smw44199 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Jest dokładnie tak jak piszesz. Nie wszystkie urządzenia na to pozwalają. Wolałbym jednak opcje szybszą, czyli kopiuj wklej koordynaty z apki do apki Zastanowię sie jeszcze, jak wejdą jakieś kupony i cena spadnie poniżej 700zł może kupię tego igsporta, a jak sie nie sprawdzi, to go odeślę😉 Cytuj
michalr75 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Kombinujesz z tymi koordynatami jak koń pod górkę, no ale co zrobić 'jak się kolega uprze" Cytuj
HSM Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dura byłby fajną alternatywą dla Garmina czy Wahoo (taka trochę mniej wypasioną alternatywą - ekran z innej epoki, za to bardziej energoszczędny, mniej funkcji, za to z unikalnymi cechami - głownie ten czas działania) i to w zdecydowanie niższej cenie niż wielcy konkurenci, gdyby nie fundamentalna sprzeczność, która najprawdopodobniej legła u podstaw projektowych. Z jednej strony to komputerek to naprawdę długich tras, wielodniowych wypraw itp, gdzie nie musisz się martwić o dostęp do gniazdka z prądem i możesz pojechać w jakieś ostępy z dala od cywilizacji, a i tak nie zdołasz go rozładować, a z drugiej, żeby skorzystać z tak zwyczajnej funkcji jak przeliczenie trasy (bo akurat gdzieś źle skręciłeś), musisz mieć stałe połączenie nie tylko z aplikacją na telefonie, ale ten telefon musi mieć zasięg sieci i pakiet danych, bo wszystkie obliczenia związane z reroutingiem są wykonywane "w chmurze". Zresztą to ma dalsze konsekwencje, bo skoro analizowanie, czy dalej jesteś na trasie i czy może nie trzeba jej przeliczyć jest tak piętrowo złożone (licznik>aplikacja>internet>chmura>internet>aplikacja>licznik), to nic dziwnego, że licznik sygnalizuje zejście z trasy dopiero po ok. 500-800 m. A to w 2025 r., kiedy zwykłe liczniki zauważają, że gdzieś pominąłem skręt w parę sekund, jest dyskwalifikujące. Taka zwłoka w mieście może oznaczać minięcie iluś przecznic i tylko coraz większe trudności z powrotem na trasę. Kiedy myślę o tym liczniku, to mam nieodparte wrażenie, że on głęboko tkwi w zamierzchłych czasach, kiedy urządzenia przenośne nie miały wystarczającej mocy do wykonywania bardziej złożonych zadań w akceptowalnym czasie i albo nie oferowały zbyt wiele, albo wspomagały się mocą obliczeniową większego komputera/smartfona. Czy ktoś w ogóle jeszcze pamięta coś takiego jak Wahoo RFLKT+, który samodzielnie chyba tylko wyświetlał dane z sensorów, a dane nawigacyjne brał po prostu z podłączonego po BT iPhona? Ludziki z Corosa postanowili wyprodukować swój pierwszy komputerek z jedną zabójczą funkcją - naprawdę długim czasem działania na jednym ładowaniu, a przy sprzyjających okolicznościach pogodowych to dzięki fotowoltaice nawet jeszcze dłużej. I to się udało, bo w sumie zwróćcie uwagę, że chyba wszystkie recenzje licznika zaczynają się albo skupiają się na czasie działania właśnie. Tylko, że temu założeniu podporządkowano resztę komputera. Wzięto oszczędny ekran i oszczędne bebechy pewnie z procesorem na czele (oszczędnym ale za to powolnym). Jak wyszło, że routing na urządzeniu w takim układzie nie działa za dobrze i nie pasuje do koncepcji, to go przerzucili do zewnętrznej aplikacji na telefon i wymagającej stałego połączenia z siecią usługi chmurowej... Tylko, że mamy 2025 rok i coś, co było normalne lata temu, dziś już normalne nie jest, to raczej niezwykle ekscentryczna fanaberia... No i proszę, nie przywołujmy tu argumentu, że routing na jakimś archaicznym Edgu 520 Plus kiepsko chodził, bo to jest nie fair. Rozmawiajmy o w miarę współczesnych sprzętach. Zresztą myślę, że jeśli kiedyś pod naciskiem rynku Coros wprowadzi aktualizację do licznika z routingiem offline (bez telefonu, a przede wszystkim bez wymogu połączenia z siecią), to będzie on działał zapewne równie źle, co w tym archaicznym Edgu, bo ograniczeń projektowo-sprzętowych nie da się przeskoczyć. Cytuj
michalr75 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu @HSM pożyjemy zobaczymy. Nie jest prawdą że Dura reaguje dopiero po pół kilometra bądź więcej od zjechania z trasy, zwykle wystarcza mu kilkadziesiąt metrów. Nie wydaje mi się też że zapakowali tam slaby SOC, wszystko działa naprawdę szybko, włączasz, chwila moment i jedziesz, nawet jak zapakujesz mu nawigację z długiego śladu, na nic się w zasadzie nie czeka. Zobaczymy jak będzie z tym routingiem, urządzenie dostało już kilka kluczowych aktualizacji, rozszerzających funkcjonalność, np w wersji bazowej nie było podjazdów, ale się pojawiły i działa to naprawdę fajnie. Cytuj
Mandoleran Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu No na pewno plusem jest że jak w komputerku automatyczne przeliczanie trasy działa offline, ale ważniejsze dla mnie jest szybkość tego działania i mój Bolt robi to naprawdę szybko, nawet często bywa że nieświadomie zjadę i nawet tego nie zauważam, a już mam obliczoną nową. Tak po prawdzie to u mnie, na moich "rajzach" z dostępem do sieci nigdzie nie było problemów, więc bez znaczenia tak naprawdę czy to działa offline czy online, ważne by działało to szybko Cytuj
HSM Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @michalr75 nie mam Corosa, więc opieram się na przekazach innych. O znacznej zwłoce pisał m.in. DC Rainmaker. Z chęcią bym zweryfikował jego użyteczność i samemu ocenił, czy jest aż tak źle (albo dobrze), jak piszą inni - zwłaszcza, że nigdy nie przeszkadzały mi sprzęty w jakiś sposób odmienne od mainstearmu. Sam jeżdżę z Wahoo z ekranem tylko z 8 kolorami i w żaden sposób mi to nie przeszkadza. Ale jakoś nie mogę się przemóc, żeby wydać te ponad 1200 zł dla zaspokojenia ciekawości, jak to cudo działa. Wątpię, by Coros zmienił sposób działania tej nawigacji i zrezygnował z routingu w chmurze (tak przy okazji przypomniała mi sie kolejna wada tego rozwiązania - routing w chmurze odbywa się po innej mapie niż ta w liczniku, bo sa to mapy Google, czym Coros chwali się dumnie w materiałach marketingowych, a co niesie ze sobą pewne niedogodności), a przynajmniej nie w tym modelu. Może jakiś hipotetyczny Dura2 będzie miał to wszystko ogarnięte bardziej "normalnie" Tak przy okazji - masz ten licznik stosunkowo niedawno, więc pewnie jeszcze nie doświadczyłeś problemu, ale ludzie skarżą się na to pokrętło (digital crown). Dłuższa eksploatacja podobno wiąże się z większymi luzami/problemami z działaniem (na nierównościach drgania potrafią aktywować menu/działanie pokrętła, mimo że go nie dotykasz... Ciekawe, czy też tego doświadczysz... Cytuj
michalr75 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu @HSM Widzisz, ja mam to urządzenie więc opisuję je tak jak ono działa u mnie. Nie jestem jakimś nawigacjowym nerdem, nie przywiązuję wagi do rzeczy które innym ludziom doskwierają często tak bardzo, że nie mogą z tym żyć Nie dajmy się zwariować, to tylko kawałek elektroniki który w jakimś stopniu pomaga w rowerowaniu, ale jakby nie pomógł w jakimś tam hipotetycznym zakresie, to zwykle ma się ze sobą inne urządzenia które pomogą Np telefon z mapami offline. Mi to nie przeszkadza, a telefon mam ze względów bezpieczeństwa przy sobie zawsze, a zwłaszcza jak jadę rowerem w teren. Co do opinii DCR'a to pytanie z kiedy ona jest, bo od wypuszczenia licznika do chwili obecnej było już sporo aktualizacji i może coś się zmieniło w materii reagowania na zjazd z trasy. 500 czy 800 metrów odchylenia wydaje się wartością kosmiczną, więc raczej już to poprawili, bo nie zauważyłem niedogodności w tym obszarze a na pewno nie takie żeby mi to życie utrudniało. Co do pokrętła to się zobaczy, mam dwa lata na sprawdzenie jakby co Cytuj
Przecietny Napisano 21 minut temu Napisano 21 minut temu Mi się ten coros podoba, może w przyszłości będe w niego celował zobaczy się. Zauważam,że macie dość spore wymagania co do takich nawigacjo-liczników. Sam uzywam dwóch gdzie jeden to monochromatyczne prowadzenie po kresce a drugi z umiarkowanie dokładną mapą kolorowy. W większości wolę tego po kresce, nie potrzebuje mapy za bardzo i ze śladu nie zjeżdżam bo czemu bym miał? Robie na nim długie jak i krótkie trasy a nawet objeżdżam nieznane mi trasy leśne mtb(objazdy tras maratonów) i prowadzi jak ma prowadzić, nie gubie się, oczywiscie rozumiem wasze argumenty i to,że ktoś czegoś potrzebuje jednak wyrażam zdziwienie potrzeby aż tak zaawansowanych urządzeń.😊 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi