Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć 

Czy może Ktoś z Was Szanownego Grona jakoś wyszperał w sieci o tym kiedy ma pojawić się nowy Garmin Edge 550? Kilka dni temu swoją prezentacje miał sprzęt od Wahoo.

Chodzi mi tylko o jedną funkcję , czy jest szansa że będzie posiadał ekran dotykowy ...

dziękuje bardzo i serdecznie  pozdrawiam 

Napisano (edytowane)

550 nie będzie mieć dotyku. Takie coś tylko w 8xx oraz 10xx. W bazach  jest już nowa seria 550 i 850  zarejestrowana. Debiut jak nie będzie obsuwy maj- czerwiec.

Edytowane przez pecio
Napisano

Pazerność... Najpierw koncerny cięły koszty przez produkcję w krajach, w których nie ma parytetów w zarządach, praw pracowniczych a małe Grety nie mają czasu na pierdoły, bo ich małe rączki są potrzebne przy taśmie; przy czym niskie koszty wcale nie muszą oznaczać równie niskich cen dla konsumenta.

Teraz zaczyna się nowa epoka dojenia klienta... W sumie nie ma się czemu dziwić - od lat robią to producenci samochodów. Im więcej elektroniki w aucie, tym więcej opcji do odblokowania z komputera, za opłatą. Niech się zgadają z wariatami klimatycznymi a będą samochody na abonament - technicznie nic nie stoi na przeszkodzie już dziś. Do tego cyfrowy pieniądz, będący w zasadzie systemem punktów za zachowanie i ziści się Orwell z Huxleyem.

Wracając do tematu: Polar na razie płatne plany wprowadza czyli jest dwa okrążenia za konkurencją :D Przy czym miałby trudniej, bo ma tylko kilka zegarków w ofercie - co tu blokować?

Tylko głosowanie nogami czyli spadek przychodów może tych pazerniaków przekonać do zmiany decyzji.

Ja już nie kupuję Garmina*, kto ze mną? ;) 

-----------------------------------------------------------

ja stary polarowiec jestem :D 

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, spidelli napisał:

Ja już nie kupuję Garmina*, kto ze mną? ;) 

Wiesz, nie do końca się z Tobą zgadzam. Obecnego 830 użytkuje 4 sezon (jeżdże średnio 11 miesięcy w roku, często w trudnych warunkach). W chwili zakupu też nie był tani. Po czterech sezonach użytkowania stwierdzam że nie miałem ani jednej awarii, ani jednego "przycięcia" ani jednej konieczności wizyty w serwisie. Gdy roztrzaskałem mocowanie przy ostrej glebie, dystrybutor wymienił urządzenie na nowe. Bezbłędnie pracuje z pomiarem mocy i czujnikami a bateria praktycznie nie zmniejsza swojej pojemności. Raz na jakiś czas podpinam do kompa i robię aktualizację. To tyle.

Ja wiem że obecne ceny to abstrakcja, ale co zrobić, kiedy pomidory kosztują 28zł/kg... 😉 

Polar ? Wybacz, ale podziękuje. Wahoo ? Fajne, szkoda, że nie uwzględniają polskiego menu. Jest Hammerhead, ale nawet takowego na oczy nie widziałem.

Reasumując, jak dla mnie, 100% satysfakcji. Wolę wydać pieniądze i przez kilka lat cieszyć się bezawaryjnym urządzeniem i genialna obsługą gwarancyjna/pozagwarancyjną, niż eksperymentować. Takie moje zdanie.

Edytowane przez KNKS
  • +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

@KNKS Pan za poważnie wziął moją deklarację o niekupowaniu Garmina ;) 

Myślę, że konkurencja jest dobra, szkoda że Polar robi bokami, Wahoo odpuściło zegarki itp. bo im węższy rynek, tym większe pole do popisu dla monopolisty. Garmin zarabia kokosy, a jeszcze im mało... A szkoda, bo jak Polar zdechnie to pewnie nie będę miał wyboru.

Nie czas żałować pomidorów, kiedy planeta płonie :D 

Edytowane przez spidelli
Napisano

No ja mam to samo z Wahoo. W tym roku chciałem już przejść na coś innego i Garmin był jak najbardziej w topce, ale po przeanalizowaniu wszystkiego doszedłem do wniosku że bez sensu zmiana przy mojej weekendowej jeździe ( codziennej komunikacyjnej nie liczę ) a skoro urządzenie działa i ma się dobrze, to po co zmieniać? No chyba jedynie dla własnego widzimisie.

Na pewno kolejnym urządzeniem już nie będzie Wahoo, bo w zwykle w świecie będę chciał spróbować czegoś innego, a jak taki Garmin albo Hammerhead okaże się że to nie będzie moja bajka, to się opyli i tyle. Teraz na dniach będzie Geoid CC600 do mojego nowego mieszczucha i może okazać się że i taki komputerek dla mnie będzie w zupełności wystarczający :) 

A co do samego Garmina, to nie wiem czy nie za często wypuszczają te całe rodziny nowych urządzeń, nie wiem czy nie lepiej skupić się na obecnych by jak najbardziej je dopieszczając, ale pewnie się nie znam ;) 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Tytułem uzupełnienia - "sportowo" tkwię w ekosystemie Polara ale do nawigacji na rowerze, kilka razy w roku mam eTrex32 i darzę go tą trudną miłością, jakiej wymagają urządzenia Garmina 🤣

Jako ciekawostka - spędziliśmy dwa dość intensywne dni rowerowe w majówkę - pierwszego dnia brat polegał i poległ na Explore 2 - w sumie sam tego chciał polegając na trasach routowalnych zamiast na uprzednio przygotowanej kresce, drugiego dnia - rządził mój eTrex i kreska. 

Najzabawniejsze, że na łódce, która przewoziła nas z inną, przypadkowo zebraną, grupką osób przez jezioro Neusidler (w sumie 12 osób z rowerami) był drugi gość z eTreksem na kierownicy ;) 

Edytowane przez spidelli
przecinki
Napisano (edytowane)

etrex mówisz @spidelli - przypomina mi się rok 2006 🤣

No raczej nie zdecyduję się na nowe sprzęty Garmina z subskrypcją. Raczej zostanę przy tym co mam, w zupełności mi wystarcza.

Niestety taka moda - nawet Mapy.com (dawniej cz) chcą  już płatne subskrypcje (lub 1 kraj free). A szkoda. Na szczęście jest obejście.

Edytowane przez dfq
  • +1 pomógł 1