Skocz do zawartości

[Pedały] Pedały do "wszechstronnego" gravela

TenSebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, poszukuję "uniwersalnych" pedałów do gravela. 

Rower ma być stosowany bardziej rekreacyjne, ale nie tylko. W głowie mam wycieczki rowerowe (gdzie nie raz zejdę z roweru i pewnie będę spacerował), wyprawy mniejsze i większe, czasem luźne ale szybsze przejażdżki w zamyśle bez potrzeby i chęci schodzenia z roweru, ale też chodzą mi po głowie jakieś maratony gravelowe.

W myśl takich wymagań mocno zastanawiam się nad platformami z połączniem z SPD. Myślę, że nie raz wykorzystując rower na jakąś małą przejażdżkę mógłbym wskoczyć na niego w "byle jakich" butach i też dałoby się jechać, ale SPD zostawiło by ten "sportowy" charakter. :)
Co o tym sądzicie? I jakie pedały polecacie? 

Budżet to powiedzmy 250zł.

Napisano

Niezmiennie polecane są Shimano PD-EH500 ale są one dość małe. Ja też używam grawela w sposób uniwersalny, mieszany, popredni też był moim commuterem i mam pedały dwustronne - z jednej platforma a z drugiej spd i bardzo sobie to rozwiązanie chwalę. Ja używam takich z Ali:

image.png.f84ff8d25e25ca2c8aecbdf37bea25bf.png

Mają większe platformy niż te Shimano, bardzo łatwo sie je rozkręca żeby wyczyścić czy nasmarować

Napisano

Niestety te shimana znam i but się ślizga jak na g.. Nie mówiąc już jak popada. Korpus jest plasticzany,, a więc mocniejszy dzwon i leci. Poza tym to kowadła. Pedały które podlinkowałem to niebo, a ziemia pomijając już fakt, że tańsze o więcej jak połowę.

Napisano

Też rozważam zmianę na SPD ale mam te same dylematy co kolega wyżej.  Do tych podlinkowanych pedałów jakies konkretne buty pasują? Czy w przypadku SPD to nie ma znaczenia?

Napisano

Pasują każde buty, i to dosłownie bo na stronę z spd każde buty z blokami spd a na stronę "platformową" każde buty przeznaczone na platformy, każde buty trekkingowe, sportowe i nawet w sandałach możesz śmigać jak masz taką ochotę

Napisano

Kilka dni temu kupiłem zestaw: 

- buty Shimano mt502

-  Shimano eh500 

Szczerze to jakoś nie dostrzegam zachwytu przy spd.

Natomiast piny świetnie trzymają w tych pedalach na platformie. Dosłownie but klei się do pedala.

Jeżdżę dosyć graslawo, ze tak to ujmę. Bloki mam ustawione na ukos aby w ogole dało się jeździć.

Sądziłem, ze dostane 100 do levela zmieniając na hybrydę spd, nic mylnego niestety ...

Napisano

Trochę nie rozumiem co napisałeś, co znaczy: "Jeżdżę dosyć graslawo"? Dlaczego masz bloki ustawione na ukos? Przecież kolana dobie rozwalisz. W tych samych butach Shimano mt502 jeździsz i z spd i na platformie?

Napisano

Dokładnie tak. W tych samych butach. Jak ustawię bloki na równo to jest mega niewygodnie. Muszę je mieć lekko przekrzywione aby było w miarę komfortowo. 

Napisano
14 godzin temu, axolotl napisał:

Sądziłem, ze dostane 100 do levela zmieniając na hybrydę spd, nic mylnego niestety ...

Technika kręcenia korbą w pełnym obrocie na rytmie i mocy się kłania + odpowiednio ustawione siodło i odpowiednio ułożone pracujące też stopy, ale warunek jest jeden ,-  muszą być na wprost . W innym przypadku z kolan zostaje miazga .

Oczywiście i z platform się da, ale tutaj rytm musi być  wyższy, aby noga na odpowiednio wysokim obrocie kleiła.

Napisano
15 godzin temu, axolotl napisał:

Muszę je mieć lekko przekrzywione aby było w miarę komfortowo.

Idź lepiej do jakiegoś lepszego serwisu, niech Ci ustawią te bloki.

Masz wysokie oczekiwania od spd, a kupiłeś miękkie turystyczne buty...

Napisano

Zakupy przemyślane wybrałem. Buty mają być wygodne. Przed schinano miałem jeszcze Kellysy oraz adidasy Five ten. Zostały odesłane. 

Byłem ciekawy i moja ciekawość została zaspokojona. Specjalnie wybrałem hybrydowe rozwiązanie. Mogę z niego korzystać a nie muszę. 

Nie oddaje się. Potestuje jeszcze ustawienia ale nie sądzę, abym zmienił zdanie. Jedni są zachwyceni spd , inni podchodzą do tematu z dystansem. 
😉

Napisano
20 godzin temu, axolotl napisał:

Potestuje jeszcze ustawienia ale nie sądzę, abym zmienił zdanie. Jedni są zachwyceni spd , inni podchodzą do tematu z dystansem. 

Jeżeli jest dobrze i nic nie boli to bym nie zmieniał. Każdy ma swoja budowę i tego się nie przeskoczy. Ingerencja = kontuzje i to takie dożywotnie. Jeżeli chodzi o mój wpis, to po prostu wyjaśniłem na jakiej zasadzie się z pewnych rzeczy korzysta, aby to miało sens. Czy będziesz deptał w SPD, czy platformach na jedno wyjdzie i nie ma sensu pchania się w coś czego w ogóle do końca nie wykorzystasz. jedyny plus jaki tu będziesz miał to stabilizacja nogi, bo na dużym wyboju piny nie pojadą Ci po łydzie i nie nabijesz się kroczem na ramę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...