Bartek3033 Napisano 10 Września 2013 Napisano 10 Września 2013 taki mały ot. Ej djwiocha, czy to ty jestes tym zjaranym kolesiem co na yt testuje makrokesha? Bo mi sie skojarzyło zdjęcieA odnośnie tematu, przypomniała mi się sytuacja z czerwca. Kolega miało ostre koło którym czasem śmigał do szkoły. I ktoś chciał się przejechać. Z racji iż to było jego pierwsze spotkanie z tematem, nie wiedział że pedała się tam kręcą zawsze. W efekcie się wypi----ł i mocno pocentrował tylnie koło. Oczywiście potem ani kasy ani nic. Tak więc lepiej, uważac komu się daje, zwłaszcza na przejażdzki, bo wtedy debile chcą się wyszaleć.
Bebol Napisano 10 Września 2013 Napisano 10 Września 2013 Jako , że na śląsku nie jeździmy na rowerach , tylko na kołach moja rozmowa , z pożyczalskim wygląda tak -Achim pożyczysz mi koła ? -Jasne , życza ci koła i wszystkiego najlepszego A co , ktoś chce żeby mu pożyczyć to życzę :-)
Dorszu Napisano 10 Września 2013 Napisano 10 Września 2013 Ja swój rower bardzo mocno eksploatuję - skoki, schody itp., choć to stary góral. Mógłbym pożyczyć go komuś, co do którego wiedziałbym, że nie będzie go używał "po mojemu". Nigdy w życiu facetowi. Normalnym dziewczynom nie miałbym obaw pożyczyć.
Rades Napisano 16 Września 2013 Napisano 16 Września 2013 Porównywanie roweru do dziewczyny jest jednak ryzykowne, rower to jednak rzecz o określonej wartości $$$$ i sentymentalnej ale tylko rzecz. Rower to pasja - trzeba zachować rozsądek. Sam nie lubię pożyczać komuś i od kogoś czegokolwiek z obawy o nie przewidziane okoliczności, czy też samoistne usterki (np aparat fotograficzny - wczoraj robiłem zdjęcia, dzisiaj przesłona obiektywu nie otwiera się do końca - gdybym komuś pożyczył zapewne poczuwałby się do odpowiedzialności a że sprzęt drogi... mogłaby wyjść niezręczna stacja) ale czasami pokusa okaże się silniejsza czy nagły wypadek się zdarzy gdzie odmówić byłoby chamstwem. .Nie pożyczanie dla zasady? Nigdy tego nie rozumiałem zwłaszcza jeśli chodziło o notatki:) Co innego jeśli mamy wątpliwości co do obchodzenia się ze swoją własnością. Jak dla mnie autor tematu musi po prostu uświadomić koledze, ze gdy on po.pożyczał od niego sprzęt to dbał o niego i zwracał w stanie nie gorszym niż przed. Bo wychodzi na to ze kolega autora tematu swoich rzeczy też nie szanuje. Mój rower jest jak moja kobieta nie daje nikomu na nim pojezdzic.
05cris05 Napisano 27 Września 2013 Napisano 27 Września 2013 Wole nie pożyczać...a już na pewno nie na dłużnej niż przejechanie się kilku metrów. Ot wolałbym uniknąć niepotrzebnego stresu, gdyby coś poszło nie tak
Rades Napisano 27 Września 2013 Napisano 27 Września 2013 Pożyczyć świadomemu rowerzyście po znajomości - szerokiej drogi, ale osobie która nie zdaje sobie sprawy z wartości sprzętu a i często nie myśli to już inna sprawa
vaude Napisano 28 Września 2013 Napisano 28 Września 2013 Rower pożyczyłbym tylko dwojgu może trzem znajomym (znają się w temacie) na czas dłuższy bliżej nieokreślony, w innym przypadku nie ma takiej możliwości, a nawet możliwości przejażdżki. Mam złe doświadczenia jeszcze z zamierzchłych czasów szkolnych gimnazjalnych kiedy to kolega z klasy potrafił popsuć pożyczony na chwile cyrkiel na lekcji matematyki, a że cyrkiel był nowy i nie tani uraz pozostał i powiedziałem sobie nigdy więcej
mklos1 Napisano 28 Września 2013 Napisano 28 Września 2013 Jest takie powiedzenie... "Dobry zwyczaj - nie pożyczaj". Działa to zarówno w jedną stronę jak i w drugą. W przypadku rzeczy mienia pojawia się problem poszanowania cudzej własności. Może najbliżsi przyjaciele jeszcze poczuwają się do odpowiedzialności, ale znajomi, koledzy... W tej kwestii jest już masakra. Nie moje - nie mój problem. Na swoje się chucha i dmucha a cudze.. Oczywiście inaczej traktuje się kogoś, kto przy chodzi po prośbie, bo ma "awarię", a inaczej pasożytów, którzy wychodzą z założenia - po co mieć swoje, skoro można pożyczyć...
mikolajpod Napisano 15 Października 2013 Napisano 15 Października 2013 Ja mam podzielone zdanie. Nie widzę problemu w pożyczeniu znajomym pompki do amortyzatora czy narzędzi, ale roweru nie pożyczyłbym nigdy Zwyczajnie bałbym się, że ktoś może go uszkodzić, a przecież nie jest to tania rzecz.
