Izabela96 Napisano Sobota o 12:29 Napisano Sobota o 12:29 Hej, od niedawna jestem posiadaczką szosy Romet Huragan 3 w rozmiarze 53 . Mój wzrost 178 cm. Rozmiar wydaje się okey, jedynie mam wrażenie, że kierownica jest nisko i jestem wyciągnięta. Mostek 110 mam, zastanawiam się nad wymianą na 90 mm i wyższy kąt. Co możecie doradzić po tych zdjęciach. Cytuj
RabbitHood Napisano Sobota o 12:56 Napisano Sobota o 12:56 Pozycja jest OK - jak na szosę nawet lekko zrelaksowana. Zanim zaczniesz wymieniać mostek sprawdź jak masz ustawione klamki/kierownicę i czy na nich nie da się czegoś zyskać. Cytuj
Mihau_ Napisano Sobota o 12:57 Napisano Sobota o 12:57 Cytat mam wrażenie, że kierownica jest nisko i jestem wyciągnięta. Bo tak to się już kończy kiedy kobieta o "typowo kobiecych" proporcjach ciała kupuje rower na męskiej ramie. Zwykle (bo jakieś kurduple niekoniecznie) kobiety mają o wiele dłuższe nogi niż mężczyzna o tym samym wzroście. Dłuższa noga = krótszy tułów = siodełko wyżej niż miałby mężczyzna o tym samym wzroście = większa różnica poziomów pomiędzy siodełkiem a kierownicą = większe rozciągnięcie i mocniejsze pochylenie tułowia. Żeby to zjawisko niwelować są na rynku damskie rowery, które są krótsze a mają większy stack. Cytat Mostek 110 mam, zastanawiam się nad wymianą na 90 mm i wyższy kąt. Mostek jest "dwustronny", ty masz swój ustawiony na minus, wystarczy go obrócić o 180 stopni i kierownica pójdzie ci jakieś 2 cm w górę. Zmień to ustawienie, potestuj (bo jak kierownica pójdzie wyżej to uczucie wyciągnięcia zmaleje) i wtedy decyduj o ewentualnej wymianie. Przy ewentualnych zakupach przemyślałbym również temat wymiany kierownicy, raz, że obecna jest prawdopodobnie dla ciebie za szeroka, dwa, istnieją kierownice ze wzniosem np. https://immotion.pl/kierownica-rowerowa/2659-kierownica-szosowa-specialized-hover-expert-alloy-wznios-15-mm.html 3 minuty temu, RabbitHood napisał: Pozycja jest OK - jak na szosę nawet lekko zrelaksowana. Nie rób sobie jaj. Cytuj
Izabela96 Napisano Sobota o 13:19 Autor Napisano Sobota o 13:19 @MIHAU Akurat szerokość kierownicy dla mnie jest jak najbardziej okej Cytuj
clavdivs Napisano Sobota o 15:10 Napisano Sobota o 15:10 Marketing mówi że kobieta koniecznie potrzebuj kobiecej ramy. Praktyka jest inna na męskiej kobieta tez da radę jeździć , tylko użyje innego zestawu ustawień niż mężczyzna. Też uważam, że pozycji nie masz zbyt wymagającej jak na szosę, po prostu takie są początki trzeba się wyjeździć, jak z bieganiem, na początku jest trudno, potem pojawia się radość z biegania. Wymiana mostka na taki 90mm+ to prosta wymian i niska kosztowa, jak najbardziej próbuj. Cytuj
Greg1 Napisano Sobota o 18:33 Napisano Sobota o 18:33 (edytowane) Czytałem gdzieś nie tak dawno temu, że z tymi proporcjami u kobiet to mit. I bynajmniej to nie był anonimowy post na fejsbuku tylko jakiś branżowy artykuł. Były jakieś badania Specialized i oni na ich podstawie odeszli od produkcji innych ram dla kobiet i innych dla mężczyzn. Tu też np. o tym piszą: https://magazynbike.pl/2021/05/23/drobna-roznica-w-kolarstwie-mezczyzn-i-kobiet/ Ale piszą też, że kobiety mają słabszy korpus i wola bardziej wyprostowaną pozycję a przez to potrzebuja krótsze mostki i przez to też siedzą bardziej z tyłu siodełka i potrzebują krótsze siodełka. I że te dłuższe nogi u kobiet to życzeniowe myślenie mężczyzn 😁. Mi też się wydaje, że pozycja jest o k. i że jest to kwestia przyzwyczajenia się tych kilku nieużywanych do tej pory mięśni. Jakby co to wymiana mostka na krótszy o 2 cm to nie problem - ja tak zrobiłem w swoim ale będąc na granicy rozmiarów kupiłem ten większy i podczas jazdy ręce naturalnie mi się układały na kierownicy jakieś 2-3 cm przed łapami, tak było mi po prostu wygodnie, więc wymieniłem mostek ze 110 na 90. Ciało moje było jednak już przyzwyczajone do baranka i pozycji na nim bo już wcześniej jeździłem na rowerze z barankiem jakieś 2 lata i tylko wymieniłem rower na nowy. Jeśli Ty też odruchowo kładziesz ręce te 2-3 cm przed łapami w czasie jazdy to możesz wymienić mostek na krótszy ale najpierw spróbowałbym obrócić go na plus tak jak napisał ktoś powyżej Edytowane Sobota o 18:47 przez Greg1 Cytuj
KNKS Napisano wczoraj o 06:28 Napisano wczoraj o 06:28 (edytowane) 17 godzin temu, Mihau_ napisał: Żeby to zjawisko niwelować są na rynku damskie rowery, które są krótsze a mają większy stack. Czyli które ? LIV oparte na męskich ramach Giant? Edytowane wczoraj o 06:28 przez KNKS Cytuj
RabbitHood Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 20 godzin temu, Mihau_ napisał: Nie rób sobie jaj. No ale, że co? Sylwetka jest jak najbardziej cool na szosę - daleko jej do aero. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi