Chociemir Napisano Niedziela o 18:50 Napisano Niedziela o 18:50 Zaciski mają różne rozmiary, a ten -przynajmniej na zdjęciu, oceniając po braku szczeliny- wygląda jakby nie pasował do ramy. 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Poniedziałek o 04:15 Napisano Poniedziałek o 04:15 Też mi się to rzuciło w oczy. Może ta rama wcale nie ma średnicy 31.8? Już nie pamiętam który, ale któryś Kross u mnie miał bardzo nietypową średnicę zacisku. Cytuj
KNKS Napisano Poniedziałek o 05:27 Napisano Poniedziałek o 05:27 W dniu 10.04.2026 o 22:21, StrayRider napisał: było pisane wyżej Pytam, bo zacisk wygląda jak zaciśnięnty do maksimum. To znaczy nie widać szczeliny. Nie mój cyrk - nie moje małpy, ale to nie wygląda tak jak powinno... Cytuj
Kuba1123 Napisano Poniedziałek o 08:54 Autor Napisano Poniedziałek o 08:54 Taki zacisk był fabrycznie z rowerem 20 godzin temu, revolta napisał: No to ustaw nacięcie w ramie z nacięciem na zacisku , odstlusc wszystko , sztyce , otwór w ramie , zacisk , skręć ponownie No i nie wiem czy tam się zacisk nie styka że nie można bardziej już skręcić na fotach nie widać do końca Nacięcie w zacisku jest skośne Czyli waszym zdaniem zacisk jest za duży? Cytuj
Tyfon79 Napisano Poniedziałek o 10:15 Napisano Poniedziałek o 10:15 (edytowane) W dniu 5.04.2026 o 20:59, Kuba1123 napisał: I tak jak na fotce powinna wyglądać w zasadzie być szczelina. Ma być widać gwint a nie, że dokręcone na maxa na styk i choćby tyle śruby wystaje na końcu. Masz za mały zacisk a fakt, że oryginalny nic nie znaczy bo ktoś poleciał w kulki i dał nie to co trzeba. Puki było nowe to jakoś było ale z czasem materiał pracuje i już sztyca zaczęła spadać. Moim zdaniem jak nie wsadzisz większej średnicy obejmy to za jakiś czas znowu będzie problem a dokręcać to jeszcze bardziej nie ma najmniejszego sensu. Jak byś miał ramę alu to kij z tym i można się w taką partyzantkę bawić ale nie z plastikiem. Edytowane Poniedziałek o 10:16 przez Tyfon79 Cytuj
Kuba1123 Napisano Poniedziałek o 10:42 Autor Napisano Poniedziałek o 10:42 No nie wiem, wydaje mi się on dopasowany do ramy jak go zakładam, w środę będę mieć suwmiarke to zmierzę tą rurę podsiodłowa Cytuj
Kuba1123 Napisano Poniedziałek o 11:25 Autor Napisano Poniedziałek o 11:25 Nie ma chyba zacisków po 32 mm skoro ten ma być za mały bo przecież 34,9 to tam na pewno nie ma Cytuj
KNKS Napisano Poniedziałek o 11:29 Napisano Poniedziałek o 11:29 Kolega @Tyfon79 miał zapewne na myśli ZA DUŻY. Faktem jest, że zacisk, podczas eksploatacji, może ulec deformacji i utracić pierwotny "kaliber". Tak czy owak, póki nie pomierzysz, nie będziesz wiedział. 1 Cytuj
Tyfon79 Napisano Poniedziałek o 11:38 Napisano Poniedziałek o 11:38 (edytowane) Racja za duży. Nie wiem, coś mi tu nie pasuje żeby to tak przylegało po dokręceniu. Coś tutaj moim zdaniem nie trzyma wymiaru bo powinna być choć 1,2-2 mm szczelina. Coś jak w tej założonej obejmie na dwie śruby. Edytowane Poniedziałek o 11:41 przez Tyfon79 1 Cytuj
revolta Napisano Poniedziałek o 11:49 Napisano Poniedziałek o 11:49 2 godziny temu, Kuba1123 napisał: Taki zacisk był fabrycznie z rowerem Nacięcie w zacisku jest skośne Czyli waszym zdaniem zacisk jest za duży? Tak wygląda na twoim zdjęciu Cytuj
Kuba1123 Napisano Poniedziałek o 11:51 Autor Napisano Poniedziałek o 11:51 Druga obejmą na jedną śrubę też się styka, fakt ta podwójna którą kupiłem nie styka się jest tam przynajmniej 3 mm luzu Może zaryzykować i założyć tą podwójną czy waszym zdaniem wstrzymać się do pomiarów? Cytuj
KNKS Napisano Poniedziałek o 12:27 Napisano Poniedziałek o 12:27 (edytowane) Tu masz patent godny MacGyver'a. https://www.wolftoothcomponents.com/pages/seatpost-clamp-measurement-guide Edytowane Poniedziałek o 12:28 przez KNKS 1 Cytuj
smw44199 Napisano Wtorek o 07:34 Napisano Wtorek o 07:34 19 godzin temu, Kuba1123 napisał: Druga obejmą na jedną śrubę też się styka, fakt ta podwójna którą kupiłem nie styka się jest tam przynajmniej 3 mm luzu Może zaryzykować i założyć tą podwójną czy waszym zdaniem wstrzymać się do pomiarów? To zamontuj podwójną obejmę, albo między zacisk, a ramę zrób sobie podkładkę, pierścień gumy/plastiku/blaszki etc Cytuj
Kuba1123 Napisano Wtorek o 08:22 Autor Napisano Wtorek o 08:22 Z karbonem można tak eksperymentować? Cytuj
smw44199 Napisano Wtorek o 10:04 Napisano Wtorek o 10:04 Oczywiście, przecież to tylko pierścionek podkładka fizycznie zwiększający średnicę👍 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Wtorek o 11:25 Napisano Wtorek o 11:25 Zmierzyłeś średnicę rury podsiodłowej? Cytuj
Kuba1123 Napisano Wtorek o 11:45 Autor Napisano Wtorek o 11:45 Pomiary: Sztyca I jeszcze z innej strony Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Wtorek o 11:56 Napisano Wtorek o 11:56 Nie mierzyłem swojej ramy, ale wygląda to słabo. Cytuj
KNKS Napisano Wtorek o 11:59 Napisano Wtorek o 11:59 Zmierz od środka. Tak jak mierzysz, tylko od środka. Cytuj
pecio Napisano Wtorek o 12:07 Napisano Wtorek o 12:07 (edytowane) Już patrząc po zewnętrzych wymiarach słabo to widzę jak będzie w środku. Mam nadzieję , że się mylę. Edytowane Wtorek o 12:08 przez pecio Cytuj
Kuba1123 Napisano Wtorek o 12:11 Autor Napisano Wtorek o 12:11 Ciężko zmierzyć w środku Jeszcze raz zmierzyłem i tak wyszło Cytuj
Kuba1123 Napisano Wtorek o 12:29 Autor Napisano Wtorek o 12:29 Czyli co rower na złom, nic już się nie poradzi lepiej nim nie jeździć? 1 Cytuj
przemeg Napisano Wtorek o 12:33 Napisano Wtorek o 12:33 (edytowane) Nie. Masz sztyce 27.2. A nie zmierzysz z ręki idealnie 2 razy tak samo ani idealnie w ogóle. Przecież na innej sztycy było ok. Weź sobie kup nowy zacisk, włóż sztycę o średnicy 27.2 która trzyma wymiar i tyle, nie wiem nad czym się doktoryzować w tym aspekcie. Edytowane Wtorek o 12:34 przez przemeg 1 Cytuj
chudzinki Napisano Wtorek o 12:38 Napisano Wtorek o 12:38 Ale skoro już trzyma dobrze to w czym problem? Nie podoba Ci się wizualnie? Jakieś dźwięki wydaje? Cytuj
Kuba1123 Napisano Wtorek o 12:49 Autor Napisano Wtorek o 12:49 No pisaliście że zacisk nie może się stykać jak jest zaciśnięty, ze musi być trochę luzu a u mnie na dwóch się styka a na tym podwójnym jest luz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi