GPR Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Jako ze na Ceneo juz nie można dodawać recenzji gdy dokona sie zakupu stacjonarnie to melduję sie tutaj. Zatem RECENZJA / OPINIA Posiadam rower Rambler r6.4 26cali, XL czyli największa rama. Mam 177cm i dla mnie rama jest za mała/krótka. Siedzę zbyt pionowo. Za szeroka jest natomiast kierownica którą zamierzam skrócić bo zbyt szerokie ruchy trzeba wykonywać przy skręcie. Rama nie ma standardowego mocowania nóżki przy pedałach więc trzeba zakupić taką którą przytwierdza się do rury przy tylnym kole. Rama jest źle wyprofilowana (za gruba) przy mocowaniu bagażnika oraz dziura na śrubę jest za blisko zębatek więc nie każdy bagażnik da sie zamontować. Jeżdżę drugi sezon (niezbyt często) i już czuje coś niepokojącego przy pedałowaniu. Nawet przy nasmarowanym łańcuchu czuje tarcie. Sądze że łańcuch sie już wydłużył (i mam taką nadzieję że to jednak nie źle nasmarowane łożyska) ale pewności nabiorę dopiero po wymianie łańcucha. To raczej inny typ tarcia niż przy złej regulacji przerzutek (choć specem nie jestem a one też się trochę przez magazynowanie w zimie jakby lekko rozregulowały) Opony sa w zasadzie od razu do wymiany jeśli jest kupowany jako miejski10. One są szutrowe i nadają sie na wieś bardziej. Jednak największą wadą tego roweru okazały sie hamulce. Nie że nie hamują. Hamują ZA BARDZO. To jest, mają (tak sądzę) tak badziewiaste klocki że BLOKUJĄ KOŁO !!! Nawet po leciutkim dotknięciu tarczy, klocki nie ślizgają sie po niej lecz całkowicie sie blokują więc BARDZO, ale to BARDZO trzeba uważać by nie zrobić koziołka. Manetki maja dziwne luzy, ale to podobno normalne przy nich (może za mało płynu jest w rurkach?) Przy zakupie byłem zachwycony tym że amortyzator można również zablokować. Generalnie działa on dobrze, ale jeśli chcesz go mocniej skręcić (jak ja) żeby coś amortyzował, ale nie nadmiernie (np przy ruszaniu ze świateł) to będziesz czuć, a nawet czasem słyszeć działającą sprężynę przy zjeżdżaniu z krawężnika. Siodełko na początku było niezbyt wygodne ale albo tyłek sie przyzwyczaił albo siodełko lekko wyprofilowało. Pedały ... nie wiem jakie sa te metalowe bo dostałem plastikowe. Sa w sumie ok, bo mniej od metalowych ranią achillesa gdy za szybko zejdziesz z pedałów (co mi sie zdarza). Z zalet rama wewnątrz trójkąta jest na tyle duża że zmieściła zarówno torbę jak i ulocka. Rura górna mogła by jednak mieć tą samą średnicę na całej długości bo torba mi zjeżdża w dół. Sporo on wg mojej oceny ma wad, ale nie dla każdego będą one istotne. Nie każdy np montuje bagażnik czy woli nóżkę zamontowaną przy pedałach. Kupiłem go za 1349 i generalnie jak za te pieniądze nie jest zły, ale gdybym przed zakupem znał powyższe pewnie kupiłbym jednak używkę z ramą starego typu. Jako ze na stronie producenta już go nie ma to opis tutaj: https://www.ceneo.pl/164739382 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi