manhope Napisano 1 Lutego Napisano 1 Lutego Cześć, szukam roweru na krótkie codzienne jazdy ok. 20 km, jak i na kilku dniowe wyprawy z sakwami. Dodam jeszcze, że mam 189 cm, czyli preferowany rozmiar XL. Przeszukując Internet zaciekawiły mnie te modele: Marin Presidio 3 2025 https://sprint-rowery.pl/rower-fitness-marin-presidio-3-2025#additional MARIN DSX 1 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-marin-dsx-1-pd40814/ KROSS Esker Flatbar https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-esker-flatbar-pd45866/?v_Id=261619 model 2025 według tabeli rozmiar 59 cm jest dla mnie za mały 😔 KROSS ESKER FL https://kross.pl/esker-flatbar-czarny-zielony-polysk# model 2026, niestety budżet przekracza KROSS ESKER 1.0 FL https://kross.pl/esker-1-0-fl-zielony-grafitowy-polysk Polygon Path 4 https://sprint-rowery.pl/rower-fitness-polygon-path-4#tab.choose.size Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat tych modeli 😃 Cytuj
clavdivs Napisano 1 Lutego Napisano 1 Lutego 1. Presidio, piasta planetarna, na wyprawy odpada, za mały zakres przełożeń. 2. DSX 1. ok 3 Jak za mały, to z automatu odpada. 4 Esker ok 5 Esker 1.0 alu widelec i ogolnie biednie 6. Polygon napęd z wąskim zakresem, praktycznie do jazdy na lekko. Cytuj
Rafał87 Napisano 1 Lutego Napisano 1 Lutego 3 i 4 to te same eskery, według producenta XL do 189cm więc kwestia przymiarki. Cytuj
Wojcio Napisano 1 Lutego Napisano 1 Lutego Ja mam takiego Marina. Super rower, tylko warto zmienić opony i dętki - te WTB są takie OEM - znacznie cięższe niż ten model sprzedawany w sklepach, a do tego dętki ponad 200g sztuka. Reszta mi pasuje (ok, zmieniłem koła na lżejsze). Przy 187cm mam L, ale to już max dla L-ki. p.s. zauważyłem, że jest napęd Tektro - w moim był Deore 5100, nie znam Tektro. Cytuj
RabbitHood Napisano 1 Lutego Napisano 1 Lutego Sam jeżdżę na: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kellys-soot-20-pd37447/ Porządny rower - nawet po przeszczepie baranka bardziej mu pozycją do enduranca/trekinga niż szosy. Cytuj
manhope Napisano 1 Lutego Autor Napisano 1 Lutego Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Jeszcze zainteresował mnie CUBE 856200 Nulane Pro https://rowerycube.pl/cube-nulane/8624-rower-cube-856200-nulane-pro-4054571475060.html Może jeszcze macie do zaproponowania jakieś inne modele warte uwagi, może być nawet do 4500 zł. Cytuj
Greg1 Napisano 1 Lutego Napisano 1 Lutego (edytowane) Cube Nulane to chyba jedna z najlepszych opcji - sztywne osie, karbonowy widelec, sporo miejsca na opony (42c w standardzie, 45c spokojnie wchodzi). Jednak tegoroczne modele zostały zdowngradowane (jest takie słowo?), tzn, że ma gorszy napęd niż poprzednie modele bo wcześniej Nulane Pro miał napęd Shimano GRX 2x10 a teraz tylko Cues-a 1x9 (chociaż ten z linka to wersja przejściowa z Cuesem 2x10) a poprzedni Nulane ONE miał 1x9 a teraz ma Cues-a 1x8. Więc jeśli byś gdzieś znalazł jeszcze poprzedniego Nulane Pro to bierz bez zastanowienia bo był to bezkonkurencyjny rower tego typu. Ten z linka z Cuesem 2x10 też jest bardzo dobrą opcją, lepszą niż najnowszy z Cuesem 1x9 i chyba najlepszą z tych wszystkich wcześniej linkowanych Edytowane 1 Lutego przez Greg1 Cytuj
clavdivs Napisano 1 Lutego Napisano 1 Lutego (edytowane) No ale sztywne osie, karbo itp itp w rowerze za 4tyś to ma każdy praktycznie rower. Jakiegoś kładzenia na łopatki konkrecji przez Cuba np takiego Marina to ja nie widzę. Edytowane 1 Lutego przez clavdivs Cytuj
Greg1 Napisano 1 Lutego Napisano 1 Lutego A pokaż mi w tych innych wcześniej wymienianych kandydatach te wspomniane przeze mnie standardy - generalnie większość rowerów typu fitness / grawel z prostą kierownicą ma osie qr albo aluminiowe czy metalowe widelce, szczególnie tzw. marki premium. Marin? Presidio ma aluminiowy widelec, o osiach nie piszą ale tylna na pewno wygląda na qr bo szczerze mówiąc nie słyszałem o sztywnych osiach przy piastach Nexusa. DSX ma sztywne osie i karbonowy widelec, zgoda, ale ten linkowany model ma jakiś budżetowy napęd Tektro - jakby to był ten "prawilny" DSX z Deore to byłby to godny polecenia rower Cytuj
clavdivs Napisano 1 Lutego Napisano 1 Lutego No wystarczy troszkę spojrzeć w ofertę, nawet autor wątku wrzucił 6 przypadkowych modeli i 4 z nich miały wymienione standardy. Właśnie bym chyba postawił na Dsx, nie wiem czemu gdy ktoś usłyszy Tektro to od razu budżetowe rozwiązanie. 1x11 z całkiem sensownym zakresem i gęstością kasety, aby to był już dość przyjemny napęd Cytuj
kaido2 Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego 11 godzin temu, Greg1 napisał: ale ten linkowany model ma jakiś budżetowy napęd Tektro Patrząc na cenę tylko tych komponentów : Przerzutka tył jakieś 3 stówy Kaseta 4,5 paczki Jakoś byłbym ostrożniejszy w ocenie Cytuj
krzysiek_voyager Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego Dzień dobry, Szukam podobnego roweru, na razie stanęło na Cube Nulane / Marin dsx1. w tygodniu będę sklepie oglądał Cube, natomiast zastanawiam się jakie są różnice między modelem 156300 Nulane Race (2026) a 856200 Nulane Pro (na ten teraz jest obniżka i jest taki rozmiar jaki mi pasuje), Cytuj
keltu Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego (edytowane) Szukałbym DSX 2 bywa w tej cenie na promocjach. Lepszy napęd i korba pod HT2. Edit: https://immotion.pl/rowery-gravel/3818-rower-gravel-marin-dsx-2-2025.html Poza tym każdy wie że czerwony = szybszy. Edytowane 2 Lutego przez keltu 1 Cytuj
smw44199 Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego (edytowane) Szukałem fitness/crossa ale w damskiej ramie. Już prawie kupiłem Cube. Przeczytałem gwarancję i okazało się, że pierwszy przegląd muszę zrobić nie później niż miesiąc po zakupie i nie później niż po przejechaniu 100km 😁 Mając najbliższy serwis prawie 100km od domu, odpuściłem, chociaż rower (Cube Nulane Pro) bardzo fajny. Skończyło się na Kross Evado 7.0 za 1200zł mniej z takim samym osprzętem PS Po co komu sztywne osie w takim rowerze? Sztuka dla sztuki 👍 Edytowane 2 Lutego przez smw44199 Cytuj
clavdivs Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego (edytowane) 2 godziny temu, keltu napisał: Szukałbym DSX 2 bywa w tej cenie na promocjach. Lepszy napęd i korba pod HT2. Czy lepszy? Raczej nie specjalnie. Tutaj jest recenzja tego napędu. Dość pozytywna. Edytowane 2 Lutego przez clavdivs Cytuj
keltu Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego Przez lepszy miałem na myśli 1x11 vs 1x12 i HT2 vs kwadrat. Cytuj
Greg1 Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego 5 godzin temu, smw44199 napisał: PS Po co komu sztywne osie w takim rowerze? Sztuka dla sztuki 👍 Tylko i wyłącznie wygoda użytkowania - masz pewność, że po zdjęciu koła i ponownym założeniu znajdzie się on w tej samej pozycji i raczej nie będziesz musiał się bawić z ustawianiem zacisków hamulca. Przy osiach qr teoretycznie możesz nie trafić z poprzednim ustawieniem i będziesz musiał regulować zaciski, teoretycznie bo jak miałem wcześniejszą wersję Nulane czyli SL Road na osiach qr to nigdy nie zdarzyło mi się krzywo zamontować koła po jego zdjęciu 9 godzin temu, kaido2 napisał: Patrząc na cenę tylko tych komponentów : Przerzutka tył jakieś 3 stówy Kaseta 4,5 paczki Jakoś byłbym ostrożniejszy w ocenie Nie sprawdzałem cen, wpisałem w neta "Tektro Gemini opinie" to AI wypluła, że to "solidne, budżetowe rozwiązanie". Generalnie jak teraz poszperałem to nie ma za bardzo testów jeszcze, kanał Harda Horda ma jakiś filmik na yt i krótki artykuł i ten gość twierdzi, że sama przerzutka jest 2 razy droższa niż Deore, więc gdzie tu sens i logika? Kupowanie nowego, niesprawdzonego systemu jak o połowę taniej można Deore? Cytuj
Wojcio Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego Ja mam DSX 1 a żona 2 - dwójka ma poza napędem 12s ale z nie shimanowską kasetą, też inne koła - wyraźnie lżejsze (ze ponad 300g) i pod tubeless. Dopiero jak kupiłem koła a 1500PLN to uzyskałem ten efekt. Ale mogą być różnice między rocznikami. Cytuj
smw44199 Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego 1 godzinę temu, Greg1 napisał: Tylko i wyłącznie wygoda użytkowania - masz pewność, że po zdjęciu koła i ponownym założeniu znajdzie się on w tej samej pozycji i raczej nie będziesz musiał się bawić z ustawianiem zacisków hamulca. Przy osiach qr teoretycznie możesz nie trafić z poprzednim ustawieniem i będziesz musiał regulować zaciski, teoretycznie bo jak miałem wcześniejszą wersję Nulane czyli SL Road na osiach qr to nigdy nie zdarzyło mi się krzywo zamontować koła po jego zdjęciu Nie, no montaż kola i ustawienie zacisku w QR to naprawdę moment, tylko ostatnia oferma tego nie ogarnie 😉 Cytuj
Miro1970 Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego (edytowane) 3 godziny temu, Greg1 napisał: Tylko i wyłącznie wygoda użytkowania - masz pewność, że po zdjęciu koła i ponownym założeniu znajdzie się on w tej samej pozycji i raczej nie będziesz musiał się bawić z ustawianiem zacisków hamulca. Przy osiach qr teoretycznie możesz nie trafić z poprzednim ustawieniem i będziesz musiał regulować zaciski W dwóch rowerach Surly mam tarcze i QR. W Preamble, który ma bdb mocne koła, zero problemu. W Bridge Club, który ma akurat koła zaplecione w miejscowym serwisie i jeszcze nie są docentrowane po dotarciu - to po mocniejszym hamowaniu, podczas pedałowania tylna tarcza delikatnie obciera przez kilkadziesiąt obrotów. Przypuszczam, że to sprawa nieidealnego naciągu szprych i że to minie po ich dociągnięciu. Na dodatek mechanik w tylnym kole założył szprychy w tyle na odwrót ze strony tarczy, czyli zewnętrzne są skierowane do przodu. To jest niuans w rekreacyjnej jeździe, ale przy nieidealnym naciągu może mieć wpływ. W obu rowerach hamulce tej samej marki, prawie tej samej klasy, tak samo tarcze. Ośki te same. Więc może jest jakiś przykład przydatności sztywnych osi nawet w rekreacji. Choć Bridge Club QR jest na rynku 10 lat, powszechnie używany terenowo nawet obładowany. I nigdzie nie przeczytałem o tym problemie w nim. Choć teraz się tak zastanawiam, czy nieidealny naciąg szprych od strony tarczy może wpływać na obcieranie tejże. W każdym razie instrukcja Shimano podkreśla silny związek prawidłowego zaplotu z poprawnym przenoszeniem siły na hamulce tarczowe. Edytowane 2 Lutego przez Miro1970 Cytuj
clavdivs Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego 5 godzin temu, keltu napisał: Przez lepszy miałem na myśli 1x11 vs 1x12 i HT2 vs kwadrat. Czyli to lepsze na papierze, z dopłatą w okolicach 300PLN. Nie warto. 3 godziny temu, Greg1 napisał: Nie sprawdzałem cen, wpisałem w neta "Tektro Gemini opinie" to AI wypluła, że to "solidne, budżetowe rozwiązanie". Generalnie jak teraz poszperałem to nie ma za bardzo testów jeszcze, kanał Harda Horda ma jakiś filmik na yt i krótki artykuł i ten gość twierdzi, że sama przerzutka jest 2 razy droższa niż Deore, więc gdzie tu sens i logika? Kupowanie nowego, niesprawdzonego systemu jak o połowę taniej można Deore? No właśnie gdzieś się zaplatała logika, bo przecież tu chodzi o kupno Całego !!! roweru, a nie samego napędu i deore nie zapewnia oszczędności. Wrzuciłem filmik z którego wynika że raczej nie jest to paździerz. @smw44199 Nikt tu nie kwestionuje QR, tyle że w obecnej ofercie na 2026!!!! do tego standardu lubi sie przykleić aluminiowy widelec czy jakiś tournej czy essa. Sztywne osie to tez nie jest jakiś syfilis że jak już złapiesz to trzeba sie z tego leczyć, nawet w konserwie rowerowej, sztywna oś w widelcu karbonowym znajdzie uznanie. Cytuj
chester_jds Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego 16 minut temu, Miro1970 napisał: Na dodatek mechanik w tylnym kole założył szprychy w tyle na odwrót ze strony tarczy, czyli zewnętrzne są skierowane do przodu. "Do przodu" czyli pchają? No to właśnie poprawnie to zrobił. 1 Cytuj
Miro1970 Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego @chester_jdsCholera, literówka. Miało być wewnętrzne dał do przodu (a zewnętrzne do tyłu). Dał na opak. Dzięki za zwrócenie uwagi. Cytuj
Greg1 Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego Godzinę temu, clavdivs napisał: Wrzuciłem filmik z którego wynika że raczej nie jest to paździerz. Jeżeli na podstawie oceny jednego jutubera po dwumiesięcznym teście roweru otrzymanego od producenta za darmo do testów stwierdzamy, że produkt nie jest paździerzem... O.k., chyba można stwierdzić, że jesteś idealnym kandydatem do zostania ofiarą oszustwa "na wnuczka" albo "na policjanta" 😁 Poza tym w wersji pisanej testu stwierdzili, że po tych dwóch miesiącach Marin będzie musiał wymienić łańcuch. Nie sądzę, żeby w te dwa miesiące przejechali z 10 czy 15 tys. km Cytuj
kaido2 Napisano 3 Lutego Napisano 3 Lutego 14 godzin temu, Greg1 napisał: Nie sprawdzałem cen, wpisałem w neta "Tektro Gemini opinie" to AI wypluła, że to "solidne, budżetowe rozwiązanie". Sugerowanie się AI jest słabe i wklejanie opini n/p tego hmmm... pachnie pro. To wypluwa nieraz takie bzdury , że głowa mała. Tektro brzmi budżetowo, no to jest budżetowo. Solidne, bo użyto do tego solidnych materiałów przez co jest to w stanie przeżyć 2-3 razy więcej. 14 godzin temu, Greg1 napisał: Generalnie jak teraz poszperałem to nie ma za bardzo testów jeszcze Nie ma, bo to egzotyka o którą europejczyk się nie potyka, wybierze Shiman 14 godzin temu, Greg1 napisał: ten gość twierdzi, że sama przerzutka jest 2 razy droższa niż Deore, więc gdzie tu sens i logika? Materiały chociażby , ale pojedźmy z doświadczenia nie za AI Jak jesteśmy przy przerzutkach drogo i porządnie brzmiący Shiman m3100, kontra na start budżetowo brzmiące L-Twoo A5 tańsze o 40%. Jedno i drugie ta sama póła, L-twoo precyzyjnie wykonane, materiał w obu to samo Shiman jest miękki i sorry ale przegrywa Kasety tanioszczak z nazwy Microshift Advent X ,- prawda że na samą myśl odrzuca? Prawie 300 pln to kosztuje , ale porównując to z "drogim Shimanem" to ten "prestiżowy producent" robi sobie jakieś jaja Podsumowując: Deore, tak to jest budżet " na sezon" w moim mniemaniu użytkownika, takie Tektro jak i Microshift przeżyją to znacznie dłużej i zdecydowanie więcej zniosą 10 godzin temu, Greg1 napisał: Poza tym w wersji pisanej testu stwierdzili, że po tych dwóch miesiącach Marin będzie musiał wymienić łańcuch. Skoro jest tam paździeż x KMC, to mnie to wcale nie dziwi. W obecnych warunkach u mnie nie przeżywa to często nawet tysiąca co zakłada się na mniej jak miesiąc 10 godzin temu, Greg1 napisał: Jeżeli na podstawie oceny jednego jutubera po dwumiesięcznym teście roweru otrzymanego od producenta za darmo do testów stwierdzamy, że produkt nie jest paździerzem... Po swoich doświadczeniach z GRX-em i chińskimi " budżetowymi"napędami jestem skłonny przychylić się do tej opinii Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi