dynayl Napisano 8 Czerwca Napisano 8 Czerwca (edytowane) Hej, poszukuję nowej kierownicy. Obecnie jeżdżę na 400 mm z flarą 16 (rower Cannondale Topstone AL2 grx 2x - rama XS). Odległość między wyrostkami barkowymi mam ok. 34 max 35 cm), mam też bardzo małe dłonie. Chciałabym zrobić to w miarę budżetowo, ale poza kierownicami szosowymi np. PRO PLT COMPACT w rozmiarze 360 mm za bardzo nic nie mogę znaleźć. W obecnej kierownicy manetki ustawiłam maksymalnie do środka, ale niestety dalej jest za duża. W dolnym chwycie to już zupełnie. Czy są jeszcze jakieś inne opcje przy wąskich barkach? Jeżdzę sporo po lasach i drogach szutrowych i zastanawiam się, czy z taką mini flarą, jak np. w pro plt compact nie będzie zbyt niestabilnie? I może jednak są jeszcze jakieś opcje poniżej 1k? Z góry dzięki za pomoc https://bmsbike.com/product-pol-1245839-Kierownica-szosowa-Giant-Contact-SL.html https://sprint-rowery.pl/kierownica-pro-plt-ergo-alloy Edytowane 8 Czerwca przez dynayl Cytuj
wildix Napisano 8 Czerwca Napisano 8 Czerwca Bikefiterzy mają węższe kiery, ale to nisza i tanio to raczej nie będzie. Sam mam PRO PLT Ergo 360mm i jak bym nie przyłożył starej (380) to bym nie zauważył, że ma flare ;-) . A ma, 4 stopnie. Klamki się delikatnie schodzą do środka ale i tak troszkę im pomogłem. Ze stabilnością problemów nie mam (nawet na szutrach), ale na laczku 25mm to nie poszaleję. Jak masz małe dłonie to raczej unikaj tych aero/ego przetłoczeń, tak samo jak rękawiczek z nadmiarem gel-padów. Cytuj
heavy_puchatek Napisano 10 Czerwca Napisano 10 Czerwca Ja mam 29cm na górze i 33cm na dole (c-c) więc z małą flarą, taką samą kierownicę mam w szosce. Są też szersze. Wspaniały sprzęt, nawet potaniały niedawno. Jak zawsze rozwiązaniem jest Aliexpress Pewnie można kupić podobne butikowego producenta chińskich rurek z Europy za 1k EUR. https://pl.aliexpress.com/item/1005007351907143.html - dokładnie taka. Cytuj
itr Napisano 10 Czerwca Napisano 10 Czerwca Wąskie kierownice zdobywają popularność, zarówno u dużych ( aero) jak i drobnych. ale pytanie czy to NA PEWNO dobry pomysł w danej ramie zawężenie chwytu i delikatne kobiece barki w terenie bardzo ciężkim, technicznym, albo w razie silnych podmuchów wiatru z za tira, ściany lasu czy koincydencji jedna ręka na kierownicy jedna z bidonem i wyrwa. Sam zaliczyłem kiedyś glebę z wąskiego chwytu, w porywach wiatru , podczas machnięcia jedną ręką gestu, wiatr zdmuchnął mnie z wysokiego asfaltu na pobocze. Dlatego lepiej nie szaleć z ceną w ciemno W górach dziurach błotach może coś pomóc np 1cm krótszy mostek bez zwężania kierownicy. Wtedy równowaga chwyt i panowanie nad rowerem mogą też być ok. Sam czuję w rowerach różnicę między 44 a 38 czy 36 cm , Kiedy kierownice były z wachnięciem o 2 cm nie to zwracałem uwagi np 44-42z Bardziej czułem kąt ustawienia klamek, albo rodzaj baranka , gięcia, ergo czy klasyczny. I podparcie dłoni, kąt nadgarstka w nadchwycie i dolnym chwycie Cytuj
heavy_puchatek Napisano 10 Czerwca Napisano 10 Czerwca Nie zauważyłem najmniejszej różnicy w stabilności na wiatrach. Szeroka kierownica niespecjalnie pomaga przy np. mijaniu TIRa na zjeździe w górach albo wyjeździe z lasu jak dmuchnie z boku, bujnie tak samo. Różnicę po przesiadce z 36cm na swoją oczywiście odczułem... no tak z 2h zwracałem na to uwagę. Później to już "moja kierownica". Zaletą jest to, że można dłuuuuugo i wygodnie jechać w pozycji aero na klamkach, łapy wystawia się bardziej do przodu niż na boki i jest to bardzo naturalne. Jak napisałem mam taką samą w szosie i gravelu (a mój gravel to rower z napędem MTB i oponami 2,25", asfaltu raczej nie widzi, jeżdżę na takim od dawna, zanim to było modne) i wad nie znalazłem, no może oprócz braku miejsca na montaż czegokolwiek i ciężkim przeciskaniu kabli ciasnymi łukami przy wewnętrznym prowadzeniu. Jak ktoś się boi - są szersze. Ot, wskazuję gdzie można dostać wąską kierę w normalnych pieniądzach Cytuj
itr Napisano 10 Czerwca Napisano 10 Czerwca Kiedy jesteś uważny, trzymasz kontrolę nic się nie dzieje, ale praw fizyki nie da się oszukać, i raz na jakiś czas coś może się zadziać. Szerokość daje balans, równowagę, siłę i więcej wybacza. Skracanie kierownic do szerokości piórnika na miasto w ostrym czy 46 cm w starym xc mam gdzieś w archiwach wspomnień, dlatego napisałem do naszej pytającej się Pani, która gdyby miała Twoje doświadczenie - nie pytała by się o nic na forum... tak jak pisałem dużo zależy od jej ramy, no i oczywiście koordynacji, zręczności, a jedyne na co zwracam uwagę to nie pakowanie się w olbrzymie koszty zmian, dlatego każda dostępna opcja to dobry pomysł. Bo warto samemu się przekonać. W stanach to lubią 🙃 Cytuj
Chociemir Napisano Czwartek o 07:56 Napisano Czwartek o 07:56 W dniu 10.06.2026 o 09:23, heavy_puchatek napisał: Ja mam 29cm na górze i 33cm na dole (c-c) więc z małą flarą, taką samą kierownicę mam w szosce. Są też szersze. Wspaniały sprzęt, nawet potaniały niedawno. Jak zawsze rozwiązaniem jest Aliexpress Pewnie można kupić podobne butikowego producenta chińskich rurek z Europy za 1k EUR. https://pl.aliexpress.com/item/1005007351907143.html - dokładnie taka. Ma trochę za duży spadek jak na współczesną kierownicę gravelową. We wszystkich rowerach, które kupowałem, fabrycznie były montowane kierownice o szerokości 440mm. I tak jeździłem. Ostatnio składałem sobie gravela i dla eksperymentu założyłem 420mm - jest lepiej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi