marcin_ostrów Napisano Niedziela o 11:32 Napisano Niedziela o 11:32 Garminy to zegarki sportowe z funkcjami smart , reszta to smart z funkcjami sportowymi. Ani jedne ani drugie nie nadawają się jako nawigacja rowerowa No może na szosę z długimi przelotami, ale na pewno nie w terenie . Cytuj
gnomon Napisano Niedziela o 17:54 Napisano Niedziela o 17:54 Dlatego trzeba najpierw zrozumieć, jak działa dany sprzęt, jaki cel i filozofia za nim stoi, jaka technologia...a nie beczeć że nie da sie na nim grac jak na PC, ze nie da sie nawigowac jak w samochodzie, nie da sie to i tamto i netflix nie chodzi.... sa pewne główne cele np takiego garmina fr955/965 i to jest główny pkt gdzie ma być dobry. Reszta jest tylko dodatkiem. Ja szczerze nie kumam ludzi, którzy zakładaja że wszystko ma byc najlepsze we wszystkim, dochodzimy wtedy do absurdow. Bo np turbo szosa endurance nie pojedzie po leśnym ddr jak full mtb..a kosztowała tyle że przecież powinna wszystko. Cytuj
Kalamus Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu W dniu 24.01.2026 o 13:24, gnomon napisał: A przypomnij, ile sa w stanie zrobic Twoje zegarki bez internetu...te co to glosowo wszystko robia i telefon zostawiaja w domu. Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę, że ten zegarek w chwili jak straci dostep do sieci...to jest głupszy niz podstawowy zegarek na wskazówki bo nawet czasu nie utrzyma.... Więcej niż twój Garmin. Nadal mam choćby działającą nawigację, notatki głosowe, odtwarzanie muzyki, pomiary zdrowotne. Z twojego posta wynika, że twój zegarek na wskazówki potrafi więcej. Możesz podać markę ? W dniu 24.01.2026 o 13:24, gnomon napisał: Mylisz chłopie technologie i nie wiesz nawet o czym gadasz. Wyłacz mu ten eSim i wtedy porownaj go z garminem, zobaczymy jak bedzie dlugo sobie radził z nawigacja, rozpoznawaniem głosu itd.. Tak, bo od jedynych 20 lat zajmuję się administracją sieciami komputerowymi i serwerami. W ciemno ci powiem, że znam się na technologiach IT lepiej niż ty. Tak wyłączyłem eSIM, a nawet włączyłem tryb samolotowy. I nawigacja Somyac dalej działa i dalej liczy trasy 10x szybciej niż Garmin. Ale co Garminowskie średniowiecze może o tym wiedzieć, które zegarki konkurencji tylko na obrazkach widziało. W dniu 25.01.2026 o 09:11, pecio napisał: A do tego co @gnomon poruszył jeszcze dodam aspekt zasilania. Ile @Kalamus te twoje "hujamiej" wytrzymuje na jednym ładowamiu? A ile trzyma twój Garmin w porównaniu do Casio, które trzyma 10 lat na jednej bateryjce ? Ile wytrzyma Apple w stosunku do Nokii 3310 ? Nokia lepsza, prawda ? Ty tak na serio ? Porównujesz zegarek, który ma możliwości zbliżone do telefonu komórkowego (nawet mam banki, przelewy robię, tłumacze online wraz z rozpoznawaniem mowy, itp) do jakiegoś szmelca pseudo-sportowego. Jeśli chcesz robić porównania to niech będą uczciwe. Twój Garmin potrafi tyle co mój Huawei w trybie ultra-baterii, a tu już różnić nie ma, bo wytrzyma mi 21 dni. Poza tym Huawei ma też serię GT, która w bateriach niczym nie ustępuje Garminowi, niestety nie jest już taka smart i nie ma e-SIMa. To samo Amazfit, też masz zegarki pracujące od 14 do 30 dni, za ułamek ceny Garmina. A i tak potrafią więcej, bo mają choćby odpowiedzi na powiadomienia z rozpoznawaniem mowy, asystenta głosowego. Coś o czym garminowcy mogą tylko pomarzyć w swoich zegarkach za 5k. W dniu 25.01.2026 o 10:53, gnomon napisał: Zegarki takie jak te w/w sprytne, one sa sprytne tylko z internetem kolego...myslisz ze to rozpoznawanie glosu dzieje sie na tym zegarku? Ten zegarek jedyne co robi to pakuje nagrany glos i wysyla do chmury, zeby odebrac z niej rozpoznany text....i tak to dziala Tylko, że Garmin nie potrafi rozpoznawać mowy nawet mając łączność z Internetem, nawet będąc sparowany z Bluetooth, w ogóle nie potrafi. Coś z czym Huawei czy Amazfit, które miałem, nie miały najmniejszego problemu. I za te technologiczne zacofanie, Garmin karze sobie płacić 5x więcej W dniu 25.01.2026 o 18:54, gnomon napisał: Dlatego trzeba najpierw zrozumieć, jak działa dany sprzęt, jaki cel i filozofia za nim stoi, jaka technologia...a nie beczeć że nie da sie na nim grac jak na PC, ze nie da sie nawigowac jak w samochodzie Ale o czym ty w ogóle piszesz ? Rozmawiasz sam ze sobą czy jak ? Nikt nie oczekuje nawigacji jak w samochodzie, nikt o takie coś nigdy nie prosił. Gdzie ty słyszałeś takie oczekiwania ? Chodzi tylko i wyłącznie o czas liczenia/przeliczania tras, który w Garminie jest idiotycznie wręcz długi. I napisałem ci już, że Huawei Watch 4 Pro wytycza mi trasę jakieś 10x szybciej w programie Somyac. Tak - będąc w trybie samolotowym, tak - bez aktywnego eSIMa. Dlatego uważam, że Garmin to technologiczne drewno za ciężką kasę. W dniu 25.01.2026 o 18:54, gnomon napisał: sa pewne główne cele np takiego garmina fr955/965 i to jest główny pkt gdzie ma być dobry. Reszta jest tylko dodatkiem Tak, zegarek sportowy, który pod względem jakości czujników zbiera tęgie baty od Apple. Polecam filmiki The Quantified Scientist, gdzie masz porównania z aparaturą profesjonalną. Huawei też zjada na śniadanie Garmina, ustępując tylko Apple'owi i być może Google'owi od czasu jak kupił Fitbita. Cytuj
pecio Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu @Kalamus twój Huawei w normalnym trybie wytrzymuje około 4 dni . Mój Garmin w takim samym trybie 40 dni z hakiem . Twój w trybie hiper super piszesz ,że 21 dni. Mój z działającym GPS w trybie expedycyjnym 90 dni a nawet dłużej . Po za tym ja mam w pupie gadanie z zegarkiem. Jak pisałem nie do tego mi służy. A nawigacyjnie w bezpośrednim starciu to tego twojego po jednym dniu rozwali i to na cacy , bo kiedy twój zdechnie to Garmin się dopiero zacznie rozkręcać. Cytuj
Kalamus Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) Nie wiem co to znaczy wg ciebie "normalny tryb". W trybie ultrabaterii masz 21 dni i w tym trybie działa on podobnie do Garmina, oraz identycznie jak Huawei Watch GT 4. Masz wówczas lekki system, pomiary zdrowotne, powiadomienia, odbieranie połączeń (Bluetooth), rejestrowanie trasy, odtwarzanie muzyki. W trybie zwykłym, bez e-SIMa dobijesz do 10 dni max. Ale wówczas działa on na systemie Android ze wszystkim tego wadami i zaletami. W trybie mieszanym - czyli raz eSIM/raz Bluetooth tak do 5 dni. W trybie tylko eSIM to doba może półtorej. Tylko, że w trybie eSIM to już normalny smartphone (tylko że na ręce). A żaden smartphone również nie wytrzyma tygodnia na baterii, więc trudno żeby z zegarkiem było inaczej. Już ci pisałem, robisz porównania pod z góry ustaloną tezę. Porównujesz rzeczy o nieporównywalnej funkcjonalności. Równie dobrze mogę napisać, że każdy Garmin to szmelc bo Casio trzyma 10 lat, a Garmin tylko 40 dni. 40 dni vs 10 lat - co z czym porównywać ? Tylko, że to zupełnie inne światy i takie porównania są od czapy, tak samo jak twoje. Jeśli masz w pupie gadanie zegarkiem, to możesz kupić Amazfit T-Rex 3 albo T-Rex 3 Pro. I wtedy będziesz miał garminowski czas pracy na baterii za ułamek ceny Garmina. Ale będziesz miał też asystenta głosowego (opartego o ChatGPT) i możliwość głosowej odpowiedzi na powiadomienia z telefonu, czego w Garminie nie uświadczysz. Inna sprawa, że mając e-SIMa wcale nie chodzi akurat o gadanie. Chodzi o dostęp do banków (w tym BLIK, BLIK na telefon, wypłaty), rozpoznawanie mowy, szybsze ustalanie tras (i lepszej jakości tras), dwustronny tłumacz języków obcych na żywo, komunikatory (jakie chcesz), itp. Możesz np komuś wysłać wiadomość na WhatsApp dyktując ją i zamieniając na tekst. A jeśli ktoś używa Signala, to możesz użyć Signala czy czegokolwiek innego. W dodatku masz możliwość klonowania numerów, więc nie musisz tłumaczyć odbiorcy dlaczego dostaje wiadomość z nieznanego numeru. Odbiorca myśli, że używasz normalnego telefonu. I teraz porównaj to do badziewia jakim jest Fenix 8 Pro i jego pseudo-LTE które oferuje. PS. A tak BTW. Ile trzyma Fenix 8 Pro z LTE na baterii i jak sprawnie to tam działa ? Edytowane 12 godzin temu przez Kalamus Cytuj
Rybus85 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Gadać do zegarka 😂 Jak widzę takich typów na ulicy albo co gadają do telefonu trzymając przez twarzą i potem przykładają telefon do ucha to robią mi dzień 😁 Gadanie do zegarka jedynie gdzie u mnie miało sens to jak nie miałem Bluetooth w starym aucie. Cytuj
ernorator Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Rozmowa ślepego z głuchym.......jeden ma zegarek do czegoś inny do czegoś innego. Rower, siłownia, pływanie....tfu bieganie. Dostęp do garmin connect, długo trzymająca bateria, mapy+mapy offline. To mi jest potrzebne, wybieram zegarek, który robi to co potrzebuję. Do tego mam EDGE i HRM. Może kiedyś zmienię jeśli Coros ogarnie się i dopracuje wszystko ale są na dobrej drodze, chociaż z garmin connect ciężko będzie się rozstać. Zestaw Coros Dura, Vertix 2 i HRM wygląda coraz bardziej atrakcyjnie. Cytuj
Kalamus Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Rybus85 napisał: Gadać do zegarka 😂 Jak widzę takich typów na ulicy albo co gadają do telefonu trzymając przez twarzą i potem przykładają telefon do ucha to robią mi dzień 😁 Gadanie do zegarka jedynie gdzie u mnie miało sens to jak nie miałem Bluetooth w starym aucie. Rozmowa przez zegarek to głupota i masochizm, chyba, że w sytuacjach awaryjnych. Ale już sam e-SIM, rozpoznawanie mowy (zamiana jej na tekst), możliwość osłuchania wiadomości czy notatki głosowej, to genialne i bardzo praktyczne ficzery. e-SIM przydać się może nawet gdybyś miał zawał, albo dostał wylewu. Zegarki te mają bowiem funkcję wykrywania upadku i powiadomienia wskazanej osoby, wraz z twoimi danymi lokalizacyjnymi. Co daje mi natomiast zegarek bez e-SIMa w terenie ? Praktycznie nic. Z e-SIMem utrzymuje kontakt ze światem. Mogę wyszukać POI w mapach google, nawigować pod adres, wypłacić pieniądze BLIKiem (w Polsce BLIKiem zapłacisz nawet tam gdzie nie honorują kart), przetłumaczyć rozmowę z osobą mówiącą w obcym języku i wiele innych. Nawet znajdziesz numer taksówki, zamówisz ją i zapłacisz taksówkarzowi - samym tylko zegarkiem. Tak, to jest postęp techniki. Bez e-SIMa zegarek to dla mnie gadżet - fajny, ale mało przydany. Z e-SIMem ma to jakiś sens, gdy nie muszę za każdym razem taszczyć telefonu, wychodząc po bułki lub idąc na rower. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi