Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 10.04.2026 o 22:21, StrayRider napisał:

było pisane wyżej ;) 

Pytam, bo zacisk wygląda jak zaciśnięnty do maksimum. To znaczy nie widać szczeliny. Nie mój cyrk - nie moje małpy, ale to nie wygląda tak jak powinno...

Napisano

Taki zacisk był fabrycznie z rowerem 

20 godzin temu, revolta napisał:

No to ustaw nacięcie w ramie z nacięciem na zacisku , odstlusc wszystko , sztyce , otwór w ramie , zacisk , skręć ponownie 

No i nie wiem czy tam się zacisk nie styka że nie można bardziej już skręcić na fotach nie widać do końca 

Nacięcie w zacisku jest skośne 

Czyli waszym zdaniem zacisk jest za duży?

Napisano (edytowane)
W dniu 5.04.2026 o 20:59, Kuba1123 napisał:

IMG_1004.jpeg

I tak jak na fotce powinna wyglądać  w zasadzie być szczelina. Ma być widać gwint a nie, że dokręcone na maxa na styk i choćby tyle śruby wystaje na końcu. Masz za mały zacisk a fakt, że oryginalny nic nie znaczy bo ktoś poleciał w kulki i dał nie to co trzeba. Puki było nowe to jakoś było ale z czasem materiał pracuje i już sztyca zaczęła spadać. Moim zdaniem jak nie wsadzisz większej średnicy obejmy to za jakiś czas znowu będzie problem a dokręcać to jeszcze bardziej nie ma najmniejszego sensu. Jak byś miał ramę alu to kij z tym i można się w taką partyzantkę bawić ale nie z plastikiem. 

Edytowane przez Tyfon79
Napisano

Kolega @Tyfon79 miał zapewne na myśli ZA DUŻY. Faktem jest, że zacisk, podczas eksploatacji, może ulec deformacji i utracić pierwotny "kaliber". 

Tak czy owak, póki nie pomierzysz, nie będziesz wiedział.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Racja za duży. Nie wiem, coś mi tu nie pasuje żeby to tak przylegało po dokręceniu. Coś tutaj moim zdaniem nie trzyma wymiaru bo powinna być choć 1,2-2 mm szczelina. Coś jak w tej założonej obejmie na dwie śruby. 

Edytowane przez Tyfon79
  • +1 pomógł 1
Napisano

Druga obejmą na jedną śrubę też się styka, fakt ta podwójna którą kupiłem nie styka się jest tam przynajmniej 3 mm luzu 

Może zaryzykować i założyć tą podwójną czy waszym zdaniem wstrzymać się do pomiarów? 

Napisano
19 godzin temu, Kuba1123 napisał:

Druga obejmą na jedną śrubę też się styka, fakt ta podwójna którą kupiłem nie styka się jest tam przynajmniej 3 mm luzu 

Może zaryzykować i założyć tą podwójną czy waszym zdaniem wstrzymać się do pomiarów? 

To zamontuj podwójną obejmę, albo między zacisk, a ramę zrób sobie podkładkę, pierścień  gumy/plastiku/blaszki etc

Napisano (edytowane)

Już patrząc po zewnętrzych wymiarach słabo to widzę jak będzie w środku.  Mam nadzieję , że się mylę. 

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)

Nie. Masz sztyce 27.2. A nie zmierzysz z ręki idealnie 2 razy tak samo ani idealnie w ogóle.

Przecież na innej sztycy było ok.

Weź sobie kup nowy zacisk, włóż sztycę o średnicy 27.2 która trzyma wymiar i tyle, nie wiem nad czym się doktoryzować w tym aspekcie.

Edytowane przez przemeg
  • +1 pomógł 1
Napisano

No pisaliście że zacisk nie może  się stykać jak jest zaciśnięty, ze musi być trochę luzu a u mnie na dwóch się styka a na tym podwójnym jest luz