Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem zwolennikiem wymiany najniższym możliwym kosztem. Akurat widać, że jeździsz na największej zębatce, a ta jest wdzięczna i przeważnie daje radę czasami i 3 napędy przeżyć.

P.S. Rozwiewając potencjalne dywagacje, nie przyśpieszy ona zużycia łańcucha.

• +1 pomógł 1
  • 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 10.06.2025 o 12:28, Turysta05 napisał:

No to super👍.  Teraz @Rybz666 niczym się nie przejmuj, tylko ciśnij do przodu co najmniej 30k km 🚴🚴🚴

sram1 (1).jpg

To jest wzorcowe zużycie napędu, a jeszcze sezon polata 😉

No, ja tez tylko dolewam oleju. 

Napisano (edytowane)

Proszę o ocenę stanu kasety Shimano HG-CS400-9. Na każdym kolejnym zdjęciu kaseta jest obrócona o 90°.

IMG_20250725_121413595_HDR.jpg

IMG_20250725_121424554_HDR.jpg

IMG_20250725_121436142_HDR.jpg

IMG_20250725_121446162.jpg

Edytowane przez miki11
  • 3 tygodnie później...
Napisano

@smw44199 Rzeczywiście, choć nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów typu przeskakujący łańcuch czy dziwny hałas. Największe wątpliwości miałem do blatów korby, bo największa i średnia miały lekkie bicie na boki, ale udało mi się je naprostować kluczem na tyle, że obecnie bicie jest minimalne i nie przeszkadza w pracy napędu. Czyli dalej jeździć do zajechania obecnego łańcucha?

Jedyne co mnie skłania do wymiany blatów korby i kasety to śmiesznie niskie ceny sprzętu na aliexpress, ale w grę wchodziłoby raczej powtórzenie mojej konfiguracji tzn. 3x8, bo chcąc przejść na 1x9 albo 1x10 musiałbym wymienić też tylną manetkę i przerzutkę, więc to gra raczej nie warta świeczki, a finalny zakres przełożeń byłby wyraźnie mniejszy.

• 3 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Napisano

Kaseta (i lancuch) ma ponad 10000km w gorskich warunkach. Dwie najwieksze zebatki juz zaczynaj przepuszczac przy mocniejszym depnieciu :( 
Tu chyba nic sie nie da uratowac? Te najwjeksze chyba mozna kupic oddzielnie, ale pewnie sie niedogada ze starym lancuchem.zebatka.thumb.jpg.85a317dc36ffc52475ecdd0a53d88ccc.jpg

Napisano

Gorsko-wyzynnych :D. To nie tylko haratanie po gorach i singlach, ale tez dwa lata dojazdu do pracy. Statystycznie u mnie droga do pracy to na 10km jest ok 110-120m w gore.

Cytat

Napęd do wymiany.

Ta myslalem. 200 euro trzeba wydac :( 

Napisano
Cytat

ale ja bym kupił rower na dojazdy do pracy.

Niestety nie mam miejsca na garazowanie nastepnego roweru.

Cytat

co ile robisz serwis amortyzacji? 

Co to jest service? :P;) 

• Haha 1
Napisano

To jeszcze jedno pytanie. Kaseta i lancuch beda nowe. Pytanie czy zmieniac przod? Nie wyglada jakos strasznie, ale czy nie bedzie rozciagal/wycieral/psol nowego lancucha?
Teraz jest 32T. Mam tez nowa 28T. Kupilem ja z zamiarem wymiany, bo z 32T bylo czasami za ciezko pod gore. Jednak nigdy nie zmienilem, a 'noga' sie poprawila :) . Z drugiej strony, jak widac po kasecie wyzej jezdze na lzejszej czesci :P , wiec 28T by mnie jakos nie ograniczalo. 

32T.thumb.jpg.2a37825211e52d509ba2bb7a643b69bc.jpg

Napisano

Ale jeśli weźmiesz 28T to częściej będziesz jeździć na mniejszych koronkach. A mniejsze koronki szybciej się zużywają. Skoro noga lepsza to bym tak zostawił.

Napisano (edytowane)

Tylko ze te mniejsze sa stalowe, 51 i 45 sa aluminiowe . Po zmianie 32->28 przlozenie przesuneloby sie o jedna zebatke w dol. Jak pisalem, 28T mam i sie kurzy w piwnicy, wiec gra warta swieczki.

Aktualna kaseta wytrzymala trzy lata i okolo 10000km, wiec jak dla mnie jest to dobry wynik. Glownym powodem zmiany 32->28 jest nowa kaseta i nowy lancuh.

Edytowane przez JWO