Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, jestem na etapie zakupu nowych kół karbonowych i w grę wchodzą dwie marki Evanlite i DandyHorse które według was są lepsze? Aktualnie jeżdżę na kołach zbudowanych w Lemonbike (to samo co evanlite) na obręczach dt xm421 oraz piastach 350.

Modele kół które wchodzą w grę to:

Evanlite Evolution piasta 240 lub pozostanie przy klasyce czyli 350 

DandyHorse XC 30 tak samo piasty albo 240 albo 350 

Co sądzicie o tych obręczach? ktoś jeździ ktoś używa?  

Może jakieś inne polecajki :)

Napisano
4 godziny temu, marcin_ostrów napisał:

Widząc takie oferty , cały czas sie zastanawiam kto to kupuje . Tak na pierwszy rzut oka to tam jest ze 100% marży :) Wiem wiem , koszty działalności itp itd , no ale ...  

nom, ja też. 

myślę że to forma biżuterii albo faktycznie top level zawodowy gdzie się liczą gramy

Napisano

Mocno zastanawiałem się nad Evanlite kiedy kupowałem swoje koła (co prawda ja do gravela). Dandy odpuściłem przede wszystkim z powodu absurdalnej wtedy ceny i tylko opcji hookless. Ostatecznie trafiłem dobrą promocję na koła Vinci i na te się zdecydowałem. Po prawie 5tys przejechanych kilometrów koła sprawują się bardzo dobrze. 
VINCI SCUDO na DT240 będą w tej samej wadze co Dandy Horse a są 400zł tańsze. Od Evanlite 100g lżejsze i 500zł tańsze. Dodatkową zaletą jest fakt że nie trzeba używać taśmy do tubelessa.
Nie twierdzę, że to najlepsza opcja ale warto dorzucić do zstawienia.

Napisano
Godzinę temu, KSikorski napisał:

Gdzieś da się kupić koła w cenie 50% evanlight z lokalną, egzekwowalną gwarancją?

A to jeszcze z gwarancją mają być ? :)  Za 50% to sobie sam składasz - znaczy się np ja kołodziejowi daję w wersji Ikea :)  Natomiast za pelną cenę , czyli 5+ , jesteśmy już w rejonie karbonowych Newmanów , 1Zero , Ery SL czy innych Blacklabeli . A wtedy dla mnie wybór jest prosty . 

Chociaż jak tak patrze na takie oferty ...

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/rZkYU/?query=xrc

Napisano

@Lextalionis no właśnie evanlite i dandyhorse w tym momencie to tylko hooklees. Dandy wychodzą o około 500 zł taniej niż evanlite i około 150g mniej… teraz mam koła zaplecione przez chłopaków z Rudy Śląskiej i nic złego nie mogę powiedzieć ale większa kasa i większa masa chyba odpuszczę i kupię dandy a i kolor cale czarne a nie biało czarne.  

Serwisi części rowerowe
Napisano

Skoro pytasz o inne polecajki.

A ja w Dandy byłem, oglądałem i za głowę się z cenami złapałem, choć uważam że należy wspierać polskie marki czy firmy. Ostatecznie zdecydowałem się zapleść u lokalnego kołodzieja nawet bez naklejania jakiś nazw własnych choć można je znaleźć pod marką KołoKoła, a zaplata znany w KRK "Jezusek" czyli Jarek, kiedyś z Cyclocentrum. Wiadomo że baza u wszystkich tych "lokalnych" produktów to kitajcolandia. Moim zdaniem ważne jest to by kołodziej miał doświadczenie i miał źródło u sprawdzonego układacza karbonu. Dobrałem to co chciałem, haczykowe asymetryczne stożki 35, wzmocnione/grubsze ścianki, 350ki stright pull, cieniowane Sapimy i wyszły komplet niemało bo 1500g, ale koła są mega mocne i jestem  bardzo zadowolony. Ja człowiek MTB więc ciągnie człeka na tym gravelu do lasu ;-). Dwa konkretne przywalenia w kamole w Gorcach, snejki na oponie takie że mleko się lało jak jucha u Tarantino a koła nie wzruszone.  

@marcin_ostrów ma 100% racji z tym że te marki to 100% marży. No ale jak ktoś ma i lubi przepalać kasę za napisy, bo mam wrażenie że te dwie marki lubią się pozycjonować jako jakieś produkty premium a to moim zdaniem goofno prawda, czemu nie.  

Napisano (edytowane)

Od paru miesięcy latam na XC30 na 240tkach w hardtailu, zero uwag. 83kg, dropy max do pół metra. Ze 3000km mam na nich nakulane, bardzo polecam.

17 godzin temu, marcin_ostrów napisał:

Widząc takie oferty , cały czas sie zastanawiam kto to kupuje . Tak na pierwszy rzut oka to tam jest ze 100% marży :) Wiem wiem , koszty działalności itp itd , no ale ...  

Ale jaką masz alternatywę dla perfekcyjnie poskładanych kół? Za 2,5 kafla cięższe Elitewheelsy które na starcie mają do 1mm bicia na boki i osiowego a szprychy mają różny naciąg po 10%? Do tego chińskie piasty, po których nie mam pojęcia czego się spodziewać? Jesteś w stanie podać przykład alternatywy dla DandyHorse bez 100% marży? Oczywiście oczekuję pełnej oferty, tj dożywotniej gwarancji, 3 lata crash replacement, 1200g i na DT Swissach.

Edytowane przez cervandes
Napisano

Jakie Elitewheelsy , po co :) 

Na bardzo szybko

https://www.olx.pl/d/oferta/nowe-piasty-dt-swiss-240-exp-boost-center-lock-15x110-12x148-28h-micro-spline-CID767-ID1bpyaJ.html?search_reason=search|organic

Znane i sprawdzone Carbonbeamy :

https://pl.aliexpress.com/item/1005003363177434.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=897-548-8760&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&gclsrc=aw.ds&albagn=888888&ds_e_adid=726936708683&ds_e_matchtype=search&ds_e_device=c&ds_e_network=g&ds_e_product_group_id=2388549290384&ds_e_product_id=pl1005003363177434&ds_e_product_merchant_id=5590910116&ds_e_product_country=PL&ds_e_product_language=pl&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=22067645506&albag=171362622863&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gad_campaignid=22067645506&gbraid=0AAAAAoukrzhSvRBxfGJ7WQ4n4nigcaZ3k&gclid=Cj0KCQjw39zSBhDhARIsANammDs1NqVizf532pp3xA-yl7KpDZt1xV_RbbwcaxGbacsmeKG736xc4YwaAq-SEALw_wcB

CX raye od Mykana 

https://allegro.pl/oferta/sapim-cx-ray-plaskie-szprychy-szprycha-straight-pull-280-17942826740?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_ss_sc&ev_adgr=rowery_ss_sc&ev_campaign_id=22201456927&gad_source=1&gad_campaignid=22201456927&gbraid=0AAAAAD24kbM3kogpW3qgPvo_hIlP0B42b&gclid=Cj0KCQjw39zSBhDhARIsANammDs09yWbz76ys7_NhvnjZ4H5s3D0HAd8SV8Hqw7aIoOO6-eGaQjcv64aAhENEALw_wcB

W zależności od wagi i stylu jazdy  można  Lasery zamiast CX zastosować. 

Jakieś 2700 wychodzi za części . Kołodzieja podał Mentos ( też mi robi koła :)  ) . Czyli mniej więcej w 3 tys się zamykasz . 

Dandy Horse nie uznaje uszkodzen mechanicznych na gwarancji ( przynajmniej tak piszą ) , a co do crash replacemantu , jestem bardzo ciekaw jaki są ceny wyjściowe i rabaty na obręcze ( bo o to głównie chodzi ) . Nie zdziwiłbym się gdyby były wyższe niż na wolnym rynku :D

Oczywiście każdy robi co i jak chce , ale jak dla mnie to nie ma sensu . Nie odczuwam potrzeby płacenia x2 za poczucie "zaopiekowania się " i ładne naklejki

• +1 pomógł 1
Napisano

Jeżdżę od 2021 r. na Kwazar Enduro GT, których chyba już nie ma w ofercie Dandy.  Koła absolutnie bezproblemowe wtedy i teraz, z tą różnicą że w międzyczasie zaliczyły kilkadziesiąt wizyt na Enduro Trails, Cyklostopach, Rychlebach itp. miejscówkach.  Nadal zero luzów, piasty (DT350) nadal działają bez zarzutu, sztywność również bez zauważalnych zmian.

W kwestii ceny - Dandy Horse to jednak firma i jednak mają swoją markę, którą budują od pewnego czasu.  Jednocześnie nie jest to biznes aspirujący do poziomu Enve, Mavika czy DT Swiss, więc ich koła - mimo że nietanie - plasują się gdzieś pośrodku pomiędzy największymi graczami a lokalnymi kołodziejami.  Kwestia wyboru.  Jedni nie zejdą niżej Enve, inni uznają ich za idiotów, a jeszcze inni wezmą coś pomiędzy.

Ważne, że Dandy to firma, która poważnie podchodzi do konsumenta.  Mam na myśli nie tylko dobrą jakość produktów, ale też dobry kontakt z klientem i gwarancję.

Napisano

Uwielbiam takie tematy... Człowiek pyta o konkretne produkty, konkretnych firm, prosi o opinie realnych użytkowników i co... Dostaje w zamian komentarze w stylu: "Panie, za tyle to nie!", "Kto to kupuje" no i wisienka na torcie - "To ma 100% marży"... A ja się poprosi o wskazanie porównywalnego produktu z taką "akceptowalną" przez forum to pojawiają się linki do komponentów, przy czym nie tych samych piast, w dodatku z ogłoszenia na olx, obręczy z ali i szukania zaufanego człowieka, który to wszystko złoży za 200 zł. 

Kurczę, dla mnie porównywalny produkt, to jest coś, co ma takie same elementy składowe, a w dodatku za co firma weźmie odpowiedzialność - nie tylko na minimalnym, gwarantowanym prawem poziomie, ale nawet bardziej... Jakbym był złośliwy to też bym tu wstawiał wyliczenia, zgodnie z którymi koszt samych piast i szprych w tych konkretnych dany/evanlitach, to jakieś 2500 zł - oczywiście wg cenników z polskiej dystrybucji. Dodajmy do tego obręcze, które wcale nie muszą być na aliexpresowym poziome, a czasem w ogóle ich nie kupisz (bo partia była zamawiana spoza katalogu, wg indywidualnej specyfikacji) i już nie ma miejsca na mityczną 100% marżę...

Ja wiem, że wszystko można kupić taniej, nawet nie szperając po olxach, tylko zmieniając dystrybucję na np. niemiecką. Te same DT 240 z jakiegoś niemieckiego internetowego giganta i tak będą tańsze niż kupowane w Polsce (i wcale nie mówię o łapaniu okazji z kodami z newsletterów ze słynnegio outletu, ale o zwykłym zakupie w zwykłym sklepie). Ja wiem, że koła może złożyć zaprzyjaźniony warsztat,. Tylko co to zmienia...?

Porównujmy porównywalne. W to wchodzą kwestie sprzętu, kompetencji i doświadczenia człowieka bądź jakości a raczej tolerancji fabrycznego wykonania i  w końcu wygody. Dla niektórych ważne mogą być jeszcze kwestie wsparcia lokalnego biznesu czy ludzi z pasją - nawet kosztem wyższych cen.

Jakbym miał uszeregować to wg moich skromnych preferencji, to najniżej stałyby rzeczy z aliexpresowym rodowodem. Po prostu kompletnie nie chciałbym się bawić w proces reklamacyjny z jakimś majfriendem po drugiej stronie globu. To musiałoby być wyraźnie tańsze, żeby zrekompensować mi tę niedogodność, ale z drugiej strony, jakby było wyraźnie tańsze, to zawsze miałbym z tyłu głowy, czy to jest na 100% ta sama jakość. Kwestie wygody odrzucają mnie też o kół systemowych, co to często lokalnie naprawić się nie da, reklamacja jest "procesem korporacyjnym", a konstrukcja bywa zastrzeżona i po jakimś czasie nieserwisowalna. Gdybym mieszkał w Warszawie, to być może wybrałbym właśnie takie Dandyhorse, bo fajnie jest mieć możliwość w razie czego, wziąć koła w rękę i pójść do żywego specjalisty, by twarzą w twarz porozmawiać, co się tam zepsuło i na kiedy będą gotowe... W dodatku wiem, że ktoś się specjalizuje tylko w tym, ktoś z chęcią przyjmie na serwis własne koła nawet sprzed lat, a w dodatku daje gotowy produkt i jeśli nie ma ochoty w zabawę w puzle, to nie musze myśleć o doborze komponentów. Za takie rzeczy czasem warto zapłacić więcej, ale błagam, nie używajmy clickbaitowych sformułowań o 100% marży, bo to nic nie wnosi do dyskusji.

Jedyne z czym mogę się zgodzić, to kwestia doświadczenia kołodzieja, ewentualnie kontroli jakości fabryki (jeśli mowa o kołach składanych maszynowo) i naszego zaufania do tego, co o sobie mówią i piszą.