PenigroX Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca Koło DT SWISS P 1800 Spline 23 DB Witam zmagam się z problemem polegającym na słyszalnym strzelaniu prawdopodobnie ramy podczas nacisku na pedały Wszystko dzieje się gdy zacisk jest dokręcony natomiast jeżeli go poluzuje tak że czuć luz na kole to wszystko ucicha. PODCZAS ODKRĘCANIA ZACISKU RÓWNIEŻ SŁYCHAĆ STRZAŁY jakby wynikające z naprężenia więc problem leży na lini rama = tylne koło Nawet jeżeli jade bardzo wolno lecz po nierównościach to samo dociążenie ciała na tylne koło również powoduje ten dźwięk. Jeżeli dokręce zacisk i zaczne dociskać mocniej na pedały to słysze strzały więc im mocniej zacisk jest dokręcony oraz większa siła generowana jest na napęd i tylne koło tym mocniej wszystko zaczyna strzelać. jedyne co mi przychodzi do głowy to wymiana łożysk w bębenku ale jeżeli koło nie wykazuje żadnych oznak niesprawnych łożysk jest sens to robić? gdzieś mi się obiło o uszy że można zastosować jakąś podkładke, która by powodowała mniejsze naprężenie przy dokręcaniu zacisku Ktoś ma może jakaś większą wiedze na ten temat? To co zostało wyeliminowane 1. Łożyska piasty wymienione 2. brak luzu na osi 3. Rama nie jest pęknięta 4. Zacisk koła wyczyszczony i nasmarowany 5. Podczas kręcenia swobodnego kołem nie słychać żadnych dźwięków koło kręci się luźno 6. Wykluczam również sztyce, korbe, suport, pedały, szprychy itp Cytuj
eloo Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca zdemontuj hak tylnej przerzutki, wyczyść hak i miejsce mocowania w ramie, posmaruj gęstym smarem powierzchnie styku ramy z hakiem i skręć całość z odpowiednimi momentami Cytuj
cervandes Napisano 14 Czerwca Napisano 14 Czerwca Jak walczyłem z trzaskami tylnej piasty DT to w moim przypadku winne były endcapy a konkretnie ich dwuczęściowość. Sam endcap jest aluminiowy, ale ma taki cienki pierścień stalowy z ząbkami, zapewne dla lepszego oparcia się w hakach. I to ten pierścionek trzeszczał. Jeśli masz takie endcapy to możesz sprawdzić, również warto je generalnie zdjąć, wyczyścić i przed wsadzeniem ponownie posmarować miejsce łączenia osi z endcapami. Cytuj
PenigroX Napisano 14 Czerwca Autor Napisano 14 Czerwca Endcapy wyczyszczone a co do haka to sprawdze w wolnym czasie. Nawet nie wiedziałem że tam się daje smar a ostatnio jak go zakładałem robiłem to na sucho Cytuj
pecio Napisano 14 Czerwca Napisano 14 Czerwca (edytowane) @PenigroX Bo tam nie wali się smaru !!!! Mały rysuneczek przykładowy z instrukcji Srama. To dotyczy wszystkich typów haków. A jak maziasz karbon już smarami to rób to specyfikami obojętnymi dla tego kompozytu. Edytowane 14 Czerwca przez pecio Cytuj
PenigroX Napisano 14 Czerwca Autor Napisano 14 Czerwca (edytowane) To już nie wiem czy to rozbierać czy nie xd mógłbym tam nałożyć lekko zielonego do łożysk bo czytałem że ogólnie się daje aczkolwiek nie wiem czy to dotyczy karbonu. Rozbiore to wyczyszcze i może dam minimalnie wręcz smaru nie wiem Edytowane 14 Czerwca przez PenigroX Cytuj
pecio Napisano 14 Czerwca Napisano 14 Czerwca (edytowane) A czy przed wymianą łożysk w piaście też były owe "strzały" ? Zrób zdjęcia okolicy mocowania piasty. Podaj model ramy. Edytowane 14 Czerwca przez pecio Cytuj
PenigroX Napisano 14 Czerwca Autor Napisano 14 Czerwca (edytowane) Kupiłem rower używany więc tak od samego początku zmagałem się z tym. Po wymianie łożysk oraz sztywnej osi przez jakieś pół roku było w miare git jedynie przy bardzo mocnym pedałowaniu można było coś usłyszeć ale teraz na nowo powtórka. No nie sądzę żeby można było przez pół roku zajechać łożyska tym bardziej że same koło tego nie wykazuje. Podczas samego dokręcania zacisku oraz odkręcania słychać strzały więc to się dzieje gdzieś na styku rama zacisk koło. Tak realnie patrząc to rzeczywiście może to być syf między ramą a hakiem, ale jeżeli to nie będzie to to już nie mam pojęcia https://www.bikeradar.com/reviews/bikes/cyclocross-bikes/simplon-inissio-crosser-ultegra-review Edytowane 14 Czerwca przez PenigroX Cytuj
chester_jds Napisano 14 Czerwca Napisano 14 Czerwca 17 godzin temu, PenigroX napisał: Wykluczam również sztyce, korbe, suport, pedały, szprychy itp Ale samej ramy nie wykluczasz? Obejrzałeś dokładnie ramę w tym miejscu i bliskich okolicach? "Opukałeś" deikatnie na okoliczność niejednorodnych dźwięków? Cytuj
kaido2 Napisano 15 Czerwca Napisano 15 Czerwca 17 godzin temu, PenigroX napisał: ale jeżeli to nie będzie to to już nie mam pojęcia Suchy ratchet. 17 godzin temu, PenigroX napisał: Podczas samego dokręcania zacisku oraz odkręcania słychać strzały W wielu ramach to normalne. Cytuj
gnomon Napisano 15 Czerwca Napisano 15 Czerwca A co to jest za sztywna ośka ? taka jak na foto ? DT z rączką ? czy jakis wynalazek ala QR na osi po dokręceniu zamykany ? ? Mi kiedyś taka właśnie oś strzelała, marki Formula i nie mogłem się połapać przez długi okres o co chodzi. Cytuj
uzurpator Napisano 15 Czerwca Napisano 15 Czerwca Generalnie, trzaski mają skłonność do rezonowania po całym rowerze. Nie sugeruję się konkretnym elementem. Trzaski to prawie zawsze dwa elementy metalowe będące w mocnym docisku i zmuszone do przesunięcia się względem siebie. 1. Full czy sztywny rower? Jeżeli full, to warto sprawdzić łożyska zawieszenia, zwłaszcza przy suporcie. 2. Czy jest jakikolwiek rytm w powtarzaniu się trzasków? Np w tempo kręcenia kół, lub pedałowania? Cytuj
Nemrod82 Napisano 15 Czerwca Napisano 15 Czerwca Najlepiej załóż inne koło ( np pożycz na chwilę od kolegi). Będziesz wiedział czy to wina koła czy czegoś innego. Ja ostatnio dostałem do sprawdzenia trzeszczący rower. Wymieniany był w nim wcześniej suport, korba, kaseta i łańcuch. Mimo tego cały czas trzeszczał przy naduszeniu na pedały. Winnym okazały się szprychy tylnego koła... 1 Cytuj
PenigroX Napisano 16 Czerwca Autor Napisano 16 Czerwca (edytowane) No więc trafiony zatopiony i prawdopodobnie winowajcą okazał się hak. Jakoś wielce syfu tam nie było przynajmniej nie od strony samego napędu lecz od drugiej zewnętrznej strony aczkolwiek że to generowało aż taki zgrzyt przy praktycznie każdym mocniejszym pedałowaniu to się nie spodziewałem. Musze jeszcze pojeździć trochę mocniej w terenie i sprawdzić ale na 95% to było to. Smaru dałem wręcz odrobine od strony napędu na kawałek haka przylegający do ramy nie wiem czy coś to da ale może uda się to lato przejeździć w ciszy ^ ^ dzięki za pomoc Edytowane 16 Czerwca przez PenigroX Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi