Chociemir Napisano 12 Kwietnia Napisano 12 Kwietnia Zaciski mają różne rozmiary, a ten -przynajmniej na zdjęciu, oceniając po braku szczeliny- wygląda jakby nie pasował do ramy. 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia Też mi się to rzuciło w oczy. Może ta rama wcale nie ma średnicy 31.8? Już nie pamiętam który, ale któryś Kross u mnie miał bardzo nietypową średnicę zacisku. Cytuj
KNKS Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia W dniu 10.04.2026 o 22:21, StrayRider napisał: było pisane wyżej Pytam, bo zacisk wygląda jak zaciśnięnty do maksimum. To znaczy nie widać szczeliny. Nie mój cyrk - nie moje małpy, ale to nie wygląda tak jak powinno... Cytuj
Kuba1123 Napisano 13 Kwietnia Autor Napisano 13 Kwietnia Taki zacisk był fabrycznie z rowerem 20 godzin temu, revolta napisał: No to ustaw nacięcie w ramie z nacięciem na zacisku , odstlusc wszystko , sztyce , otwór w ramie , zacisk , skręć ponownie No i nie wiem czy tam się zacisk nie styka że nie można bardziej już skręcić na fotach nie widać do końca Nacięcie w zacisku jest skośne Czyli waszym zdaniem zacisk jest za duży? Cytuj
Tyfon79 Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia (edytowane) W dniu 5.04.2026 o 20:59, Kuba1123 napisał: I tak jak na fotce powinna wyglądać w zasadzie być szczelina. Ma być widać gwint a nie, że dokręcone na maxa na styk i choćby tyle śruby wystaje na końcu. Masz za mały zacisk a fakt, że oryginalny nic nie znaczy bo ktoś poleciał w kulki i dał nie to co trzeba. Puki było nowe to jakoś było ale z czasem materiał pracuje i już sztyca zaczęła spadać. Moim zdaniem jak nie wsadzisz większej średnicy obejmy to za jakiś czas znowu będzie problem a dokręcać to jeszcze bardziej nie ma najmniejszego sensu. Jak byś miał ramę alu to kij z tym i można się w taką partyzantkę bawić ale nie z plastikiem. Edytowane 13 Kwietnia przez Tyfon79 Cytuj
Kuba1123 Napisano 13 Kwietnia Autor Napisano 13 Kwietnia No nie wiem, wydaje mi się on dopasowany do ramy jak go zakładam, w środę będę mieć suwmiarke to zmierzę tą rurę podsiodłowa Cytuj
Kuba1123 Napisano 13 Kwietnia Autor Napisano 13 Kwietnia Nie ma chyba zacisków po 32 mm skoro ten ma być za mały bo przecież 34,9 to tam na pewno nie ma Cytuj
KNKS Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia Kolega @Tyfon79 miał zapewne na myśli ZA DUŻY. Faktem jest, że zacisk, podczas eksploatacji, może ulec deformacji i utracić pierwotny "kaliber". Tak czy owak, póki nie pomierzysz, nie będziesz wiedział. 1 Cytuj
Tyfon79 Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia (edytowane) Racja za duży. Nie wiem, coś mi tu nie pasuje żeby to tak przylegało po dokręceniu. Coś tutaj moim zdaniem nie trzyma wymiaru bo powinna być choć 1,2-2 mm szczelina. Coś jak w tej założonej obejmie na dwie śruby. Edytowane 13 Kwietnia przez Tyfon79 1 Cytuj
revolta Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia 2 godziny temu, Kuba1123 napisał: Taki zacisk był fabrycznie z rowerem Nacięcie w zacisku jest skośne Czyli waszym zdaniem zacisk jest za duży? Tak wygląda na twoim zdjęciu Cytuj
Kuba1123 Napisano 13 Kwietnia Autor Napisano 13 Kwietnia Druga obejmą na jedną śrubę też się styka, fakt ta podwójna którą kupiłem nie styka się jest tam przynajmniej 3 mm luzu Może zaryzykować i założyć tą podwójną czy waszym zdaniem wstrzymać się do pomiarów? Cytuj
KNKS Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia (edytowane) Tu masz patent godny MacGyver'a. https://www.wolftoothcomponents.com/pages/seatpost-clamp-measurement-guide Edytowane 13 Kwietnia przez KNKS 1 Cytuj
smw44199 Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia 19 godzin temu, Kuba1123 napisał: Druga obejmą na jedną śrubę też się styka, fakt ta podwójna którą kupiłem nie styka się jest tam przynajmniej 3 mm luzu Może zaryzykować i założyć tą podwójną czy waszym zdaniem wstrzymać się do pomiarów? To zamontuj podwójną obejmę, albo między zacisk, a ramę zrób sobie podkładkę, pierścień gumy/plastiku/blaszki etc Cytuj
smw44199 Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia Oczywiście, przecież to tylko pierścionek podkładka fizycznie zwiększający średnicę👍 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia Zmierzyłeś średnicę rury podsiodłowej? Cytuj
Kuba1123 Napisano 14 Kwietnia Autor Napisano 14 Kwietnia Pomiary: Sztyca I jeszcze z innej strony Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia Nie mierzyłem swojej ramy, ale wygląda to słabo. Cytuj
KNKS Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia Zmierz od środka. Tak jak mierzysz, tylko od środka. Cytuj
pecio Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia (edytowane) Już patrząc po zewnętrzych wymiarach słabo to widzę jak będzie w środku. Mam nadzieję , że się mylę. Edytowane 14 Kwietnia przez pecio Cytuj
Kuba1123 Napisano 14 Kwietnia Autor Napisano 14 Kwietnia Ciężko zmierzyć w środku Jeszcze raz zmierzyłem i tak wyszło Cytuj
Kuba1123 Napisano 14 Kwietnia Autor Napisano 14 Kwietnia Czyli co rower na złom, nic już się nie poradzi lepiej nim nie jeździć? 1 Cytuj
przemeg Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia (edytowane) Nie. Masz sztyce 27.2. A nie zmierzysz z ręki idealnie 2 razy tak samo ani idealnie w ogóle. Przecież na innej sztycy było ok. Weź sobie kup nowy zacisk, włóż sztycę o średnicy 27.2 która trzyma wymiar i tyle, nie wiem nad czym się doktoryzować w tym aspekcie. Edytowane 14 Kwietnia przez przemeg 1 Cytuj
chudzinki Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia Ale skoro już trzyma dobrze to w czym problem? Nie podoba Ci się wizualnie? Jakieś dźwięki wydaje? Cytuj
Kuba1123 Napisano 14 Kwietnia Autor Napisano 14 Kwietnia No pisaliście że zacisk nie może się stykać jak jest zaciśnięty, ze musi być trochę luzu a u mnie na dwóch się styka a na tym podwójnym jest luz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi