Skocz do zawartości

[MTB na szosę] przesiadka z MTB na rower szosowy- czy warto?

Radoslav89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja mam pytanie dotyczące kupna pierwszego roweru szosowego. Czy ma sens kupno roweru z dobrym osprzętem ale za to aluminiową ramą? Czy później można po prostu kupić ramę karbonową i ja zamienić? Jak to siema w praktyce i czy ktoś z was to robił?

Napisano

Na to pytanie są dwie odpowiedzi: jeśli ma być to rower w wersji ostatecznej to osprzęt powinien być tak samo ważny jak rama. Jeśli rower ma służyć do rozbudowy to rama (i koła) jako szczególnie drogie elementy powinny być priorytetem.

Napisano

Czyli wspomniana przeze mnie wersja nie ma sensu? Lepiej kupić rama karbonową ze słabszym osprzętem. PYtanie czy używane rowery z ramami karbonowymi długo wytrzymają? Czy nie opłaca sie kupować używanej ramy jeśli ma służyć wiele lat?

Napisano

Modele budżetowe ram karbonowych nie powinny sprawiać problemów w długim okresie użytkowania. Jeśli to rower do potencjalnej rozbudowy - kup karbona. Na ramę masz przeważnie 5 lat lub nawet dożywotnią gwarancję, więc ta czy inna opcja - sporo czasu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...