hassanbey Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Zakup roweru był spowodowany „skończeniem” się mojego zasłużonego Canyona Nerve (full). Na elektryki już zerkałem od jakiegoś czas. Wpierw zakupiłem małżonce Canyona Pathlite:ON 7 SUV. Wreszcie moje zasięgi razem z małżonką się znacznie zwiększyły . Niestety niespodziewanie w moim pękła rama - prawdopodobnie było to spowodowane zmęczeniem materiału po kilku szlifach Oczywiście zacząłem się rozglądać za Canyonem ale terminy na modele które mi by pasowały były odległe a sezon rowerowy już w pełni. Zaczęłam szukać coś na naszym lokalnym rynku, i tutaj trafiłem na jedyny dostępny od ręki model Rometa eDagger 2.0 w ramie L (19). Z racji, że pamiętam jeszcze modele z PRL-u, byłem sceptycznie nastawiony na tę markę. Jakie było moje zdziwienie po podjechaniu do sklepu. Moim oczom ukazał się wielki wręcz potężny rower w mało spotykanym kolorze złotym. Obsługa bez najmniejszych oporów pozwoliła pojeździć po parkingu. Zaiskrzyło od razu nie tylko z powodu że to rasowy elektryk ale jego możliwości . Bateria 800, silnik 5gen Bosch CX, amortyzatory XFusion przód/tył, hamulce 4-tłoczkowe Shimano BR-MT520, tarcze 203 przód/tył, opuszczana sztyca siodełka , przerzutka Deore, Kiox 500 do zarządzania, bardzo dobre zintegrowane oświetlenie . Waga 27,8kg ale przyznajmy że nie nosimy go na plecach a do pchania pod schody czy inne przeszkody jest wspomaganie. Zasięgi - na razie nie miałem dłuższego wypadu (z racji niezbyt rowerowej pogody) ,są obiecujące chociaż wiem że przy moich gabarytach nie będą one zbliżone do książkowych - 150/160km. Bardziej był się skłaniał do 100/110. Wyliczenia zasięgu na bieżące są pokazywane na wyświetlaczu w zależności na jakim trybie jedziesz. Najdłuższy przejechany na razie odcinek 60km w przeważającym trybie ECO, „zjadło” z 70 do 20 % baterii. Dla wtajemniczonych - podjazd na szlaku Bielika w Siadle Górnym pokonany ( zawsze było to dla mnie niedościgłym wyzwaniem) a latka już nie młodzieńcze. Dokonałem dwóch zmian na początku . Pierwsza to wymiana platform, po prostu ślizgałem się na fabrycznych. Wymieniłem na aluminiowe z pinami i od razu zacząłem „czuć” rower. Druga zmiana to gripy. Założyłem moje stare Ergon GP2 , dłonie już mi dziękują Wymienione także zostaną hamulce. Te MT520 nie posiadają opcji z radiatorami a i tarcze wymienię na Shimano ICE. Ogólnie jest bardzo zadowolony. Rowery zawsze serwisowałem sam. Romet daje dożywotnią gwarancję pod warunkiem corocznym przeglądów w okresie jesienno-zimowych, która przechodzi ewentualnie do następnego właściciela - warunkiem jest książka serwisowa. Cytuj
KSikorski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Do BR-MT520 pasują klocki z radiatorami Shimano H03C. Cytuj
hassanbey Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Według tabeli nie pasują, dwa sklepy także mi odpisały , że nie ma takiej opcji -tylko wymiana zacisków wchodzi w rachubę. Cytuj
KSikorski Napisano 57 minut temu Napisano 57 minut temu Jeździłem z tą konfiguracją przez dwa lata, nie widzę problemu: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi