detch Napisano 19 Czerwca Napisano 19 Czerwca Hej, Mam opcję kupienia za naprawdę symboliczną kwotę Specialized Crossroads Elite z 2011 roku. Raz - mam 186 cm i ważę 100kg, więc rower XL z 28 calami zawsze jest dla mnie atrakcyjny. Ale dwa - trochę nie mam na niego zastosowania. Przeszło mi przez myśl aby wsadzić do niego baranek, węższe siodełko, sztywny widelec i zrobić z niego gravelo-road bike. Taki projekt dla zabicia czasu. Nie będzie to najbardziej optymalna konstrukcja ale oczami wyobraźni myślę że może być fajnie... Ale pytanie do Was - rama ma dość funky kształt na takie operacje. NIe wiem czy to się uda. Jak sądzicie? Cytuj
gnomon Napisano 19 Czerwca Napisano 19 Czerwca ;-))) jak juz psuć rower, to ja bym zrobił z niego Zjazdówkę Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 19 Czerwca Napisano 19 Czerwca Sensu to nie ma ani trochę. Baranek to klamkomanetki. Jak klamkomanetki to odpowiedni napęd. Nie wiem czy znajdziesz klamkomanetki pod hamulce V-Brake. Geometria roweru jest taka, że nadal będziesz siedział jak na kanapie. Ewentualnie w zależności od tego jak długa jest rama, będziesz miał kierownicę daleko i wysoko. To że wsadzisz baranka, nie oznacza że będziesz miał gravela czy rower szosowy. Będziesz miał dziwny rower z barankiem. Cytuj
pecio Napisano 20 Czerwca Napisano 20 Czerwca Rama ma ogromny potencjał. Zamienić widelec na karbonowy, dać koła z wysokim stożkiem , puścić kable przez stery , dać baranka ...............i wyjdzie nam wyczynowa szosa aero. O aspektach wizualnych owej konstrukcji nic nie wspomnę gdyż każdy kto zobaczy poczuje się onieśmielony wybitną urodą tego "speca". Cytuj
KNKS Napisano 20 Czerwca Napisano 20 Czerwca Co tu gadać, Spec to Spec. Wyjdzie coś jak, szumnie zapowiadany, nowy VENGE, albo Tarmac SL9. 1 Cytuj
zekker Napisano Sobota o 08:07 Napisano Sobota o 08:07 12 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: Nie wiem czy znajdziesz klamkomanetki pod hamulce V-Brake A mini-v nie wejdą? Tylko pewnie szerokość opon będzie ograniczona. Skoro widelec i tak do wymiany, to na przód spokojnie wejdzie tarcza. Kwestia tylko jaka średnica rury sterowej, jak 1" to będzie problem. Z tyłu można kombinować z jakimiś adapterami mocowanymi do ramy. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Sobota o 08:54 Napisano Sobota o 08:54 (edytowane) @zekker i wszystko po to, żeby zrobić jakiegoś ulepa bo się trafiła okazja. Według mnie sensu tu nie ma ani trochę. Gdyby to jeszcze była jakaś naprawdę dobra rama, nawet retro. A to jest jakiś tani Spec, który nawet jako nowy nie wyróżniał się niczym. Edytowane Sobota o 08:56 przez przecietny.kolarz Cytuj
zekker Napisano Niedziela o 08:02 Napisano Niedziela o 08:02 Kwestia co jest celem, czy posiadanie i jazda na kolejnym rowerze, czy sam proces lepienia, a może jedno i drugie? Jako jedyny rower sensu raczej nie ma. Wyda się sporo kasy na przeróbkę, bez gwarancji że będzie sensownie jeździł. Jako kolejny, do zabawy w grzebanie i zobaczenie co wyjdzie, czemu nie? Z napędem raczej nie będzie problemu jak się ograniczy do 8-9 rzędów, te zdaje się nie były jeszcze udziwniane i była pełna kompatybilność między szosowymi, a resztą (do sprawdzenia dla innych klamkomanetek niż shimano). Jak się znajdzie lewą klamkomanetkę 3x to nie będzie trzeba korby ruszać. Czyli jak się zostanie na 3x8 (tyle chyba ten rower ma), to zostanie ogarniecie hamulców. Można próbować z mini-v, canti, od biedy z szosowymi na dwa piwoty ale wtedy to chyba murowane problemy z szerokością opon. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Niedziela o 09:32 Napisano Niedziela o 09:32 Tylko klejenie z tej ramy nie ma sensu. Popatrz na geometrię. W najlepszym przypadku kierownica będzie na wysokości siodełka, być może wyżej. Do tego rama na 100% jest dłuższa niż ta potrzeba do roweru z barankiem. Tak jak pisałem, w efekcie pozycja będzie beznadziejna. Kierownica wysoko i daleko. Nie będzie to jździło dobrze, wyglądało też nie, sprzedać tego się nie uda, a autor będzie musiał włożyć sporo kasy żeby coś ulepić. Cytuj
zekker Napisano Niedziela o 15:47 Napisano Niedziela o 15:47 Po zdjęciu nie ma co oceniać geometrii, zwłaszcza że na nich wygląda na jakąś S-kę może M-kę, a w temacie jest o XL, czyli siodło będzie sporo wyżej. Niestety na stronie Speca geometrii nie ma. 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Poniedziałek o 04:39 Napisano Poniedziałek o 04:39 (edytowane) Czemu ma być sporo wyżej, skoro geometria ramy rośnie na ogół proporcjonalnie? Tak czy inaczej, gdyby autor napisał że ma wszystkie części, to czemu nie? W najgorszym przypadku go rozłoży i straci tyle co dał za rower. No ale jak musi wszystko kupować, a same klamkomanetki nie są tanie, to mija się to według mnie totalnie z celem. Przypominam tylko, że rama to baranka musi być odpowiednio krótsza. Jeżeli autorowi pasuje aktualny rozmiar ramy, to przecież baranek i klamkomanetki dokładają całkiem sporo centymetrów do długości roweru. Autor tematu chyba się zraził niezbyt pozytywnymi komentarzami. Edytowane Poniedziałek o 04:47 przez przecietny.kolarz Cytuj
zekker Napisano Poniedziałek o 06:54 Napisano Poniedziałek o 06:54 Zależy co rozumiesz przez proporcjonalnie. Podsiodłowa rośnie najmocniej, górna i główka o wiele mniej. Ten model ale z 2017: S podsiodłowa 385, górna 604, główka 165 XL odpowiednio: 540, 645, 225 Czyli przyrost o 15,5cm, 4,1cm, 6cm (imo ekstremalnie dużo). Cytat Przypominam tylko, że rama to baranka musi być odpowiednio krótsza. Jeżeli autorowi pasuje aktualny rozmiar ramy, to przecież baranek i klamkomanetki dokładają całkiem sporo centymetrów do długości roweru. W innych tematach ktoś tłukł, że pod baranka rama musi być dłuższa Z jednej strony baranek dokłada, z drugiej odejmuje. W tego typu rowerach kierownice ile mają? Pewnie coś koło 650mm. Standardowe baranki kończą się na 460mm i są uważane za szerokie. Masz różnicę około 20cm, dłonie będą po 10cm bliżej mostka, co daje już trochę zapasu na wyciągniecie. Można dać krótszy mostek, który ma 95mm (opierając się na modelu 2017) i dać np. 75mm. Poszukać kierownicy z mniejszym zasięgiem. Cytuj
Chociemir Napisano Poniedziałek o 06:58 Napisano Poniedziałek o 06:58 Próba przerabiania tego roweru na "roadbike/gravel" to -oględnie rzecz ujmując- bardzo wysoki poziom absurdu Cytuj
pecio Napisano Poniedziałek o 07:04 Napisano Poniedziałek o 07:04 Dla mnie jest to próba podcierania pupki szkłem. A bo mam za symboliczną kwotę do kupienia ........ nie wyjdzie z tego rower szosowy to zrobimy DH. Dany rower /rama od samego początku jest projektowana pod określony styl jazdy. Robienie potem na siłę "ulepa" pod auspicjami "a bo było za grosze" ............zostawię bez komentarza . Cytuj
KNKS Napisano Poniedziałek o 07:43 Napisano Poniedziałek o 07:43 32 minuty temu, zekker napisał: Z jednej strony baranek dokłada, z drugiej odejmuje. W tego typu rowerach kierownice ile mają? Pewnie coś koło 650mm. Standardowe baranki kończą się na 460mm i są uważane za szerokie. Masz różnicę około 20cm, dłonie będą po 10cm bliżej mostka, ... i potem obserwujemy dyletantów którzy korzystają z "baranka" jedynie w chwycie poprzecznym, nie wiedząc o tym że prawidłowy chwyt, to ten "na łapach". 1 Cytuj
detch Napisano Poniedziałek o 08:24 Autor Napisano Poniedziałek o 08:24 Rany boskie, jak ja nie znoszę tego elityzmu i wylewającej się wyższości na forach internetowych. Szczerze mówiąc mam wrażenie, że popełniłem jakieś wykroczenie realnie dzieląc się luźnym pomysłem i prosząc o podzielenie się opinią. Nie jestem oburzony, że "się nie da" - jestem oburzony tonem, ironią, podśmiechujkami i nic niewnoszącymi przytykami. W dniu 20.06.2026 o 08:06, pecio napisał: Rama ma ogromny potencjał. Zamienić widelec na karbonowy, dać koła z wysokim stożkiem , puścić kable przez stery , dać baranka ...............i wyjdzie nam wyczynowa szosa aero. O aspektach wizualnych owej konstrukcji nic nie wspomnę gdyż każdy kto zobaczy poczuje się onieśmielony wybitną urodą tego "speca". I po co ten sarkazm? W dniu 20.06.2026 o 10:07, zekker napisał: A mini-v nie wejdą? Tylko pewnie szerokość opon będzie ograniczona. Skoro widelec i tak do wymiany, to na przód spokojnie wejdzie tarcza. Kwestia tylko jaka średnica rury sterowej, jak 1" to będzie problem. Z tyłu można kombinować z jakimiś adapterami mocowanymi do ramy. Konwersja na tarcze trochę problematyczna, bo wala mi się MTB Scotta ale w rozmiarze M na 26 calach i chcę ukraść z niego jak najwięcej gratów. Bo wyglądam na nim tak: Z tą różnicą, że koła nie mają piast pod tarcze... Może w sumie kupić przynajmniej przednie koło... do pomyślenia. Ale napęd, tarcze, zaciski mostek są git. W dniu 21.06.2026 o 10:02, zekker napisał: Kwestia co jest celem, czy posiadanie i jazda na kolejnym rowerze, czy sam proces lepienia, a może jedno i drugie? Jako jedyny rower sensu raczej nie ma. Wyda się sporo kasy na przeróbkę, bez gwarancji że będzie sensownie jeździł. Jako kolejny, do zabawy w grzebanie i zobaczenie co wyjdzie, czemu nie? Z napędem raczej nie będzie problemu jak się ograniczy do 8-9 rzędów, te zdaje się nie były jeszcze udziwniane i była pełna kompatybilność między szosowymi, a resztą (do sprawdzenia dla innych klamkomanetek niż shimano). Jak się znajdzie lewą klamkomanetkę 3x to nie będzie trzeba korby ruszać. Czyli jak się zostanie na 3x8 (tyle chyba ten rower ma), to zostanie ogarniecie hamulców. Można próbować z mini-v, canti, od biedy z szosowymi na dwa piwoty ale wtedy to chyba murowane problemy z szerokością opon. Jedno i drugie - naoglądałem się filmików na YT z konwersji retro rowerów i chciałem spróbować czegoś podobnego. No i chciałem sprawdzić jak chińskie rączki potrafią zaplatać carbon. Godzinę temu, Chociemir napisał: Próba przerabiania tego roweru na "roadbike/gravel" to -oględnie rzecz ujmując- bardzo wysoki poziom absurdu Dziękuję, że się podzieliłeś ze mną tą opinią. Wiele się dzięki Tobie nauczyłem. Godzinę temu, pecio napisał: ..........zostawię bez komentarza . napisał po zostawieniu dwóch mało wnoszących komentarzy. Cytat ... i potem obserwujemy dyletantów https://teksty.jeja.pl/742,pasta-internetowi-hobbysci.html szczególnie cytat: PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE @przecietny.kolarz, @zekker Wam cieplutko dziękuję za konstruktywną dyskusję ❤️ Tak jak pisałem - mam różne graty z innych rowerów, znalazłbym coś za grosze na OLX czy alibabie. Bardziej dla satysfakcji z dłubania niż faktycznie posiadania dobrego roweru. 1 Cytuj
pecio Napisano Poniedziałek o 09:31 Napisano Poniedziałek o 09:31 Z całym szacunkiem ale ja kompletnie nie widzę i nie podzielam Twojej wizji bazującej na tym prezentowanym Specu .Dla tego wylewa się mój nieskrywany sarkazm. Popatrz jakie "smaczne ulepki " tworzy kolega @Sobek82. Ma wizję co można z czego wyczarować . Potem bardzo miło ogląda się te jego "złomki ". A jeżeli już tak bardzo chcesz mieć satysfakcję z dłubania , to zrób jakiś fajny projekt a'la Dangerholm. Coś ze smakiem na czym idzie zawiesić oko , coś co może być inspiracją dla innych. Masz konara to na siłę z niego nie wystrugasz świętego , wyrzeźbij orła. Cytuj
detch Napisano Poniedziałek o 10:14 Autor Napisano Poniedziałek o 10:14 Cytat Z całym szacunkiem ale ja kompletnie nie widzę i nie podzielam Twojej wizji bazującej na tym prezentowanym Specu .Dla tego wylewa się mój nieskrywany sarkazm. Nie musisz podzielać wizji. Szczególnie, że takie było założenie dlaczego założyłem temat - chciałem poznać opinie ludzi. W tym też i te negatywne. Ale nie zwalnia Cię to jakiejś kultury i poziomu dyskusji. Bo: Cytat sarkazm «złośliwa ironia, drwina lub szyderstwo» Jestem nowym użytkownikiem, przyszedłem z pytaniem - uważam, że uczciwym, otwartym, napisanym z szacunkiem - dostałem drwiny. Czuję się zniechęcony do komunikacji z Wami 1 Cytuj
Chociemir Napisano Poniedziałek o 11:30 Napisano Poniedziałek o 11:30 (edytowane) Edytowane Poniedziałek o 11:31 przez Chociemir 1 Cytuj
Tomek595 Napisano Poniedziałek o 11:52 Napisano Poniedziałek o 11:52 1 godzinę temu, detch napisał: Czuję się zniechęcony do komunikacji z Wami tak bardzo jest nam przykro 😅🤣😂 1 Cytuj
marvelo Napisano Poniedziałek o 11:57 Napisano Poniedziałek o 11:57 4 godziny temu, KNKS napisał: ... i potem obserwujemy dyletantów którzy korzystają z "baranka" jedynie w chwycie poprzecznym, nie wiedząc o tym że prawidłowy chwyt, to ten "na łapach". Bzdury opowiadasz. Prawidłowy chwyt na baranku to ten "dropach". Dziesiątki tysięcy kilometrów tak przejeździłem: W dniu 19.06.2026 o 21:22, przecietny.kolarz napisał: Baranek to klamkomanetki. Jak klamkomanetki to odpowiedni napęd. Nie wiem czy znajdziesz klamkomanetki pod hamulce V-Brake. To, co pokazałem na powyższym zdjęciu to klamkomanetki mtb (stare Alivio 3x7, z klamkami pod hamulce cantilever) założone na stalowego baranka z Rometa Pasata (miał taką samą średnicę - 22.2 mm). Taki baranek ważył tonę, ale tanim kosztem miałem zmianę biegów pod ręką. I nie żartuję, ja tym rowerem naprawdę jeździłem trasy po 150-200 km, przeważającą część w chwycie dolnym. W dniu 19.06.2026 o 21:22, przecietny.kolarz napisał: Geometria roweru jest taka, że nadal będziesz siedział jak na kanapie. Ewentualnie w zależności od tego jak długa jest rama, będziesz miał kierownicę daleko i wysoko. Na tej samej ramie, w zależności od zamontowanej sztycy (offset), mostka (długość i wysokość) i kierownicy (szerokość, zasięg) można przyjmować skrajnie odmienne pozycje. Nie ma pozycji uniwersalnej, ale spektrum pozycji w których da się jechać jest bardzo szerokie. 1 1 Cytuj
detch Napisano Poniedziałek o 12:10 Autor Napisano Poniedziałek o 12:10 @marvelo regularnie zastanawiałem się nad zamontowaniem zwykłych klamkomanetek w ten sposób - fajnie, że zobaczyłem to na zdjęciu. Dla mnie chyba zbyt hardcore, ale szczerze mówiąc mam wszystkie części aby nawet dla beki to spróbować Dziękuję za inspirację Cytuj
KNKS Napisano Poniedziałek o 12:21 Napisano Poniedziałek o 12:21 18 minut temu, marvelo napisał: Bzdury opowiadasz. Prawidłowy chwyt na baranku to ten "dropach". Dziesiątki tysięcy kilometrów tak przejeździłem: Nie zastanawiałeś się nad tym, żeby mając 162cm wzrostu, skupić się na ramach mniejszych niż XL ? Mógłbyś wtedy zamontować sztycę do siodła, zamiast montować siodełko bezpośrednio do ramy. 😉 2 Cytuj
ernorator Napisano Poniedziałek o 12:33 Napisano Poniedziałek o 12:33 @KNKS może to taka wersja CrMo SL jak w Giantach i tylko tyle mu zostało ze sztycy. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Poniedziałek o 13:51 Napisano Poniedziałek o 13:51 (edytowane) 6 godzin temu, zekker napisał: W innych tematach ktoś tłukł, że pod baranka rama musi być dłuższa Z jednej strony baranek dokłada, z drugiej odejmuje. W tego typu rowerach kierownice ile mają? Pewnie coś koło 650mm. Standardowe baranki kończą się na 460mm i są uważane za szerokie. Masz różnicę około 20cm, dłonie będą po 10cm bliżej mostka, co daje już trochę zapasu na wyciągniecie. Można dać krótszy mostek, który ma 95mm (opierając się na modelu 2017) i dać np. 75mm. Poszukać kierownicy z mniejszym zasięgiem. Złap sobie prostą kierownicę którą teraz masz tak żeby wyszło to powiedzmy 400 mm. Potem się zastanów czy dodając 20 cm do przodu nadal by było wygodnie. Owszem, węższy chwyt skraca długość roweru, ale nie o tyle. Nie wiem czy jeździłeś na baranku czy nie, ale czasami zmiana mostka o 1-2cm bardzo zmienia pozycję i to jak trzymasz kierownicę (skrótowo: czy jest wygodnie czy nie). A my tutaj rozmawiamy o około 15 cm przy niewiadomej długośći ramy. Czasami są rowery bazujące na tej samej ramie w wersjach z płaską kierownicą i barankiem. Jaki byłby sens tego, że taki rower z płaską kierownicą miałby być krótszy niż ten z barankiem? Edytowane Poniedziałek o 13:54 przez przecietny.kolarz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi