Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nigdy nie zrozumiem fenomenu pumpki na prundź. Ile razy w ciągu sezonu pompujesz rower w plenerze (o zboczeńcach którzy stosują różne ciśnienie w zależności od nawierzchni i nie piszę)? Ile zaoszczędzisz czasu?
W zamian tego masz pompkę na lata przy której nie martwisz się czy jest naładowana czy nie. Otaczają nas elektrośmieci na co dzień - rower jest super okazją by choć chwilę w tygodniu przejść detoks.

• +1 pomógł 3
Napisano
51 minut temu, Wojcio napisał:

Ja o tej pompce pomyślałem przy takim użyciu - na wycieczce "grawelowej" zwykle wpierw jest kilkanaście kilometrów asfaltu, potem lasy/piachy/szutry i potem znów przez miasto. Stąd możliwość łatwego pompowania zachęca do zmiany ciśnienia w trakcie wycieczki. Wiele razy już upuszczałem z szosowego na terenowe, ale praktycznie nigdy nie chciało mi się dopompować w trasie.

Może jak się zna tereny, bo w moim przypadku to zawsze staram się jeździć w nieznane i jakbym miał za każdym razem opuszczać czy zwiększać ciśnienie jest to bez sensowne, nawet w automat pompce. 

No chyba że idziemy w coś takiego:

https://www.scopecycling.com/product/atmoz/

• +1 pomógł 1
Napisano

Jest jeszcze drugi system, gdzie pompowanie jest mechaniczne (z obrotów koła, po zakończeniu sprzęgło odłącza i nie ma oporów - bateria tylko do pomiarów i sterowania) - podobna klasa cenowa.  

@RabbitHood masz rację, ale ja mam słabość do elektryczności, już od dziecka, jak mnie odkurzacz poraził :)

Napisano

Łożeś, ale napompowaliśmy debatę z @Eathan :)  Grunt, że na wsparcie w walce z pokusami można liczyć 😉

Odkąd @cervandes wspomniał na FB o TP, to, tak przyznam się, pompa chodzi mi po głowie. Ale to taka rozkmina każdego chorego na rowerozę gadżeciarza:  "Nie chcę, ale muszę (mieć)" / "Nie muszę, ale chcę (mieć)" / "Nie chcę i nie muszę" :) 

Od trzech lat ciuchram się po takich terenach, że aż sam się dziwię, że dopiero na ostatnich "szklankach" miałem kapcia. Gapowe - obniżałem ekstremalnie ciśnienie na lód i nie dokręciłem dobrze zaworka. Na niego wlazł kapturek i tak się w pewnym momencie wyzerowałem. Plus - przyczepność w dechę. No i Lezynkę miałem. Zawsze mam. Więc kwestia taka, czy ja tego TP potrzebuję - zawsze przed startem w teren sprawę powietrza załatwiam stacjonarną. W terenie jak muszę to lekko upuszam. Czy jadę krótko, długo, blisko, czy daleko zawsze mam nabój/je i Lezynkę, których praktycznie nie używam. Więc... co kto lubi, wspieram każdego w jego wyborach, sam liczę na wsparcie, i "idę" kupić nowe opony 😜 A ToPump..., hmmm? 🙃

Napisano

@CoolBreezeOne najlepsze na pokusy jest przekierowanie ich na inne tory. Mnie na przykład kusi pomiar mocy :D i bagażnik Tailfina :D Poza tym czekam na nowe światełka od Treka (a  jak się nie doczekam to na MagicShine SeeMee 400). Tak, że jakoś muszę sobie wynagrodzić ten pompek co to @cervandes mu abasadoruje :D 

• +1 pomógł 1
Napisano

@pecio tak na Flare. Moja pada i muszą ją zmienić. Oczywiście mogę kupić starą z micro USB, ale nie chce. Wolę iść w stronę USB C. Skoro wypuścili te tańsze Flary z USB to zakładam (pewnie naiwnie), że będzie i aktualizacja Flare RT i ION RT i dostaną USB C. Jak nie to kupię MagicShine SeeMee 400 - też ma ant+, wielki akumulator i mam już ogarnięte mocowanie na sztywno w zaczep od Varia :D 

Napisano (edytowane)

@Eathan, ja już mam tyle "przekierowań", że TBpro2 byłoby najlżejszym z nich - i nie pisze tu o wadze😜

@cervandes, zły ty🤣

@pecio i spółka chomików, też nie pomagają uwagami jak to się fajnie kręci na Rouvy. Dobrze, że wiosna za płotem 🙃

A Flarki rulez. Jakże się cieszę, że przynajmniej ten temat można z agendy rozkmin zrzucić😉

Edytowane przez CoolBreezeOne
  • +1 pomógł 1
  • Haha 2
Napisano

Na szybko wczoraj ogarnąłem wstępne przymiarki do podziału szpeju serwisowego ( #Every Ride Carry, #ERC, #EDC ), który ze mną jeździ. Do tej pory była to jedna torba pod siodłem. Woziłem tam sporo rzeczy i przez ten wątek doszedłem do wniosku, że może warto to przemyśleć i przeorganizować. Wożenie torby pod siodłem jest fajne, ale w okresie błotnym zawsze mnie wkurzał ten syf. Dlatego narodził się pomysł na dwa zestawy:

• Mini - do kieszonki, niezbędne rzeczy, na codzienny wypady po okolicy. Trasy do 100km, 
  • Maxi - pod siodło, dłuższe wypady, dalej od domu.

Zestaw MINI

Baza:

Nadmiarowo, ale jeżeli na trasie będzie potrzebować wsparcia dla innych:

Na zdjęciu fotka na szybko. W środku jest jeszcze sporo miejsca i nie wiem co tam wsadzić ;) Łączny koszt ok 250 zł. 

Zestaw MAXI

Z uwagi na konstrukcję torby całość można zgrabnie zapakować, jest małe i wygodnie zapinane pod siodłem. Nie ma koliduje z mykmykiem (jak ktoś ma). Poza tym zaczep torby pod siodłem jest kompatybilny z większą torbą Ortlieb Saddle Bag Two - 4,1L, które czasem używam. Wypinam wersję mini, wpinam wersję dużą. Mała torebka leci do tej dużej. Nie muszę nic przepakowywać. Łączny koszt ok. 400 zł. 

Wnioski i przemyślenia

1)

W przypadku wersji MAXI rozważam zastąpienie multitoola Lezyne tym Milkitem. Za zmianą przemawia:

• kompaktowy rozmiar, 
  • niższa waga, 
  • zawiera szydło tubeless co pozwoli pozbyć się oddzielnego zestawu, 
  • głowicę CO2 należy doliczyć oddzielnie bo Milkit jej nie posiada. 

2)

Z uwagi na mój rower nie mam potrzeby wozić haka przerzutki bo go nie potrzebuję. Rozważam sens wożenia spinki do rowerów córki i żony. Z drugiej strony jeżdżą mało, blisko i chyba nie ma sensu. 

3)

Robiłem przymiarki z montowaniem multitoola Milkita pod koszykiem na bidon. Niestety nie przekonuje mnie z uwagi na to, że w nowym rowerze mam fidlocka i wygląda to średnio. Z tego samego powodu musiałem zrezygnować z ulubionego uchwytu na naboje CO2 i schować je do torebek. To moje początki z fidlockiem (do tej pory używałem koszyków i ukochanych camelbacków podium) i jak się nie polubimy to wtedy wrócę do pomysłu mocowania nabojów i multitoola do ramy. To pozwoli mocno zredukować zawartość zestawów. W przypadku wersji mini pozwoli pewnie na znaczną redukcję rozmiarów torebki. 

20260227_205537.jpg

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

Zamiast łatek do opony   ( przy mleku  totalny niewypał )  zacznij  wozić wykałaczkę i bekoniki . Co bekon już nie załata to się kwalifikuje do włożenia TPU. 

U mnie mini jest jednocześnie maxi  . W zestawie maxi  mam dodatkowo  w buteleczce po kroplach do nosa  oleum do łańcucha .  

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 2
Napisano

Chyba opony solidnie nie rozorałeś, bez łaty, taśmy, gazety czy innego zatkania dziury żadne tpu czy butyl nie pozwoli wrócić do bazy tylko wywali balon i prędzej czy później wybuchnie. Warto mieć TB- 2 , kawałek dętki butylowej ( np chroniący jarzmo sztycy) albo chociaż igłę i dobrą nitkę do zaszycia.

• +1 pomógł 1
Napisano

@pecio mam to jest w tym multitoolu Milkita. Jest tam szydło i knoty. Łatka do opony wydawała się fajnym pomysłem na coś czego knot nie szarpnie. Poza tym zwykle nie wożę gotówki  i nie wsadzę 100 zł do opony aby zatkać dużą dziurę, przez którą dętka może wyskoczyć. Stąd pomysł na TB-2. To nic nie zajmuje generalnie.