Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dziwny problem mi się pojawił.

Piasta kupiona nowa w pudełku. Koło zbudowane w dobrym serwisie. Założona kaseta M7000. Wszystko działało bez zarzutu przez jakieś 1000 km.

Zdjąłem kasetę, by ją dać do innego koła. Na bębenku (wersja utwardzona anty bit) lekkie nacięcia, może zbyt lekko przykręcona kaseta?

Po paru miesiącach chcę na ten bębenek założyć inna kasetę 10s i zauważam, że ona się nie opiera na takich wypustach u podstawy bębenka, tylko wchodzi jakby za głęboko, te wypustki razem z bębenkiem są jakby wsunięte do środka piasty. Kaseta 11s tęż nie leży prawidłowo. Podkładka dystansowa nie pomaga, zresztą z poprzednią jej nie dawałem, bo po co.

Co się mogło stać? Po zdjęciu pierwszej kasety nic z tą piastą nie robiłem. Może przy demontażu kasety coś mi wypadło? Albo była za mocno przykręcona i wepchnęła ten bebenek? Ale w takim razie, dlaczego to działało dobrze 1000 km?

Na pierwszej fotce piasta fabrycznie nowa (podobna), na pozostałych moja obecnie.

IMG_20260411_192202.jpg

IMG_20260411_192128.jpg

IMG_20260411_194508.jpg

Edytowane przez Miro1970
Napisano (edytowane)

@przecietny.kolarzwidzę, że też masz te zęby na dole bębenka poniżej czarnego kołnierza piasty.

Chodzi o to, że po skręceniu kaseta opiera się na tym kołnierzu, zamiast na tych zębach.

Na zdjęciach tej piasty w necie raz widać, że te zęby wystają ponad kołnierz piasty, a raz, że są ciut poniżej lub na równi.

Dwa serwisy, z którymi się skontaktowałem, stwierdziły, że zęby powinny wystawać nad kołnierz, bo będzie ocierać. Tylko że poprzednio założona kaseta nic nie obcierała.

Jak to rozumieć?

Edytowane przez Miro1970
Napisano (edytowane)

Rozłóż piastę i zobacz czy w środku nic nie jest uszkodzone. Dokręcenie kasety nie ma tu nic do rzeczy.

W środku bębenka na osi jest taka stalowa tulejka. Może ona uległa uszkodzeniu przez co bębenek wchodzi mocniej w korpus, chociaż nie wiem jak by miało się to stać i byłby dodatkowe objawy.

Bębenek nie rusza się na osi?

Edytowane przez przecietny.kolarz
  • +1 pomógł 1
Napisano

Zęby bębenka nie wystają poza korpus piasty, w związku z czym montując kasetę oprze się ona o ten właśnie korpus i trze. Nakładka redukcyjna na bębenek niczego tu nie rozwiązuje, ponieważ ma średnicę, która sprawia, że również opiera się na korpusie piasty, zamiast na zębach bębenka, bo te nie wiedzieć czemu znajdują się poniżej krawędzi korpusu piasty. 

Nie wiem jak to działało przez te km, ale technicznie nie ma możliwości, żeby to działało. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@przecietny.kolarz

Jak to dokręcenie kasety nie ma znaczenia? W tym wypadku kaseta oprze się na korpusie piasty, a nie na bębenku. Co za tym idzie będzie ocierała o krawędź korpusu piasty, zamiast poruszać się na bębenku. 

Edytowane przez sebmig
Napisano
11 minut temu, sebmig napisał:

Nakładka redukcyjna na bębenek niczego tu nie rozwiązuje, ponieważ ma średnicę, która sprawia, że również opiera się na korpusie piasty, zamiast na zębach bębenka,

Tak myślałem. Napisałem o tej podkładce dla pewności.

No nie wiem, jak to działało, ale naprawdę chodziło normalnie. Co więcej, serwis budujący to koło nic nie zauważył dziwnego w bębenku, na przeglądzie koła po 200 km też nic nie powiedzieli. Po tym tys. km normalnie odkręciłem kasetę, a wsunięcie zębów zauważyłem dopiero przy montażu następnej.

Zgodnie z radą sprawdzę piastę.

Napisano

To jest bębenek pod standard 11 rzędów szosowy. By założyć tam jakąkolwiek kasetę MTB mająca między 8 a 12 rzędów konieczna jest podkładka dystansowa.

Bębenek wpada z głęboko w korpus piasty, tak jak by przy montażu zabrakło tulejki między łożyskiem piasty a łożyskiem bębenka. 

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, przecietny.kolarz napisał:

W środku bębenka na osi jest taka stalowa tulejka. Może ona uległa uszkodzeniu przez co bębenek wchodzi mocniej w korpus, chociaż nie wiem jak by miało się to stać i byłby dodatkowe objawy.

Bębenek nie rusza się na osi?

Bębenek porusza się na osi. Tulejka OK.

Łożyska bębenka kręcą się z oporem, łożyska piasty chodzą bez zarzutu.

Teraz mi coś przyszło do głowy.

Rower mi się kiedyś na silnym wietrze przewrócił.

Czy mogło być tak, że uderzenie tak idealnie trafiło (może był jakiś kamień na podłożu), że cała siła poszła w miarę prostopadle do linii roweru i w tylną oś z prawej strony i spowodowała te szkody? A opory łożysk bębenka i jego nieosiowy ruch były na tyle małe, że niczego nie zauważyłem???

@KSikorskiTam raczej na pewno dałem podkładkę pod pierwszą kasetę, bo inaczej bym przecież tej kasety prawidłowo nie przykręcił. Mam tę podkładkę, pewnie ją zdjąłem z bębenka. Ale w obecnej sytuacji wpadnięcia bębenka w piastę podkładka nie rozwiąże problemu.

Edytowane przez Miro1970
Napisano

@Miro1970 ten bębenek być może jest dobry, zastanawiające są jedynie duże opory. Brak wyraźnego odstępu spowodowany jest różną wysokością kołnierza:

IMG_20260411_192202.jpg

IMG_20260411_192128.jpg

Kaseta na bębenku tak naprawdę osadzona jest luźno (mały luz, ale jednak) bo całą siłę montażu przejmuje zębatka 11T, ponieważ nie ma przelotowych wypustów i opiera się na bębenku:

Screenshot_2026-04-11-22-59-56-830_com.android.chrome.thumb.jpg.f27648a3b6f31bb8bd6a084e4394d0ed.jpg

Tak więc kaseta może ocierać, ale bez oporu i wszystko poprzednio działało, niczego nie zauważyłeś.

Ja w nowym rowerze (fabryczny montaż) ten luz miałem duży, kaseta się kołysała, jednak napęd działał dobrze.  Mnie to irytowało i w końcu dałem miękką plastikową podkładkę od strony piasty aby ustabilizować.

• +1 pomógł 1
Napisano

@Turysta05moim zdaniem jesteś w błędzie. Kaseta nie ma prawa ocierać o korpus piasty. To jakaś niedorzeczność. 

Zęby bębenka muszą wystawać ponad krawędź korpusu piasty, bo dokrecajac kasetę "dociskasz" ja właśnie do tych zębów, ewentualnie podkładki dystansującej, jeśli kaseta ma mniej rzędów. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@Turysta05, dzięki za naświetlenie sprawy z innej strony, ale niezbyt mnie to przekonuje.

Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Pomijając opieranie nie kasety o kołnierz, jeśli ja na ten szosowy bębenek 11s założyłem przez nieuwagę kasetę 11s MTB bez podkładki - to kaseta zbliżyła się do osi roweru o 1.85 mm? I tym samym przesunąłem linię łańcucha? Czy da się w takim wypadku dokręcić kasetę, czy starczy gwintu na nakrętce? Sam już nie wiem, czy ja tam miałem tę podkładkę i ją po demontażu dałem do szuflady, czy cały czas była w szufladzie...🙃

Edytowane przez Miro1970
Napisano
26 minut temu, Turysta05 napisał:

Kaseta na bębenku tak naprawdę osadzona jest luźno (mały luz, ale jednak) bo całą siłę montażu przejmuje zębatka 11T, ponieważ nie ma przelotowych wypustów i opiera się na bębenku:

Kaseta nie powinna mieć żadnego luzu na bębenku, a najmniejsza zębatka ma wystarczająco dużo luzu do kołnierza z ząbkami, by umożliwić mocne dokręcenie całej kasety (czyli ściśnięcie zębatek ze sobą z dużą siłą). 

• +1 pomógł 3
Napisano

@Dokumosa, jeśli to właśnie miało miejsce, to przyczyna mogło być:

1) za mocno skręcona oś QR (bo to masz pewnie na myśli)?

2) silne uderzenie w oś z prawej strony podczas upadku roweru?

Jakakolwiek by nie była przyczyna, to kaseta wraz z bębenkiem się przysunęła do osi roweru, szprych?

Napisano

Gdyby upadek coś zrobił nie ruszyłbyś dalej....  skręca się też "za bardzo"  endcap imbusem po wyjęciu osi QR,   czy do tego koła nie dotykał się jeszcze ktoś  albo nie stało w serwisie, w tak zwanym między czasie, i np nie podmienił bębenka?   Bębenki Nowatec są pozornie takie same, ale nie do końca zamienne, mam chyba starą 712 aluminiową i zamiana bębna  na stalowy z trzema pieskami nie pozwalała na obrót bębenka po skręceniu piasty, potem dokupiłem coś z 4 pieskami i tryk tryk bardzo gęsto, i kręci się  idelanie, chociaż nie wiem czy np napęd nie następuje  na dwóch pieskach zamiast 4 bo jak zajrzeć  do środka

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, sebmig napisał:

@przecietny.kolarz

Jak to dokręcenie kasety nie ma znaczenia? W tym wypadku kaseta oprze się na korpusie piasty, a nie na bębenku. Co za tym idzie będzie ocierała o krawędź korpusu piasty, zamiast poruszać się na bębenku. 

To było w odniesieniu do tego, że samo dokręcenie kasety nie ma wpływu na położenie bębenka. Nie da się kasety dokręcić tak mocno, że uszkodzi się coś innego niż gwint pod nakrętkę.

7 godzin temu, Turysta05 napisał:

@Miro1970 ten bębenek być może jest dobry, zastanawiające są jedynie duże opory. Brak wyraźnego odstępu spowodowany jest różną wysokością kołnierza:

IMG_20260411_192202.jpg

IMG_20260411_192128.jpg

Screenshot_2026-04-11-22-59-56-830_com.android.chrome.thumb.jpg.f27648a3b6f31bb8bd6a084e4394d0ed.jpg

Tak więc kaseta może ocierać, ale bez oporu i wszystko poprzednio działało, niczego nie zauważyłeś.

Ja w nowym rowerze (fabryczny montaż) ten luz miałem duży, kaseta się kołysała, jednak napęd działał dobrze.  Mnie to irytowało i w końcu dałem miękką plastikową podkładkę od strony piasty aby ustabilizować.

Ponownie piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia, wprowadzając w błąd.

6 godzin temu, Dokumosa napisał:

W D792 tulejka dystansowa pod bębenkiem jest aluminiowa i może ulegać kompresji na skutek zbyt mocno skręconej osi piasty.

Dokładnie to miałem na myśli pisząc o tulejce, chociaż u mnie była stalowa.

Napisano
16 minut temu, itr napisał:

Gdyby upadek coś zrobił nie ruszyłbyś dalej....  skręca się też "za bardzo"  endcap imbusem po wyjęciu osi QR,   czy do tego koła nie dotykał się jeszcze ktoś  albo nie stało w serwisie, w tak zwanym między czasie, i np nie podmienił bębenka? 

Nikt go nie ruszał. Koło cały czas stało w domu. Nierealne jest, żeby podczas tego przeglądu po 200 km podmienili bębenek, bo to solidny serwis, który znam od wielu lat, poza tym byłem przy tym przeglądzie.

Ponawiam pytanie, czy oparcie kasety na tym kołnierzu korpusu piasty zamiast na zębach bębenka przesunęło kasetę bliżej osi roweru?

Jak uratować to koło? Wystarczy wymiana bębenka lub/i tej tulejki dystansowej, która jest wg @Dokumosaskompresowana pod bębenkiem? Przypomnę, że bębenek chodzi z oporem i rusza się na osi.

Wiem, że moje pytania są Łopato logiczne, ale jeszcze się nie znam na budowie piast i dopiero składam sobie ich obraz w głowie.

Napisano (edytowane)
12 minut temu, Miro1970 napisał:

Nikt go nie ruszał. Koło cały czas stało w domu. Nierealne jest, żeby podczas tego przeglądu po 200 km podmienili bębenek, bo to solidny serwis, który znam od wielu lat, poza tym byłem przy tym przeglądzie.

Ponawiam pytanie, czy oparcie kasety na tym kołnierzu korpusu piasty zamiast na zębach bębenka przesunęło kasetę bliżej osi roweru?

Jak uratować to koło? Wystarczy wymiana bębenka lub/i tej tulejki dystansowej, która jest wg @Dokumosaskompresowana pod bębenkiem? Przypomnę, że bębenek chodzi z oporem i rusza się na osi.

Wiem, że moje pytania są Łopato logiczne, ale jeszcze się nie znam na budowie piast i dopiero składam sobie ich obraz w głowie.

A może rozkręc ta piastę, zdejmij bębenek i wrzuć fotki środka. Wtedy będzie można porównać to z jakimś schematem. Jak dla mnie to ktoś ją nie poprawnie złożył. Brakuje tam jakiejś tulejki lub podkładki między bębenkiem, a piasta. 

Czy mogła tak chodzić, czy nie. Raczej nie powinna, bo pająk albo koronka szorował by o korpus piasty. Chyba że to kaseta MTB na bębenku road i ktoś wcisnął tam jakaś niska podkładkę która zamieściła się w kołnierzu piasty.

Pytanie kolejne co stało się z uszczelką wargowa piasta-bebenek. Przy użytkowaniu z takim głębokim osadzeniem raczej już jej nie ma.

Ogólnie różnicy chyba to nie robi, bo piasta tego nie wiedziała i pracowała prawidlowo. 

Edytowane przez PawelW84
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Jeżeli chodzi z oporem i rusza się na osi, to duża szansa że zgnieciona jest właśnie ta tulejka. Poszukaj, może ją kupisz.

Nie bardzo rozumiem drugi akapit. Jaką miałeś wcześniej kasetę? Niektóre wyższe modele kaset na aluminiowym pająku nie są z tyłu płaskie, tylko mają zintegrowany dystans i może złożyło się tak, że problemu nie było.

Jeżeli nie znajdziesz oddzielnie tulejki, to możesz spróbować napisać np do Lemon Bike czy nie mają takiej części w zapasach. Kiedyś kupowałem u nich osie i end capy, tyle że składali mi koła więc podejście też mogło być inne. Spróbować można.

Druga opcja to zamówić bębenek bo jest z nim tulejka. Wtedy będziesz mógł zmierzyć swoją i nową tulejką.

A co robili z tym kołem w serwisie? Wymieniali łożyska?

Napisano

Przy pająku, na dużych koronkach są tam czasem wystające nity. Dlatego kupując podkładkę dobrze jest wybrać taką z nacięciami pod nie. Czy mogły się one tak idealnie wpasować, ciężko powiedzieć. 

Ciężko też uwierzyć że na korpusie piasty nie ma żadnych otarć od pracującej kasety i że po założeniu endcapu nikt nie zauważył że bębenek ma luz osiowy.

Napisano (edytowane)

Ta piasta jest tak prosta w budowie, że ciężko tam coś zrobić źle, poza odwrotnym osadzeniem uszczelki.

Po odkręceniu end capa wysuwa się cała oś z bębenkiem. Potem ściąga się bębenek w którym jest tulejka. Tyle.

Jeżeli zgnieciona jest tulejka, to bębenek będzie głębiej osadzony, chociaż nie wiem czy nie zacznie też ocierać o piastę wewnątrz. Odwrotnie założona uszczelka generuje opór, ale dopiero po zamontowaniu w rowerze.

@Miro1970 nie miałeś problemu podczas jazdy, że przestawałeś pedałować a łańcuch się podwijał?

Moja fotka z serwisu.

Screenshot_2026-04-12-07-30-56-366_com.google.android.apps.nbu.files (1).jpg

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Pomierzyłem. Tulejka trzyma wymiary podane przez producenta. 

Na zdjęciu dół bębenka, wystaje z niego tulejki ok. 0.2 mm.

Rant kołnierza korpusu piasty jest wytarty przez kasetę, teraz to zauważyłem, że jest jaśniejszy niż rant z drugiej strony, czyli kaseta się ślizgała.

IMG_20260412_074143.jpg

Edytowane przez Miro1970
Napisano

A masz tą czarną tulejkę ? Wszystko z nią ok ?

Jak wygląda środek piasty ? Bębenek albo pieski nie wybrały niczego w korpusie piasty ?

Lozysko od strony napędowej nie jest zbyt głęboko osadzone w piescie ?

Nie znam tej piasty ale np w DT 240 Exp teoretycznie może się coś takiego stać, gdy ktoś źle osadzi łożysko w pierścieniu Ratchet. 

Napisano
Godzinę temu, przecietny.kolarz napisał:

Jaką miałeś wcześniej kasetę?

Kaseta SLX M7000.

Dzięki za odpowiedzi, odpowiem wieczorem, bo teraz się zbieram na wycieczkę.🚴‍♂️