gulasz Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 Witajcie!! Jest to mój pierwszy post więc z góry przepraszam za błedy. Mam rower złożony na ramie AUTHOR A-GANG 16" i amortyzatorzemRock Shox Solo Air 140mm (Reszta osprzętu nie ważna). Chciałbym wymienić ramę na większą 20" lub 21". I nie wiem czy rama karbonowa bedzie pasowała chodzi mi o wytrzymałość główki. Wklejam kilka możliwych ram. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4416699129 http://olx.pl/oferta/rama-carbon-isaac-impact-CID767-ID5GAx7.html http://olx.pl/oferta/rama-carbon-isaac-impact-CID767-ID5GAx7.html Nie chodzi mi o rozmiary, wymiary ramy proszę tylko upewnijcie mnie że rama wytrzyma spokojną jazdę z wyżej wymieniomym amortyzatorem po ścieżkach rowerowych.
Mod Team sznib Napisano 18 Lipca 2014 Mod Team Napisano 18 Lipca 2014 Primo, "Solo Air" to nazwa systemu sprężyny powietrznej, nie modelu amortyzatora Secondo, te ramy co podałeś przeznaczone są pod amortyzator 100mm, także przy 140mm geometria będzie do kitu.
Sagitt77 Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 ... i też wystąpią większe obciążenia materiału na główce ramy...
Mod Team sznib Napisano 18 Lipca 2014 Mod Team Napisano 18 Lipca 2014 Dartmoor Hornet 18'. Albo zmienić amora, bo rower AM na ścieżki rowerowe to bez sensu.
gulasz Napisano 18 Lipca 2014 Autor Napisano 18 Lipca 2014 Rama musi mieć przynajmniej 20 cali. Poza tym z amortyzatora jestem bardzo zadowolony i nie chcę sie go pozbywać. Chodzi mi tylko o to żeby ta rama była wystarczająco mocna dla niego.
Sagitt77 Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 Jeśli nie zależy Ci za wszelką cenę na karbonie i wadze to tu masz dwie odpowiednie, nowoczesne, mocne ramki: 1. http://velo.pl/czesci/ramy/dartmoor/primal 2. http://rowerowy.com/sklep/czesci/ramy/enduro-all-mountain/prod/ns-bikes-eccentric
Mod Team sznib Napisano 18 Lipca 2014 Mod Team Napisano 18 Lipca 2014 Z tych to tylko Eccentric, bo ma "L" kę na 19,5'. U Darta "L" to 18'. Ale, jak pisałem, taki rower na ścieżki rowerowe to nieporozumienie, do tych celów najlepszy był by trekking jakiś na oponkach 1,75.
Rulez Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 Jeździł na ramie 16" to na 18" da radę ... Primal mimo 18" jest długą ramą, więc może niech poda długość nogi, sprawdzimy czy 457mm podsiodłówki wystarczy ...
gulasz Napisano 18 Lipca 2014 Autor Napisano 18 Lipca 2014 Zależy mi na tym żeby rama miała rozmiar przynajmniej 20 no i nie kosztowała więcej jak 1300zł. Może być używka. A takam rama http://www.cyklotur.com/ramy-rowerowe/mtb-sztywne/26-cali/p,rama-traction-czarno-niebiesko-biala-2014-author,310947.html ?
beskid Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 @sznib już Ci wytłumaczył dlaczego do ramy HT nie można wkładać widła a tak dużym skoku. Ta Authora to taka właśnie rama.
Rulez Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 gulasz Zachowujesz się jak byś był upośledzony, z jakim amortyzatorem jeździ rower na tej ramie ? beskid Do ramy HT można wkładać amor o takim skoku, tyle, że do odpowiedniej ramy ...
gulasz Napisano 18 Lipca 2014 Autor Napisano 18 Lipca 2014 Nie rozumiem pytam się czy do tej ramy AUTHORA będzie pasował mój amor o skoku 140mm.
Bejker Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 jak chcesz to włóż i boxxera kto ci broni ? Każdy amortyzator który ma średnie i długość sterówki dobraną do ramy będzie pasował ale tak jak przedmówcy- nie powinno się wkładać amortyzator 140 mm do ramy do której przeznaczony jest amortyzator o skoku 100 mm.
gulasz Napisano 18 Lipca 2014 Autor Napisano 18 Lipca 2014 Pomijając wszystkie aspekty inne czy rama karbonowa wytrzyma normalną jazdę z tym amorkiem?
Sagitt77 Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 Gulasz, każda rama ma przypisany zakres skoku amortyzatora. Ta rama Authora może mieć amor o skoku 80-100 mm. Większy skok się nie sprawdzi. Jak chcesz zamontować swój obecny amor o skoku 140 mm to szukaj ramy do amora o takim skoku. Z racji budowy będzie to rama HT do All Mountain, a nie do XC.
gulasz Napisano 18 Lipca 2014 Autor Napisano 18 Lipca 2014 Pomógłbyś mi takową znalezc mój budżet to około 1100zł.
cr4zylucky Napisano 20 Lipca 2014 Napisano 20 Lipca 2014 Gulasz czy ty wogole rozumiesz co inni tu napisali... Twój amor jest do all mountain i nie próbuj go łączyć z ramą xc, w której przewidziany skok to 100mm..
tobo Napisano 20 Lipca 2014 Napisano 20 Lipca 2014 Możesz założyć do tej ramy dowolny amortyzator co do skoku - jedyne ograniczenia to geometria która się zmieni oraz zastosowanie roweru ze względu na ramę. Do "stonowanej" jazdy widelec ze skokiem przekracząjącym o 40 mm maksymalne ustalone przez producenta ugięcie nie obciąży ramy w sposób niebezpieczny. Może i nie czytasz całkowicie ze zrozumieniem tego co piszą udzielający się w temacie ale oni również nie czytają tego o czym piszesz co do użytkowania roweru. Widelec podany w temacie W ŻADEN sposób nie zaszkodzi ramie przy tym zastosowaniu. Jeśli chodzi o geometrię roweru to w ramie która przystosowana jest do widelca ze skokiem 100 mm ta geometria ulegnie zmianie. Zmniejszy się np zwrotność roweru. Jako że jednak chodzi o spokojną jazdę z wyżej wymieniomym amortyzatorem po ścieżkach rowerowych. to wg mnie nie będzie to miało żadnego znaczenia. Może dla kogoś będą to herezje ale piszę z wlasnego doświadczenia, miałem ramy przystosowane do skoku 100 mm (widelec z dwoma półkami, 130 mm) oraz drugą w której był widelec przekraczający założony przez producenta limit o 40-80 mm i było całkiem ok, a nie jeździłem po ścieżkach rowerowych.
gulasz Napisano 20 Lipca 2014 Autor Napisano 20 Lipca 2014 Dziękuję za tą odpowiedź wyjaśniłeś mi wszystko. Teraz tylko szukać takiej któramby spełniała te wymagania. No cóż z tym sobie już poradzę.
tobo Napisano 20 Lipca 2014 Napisano 20 Lipca 2014 Kupno karbonu ma sens tylko wtedy jeśli musisz mieć karbon albo chcesz mieć lżejszą niż przeciętna aluminiowa ramę. Do jazdy takiej jak piszesz nie ma to raczej żadnego rozsądnego uzasadnienia Spełnienie wymogów to zgodność z systemem hamulców, średnica sztycy, obejmy sztycy, obejmy przerzutki przedniej, typ sterów i długość rury sterowej widelca.
Rulez Napisano 20 Lipca 2014 Napisano 20 Lipca 2014 Zestawienie karbonowej ramy do XC z amortyzatorem 140 mm to będzie zaiste kuriozalny twór, nie wiem czemu ma to służyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.