w pierwszej kolejności spojrzałem na ofertę tej marki.

Ravemen CL01 też wygląda ciekawie. Mocno zwiększa widoczność boczną.

• 1 miesiąc temu...
Napisano (edytowane)

Polecam podwieszaną lampkę Rockbros RHL1500D - kawał dobrego sprzętu, z solidnym i trwałym mocowaniem GoPro.
A jak trzeba to starczy tania przejściówka GoPro -> Garmin i pasuje do mocowania Garmin. Wtedy mniej pewne, ale łatwiej zapiąć/zdjąć.

Mimo iż posiadam także iGPSPORT VS1200, to nie wiem czy warto dopłacać do lampek inteligentnych. Przynajmniej jeśli chodzi o lampki przednie.
Jedyna korzyść VS1200 jak dla mnie, to to, że mam procentowy wskaźnik baterii w liczniku. A tak to łączność Bluetooth w zasadzie mi zbędna.

A co do tylnej lampki, to polecam KS-SF33R z pilotem.
Ma czujnik hamowania i świetnie sprawdzający się alarm.

Edytowane przez SanchoPancha
Napisano

Po wczorajszej kontroli policji na ścieżce rowerowej (brawo!), zostałem "pouczony", że rower nie ma jednego z obowiązkowych elementów wyposażenia. Tylna lampka, mimo że włączona w trybie migającym nie ma odblasku w kolorze czerwonym. Na nic tłumaczenia, że w plecaku mam zapasową lampkę jeśli w tej świecącej skończy się prąd, ma być zamontowany odblask o kształcie innym niż trójkąt. Jaką zatem lampkę tylną z odblaskiem polecacie? Najlepiej mocowaną do szyn siodełka bo sztyca jest regulowana.

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, masahuku napisał:

Na nic tłumaczenia, że w plecaku mam zapasową lampkę jeśli w tej świecącej skończy się prąd, ma być zamontowany odblask o kształcie innym niż trójkąt.

Kup kamizelkę odblaskową i woź w torbie rowerowej. Powiedz, że w razie czego masz i założysz.

Natomiast jak trafisz na służbistę, to zawsze do czegoś się doczepi.
Z drugiej strony, regularnie mijam rowerzystów bez niczego (żadnych lampek i odblasków), jadących w nocy i jeszcze ubranych w ciemnych kolorach.
Ci to dopiero są kamikadze. I co z takimi zrobić ?

Edytowane przez SanchoPancha
Napisano

Mam na plecaku odblaski, dodatkowo po zmroku zapinam odblaskową opaskę na nogę ale to są rzeczy opcjonalne. Na rowerze jest obowiązkowy tylny czerwony odblask i koniec kropka. W poprzednim rowerze miałem bagażnik i na nim była lampa z odblaskiem ale tu już nie chcę montować bagażnika.

Napisano
22 godziny temu, masahuku napisał:

Jaką zatem lampkę tylną z odblaskiem polecacie?

Jeżeli chodzi o sam odblask to https://torpedo24.pl/odblask-rowerowy-montowany-pod-siodelko-p-16056.html

21 godzin temu, smw44199 napisał:

Naklej folie odblaskową na fragment roweru i spełnisz wymagania

Jesteś tego pewny? Kiedyś się nad tym zastanawiałem, ale nie znalazłem żadnego prawnego potwierdzenia.

Napisano

Przepisy nie precyzują jak ma być wykonany, z czego zbudowany taki odblask. Jeżeli kolor i kształt się zgadza, to co ma być niezgodne?

17 godzin temu, masahuku napisał:

No nie ma za bardzo gdzie go okleić

Tylne widełki, np. w okolicy osi. Może na ogonie błotnika jak klej dobrze chwyci.
Nie wiem jakie masz lampki, jeżeli mają jakąś przestrzeń słabo świecącą to można tam spróbować nakleić.

Napisano

@zekker, choćby słowo "światło". Naklejka nie jest światłem... 

"2) z tyłu - co najmniej w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz co najmniej w jedno światło pozycyjne barwy czerwonej..."

Napisano (edytowane)

Nie wiem...

PoRD rozróżnia światło odblaskowe od elementów odblaskowych.

Zapis o pieszych:

"4a.  Pieszy poruszający się po drodze po zmierzchu poza obszarem zabudowanym jest obowiązany używać elementów odblaskowych w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu, chyba że porusza się po drodze dla pieszych, drodze dla pieszych i rowerów lub drodze dla rowerów."

Jednak przy rowerze brzmi to inaczej. Sam nie wiem...

Edytowałem, bo się pogubiłem...

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Szkoda, że jest ta drobna różnica. Nawet na to nie zwróciłem nigdy uwagi. Ja używam takich samozwijalnych taśm, gdzieś na rurę podsiodłową zawijam żółtą taśmę i odblaskuje się to. No, ale skoro światło to nie element, to chyba trzeba będzie coś zorganizować.

image.png.5ef7b2cbdbc6a012f6f2aae9ff12f758.png

Napisano
23 godziny temu, chudzinki napisał:

Jednak przy rowerze brzmi to inaczej. Sam nie wiem...

Pogrzebałem trochę i im głębiej tym gęściej. Ciut za głęboko, żebym się dogrzebał do wszystkiego.

W polskim prawie nie ma definicji światła odblaskowego. Jest za to w Regulaminie nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych

https://op.europa.eu/pl/publication-detail/-/publication/db34f4ef-21c4-11ec-bd8e-01aa75ed71a1

Cytat

2.5.8. „Światło odblaskowe” oznacza urządzenie wskazujące obecność pojazdu poprzez odbicie światła wysyła­nego przez źródło światła niepołączone z pojazdem, przy czym obserwator musi znajdować się w pobliżu tego źródła światła.
Do celów niniejszego regulaminu nie uważa się za światła odblaskowe:

Trzeba by się wgłębić w wyjątki, co faktycznie oznaczają.

Ten temat z innego forum z kolei sugeruje, że takie światło powinno mieć oznaczenie homologacyjne (w sumie logiczne skoro jest urządzeniem): 
https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/7234-taśma-odblaskowa-zamiast-światełka-w-motcyklu/

Czyli faktycznie taśma odblaskowa może nie spełniać wymagań lub nie będzie jak udowodnić (np. brak oznaczeń normy europejskiej). Z drugiej strony czy te kawałki plastiku po klika zł spełniają? W sumie, u nas oświetlenie rowerowe nie wymaga homologacji, nie ma w zasadzie żadnych norm.
Inna historia czy policja podczas kontroli jest w stanie to ocenić, czy raczej (zdroworozsądkowo) tylko "sztuka jest sztuka".

Każdy normalny policjant nie będzie się czepiał, byle rower był widoczny na drodze. Wolę właśnie w taki zdroworozsądkowy sposób podejść do sprawy, bo chyba właśnie o to chodzi w oświetleniu pozycyjnym, żeby było widać. Co po nawet najlepszym, homologowanym oświetleniu jak przyczepione bez sensu, zasłonięte, z wyczerpanymi bateriami?
Służbista będzie się czepiał i znajdzie cokolwiek, żeby się wykazać.
Jako ciekawostka, to u nas opony z odblaskami są w zasadzie nielegalne, bo nikt na świecie nie produkuje żółtych, wszystkie są białe. Ciekawe czy ktokolwiek u nas już wyłapał za to mandat. Ciekawe cy mi grozi za kolorowe odblaskowe napisy na obręczach.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Zamontowałem rozwiązanie tymczasowe, dopóki nie znajdę sensownej lampki z odbłyskiem. Odblask jakiś ze starego roweru.

Zaznaczenie_018.thumb.png.537ad64c2a5b4fb9b8dda08e0ad92ff2.png

Edytowane przez masahuku
  • +1 pomógł 2