Skocz do zawartości

[Stojak] serwisowy

2wheels4ever

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A ja sprawdzałem w swoim smoczycę czyli Rift Zone i trzeba się nakręcić, żeby zablokować rower w jakiejś niewymuszonej grawitacją pozycji. A i tak miałem wrażenie, że nie zaklinowałem na 100%.

Jednak masa roweru robi swoje.

Napisano

No dobra. Fotki z rowerem. Zdecydowanie potwierdzam, że rower wisi stabilnie. Można nim dowolnie kręcić i nadal jest stabilnie. Nic nie opada. Dociąganie śruby blokującej obrót jest wygodne, nie wymaga dużo siły. Model waży 13 kg. W przypadku nieco cięższej modelki (15 kg nie ma fotek) nic się nie zmieniło. Wygodnie i stabilnie. Pedały nie haczą o rurę i można kręcić do woli. Zdecydowanie dobry zakup. 

Szybka obserwacja:

• zmiana wysokości - trzeba zwrócić uwagę, bo rura dość łatwo się wysuwa w całości. Łatwo przeoczyć

Aha... Stojak przyda się szybciej niż planowałem. Popsułem klamkę hamulca :(

20230221_170531.jpg

20230221_170535.jpg

20230221_170639.jpg

Napisano

Stojaki o takim ułożeniu odnóży są stabilne właściwie z każdym rowerem. Oczywiście zrobić można wszystko. Tylko na feedbacku nie trzeba było wkładać dużej siły by całość straciła balans. 

Haczenie o rurę główną też nie wchodzi w rachubę bo jest ona pod kątem oddalająca się ku dołowi. 

Feedback ma pionową.  

Napisano

Dam mu szansę :) Jeśli nie da się na tym ruszcie serwisować łańcucha w miarę sensownie, to raczej wymienię na haki. Nie zawsze jest potrzeba wieszać rower, poza tym muszę auto wystawiać z garażu więc szukam czegoś do "szybkich" serwisów.

Napisano
12 minut temu, CoolBreezeOne napisał:

co @spidelli

@Eathan, to ta rura nie ma jakiejś blokady przed wyciągnięciem? Chociażby oznaczenia graficznego z max wyciągnięciem (jak w sztycach)?

Jest wybite oznaczenie, mało widoczne. Jak ciągniesz to łatwo wyjechać bardziej i wyjąć rurę. Pewnie kwestia wprawy żeby go opanować

Napisano
10 godzin temu, Eathan napisał:

No to przyjechała odrobina złomu.

Stojaki Park Tool bardzo intensywnie użytkowane w serwisach rowerowych wytrzymują po kilkanaście lat. Przy Twoim użytkowaniu wystarczy Ci pewnie na jakieś 1000 do 2000 lat :).

Napisano
W dniu 18.02.2023 o 10:22, CoolBreezeOne napisał:

@spidelli, imho, do wyżej wspomnianego celu najlepszy będzie klasyczny stojak serwisowy na tylny trójkąt, np: https://bitul.pl/pl/p/STOJAK-SERWISOWY-RS001/218

Mam i polecam, choć cena ostatnio skoczyła. Zdecydowanie wygrywa z popularnymi tanimi "czarnymi" stojakami. Swoje waży, ale nie za dużo, płynna regulacja haków, no i spawy trzymają.

Stać stoi ale wykonanie pozostawia trochę do życzenia.

Spawy są niechlujne.

Podstawa stojaka ma wspawany profil o zdecydowanie za dużym przekroju względem ramienia przez co ma spore luzy. Stojak ratuje tylko solidne skręcenie śrubą.

Na plus to sposób mocowania haków i możliwość ich regulacji

signal-2023-02-22-114442_002.jpeg

signal-2023-02-22-114446_002.jpeg

Napisano

Napisałem do Bitula czy tak ma być i czy tam nie powinno być jakiegoś ślizgu.

W odpowiedzi podziękowali za uwagę i napisali że wszystko jest prawidłowo, a walory użytkowe zachowane.

Ani ślizg ani żaden kołnierz ustalający profil nie jest potrzebny bo tylko zwiększył by koszty.

W tej chwili produkowane są już stojaki z nieco zmienionymi hakami więc jak będą aktualizować na stronce jego fotki to obfotografują lepiej też to łączenie.

No nie wiem w mojej opinii za 80 zł te spawy i pasowanie powinno być zrobione lepiej bo teraz wygląda to trochę jak garażowa samoróbka

Napisano
2 godziny temu, PawelW84 napisał:

Na plus to sposób mocowania haków i możliwość ich regulacji

A jaki to plus? Szlag by mnie trafił jakbym za każdym podwieszaniem innego roweru musiał kluczem regulować haki. 

Napisano

A taki że do danego roweru można je idealnie dopasować :) dlatego nie nazwał bym go stojakiem serwisowym a wystawowym.

Osobiście nie widzę na nim możliwości komfortowej pracy z rowerem poza czyszczeniem łańcucha.

Napisano

Ok. To lecim:

DSC_5520_polarr.thumb.jpg.7f5c2da52a013af22237d18de3340cef.jpg

DSC_5521_polarr.thumb.jpg.645d260016ddc6edc52526cfa9e278b4.jpg

Prezerwatywa dla bezpieczeństwa:

DSC_5522_polarr.thumb.jpg.0ed3418719fdc3b86bbd00d3334f23b1.jpg

DSC_5524_polarr.thumb.jpg.fbc026c2cbf7c0d2e0281e1d74c16488.jpg

DSC_5525_polarr.thumb.jpg.a4f2a6c704a3e198faba02e472d6df88.jpg

DSC_5526_polarr.thumb.jpg.d1db44377a5a725bf9f028fbbddf09dc.jpg

Lekki, składany, wyglada na stabilny z lekkim rowerem. Można kręcić korbą - da się wyregulować przerzutki czy oczyścić napęd.

Mam małą zagwozdkę, bo obskoczy 3 z moich 4 rowerów i żadnego z dwóch żony. Haki pod tym względem wygrywają.

Ale chyba i tak go zostawię 🤔

Napisano

Boję się że się wygnie 🤣

RZ jest brudny jak świnia, ale spróbuję zaraz 😁

DSC_5528_polarr.thumb.jpg.b9d0b931ccaed3ddafc309b270f61d43.jpg

DSC_5529_polarr.thumb.jpg.34ff33174fe089a6606c256e450d9196.jpg

Oczywiście trzeba rozwiązać problem tarcia trzpienia o wnętrze osi. Albo taka folia albo smar, tylko trzeba by go potem usunąć, żeby brudu nie zbierał...

Pomysły?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...