Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej, poszukuję nowej kierownicy. Obecnie jeżdżę na 400 mm z flarą 16 (rower Cannondale Topstone AL2 grx 2x - rama XS). Odległość między wyrostkami barkowymi mam ok. 34 max 35 cm), mam też bardzo małe dłonie. Chciałabym zrobić to w miarę budżetowo, ale poza kierownicami szosowymi np. PRO PLT COMPACT w rozmiarze 360 mm  za bardzo nic nie mogę znaleźć. W obecnej kierownicy manetki ustawiłam maksymalnie do środka, ale niestety dalej jest za duża. W dolnym chwycie to już zupełnie. Czy są jeszcze jakieś inne opcje przy wąskich barkach? Jeżdzę sporo po lasach i drogach szutrowych i zastanawiam się, czy z taką mini flarą, jak np. w pro plt compact nie będzie zbyt niestabilnie? I może jednak są jeszcze jakieś opcje poniżej 1k? Z góry dzięki za pomoc :) 

https://bmsbike.com/product-pol-1245839-Kierownica-szosowa-Giant-Contact-SL.html

https://sprint-rowery.pl/kierownica-pro-plt-ergo-alloy

Edytowane przez dynayl
Napisano

Bikefiterzy mają węższe kiery, ale to nisza i tanio to raczej nie będzie.

Sam mam PRO PLT Ergo 360mm i jak bym nie przyłożył starej (380) to bym nie zauważył, że ma flare ;-) . A ma, 4 stopnie. Klamki się delikatnie schodzą do środka ale i tak troszkę im pomogłem. Ze stabilnością problemów nie mam (nawet na szutrach), ale na laczku 25mm to nie poszaleję. 

Jak masz małe dłonie to raczej unikaj tych aero/ego przetłoczeń, tak samo jak rękawiczek z nadmiarem gel-padów. 

Napisano

Ja mam 29cm na górze i 33cm na dole (c-c) więc z małą flarą, taką samą kierownicę mam w szosce. Są też szersze. Wspaniały sprzęt, nawet potaniały niedawno. 

Jak zawsze rozwiązaniem jest Aliexpress :D Pewnie można kupić podobne butikowego producenta chińskich rurek z Europy za 1k EUR.

https://pl.aliexpress.com/item/1005007351907143.html - dokładnie taka. 

Napisano

Wąskie kierownice zdobywają popularność, zarówno u dużych ( aero) jak  i drobnych. 
ale pytanie  czy to NA PEWNO dobry pomysł w danej ramie zawężenie chwytu i delikatne  kobiece barki  w terenie  bardzo ciężkim, technicznym, albo w razie silnych podmuchów wiatru z za tira, ściany lasu czy koincydencji jedna ręka na kierownicy jedna z bidonem i wyrwa.

Sam zaliczyłem kiedyś glebę z wąskiego chwytu, w porywach wiatru , podczas machnięcia jedną ręką gestu, wiatr zdmuchnął mnie z wysokiego asfaltu na pobocze.   
Dlatego lepiej  nie szaleć z ceną w ciemno :) 

W górach dziurach błotach  może coś pomóc np 1cm krótszy mostek  bez zwężania kierownicy. Wtedy równowaga chwyt i panowanie nad rowerem mogą też być ok.

Sam  czuję w rowerach różnicę między 44 a 38 czy 36 cm ,     Kiedy kierownice były z wachnięciem o 2 cm nie to zwracałem uwagi np 44-42z   Bardziej czułem kąt ustawienia klamek, albo rodzaj baranka , gięcia, ergo czy klasyczny. I podparcie dłoni, kąt nadgarstka w nadchwycie i dolnym chwycie

Napisano

Nie zauważyłem najmniejszej różnicy w stabilności na wiatrach. Szeroka kierownica niespecjalnie pomaga przy np. mijaniu TIRa na zjeździe w górach albo wyjeździe z lasu jak dmuchnie z boku, bujnie tak samo. Różnicę po przesiadce z 36cm na swoją oczywiście odczułem... no tak z 2h zwracałem na to uwagę. Później to już "moja kierownica". Zaletą jest to, że można dłuuuuugo i wygodnie jechać w pozycji aero na klamkach, łapy wystawia się bardziej do przodu niż na boki i jest to bardzo naturalne. Jak napisałem mam taką samą w szosie i gravelu (a mój gravel to rower z napędem MTB i oponami 2,25", asfaltu raczej nie widzi, jeżdżę na takim od dawna, zanim to było modne) i wad nie znalazłem, no może oprócz braku miejsca na montaż czegokolwiek i ciężkim przeciskaniu kabli ciasnymi łukami przy wewnętrznym prowadzeniu. Jak ktoś się boi - są szersze. 

Ot, wskazuję gdzie można dostać wąską kierę w normalnych pieniądzach :)

Napisano

Kiedy jesteś uważny, trzymasz kontrolę nic się nie dzieje, ale  praw fizyki nie da się oszukać, i raz na jakiś czas coś może się zadziać.  Szerokość daje balans, równowagę, siłę i więcej wybacza.  Skracanie kierownic do szerokości piórnika na miasto w ostrym  czy 46 cm w starym xc mam gdzieś w archiwach wspomnień,  dlatego napisałem do naszej pytającej się Pani, która gdyby miała Twoje doświadczenie - nie pytała by się o nic na forum... tak jak pisałem dużo zależy od jej ramy,  no i oczywiście koordynacji, zręczności,  a jedyne na co zwracam uwagę to nie pakowanie się w olbrzymie koszty zmian, dlatego każda dostępna opcja to dobry pomysł.  Bo warto samemu się przekonać. W stanach to lubią 🙃

Napisano
W dniu 10.06.2026 o 09:23, heavy_puchatek napisał:

Ja mam 29cm na górze i 33cm na dole (c-c) więc z małą flarą, taką samą kierownicę mam w szosce. Są też szersze. Wspaniały sprzęt, nawet potaniały niedawno. 

Jak zawsze rozwiązaniem jest Aliexpress :D Pewnie można kupić podobne butikowego producenta chińskich rurek z Europy za 1k EUR.

https://pl.aliexpress.com/item/1005007351907143.html - dokładnie taka. 

Ma trochę za duży spadek jak na współczesną kierownicę gravelową.

We wszystkich rowerach, które kupowałem, fabrycznie były montowane kierownice o szerokości 440mm. I tak jeździłem. Ostatnio składałem sobie gravela i dla eksperymentu założyłem 420mm - jest lepiej.