Skocz do zawartości

[Hamulce szosowe] Mechaniczne vs Hydrauliczne

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, abdesign napisał:

No ale pytasz o tzw. mazowiecką codzienność - pomiędzy Wyszogrodem a Czerskiem to se można "patyk w szprych wkładać" ;) 

😀😀😀

dopiąłem się do pytań Chuchu, bo zaczynam, jeśli zdrowie pozwoli myśleć o grawelu w górach  dwoma sakwami…. Czas pokaże na czym się skończy,  może są jakieś prawe dźwignię bez biegów, muszę przeszukać ceny  i dostępność.

Napisano

@itr Niestety zupełnie nie ogarniam nowocześniejszych rozwiązań, w których występuje oddzielnie "szosowa" klamka i manetka czy też sama klamka dla ostrych kół czy innych singlów. 

Napisano

Ok dzięki ! Dowiem się i dam znać, może lewa od 1x  jest dostępna :  „unisex” czyli prawa i lewa na raz…. U mnie plan na konwersje bez biegów  z biegami z użyciem  bar endu. Szybka zmiana, ale zobaczymy … generalnie nie mówię hydraulice nie. 😀

Napisano
Godzinę temu, itr napisał:

😀😀😀

dopiąłem się do pytań Chuchu, bo zaczynam, jeśli zdrowie pozwoli myśleć o grawelu w górach  dwoma sakwami…. Czas pokaże na czym się skończy,  może są jakieś prawe dźwignię bez biegów, muszę przeszukać ceny  i dostępność.

Gdybym miał Gravela w górach z dwoma sakwami, to bym się nie zastanawiał...

Tyle że ja mam ususzoną dupę w Warszawie i okolicach :P

Napisano
Godzinę temu, abdesign napisał:

Niestety zupełnie nie ogarniam nowocześniejszych rozwiązań, w których występuje oddzielnie "szosowa" klamka i manetka czy też sama klamka dla ostrych kół czy innych singlów. 

Jest, ale w grupie metrea... ale w Polsce widziałem tylko kierownice dostosowane do tego rozwiązania i jeden rower na olx.

Napisano

Bez dotyku Sram  1x wygląda na symetryczny , choć może kierować, kabel pod owijkę tylko w jedną stronę, Może ktoś lubi zna i dotyka Sramy??

Napisano
23 godziny temu, ChuChu napisał:

MTB to inna jazda i inne koszt hamulców. Tam hamulce są na pierwszym miejscu. No ale co do szosy, to cały czas mam wątpliwości. Jeżdżę na Gravelu z TRP Spyre już dwa lata i w zasadzie nie ma tragedii. W szosie mam BR-RS305, ale jeszcze nie jeździłem.

Owszem, MTB są tańsze ;)

Jak ci się nie spieszy, to poczekaj do wiosny, czy lepszej pogody i po prostu wypróbuj to co masz. Stwierdzisz, że za słabe, to wymienisz, a jak będą pasować to zostawisz.
Z drugiej strony jeżeli chyba najlepsze mechaniki określasz mianem "nie ma tragedii" to chyba zbyt dobrze nie jest.

Odnośnie przymierzenia się, to pomacać można pewnie w dowolnym sklepie.
Jazda testowa, wypożyczenie pewnie też są możliwe.

Napisano

Te "najlepsze mechaniki", to chyba określenie na wyrost. Mam dziwne wrażenie, że TRP Spyre i pokrewne zostały bardzo mocno wypromowane marketingowo.

BB7 są uznawane za najlepsze hamulce mechaniczne, a mają jeden ruchomy tłoczek. TRP mają bardzo dużo wad, ale ludzie widzą tylko "dwa ruchome tłoczki".

Napisano

Przesiadając się z  PROMAX DSK-300R w Tribanie na hydrauliczne Ultegry w Foilu oczekiwałem jakiejś ogromnej zmiany bo przecież "mechaniki są kiepskie".

I byłem bardzo zdziwiony bo najwyraźniej bardziej mi pasuje system 1/0 niż modulacja :P Wręcz miałem wrażenie że ultegra hamuje słabiej.

Napisano

Ale jak to...jedne z gorszych mechaników vs jedne z lepszych hydro i takie spostrzeżenia??? Zaraz na Ciebie gromy polecą😀.

No chyba że zaraz uznasz , że nie widzisz różnicy między Tribanem a Foilem....

Ja jednak widzę różnicę między mechanikami trp, a hydro ultegrą o czym pisałem wyżej. 

Napisano
23 godziny temu, ChuChu napisał:

Te "najlepsze mechaniki", to chyba określenie na wyrost. Mam dziwne wrażenie, że TRP Spyre i pokrewne zostały bardzo mocno wypromowane marketingowo.

BB7 są uznawane za najlepsze hamulce mechaniczne, a mają jeden ruchomy tłoczek. TRP mają bardzo dużo wad, ale ludzie widzą tylko "dwa ruchome tłoczki".

Szosowe bb7 to czysty ból dupy. W kombinacji z szosowymi klamkomanetkami tarcza musi być IDEALNIE prosta. W innym przypadku masz krótszy skok dźwigni i stałe szuranie i podzwanianie lub ciszę i dźwignie o sflaczałej charakterystyce.  Sporo czasu temu trek miał w ofercie rower Portland w którym były bb7 , sprowadziliśmy ich kilkadziesiąt sztuk. Przygotowanie roweru trwało do półtorej godziny, normalnie 20-30 minut. Równolegle mieliśmy checkpointy z Hayesami i tam uzyskanie dobrze działających hamulców zajmowało przysłowiowe 5 minut. 

Napisano

Przy krzywych tarczach, hydraulika raczej lepsza nie będzie pod tym względem. 

Mam tarcze CL800 i wydają się niemalże idealnie proste. Szuranie zdradza lekkie bicie, ale jest ono właściwie nie do sprawdzenia gołym okiem.

Napisano

Może dla mechanika HURTOWO bb7 to kłopot, jednak dla mnie ( 5 zacisków 3 mtb,2 road) w tym pierwszy jeszcze ze starej zamkniętej serii - gdzieś w w 2006 roku, to hamulce o pewnym działaniu. Mocne. Gorsze od hydrauliki przez —konieczność zwiększania siły na długich krętych i technicznych zjazdach ( boli dłoń, i przez to gorsza praca obręczy barkowej bo cała siła w zacisk)  Druga wada to konieczność korekty w miarę zużywania się klocków ( szczególnie żywicznych). Trzecia to praca w piasku i deszczu. Wtedy nieruchomy, klocek nie oczyszcza się tak jak w hydraulice. Wtedy koszmar dzwonienia, to się dzieje w piaszczystych lasach Mazowsza !!!

Nie wiem jak nowoczesne tarcze, nitowane, ale moje stado tarcz na 6 śrub - zdarza się że odkształcę w bagażniku itp. Palcami odginam i nie ma żadnego  dzwonienia po chwili spokojnych korekt.

Mocowanie BB7 na podkładkach trialign, z jednej strony to pomysł dobry, ale coraz gorszej jakości są te podkładki i rzeczywiście po dokręcaniu rower za rowerem może szlak trafić bo ciągle coś się ustawia nie tak. 
Własny komplet da się jednak oswoić , cierpliwie, i jest co najmniej dobrze,  Chuchu może kiedyś zobaczy. :) 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Widzę że temat przygasł dlatego trochę go odgrzeję. Pod klamkomanetki Shimano R7000 podpiąłem TRP Spyke które są zaciskami MTB, z tego połączenia wyszła mechaniczna masakra, tak mocnych mechaników jeszcze nie miałem, rower z jeźdźcem o wadze około 85 kg. staje dęba. 

Napisano
6 godzin temu, leejoonidas napisał:

Pod klamkomanetki Shimano R7000 podpiąłem TRP Spyke które są zaciskami MTB, z tego połączenia wyszła mechaniczna masakra, tak mocnych mechaników jeszcze nie miałem, rower z jeźdźcem o wadze około 85 kg. staje dęba.

Wracają stare czasy mieszania klamek canti z hamulcami V.
Nie masz problemu z wyregulowaniem zacisku i odległości klocków od tarczy?
Jak wyszło z modulacją?

Napisano
Cytat

Jak wyszło z modulacją?

Modulacja jest przereklamowana ;) 

Za młodu jeżdżąc na Pelikanie miałem blokadę wchodzącą w szprychy i tym się hamowało ;)

Nie wiem jak szprychy to wytrzymywały ale żadnej nie urwałem. 

Zapięcie blokada koła Trelock RS 300

Napisano

Tarcze Hayes 160mm ta ze zdjęcia poniżej, żeby dobrze wyregulować zacisk i odległość klocków od tarcz musiałem wyprostować jedną tarcze, z drugą poszło gładko bo była prosta. Potem przejażdżka z kilkoma mocnymi hamowaniami z dużej prędkości aby to dobrze dotrzeć. Modulacja jest bardzo płynna i dobrze wyczuwalna, siła hamowania z górnego chwytu jak dla mnie jest szokująco duża. Po dwóch dniach testów mam wrażenie że klocki jeszcze się dotrą i ułożą, prawdopodobnie wzrost siły hamowania w miarę docierania się klocków podskoczy jeszcze o kilka procent.

IMG_20230223_113722.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...