KSikorski Napisano Czwartek o 10:46 Napisano Czwartek o 10:46 2 godziny temu, sznib napisał: Zaciski ładne, reszta imo brzydsza niż we wcześniejszych rocznikach. Zwłaszcza korba szpetna. A zębatka 9t to jakiś żart. W elektryku czy pod kopytem jakiegoś konia to nawet 500km nie wytrzyma. Ta opcja jest wariantem w zasadzie tylko do enduro by zwiększyć prześwit do gleby. Na okazyjne dokręcenia w czasie zjazdowego OES`u 9t będzie w porządku. Cytat Do nowych korb zapodajesz tarczę z modelu 9100 i masz linię łańcucha 52. @pecio Miałem na myśli zagadnienie czy dostosowali tylną część napędu pod LL 55mm, czy to też jest wciąż "na granicy", bo natywnie Mx100 nie było projektowane pod 55mm. Producenci rowerów to wymusili. Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 11:44 Napisano Czwartek o 11:44 @KSikorski zobaczymy. Niemcy wysłali już korby bo były od strzała. Będę miał z nową koronką na 55 (38 z) i starą 52 (38 z) z obecnego xtr'a. Na kit i resztę pewnie poczekam z miesiąc. Jak tylko wszystko dojdzie to będę oblatywał w różnych wariantach i wtedy się dopiero okaże co to warte. Ale znając Shimano i to co wzięli sobie do serca przy nowym xtr ( inny montaż korb , poprawione nitowanie nowej kasety) powinno być supcio. Jedyna niewiadoma to heble ... tutaj to strach się bać ( zawsze z nimi były wielkie problemy ) 1 Cytuj
Talrand Napisano Czwartek o 11:57 Napisano Czwartek o 11:57 Dla mnie to za tanie, będę musiał kombinować jak założyć do MTB nowy groupset Campagnolo xD Bardzo fajnie wygląda manetka, niezależna regulacja pozycji i kąta obydwu przycisków to najbardziej kuszący aspekt tej grupy, nie to żebym miał kasę na XTRa. Ciekawe ile tej technologii zostanie w Deorce/XT i ile grupy dla 'ludu' będą kosztować. Cytuj
marcesco Napisano Czwartek o 12:20 Napisano Czwartek o 12:20 @pecio na bike24 pokazuje, że grupa jest dostępna Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 12:27 Napisano Czwartek o 12:27 (edytowane) Teraz przyszło małe odprężenie i ból 😉........ kurna ile to będzie miało realnego zasięgu w moim "klimacie" . Shimano coś pisze chyba jak dobrze pamiętam 230 mil . Czas pomyśleć o zapasowej baterii. @marcesco cała grupa mnie nie interesuje ...... składam ją sobie wg własnych preferencji . Rano miałem maila od Centrum Rowerowe ..... " Nowy XTR już jest " ale patrzę na sklep a tam - la gufno Edytowane Czwartek o 12:42 przez pecio 1 Cytuj
Dokumosa Napisano Czwartek o 13:34 Napisano Czwartek o 13:34 Dotychczas w shimano to korba determinowała LŁ. Tu się coś zmieniło? Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 13:56 Napisano Czwartek o 13:56 W DM regulujesz to offsetem " patelni" Cytuj
Dokumosa Napisano Czwartek o 15:47 Napisano Czwartek o 15:47 Korba musi mieć "wbudowany" offset bo fc-m9100, m9125 czy m9130 korzystają z tych samych zębatek na pierwszej LŁ 52 na drugiej 55mm a na trzeciej 56.5mm. Cytuj
RabbitHood Napisano Czwartek o 16:40 Napisano Czwartek o 16:40 (edytowane) A mnie tam z całości to najbardziej podoba się to 9-45. Bo brakuje mi w MTB takiego napędu CX - a z drugiej strony, jak ktoś będzie chciał nadal miękkości to wsadzi jeszcze mniejszy blat. Będzie miał lżejszy napęd i wyżej linę łańcucha. Elektronika mnie nie jara, pierdzieloloolo o nowym super oleju to można między bajki włożyć, brak prawilnego sprzęgła może być problemem (bajki o jego nieprzydatności i wymątowywaniu to pominę wymownym milczeniem). Edytowane Czwartek o 16:41 przez RabbitHood Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 17:17 Napisano Czwartek o 17:17 (edytowane) @RabbitHood taki pierdzielololo super olej to już od wieków ma Formula i jest miazga w porównaniu do klasycznego oleum stosowanego przez Shimano . A sprzęgło w przerzutce .......... w nowym sramulcu nie ma i nikt nie płacze i nie rozpacza . Edytowane Czwartek o 17:46 przez pecio Cytuj
KSikorski Napisano Czwartek o 18:08 Napisano Czwartek o 18:08 4 godziny temu, pecio napisał: W DM regulujesz to offsetem " patelni" Nie w Shimano. Korby LL52mm i korby LL55mm mają tę samą tarczę. Różnicuje prawa część korby, ma dłuższą oś. Lewe ramię jest wspólne, ale w 55mm daje się pod nie podkładkę. Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 18:40 Napisano Czwartek o 18:40 Jak nie regulujesz , mam dwie Gabaruka z różnymi offsetami. Cytuj
FigoiFago Napisano Czwartek o 19:35 Napisano Czwartek o 19:35 Niestety przerzutka i manetka XTR nie dla mnie, za wysoka cena, za wysokie progi. Czekam na XT. Cytuj
Dokumosa Napisano Czwartek o 19:54 Napisano Czwartek o 19:54 Godzinę temu, pecio napisał: Jak nie regulujesz , mam dwie Gabaruka z różnymi offsetami. Ja tam butikowych świecidełek nie uznaję. Równie dobrze moźnaby chin̈czyka wsadzić tylko jak z czymś takim wygląda xtr Cytuj
KSikorski Napisano Czwartek o 20:01 Napisano Czwartek o 20:01 Mówimy o fabrycznych rozwiązaniach, a nie o przeróbkach. Z resztą to też o szerokość ramy się rozchodzi. Mam ramę gdzie FC-M8100 (LL52) z pomiarem mocy się po prostu nie mieści, lewe ramię jest za blisko widełek. Musi być użyta FC-M8120 (LL55). Cytuj
wr81 Napisano wczoraj o 07:38 Napisano wczoraj o 07:38 W dniu 5.06.2025 o 09:09, pecio napisał: Już od wczoraj brak dostępności .😁 Jak sprawdzałem to były, na ten moment faktycznie tylko to dotstępne. Na b-d dostępność i ceny fluktuują... no i opisy się czasem się zmieniają.. Robi się z tego kolejny sklep dla koneserów.. Cytuj
pecio Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Ja brałem sgs i i-speca . Obecnie w tej konfi wszędzie długie czekanie. A najlepsze ,że na B-D jak brałem to były dostępne od strzała. Potem dostałem maila , że jednak sobie poczekam . Korby kupiłem na R2B i już są w Polsce w doręczeniu. Heble skonfigurowałem też na R2B ale muszę poczekać . Kasetę kupiłem na BC wysyłka 2 do 5 dni. Kasetę wymienię jak obecna się rozsypie późnym latem.😁 (Tyle wytrzymuje obecny model)😪 U nas pojawił się też Xtr w Rowertour ale jak znam życie będzie długie czekanie. Cytuj
pecio Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Przed chwilą kupiłem na Rowertour dodatkową bakterię do zestawu co by było na dłuższe wyjazdy. Cytuj
Lextalionis Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Ciekawy jestem tego 'nowego' płynu w hamulcach. Twierdzą, że niby jest nowy i nie wolno używać innego ale... Widziałem poprzednie modele zalane olejem dla dzieci JOHNSON'S Baby, które po roku czasu działały tak samo jak na tradycyjnym Shimanowskim Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi