Skocz do zawartości

[napęd] 1x12 zmiana z 30 na 32 co z łańcuchem ?

seba8121

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, przymierzam się do zmiany blatu z 30 na 32. Kaseta 10-51, łańcuch obecnie 116 ogniw. Przy zmianie na 32 będzie potrzeba dołożenia ogniw ? Będę zamawiał nowy i nie wiem czy brać 116 (tańszy) czy 126 i skracać ? 

Napisano

Teoretycznie łańcuch powinien być dłuższy o jedno ogniwo, ale tak się nie da, bo ogniwa chodzą parami. Więc albo trzeba, albo nie. Jakbyś zmieniał z 30 na 34 to jasne - trzeba. Popatrz teraz jak się układa łańcuch jak go skrócisz o te pół cala. Możesz to (bez pedałowania) zrobić kawałkiem sznurka. 

Napisano

W moim przypadku dla korby 34 i 32 wychodziła ta sama długość łańcucha wg instrukcji shimano, ale to zależy jeszcze od długości tylnych widełek... Więc ja bym jednak wziął dłuższy 😄

Napisano

Pytanie jeszcze, czy full, czy sztywniak?

I czy obecna długość łańcucha była prawidłowa?

Uwaga - tu zaskoczenie:

Fabryczna długość łańcucha wcale nie musiała być odpowiednia! ;)

Napisano

Przeważnie przy zmianie tarczy o dwa zęby nie trzeba zmieniać długości łańcucha. Ostatnio zmieniałem akurat w drugą stronę, z 48 na 46T i po zmierzeniu wyszła taka sama długość łańcucha

• Mod Team
Napisano

Najważniejsze to wrzucić na 1 bieg i zobaczyć ile jeszcze jest zapasu a nie prawić poematy, bo nie wiemy co za rower, jaki rozmiar, nic nie wiemy, a ilość ogniw mówi mi dokładnie tyle co i nic.  

Napisano

40t to już taki gravel. Jeśli góral to ok te 32t, daje to fajne miękkie przełożenie 1.3. A 40t - 36t to gravelove ok 1.5/1.6. 

• Mod Team
Napisano

Jest to wielce prawdopodobne, bo 38T w wielu ramach już jest mocno na styk. Jak już mówiłem bez danych co to za sprzęt nie wiele można powiedzieć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...