Sonix Napisano 17 Października 2013 Napisano 17 Października 2013 A ja nie mam problemów z pożyczaniem. Czy to jest narzędzie, rower, auto. Zasadę mam tylko jedną, zepsujesz odkupujesz. Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
FiFiAk Napisano 17 Października 2013 Napisano 17 Października 2013 Ja rower mogę pożyczyć ale tylko i wyłącznie najbliższej rodzinie. Tak jak napisał mikolajpod co innego jeśli chodzi o drobne akcesoria o niedużej wartości, jakieś klucze, pompkę. Nie mniej jednak jak czasem przyjdzie się dopraszać o swoje rzeczy to smutny temat
sapek67 Napisano 23 Października 2013 Napisano 23 Października 2013 Gdyby ktoś chciał pożyczyć odemnie rower poczuł bym się conajmniej tak samo jakbym usłyszał text w rodzaju ; pożycz mi żonę \dziewczynę ,że o szczoteczce do zębów nie wspomnie .
stefan2810 Napisano 23 Października 2013 Napisano 23 Października 2013 Roweru i kobiety się nie pożycza. Koniec kropka!
Boxx Napisano 23 Października 2013 Napisano 23 Października 2013 stara kolareczke nie ma problemu - tylko kolek nie pokrzywić, ale gianta nigdy rower dla mnie to jak auto. Ja nie lubię od kogoś pożyczać i nie lubię jak się ode mnie coś pożycza...
Bartek3033 Napisano 24 Października 2013 Napisano 24 Października 2013 poza tym niektore rzeczy psuja sie same bez powodu, i bylo by glupio jesli by stalo sie to wlasnie w czasie gdy coś pożyczyliśmy. Dla przykładu taka sytuacja, ostatnio robiłem jedna sztukę w szkole, na szkolnym sprzecie audio i poszedł mi monitor odsłuchowy. mimo że nie był zakatowany ani nic. Na drugi dzien znajomy pożyczał cały sprzęt bo była taka potrzeba i uzyskał pozwolenie dyrekcji. I równie dobrze mogło to się stać wtedy, a była by już dużo większa draka i znajomy by miał lipę, bo sprzet był w pożyczonych rękach, mimo że to nie była niczyja wina i zepsuł się sam. Tak więc z tym też trzeba uważać. Jeden zrozumie, a drugi może cię kosztami obciążyć
parmenides Napisano 24 Października 2013 Napisano 24 Października 2013 Mam tylko jedną prośbę: nie porównujcie kobiet do roweru. Kobiety nie są wasze. Rower jest wasz. Kobiety nie kupiliście. Rower pewnie kupiliście (choć mam wątpliwości, czy przy takim podejściu do ludzi po prostu go nie zaaliście). Nie traktujcie kobiet tak przedmiotowo, bo strasznie buraczano to brzmi. pozdr
szybkilopez Napisano 24 Października 2013 Napisano 24 Października 2013 Święte słowa przedmówcy... ale chyba dla większości jest to zrozumiałe i tylko takie nijakie powiedzenie krąży, które się powtarza machinalnie bez głębszej refleksji. A na pożyczanie czy niepożyczanie nie ma reguły, każdy sam musi wypracować swoje podejście do sprawy.
wojtus025 Napisano 24 Października 2013 Napisano 24 Października 2013 Pożyczanie jest niezbyt bezpieczne. Kiedyś mój rower wrócił do mnie z zerwanym łańcuchem... Mam tylko jedną prośbę: nie porównujcie kobiet do roweru. Kobiety nie są wasze. Rower jest wasz. Kobiety nie kupiliście. Rower pewnie kupiliście (choć mam wątpliwości, czy przy takim podejściu do ludzi po prostu go nie ######liście). Nie traktujcie kobiet tak przedmiotowo, bo strasznie buraczano to brzmi. pozdr Parmenides to było tylko odniesienie do pospolitego powiedzenia Istnieje od dawna, nie wiem odkąd i raczej nie zniknie. Mam tylko jedną prośbę: Nie bierzcie wszystkiego dosłownie, bo to nie stawia w lepszej sytuacji.
parmenides Napisano 24 Października 2013 Napisano 24 Października 2013 Parmenides to było tylko odniesienie do pospolitego powiedzenia Istnieje od dawna, nie wiem odkąd i raczej nie zniknie. Mam tylko jedną prośbę: Nie bierzcie wszystkiego dosłownie, bo to nie stawia w lepszej sytuacji. Daleko mi od poprawności, ale powiedzenie typu: "[czegoś tam] i kobiety nie pożyczam" nie jest ani przysłowiem, ani żadną inną mądrością. Może nie uwierzysz, ale dosłownie.
wojtus025 Napisano 24 Października 2013 Napisano 24 Października 2013 Daleko mi od poprawności, ale powiedzenie typu: "[czegoś tam] i kobiety nie pożyczam" nie jest ani przysłowiem, ani żadną inną mądrością. Może nie uwierzysz, ale dosłownie. Tak, to nie przysłowie ani tym bardziej nie mądrość, tylko powiedzenie Ktoś raz powiedział i poszło w obieg Najważniejsze to odpowiednio odbierać takie słowa - a jeśli ktoś stosuje takie powiedzonka w celu obrazy kogoś, czyli w tym wypadku kobiety to najlepiej nie rozpamiętywać tego, bo po co
parmenides Napisano 24 Października 2013 Napisano 24 Października 2013 Ktoś raz powiedział i poszło w obieg Wojtuś, daj se spokój. Najlepiej nie powtarzać. W obieg to może iść flaszka, a nie powiedzenia. Np. jak raz powiem, że jesteś głupim chamem i pójdzie to w obieg, to chyba nie będziesz zadowolony? Nikt pewnie nie zapamięta, kto to powiedział, ale wszyscy będą mówić: "jesteś głupim chamem, jak Wojtus025". Kumasz bazę? over i przepraszam za offtop. A w temacie: pożyczam. Stosunek mam pozytywny. pozdr
gorek Napisano 24 Października 2013 Napisano 24 Października 2013 Jeśłi chwilowo nie używam sprzętu mogę pożyczyć. Tylko jeden warunek, pożyczający musi być "wypłacalny", bo generalnie do swoich sprzętów rowerowych nie mam stosunku emocjonalnego.
fari Napisano 31 Października 2013 Napisano 31 Października 2013 Moim zdaniem to już zależy od wartości pożyczanego przedmiotu i osobie, której miało by się to pożyczyć. Akcesoria takie jak pompka to bez przeszkód, ale jeśli chodzi o rower to wtedy zależy. Mój stary rower (aktualnie na sprzedaż) był w wielu rękach, zwiedził sporo miejsc, czasem go gdzieś zostawiłem lub komuś pożyczyłem i o nim zapominałem ale na ogół częściej jeździli nim znajomi niż ja z tego względu że wśród znajomych mój rower był najlepszy, no i był. Kumpel mi raz rozwalił przerzutke, inny po upadku narobił różnych skaz na kierownicy ale nigdy się tym nie przejmowałem Może dlatego że nie jest jakoś wartościowy. Kiedyś pamiętam jak na wakacje zamontowaliśmy u mnie z tyłu pegi (wspomnę że mój rower to kross hexagon v1 czyli ATB) i w dwójkę się przemieszczaliśmy. Była to wygodniejsza opcja zamiast wożenia kogoś na kierownicy, tym bardziej że taki transport był wygodniejszy na rowerze typu góral niż na bmx'ie na którym ciężej się wtedy pedałuje. Opcja była fajna, przydatna no i też wtedy dużo osób go pożyczało żeby gdzieś kogoś podrzucić lub odebrać.
michael26 Napisano 31 Października 2013 Napisano 31 Października 2013 dla mnie rower to coś więcej niż rzecz i w ostateczności mogę się dać przejechać (tylko paru najbliższym mi ogarniętym osobom) a i tak wtedy sie troche stresuje. Na dłużej czy poza zasięgiem mojego wzroku nie ma mowy
Falanis Napisano 31 Października 2013 Napisano 31 Października 2013 Kiedyś mój brat "pożyczył" mój rower bez mojej wiedzy, a gdy go odstawił okazało się, że przez kilkanaście kilometrów jechał na skrajnych przełożeniach, czyli coś w stylu 1:8, ponieważ "tak mu się jechało najwygodniej". Następnym razem, po wielu prośbach dałem mu jeszcze jedną szansę. Tamtego razu okazało się, że pojechał do dziewczyny zostawiając rower z osprzętem na deszczu przez całą noc. Uff... Tak więc zgadzam się z Wami koledzy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.