Skocz do zawartości

[łańcuch 12rz] KMC X12 / inne

TheJW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja bym dokupił jeszcze jeden, założył i jeździł z 500 km. Jak się przyjmie bez problemów to jeszcze jeden (jeżdżę) na 4 :D I tak rotowac tymi 3-ma, 4-ma do śmierci - tzn do momentu aż zaczną łańcuchy przeskakiwać na kasecie.  Jak zakładać nowy to od razu a nie na zużyta kasetę. Z tym, że kupiłbym KMC. 

Zgodnie ze sztuką zmieniać się powinno na ten najmniej wyrobiony - najkrótszy - jeżeli komuś się chce wieszać na gwoździu i sprawdzać który to najkrótszy.

Napisano
18 godzin temu, wkg napisał:

najkrótszy - jeżeli komuś się chce wieszać na gwoździu i sprawdzać który to najkrótszy.

A co to za problem? U mnie cały czas dwa wiszą na gwoździu, dokładam ten zdjęty, patrzę który najkrótszy i już. :)

• 4 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Mój napęd w tym roku ma przejechane 650 km. Obecny zestaw to kaseta NX Eagle (bębenek Shimano) i łańcuch NX Eagle. W planach mam zakup drugiego łańcucha do tego zestawu. Pytanie co wybrać bo jednoznacznej odpowiedzi nie ma.

Rozważam łańcuch GX Eagle (najtańsza wersja, ale też niepolecana), XX1 Eagle (drogi, ale ponoć rewelacyjny łańcuch), KMC X12 (mieszane opinie odnośnie trwałości).

Niestety dotychczasowa przygoda z łańcuchami Sram i KMC jest kiepska, bo łańcuchy które miałem obu producentów szybko padały. Oczywiście nie byly to napędy 12-rzędowe.

Doradźcie co wybrać i czy faktycznie warto zainwestować z XX1. W późniejszym czasie dokupię kolejny łańcuch, tak by mieć 3 i nimi rotować.

Napisano
Teraz, bogus92 napisał:

Doradźcie co wybrać i czy faktycznie warto zainwestować z XX1.

Jak poczekasz chwilę....to ci odpowiem, kumpel z roboty założył wersję petrol, ależ ona piękna. Czy wytrzyma tyle co dwa GX- wątpię.

• Mod Team
Napisano
8 godzin temu, woojj napisał:

Jak poczekasz chwilę....to ci odpowiem, kumpel z roboty założył wersję petrol, ależ ona piękna. Czy wytrzyma tyle co dwa GX- wątpię.

Czekam na relację z użytkowania.

4 godziny temu, siejak1 napisał:

Jak poszukasz dostaniesz 3 łańcuchy gx w cenie xx1. Mimo że są mniej trwałe to przejadą więcej km :) pytanie czy rotowanie nie jest dla Ciebie problemem.

Rotowanie to nie problem. Ceny znam i znaleźć 3xGX w cenie XX1 to nie problem. Nie tego dotyczyło pytanie. Jestem ciekaw jak szybko dany łańcuch się wyciąga i który z wymienionych wytrzyma najdłużej. Sądzę, że GX będzie najmniej trwały.

A jak wygląda porównanie KMC X12 ze Sramem XX1? Ma ktoś doświadczenie?

Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie. Czy powłoka z KMC ściera się, czy cały czas łańcuch pozostaje złoty?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...