Skocz do zawartości

[wymiana] Rockrider 9.1 2010 - pedały/gripy/zębatki/łańcuch/wentyl

MrAlexPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jak w temacie chcę przeprowadzić lekkie zmiany w rowerze.

1) zamiast fabrycznych SPD chcę teraz mieć jeszcze jakieś platformowe, do 100zł max, wszelkie oszczędności mile widziane. Zależy mi też żeby można było kupić je w kolorze czerwonym

2) z gripami dokładnie to samo co z pedałami, oryginalne po prostu się już starły, max 12cm długości, dobrze by było jakby były jakoś użytecznie wyprofilowane ;)

3) kwestia łańcucha jest otwarta, poprzedni sezon przejechałem w całości na jednym HG-53, rower w zeszłym roku przeszedł generalkę i jej skutkiem była właśnie min. wymiana łańcucha i linek. Dopiero teraz policzyłem i wychodzi na to że w serwisie skrócili mi go ze 114 do 110 ogniw (licząc spinkę). Sam zawsze co jakieś 150km szejkowałem go benzyną a potem traktowałem "suchym" smarem finish lina i wszystko działało idealnie. + oczywiście jakaś spinka, do tej pory był to sram  (przejechane na nim tylko 1500km w bardzo różnych warunkach)

4) W załączniku zdjęcia tylnych i przednich zębatek, proszę oceńcie jak bardzo są zużyte, może ich wymiana też będzie potrzebna ale do tej pory bardzo dobrze mi się na takim zestawie jeździło i wolałbym uniknąć na razie dodatkowych kosztów. A o sposobie jeżdżenia na dwa lub trzy łańcuchy dowiedziałem się dzisiaj ale nie jestem pewien czy u mnie się to sprawdzi (?)

5) Wentyl jakimś cudem skrzywił się po prostu zepsuł, więc jakaś "dobra" presta ;)

6) Jaki tani środek polecacie do czyszczenia łańcucha? po kilkukrotnym użyciu benzyny na HG-53 zaczął on lekko rdzewieć, a może to normalne (?)

Oczywiście te części "mógłbym" wybrać sam, ale tym razem chciałbym się zdać na wasze doświadczenie (: 

Zdjęcia: https://drive.google.com/folderview?id=0B2aA2t6tgH5vem56Yk91bmV0SGs&usp=sharing

Z góry dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...