Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To po co tu przyłazisz? Skupiaj się na rowerach, nikt Ci nie broni. 

Jak w supermarkecie otworzą jakiś nowy dział, to też będziesz protestował, bo Ty tam chodzisz tylko po swoje zakupy? Nie skręcasz w tą alejkę i tyle. Naprawdę tak nie potrafisz? Nie ma obowiązku wchodzenia we wszystkie wątki i czytania wszystkich postów na forum, a tym bardziej udzielania się tam.

Dla przykładu, mamy tu jakiś temat o chomikach, ale ja nigdy nie miałem chomika (mam za to psa i kota). Nie wchodzę, bo mnie klatkowy gryzoń nie interesuje;-. Gadajcie sobie tam ile chcecie. Nic mi do tego. To takie proste, ale jak widać dla niektórych za trudne. 

21 godzin temu, CoolBreezeOne napisał:

Żeby nie drążyć dalej, kto większym dzbanem jest, za twoją radą oddałam się z tego tematu. 

I to jest właściwe podejście. 

W dniu 31.12.2025 o 11:25, CC_PL napisał:

Jaja sobie robicie, a to jest b. ważny temat! -> To jest odbieranie ludziom resztek wolności.

Problem w tym, że wielu tu obecnych to baranki na rzeź prowadzone, a myślą że idą do wygodnej, nowiutkiej unijnej obórki, gdzie dostaną dobre papu.  

• +1 pomógł 1
  • Haha 2
Napisano (edytowane)

Można sobie zrobić eksperyment myślowy co będzie gdy zabiorą gotowke, ale po co od razu się kłócić i wyzywać jak ktoś ma inny pogląd?

Moim zdaniem też to idzie w złą stronę i nie wierzę w zapewnienia, że to ograniczy szarą strefę. Nie da się natomiast ukryć, że Polska ma bardzo rozwinięty system bankowy, więc gotówka u nas jest coraz mniej używana. 

Co do wolności, jaką niby gotówka oferuje, to musimy się cofnąć i kilka lat i zastanowić czy faktycznie tak jest. Ja do dziś pamiętam jak mój dziadek po denominacji stracił w zasadzie wszystkie oszczędności, które z dnia na dzień stały się nic niewarte.

Promowane tak mocno złoto w PRL też było zdelegalizowane i nawet jakby ktoś chciał je sprzedać to musiał kombinować. 

Wierzeń w zapewnienia polityka nie będę komentował, bo cóż, sami wiemy ile takie zapewnienia są warte ;)

Edytowane przez NerfMe
  • +1 pomógł 1
Napisano

@marvelo

odpowiem najdelikatniej jak potrafię.

zostawmy politykę forom politycznym, nie ma potrzeby spamować swoimi poglądami forum rowerowego.

Najlepszego na Nowy Rok wszystkim. Niech ktoś skasuje ten durny temat.

• Smutny 1
Napisano

U mnie na Bemowie co roku znikają 1-2 automaty, to samo u kolegów na Powiślu i Ursynowie, zresztą wprowadzają limity gotówkowe i na różne sposoby utrudniają / zniechęcają do korzystania z gotówki. Więc to się dzieje od kilku lat.

To jest forum rowerowe - ale temat dotyczy nas wszystkich, wszystkich rowerzystów, jak i tych co na rowerach nie jeźdżą :) Dokładnie wszystkich!

Nie słuchajcie randomowych Internautów - odszukajcie i obejrzyjcie ten film na YT i wyciągnijcie swoje wnioski !!!

Napisano (edytowane)

@marvelo może dla równowagi i by jednak zasugerować nie spamowanie polityką czy szurskimi teoriami na portalu dot. rowerów? Jak myślisz?

Idź z tym na wypok, pewnie wielu koleżków cię poprze 

Edytowane przez Patron920
  • +1 pomógł 1
  • Zmieszany 1
Napisano
5 godzin temu, NerfMe napisał:

Ja do dziś pamiętam jak mój dziadek po denominacji stracił w zasadzie wszystkie oszczędności, które z dnia na dzień stały się nic niewarte.

Bez przesady, cały proces wymiany gotówki przy denominacji trwał ładnych kilka lat. Z całym szacunkiem dla Twojego dziadka, musiał się bardzo poważnie zagapić, jeśli został z jakąś gotówką w "starych pieniądzach".

4 godziny temu, CC_PL napisał:

Nie słuchajcie randomowych Internautów - odszukajcie i obejrzyjcie ten film na YT i wyciągnijcie swoje wnioski !!!

Mój wniosek jest taki, że Konfa jak zwykle straszy i bije w dzwony (jak widać po Tobie straszy skutecznie), a mnie ograniczenia płatności gotówką zwyczajnie nie obchodzą i nie czuję, żeby ktoś ograniczał moją wolność. W ostatnich latach brałem udział w kilku transakcjach na jakieś większe kwoty, większość z nich realizowaliśmy elektronicznie. Jedną w gotówce, bo tak zażyczyła sobie druga strona transakcji i było to mega upierdliwe. Na codzień nie sprzedaję ani nie kupuję nic za duży hajs, a nawet gdybym to robił, to nie mam zamiaru latać po bankach i wypłacać gotówki, bo szanuję swój czas.

Czy te ograniczenia spełnią swoją rolę - pewnie złole znajdą sposób, żeby sobie je obejść...

Cytat

może dla równowagi i by jednak zasugerować nie spamowanie polityką czy szurskimi teoriami na portalu dot. rowerów? Jak myślisz?

Przychylam się do zdania kolegi @Patron920

Cały internet zalany jest takim szajsem, nic nie stracimy jeśli forum rowerowe będzie od tego wolne. 

I z powyższym wnioskiem z mojej strony eot:)

• Smutny 1
Napisano

Faktycznie trochę przesadziłem z tym z dnia na dzień, może chciałem nadać dramaturgii ;)

Nie zmienia to faktu, że czy będziemy posiadać gotówkę w formie fizycznej czy cyfrowej to w żaden sposób nie uchroni nas przed zakusami/błędami rządzących. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

To nie są szurskie teorie, to jest prawda - po prostu bardzo bardzo mało wiecie co się dzieje w polityce. Nie macie widać zielonego pojęcia. Dziś przykładowo się dowiedziałem, że w Polsce fundusz anty-Covidowy pochłonął ponad 220 miliardów złotych - za te pieniądze można wybudować 25 fabryk samochodów....A ile Polska produkuje aut? :)  Byłoby 500 zakładów produkcyjnych produkujących rowery. A tak kasa trafiła......wiadomo gdzie :( 

9 godzin temu, marvelo napisał:

Pytam jeszcze raz: po co tu przyszedłeś?

Jestem rowerzystą tak jak Wy i w trosce o Was informuje Was co lewoskrętni szykują by nas wszystkich udupić.

4 godziny temu, Maciorra napisał:

Mój wniosek jest taki, że Konfa jak zwykle straszy i bije w dzwony (jak widać po Tobie straszy skutecznie), a mnie ograniczenia płatności gotówką zwyczajnie nie obchodzą i nie czuję, żeby ktoś ograniczał moją wolność.

Tak jak w tym dowcipie:  "mnie ceny paliw zwyczajnie nie obchodzą, bo i tak zawsze tankuje za 100 zł" :) 

Tak jak pisałem, w Kanadzie jak były protesty przeciw rządowe, to protestującym zamykano dostęp do kont bankowych! Wiele osób nie miało z czego żyć czy prowadzić firmy, etc. Wyobraź sobie że nie ma już gotówki a tobie zamkną dostęp do konta bankowego -  To jak to nazwiesz?? :)

Edytowane przez CC_PL
Napisano

Miał być EOT, ale mnie za bardzo rozbawileś.

Cytat

Nie macie widać zielonego pojęcia. Dziś przykładowo się dowiedziałem, że w Polsce fundusz anty-Covidowy pochłonął ponad 220 miliardów złotych - za te pieniądze można wybudować 25 fabryk samochodów....A ile Polska produkuje aut? :)  Byłoby 500 zakładów produkcyjnych produkujących rowery. A tak kasa trafiła......wiadomo gdzie

Jeszcze lepiej byłoby machnąć wreszcie tą elektrownię atomową, ale do rzeczy:

Chłopie, temat wydawania środków z Funduszu Przeciwdziałania Covid-19 i rozmiar tych wydatków to może być nowość tylko dla kogoś kto nie śledzi wiadomości z kraju. Albo właśnie został rozmrożony po długiej hibernacji. Raport NIK na temat trwonienia tych środków powstał w 2023 roku... A Ty się dowiedziałeś dzisiaj, i przychodzisz z zarzutami, że "nie mamy zielonego pojęcia"? 

Cytat

Tak jak w tym dowcipie:  "mnie ceny paliw zwyczajnie nie obchodzą, bo i tak zawsze tankuje za 100 zł" :) 

Tak jak pisałem, w Kanadzie jak były protesty przeciw rządowe, to protestującym zamykano dostęp do kont bankowych! Wiele osób nie miało z czego żyć czy prowadzić firmy, etc. Wyobraź sobie że nie ma już gotówki a tobie zamkną dostęp do konta bankowego -  To jak to nazwiesz??

Decyzja Trudeau była skandaliczna i jak może wiesz sąd w zeszłym roku uznał ją za naruszenie praw obywatelskich. 

Jak mi zamrożą dostęp do konta bankowego to niezależnie od tego czy gotówka jest w obrocie czy nie, ja jestem bez środków. Żeby było inaczej cały swój majątek musiałbym trzymać w skarpecie, a nie w postaci wirtualnych punkcików w banku, czy innym funduszu, czyż nie?

Rządy wszelakie mają sporo możliwości pozbawienia Cię majątku i nie potrzebują do tego usuwania gotówki z obiegu jeśli odczują taką potrzebę. Prawicowe rządy również, nie miej złudzeń:)

Teraz już EOT. Obiecuję:)

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Patron920 napisał:

@marvelo może dla równowagi i by jednak zasugerować nie spamowanie polityką czy szurskimi teoriami na portalu dot. rowerów? Jak myślisz?

Idź z tym na wypok, pewnie wielu koleżków cię poprze 

W tej chwili to Ty spamujesz swoimi teoriami w temacie założonym w dziale "NieRowerowe forum na max!" Odbiję piłeczkę i powiem, że jak Ci u nas nie pasuje to idź na takie forum rowerowe, gdzie nie ma działu "NieRowerowe ...".

Edytowane przez marvelo
  • Haha 1
Napisano
9 godzin temu, CC_PL napisał:

bardzo bardzo mało wiecie co się dzieje w polityce. Nie macie widać zielonego pojęcia. Dziś przykładowo się dowiedziałem

ty to sam piszesz i się nie śmiejesz?

NIE wiesz z kim rozmawiasz. Prowadzę poważną firmę od 30+ lat a sam mam 50, więc dobrze wiem co się dzieje zarówno w polityce, jak i z pieniądzem, wiem co to Bretton Woods, parytet złota i czemu grozi nam kolaps USD a wraz z nim całego systemu pieniądza fiducjarnego i że to dobrze, że Glapa gromadzi złoto.

A te wasze papierki będą nic nie warte jak coś się sypnie. Zależą tylko od dobrej woli polityków. Wy chcecie wierzyć komuś, kto ma drukarkę pieniążków?

Piszesz, że ktoś cię zmusił do gotówki? W biznesie są przecież limity rozliczania się gotówką - 15.000 PLN aktualnie. Złamaliście czyli prawo czy kwota transakcji była niewielka?

Wolność to papierowy pieniądz daje tym, co chcą prawo łamać lub podatków unikać. Tyle. Kończę ten głupi wątek "rowerowy". EOT

Napisano

Ja to rozumiem jaki ironię na fakt, że miłośników gotówki martwi ubywanie bankomatów, które jako takie są nierozerwalnie związane z pieniądzem cyfrowym.

W końcu zawsze wypłatę można odebrać w kadrach, a emeryturę może przynieść listonosz, więc po co ten bankomat?

• +1 pomógł 3
Napisano
41 minut temu, DyktaTusek napisał:

A ty rozumiem chciałbyś likwidacji gotówki. Gratuluję! 

nie, nie rozumiesz. Mi to akurat dynda, nie lubię gotówki gdyż jest śmierdząca, skażona i zwyczajnie niewygodna. Podatki płacę i jestem uczciwym obywatelem, a środki lokuję bezpiecznie - nie w skarpecie. Co i tobie polecam.

A ci, którzy mają czego się bać - no i dobrze, niech się boją i niech im się życie trudne robi. Co w tym złego?

• +1 pomógł 1
Napisano

Jako osoba starsza i pamiętająca czasy słusznie minione, pragnę stwierdzić, że za komuny nie było elektronicznych pieniędzy, sama gotówką i ewentualnie wpisy w książeczce PKO i nie oznacza to, że był to czas wolności i dobrobytu 😄. Czy to karty, czy papierki - wszystko umowne. Jak rząd chce, to z dnia na dzień robi wymianę pieniędzy (jak w 1950, ale to już ze wspomnień dziadka) i tyle po papierkach. 

• +1 pomógł 2
Napisano
4 godziny temu, Patron920 napisał:

nie, nie rozumiesz. Mi to akurat dynda, nie lubię gotówki gdyż jest śmierdząca, skażona i zwyczajnie niewygodna. 

Jak by Ci dyndało to byś się tak nie pieklił. Tak w ogóle to jest dla mnie szok co tu wypisujesz zarówno to wyżej jak i tego pompatycznego "NIE wiesz z kim rozmawiasz" w kontekście prowadzenia firmy. Nie wiem chcesz za to medal czy ci co Nie prowadzą to jakieś tumany? Całe moje życie zawodowe związane jest z handlem. Nie tak dawno skończyłem 3 latkę w Mcdonaldzie na Krakowskim Rynku i nie masz nawet pojęcia ile tej śmierdzącej gotówki jest co dziennie używane i konwojowane. O zgrozo przez dzieciaki i masę turystów. Tak miedzy nami połowa przedsiębiorców z jakimi miałem styczność to idioci, którzy weszli w spółki albo się dobrze zakręcili tu i ówdzie. Dziś to słowo jest tyle samo warte co mój dyplom ze studiów więc wyluzuj. 

@KSikorski kto ci dziś emeryturę ma w gotówce? Ludzie co już są bliżej niż dalej jak moja matka. Parę miechów temu zagadał do mnie listonosz w owym kontekście a mianowicie ma klienta co założył konto. Odwidziało mu się z xx powodów a jak poszedł do ZUZ-u to kazali mu spadać. W kadrach też lipa chyba, że druga połowa wypłaty pod stołem bo trafiłeś na przedsiębiorcę bidoka co wiecznie "NI MA"🤣 Miałem tak przez 10 lat. 

Napisano

@Tyfon79

Nie znoszę wszędobylskiej polityki. Stąd spieklenie moje na forum rowerowym. Jak mnie traktuje ktoś jak półgłówka, to go wyjaśniam że nie wie z kim gada. Czytaj ze zrozumieniem i kontekstem zamiast atakować bezpodstawne.

Zdrówka

Napisano
W dniu 1.01.2026 o 12:55, Patron920 napisał:

zostawmy politykę forom politycznym, nie ma potrzeby spamować swoimi poglądami forum rowerowego.

A czymże jest powyższy post, jeśli nie uprawianiem polityki poprzez głoszenie swoich poglądów? Tutaj taka wypowiedź jest jedynie spamem.

Tu możesz się udzielać ze swoją filozofią:

• Smutny 1
Napisano

Głosuj bo wybiorą za Ciebie - Puchatek i Prosiaczek

21 godzin temu, Patron920 napisał:

Podatki płacę i jestem uczciwym obywatelem, a środki lokuję bezpiecznie - nie w skarpecie. Co i tobie polecam.

A ci, którzy mają czego się bać - no i dobrze, niech się boją i niech im się życie trudne robi. Co w tym złego?

Hasłem reformy walutowej z 1950 roku też były takie frazesy:

"Nowy system pieniężny to sukces ludzi pracy i klęska spekulantów" (6:36 - 6:40). 

Napisano (edytowane)
17 godzin temu, Tyfon79 napisał:

@KSikorski kto ci dziś emeryturę ma w gotówce?

Moi rodzice mają. W zeszłym miesiącu zmienialiśmy cioci z przelewu na gotówkę, ludzie w pewnym wieku stają się zbyt mało bystrzy na internet.

Edytowane przez KSikorski