ishi Napisano 9 Stycznia 2015 Napisano 9 Stycznia 2015 Każdy widzę mówi co innego Ja właśnie przywlokłem resztę klamotów i składam na tym co mam. Cytuj
razorjack Napisano 11 Stycznia 2015 Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Czy ktoś próbował pożenić zębatkę 16T z drogowego Dura Ace/Ultegra z górską kasetą 10s.? Zamówiłem SLXa CS-HG81 11-36 i szukam właśnie do niej zębatki 16T. w SLX mniejsze zębatki nie są razem? chyba trzeba nity rozciąć żeby móc wyjąć np. 17t ? Edytowane 11 Stycznia 2015 przez razorjack Cytuj
ishi Napisano 11 Stycznia 2015 Napisano 11 Stycznia 2015 w SLX mniejsze zębatki nie są razem? chyba trzeba nity rozciąć żeby móc wyjąć np. 17t ? Tak mniejsze są znitowane. Wczoraj rozparcelowałem kasetę i poskładałem na nowo już na kole. Niestety mimo iż drogowa 17T pasuje do bębenka MTB to zauważyłem, że ewidentnie właśnie na niej biegi się gorzej zmieniają (zwłaszcza w górę). Zamówiłem już odpowiedniejszą koronkę z kasety cs-m771-10. Mam nadzieje, że będzie OK Cytuj
razorjack Napisano 11 Stycznia 2015 Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) możesz zrobić zdjęcie kasety, tak żeby było widać wszystkie ząbki? (będzie widać tą 16tkę nie pasującą) co do koronki drogowej, to nie wiem czy ma to znaczenie. kumpel miał 16t mtb i źle mu działało, potem kupił już dedykowaną pod taki trick (od pogobikes.pl) i jest lepiej Edytowane 11 Stycznia 2015 przez razorjack Cytuj
ishi Napisano 11 Stycznia 2015 Napisano 11 Stycznia 2015 Zajrzyjcie sobie na mój blog (link w stopce). Na szybko wczoraj wieczorem skleciłem worklog z montażu. Cytuj
Jaroo Napisano 13 Stycznia 2015 Napisano 13 Stycznia 2015 Słuchajcie, można też kupić koronkę 16t do kasety XT. Ja taką kupiłem tutaj: http://sklep.mtb-xc.pl/product-pol-10711-Shimano-XT-Koronka-kasety-CSM771-16T.html Co do rozcinania i przerabiania kasety SLX trzeba mieć na względzie to, że będzie ona bardziej masakrowała aluminiowy bęben piasty (jeśli ktoś ma aluminiowy). Nawet nierozcięta nieźle się wrzyna a na rozciętej siła nacisku przestanie się rozkładać na kilka koronek. To jest powód dla którego zainwestowałem w kasetę XT. Z innej beczki informacyjnie - może się komuś przyda: Nie udało mi się w moim napędzie pomimo wielu starań dobrze wyregulować zmiany biegów (konfiguracja: koronka HCC 42T, zębatka HELL'o 32t, przerzutka XT shadow+ SGS, manetka XT, łańcuch campagnolo veloce). Do tego manetka chodziła przy tej konfiguracji tak ciężko, że po jednej przejażdżce kciuk mnie bolał parę tygodni. Korzystając z rady załogi HCC i po wymianie kiku maili z ONEUP Components zamówiłem wózek RADr. Dzisiaj go założyłem i wszystko chodzi wręcz idealnie! Lekko i płynnie tak jak powinno :-) Pozdrowienia dla wszystkich 1x10tkowców i powodzenia! :-) Cytuj
rambolbambol Napisano 13 Stycznia 2015 Autor Napisano 13 Stycznia 2015 Wrzuć proszę fotkę tej przerzutki z wózkiem ONEUP RADr. Ile cię wyniósł z przesyłką i jak długo czekałeś? Cytuj
Jaroo Napisano 14 Stycznia 2015 Napisano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Z przesyłką to kosztowało 218 zł. Wiem dużo ale to była i tak tańsza opcja niż zmieniać przerzutkę i manetkę na Srama. W moim przypadku długo czekałem na przesyłkę bo jedna zaginęła w akcji. Pewnie dla tego, że wysłana w okresie przedświątecznym. Na szczęście panowie z ONEUP wysłali mi drugą bez dodatkowych opłat i to przesyłką rejestrowaną. Ta doszła w niecały tydzień. Wysyłają z UK. Tutaj nakręcony na prędce filimik jak wygląda zmiana przełożeń. Zmieniałem jedną ręką bo z drugiej kręciłem telefonem :-) Normalnie jak się cały czas kręci to chodzi jeszcze lepiej: Edytowane 14 Stycznia 2015 przez Jaroo Cytuj
asol Napisano 14 Stycznia 2015 Napisano 14 Stycznia 2015 jak kogoś interesują zębatki HCC components to niech zerknie tu http://aukcje.wosp.org.pl/listing?sellerId=27801943 Cytuj
asol Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 powyżej poleciłem link zębatkami HCC,osobiscie używam Wolf components,napęd 1x10 a raczej używałem bo jadąc dziś do pracy zachciało mi się zrobić rundkę aże czasu było nie wiele,więdz dałem popedałach,a jak człowiek się spieszy to i diabeł się cieszy,i się ucieszył,rypnołem tak nie fortunnie że rower tak popadł w betonowy słupek leśny centralnie przednią zębatką aż sie wygieła i nadpęgła ,1 traf na 1000,nie mogłem przeboleć takiego farta a tym bardziej nowej zębatki raptem 400km,a że weekend zapasem musiałem zamówić coś na pręce,myślałem nad tymi HCC,ale trzeba na nie czekać,więc zamówiłem Dartmoor Trail 34T,po teście weekendowym opiszę jak się sprawuje Cytuj
ishi Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 To kup od razu sobie jakiś mocny rock ring na korbę Cytuj
llancer Napisano 16 Stycznia 2015 Napisano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Ja mam dartmoora 36t i nie narzekam poki co Edytowane 16 Stycznia 2015 przez llancer Cytuj
asol Napisano 17 Stycznia 2015 Napisano 17 Stycznia 2015 zębatka dartmoora 34T dotarła,wykonanie ładne dokładne,wyglątem nie różni się od wcześniejszej Wolf Component,ciekawe jak z żywotnością ale wyjdzie w praniu, a więc zaczynamy montarz,i tu zaczął się problem,kominy iśruby okazały się za długie i musiałem przyszlifować bo tarcza miała głębsze fazki pod komin,trochę zabawy i tarcza siedzi na korbie,akładam łańcuch i zaczynam pierwszy test,wszystko chodzi lekko i cichutko,trasa 18km pokonana z zadowoleniem,łańcuch sie normalnie lepi to tarczy,zero różnicy według wcześniejszej,trasa dzisiejsza przebiegała po lesnych ścieszkach,jutro testów ciąg dalszy ale już w druniejszym terenie(zjazdy i podjazdy)mam nadzieję że się nie zawiodę. Ciąg dalszy nastąpi. Cytuj
llancer Napisano 18 Stycznia 2015 Napisano 18 Stycznia 2015 Potwierdzam,pędzenie w dół po korzeniach i łańcuch nie spada Cytuj
drezyna Napisano 18 Stycznia 2015 Napisano 18 Stycznia 2015 tak wygląda dartmoor 32t po ok 1000, musze jednak zaznaczyć że właściwie tylko asfalt i jazda mało siłowa, w międzyczasie zmieniłem korbę z m-522 na m-660, nie wiem kiedy powstało otarcie na ramie, podejrzewam że albo moje szpotawe kolana albo luz z powodu zajechanych łożysk( już wymienione), może poprzedniA korba pozwalała na takie wychylenie. Cytuj
asol Napisano 19 Stycznia 2015 Napisano 19 Stycznia 2015 Witam ponownie! tak jak obiecałem,dzis opisuję kolejny dzień testów zębatki dartmoor trail. Zębatke przetestowałem w różnych warónkach,błoto, piach,zjazdy ,podjazdy ,korzenie no i troche kamyków,przerzutke mam XT ze sprzęgłem,o którym całkowicie zapomniałem urzyć,napęd zachowywał sie naprawde wspaniale ,łańcuch niespadł ani razu,więdz mogę stwierdzić iż że niema sensu dopłacać do innych zębatek tak jak ja to zrobiłem po namowie kolegi gdzie wczesniejsza Wolfa kosztowała mnie250+wysyłka,a na tej zyskałem równe 100zł,a jazda okazała się taka sama,0 problemów,tak samo tyczy się to przerzutki gdzie sprzęgło jest zbyteczne,na pewno przydatne będzie jężeli koś jeżdzi po górskich ścieszkach ,gdzie naprawdewystępują niezłe korzenie i kamienie i tam może się sprawdzić,więdz według moich dożnań,dopłacanie do sprzęgła jest zbyteczne ,chyba że ktoś lubi mięć jakiś bajer,zaznaczę odrazu że linia prosta łąńcucha wypada między 4tą a 5ta koronką od dołu Pozdrawiam! Cytuj
xxxx Napisano 19 Stycznia 2015 Napisano 19 Stycznia 2015 W bike board z listopada piszą że absoluteblack produkuje zebatke 10z zintegrowaną z nakrętką kasety. Jes tam zamieszczone nawet zdiecie takiej. W polaczeniu z 42 dalo by sie zlozyc kasete 10-42 na 10 biegowa. Niestety w internecie nie moge znaleźdź żadnej wzmianki o takiej. Czy ktos cos takiego widzial? Cytuj
rzymo Napisano 19 Stycznia 2015 Napisano 19 Stycznia 2015 Słuchajcie, mam już Zee/FR, kaseta jest, zębatka od HCC też. Pytanie o manetkę - czym się różni Zee (SL-M640) od XT (SL-M780), oprócz dwukrotnej różnicy w cenie? (wskaźnik aktualnego przełożenia mnie nie interesuje, więc tego nie zaliczam do różnic) Cytuj
rambolbambol Napisano 19 Stycznia 2015 Autor Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Manetkami XT możesz wrzucać wyższe biegi (niższe koronki) o 2 na raz (Multi Release) ... i to tyle. Niektórzy mówią, że posiadanie osprzętu XT/XTR powiększa penisa. Ja niestety mam SLX SL-M660, czyli dokładnie to samo co SL-M640, tylko z ekranikiem i w innej obudowie. A mogłem za jedyne 2x więcej złotówek kupić manetkę XT i oszczędzić sobie syzyfowych wręcz trudów dwukrotnego kliknięcia w dzyndzel manetki podczas przyspieszania. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez rambolbambol Cytuj
asol Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 Master czemu piszesz o dwókrotnej cenie manetki sl-780 a sl-640?jak to tylko różnica 30zł,ja osobiście użytkuje xt,wszystkochodzi lekkoi cicho,a ten bajer z możliwośią przerzucania o dwie koronbki jest nawed bardzo przydatny Cytuj
andi333 Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 Mam pytanko czy zębatka hcc podejdzie do korby sram s1000 ? bcd104.I jeszcze jaki łańcuch będzie najlepszy ? Cytuj
rambolbambol Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Napisano 23 Stycznia 2015 Zębatka HCC podejdzie do każdej korby 104BCD, więc do SRAM1000 też. Osobiscie mam korbę SRAM S800 i wszystko śmiga jak należy. Jaki łańcuch ... CAMPAGNOLO VELOCE C10 .. alternatyw żadnych. Cytuj
andi333 Napisano 23 Stycznia 2015 Napisano 23 Stycznia 2015 To jeszcze pytanko o wielkość przedniej zębatki,obecnie mam 38/24 Mniejszej praktycznie nie używam waham się między 36 a 38 ale czy nie będzie za duża ? Cytuj
rzymo Napisano 23 Stycznia 2015 Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Master czemu piszesz o dwókrotnej cenie manetki sl-780 a sl-640?jak to tylko różnica 30zł (...) To Zee takie drogie, czy XT takie tanie? Zee kupiłem za 75zł, XT nie widziałem taniej niż ~135zł. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez rzymo Cytuj
jacus1994 Napisano 29 Stycznia 2015 Napisano 29 Stycznia 2015 Testował ktoś napęd typu zębatka narrow wide 34/36, kaseta 11-42 i przerzutka Shimano xt bez sprzęgiełka?? Czy w Xc łańcuch nie będzie latał jak żyd po pustym sklepie i przerzutka nie roztrzaska się o ramę? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi