Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Część

Mam do was pytanie. W jednym miejscu tarcza ocierała o klocki więc wyprostowalem tarcze. Wszystko było idealnie. Rower stal nieruszany na strychu. Po jakiś 2 dniach gdy pogoda na zewnątrz się popsuła ( spadła temp i padało) poszedłem wyregulować sobie siodełko. Zakręciłem kołem sprawdzić czy wszystko ok iiiii...... ocieranie tarczy o klocki powróciło i jednym miejscu. Zostawiłem to bo już traciłem cierpliwość. Gdy pogoda na zewnątrz się poprawiła poszedłem wyregulować jeszcze raz tarcze iii...... Cisza, tarcza nie ociera o klocki. W ten weekend pogoda znów się popsuła więc poszedłem sprawdzić jak tam hamulce się zachowują i znowu tarcza w jednym miejscu ociera o klocki. Czy to jest normalne że zmiana temperatury powoduje że tarcza ociera o klocki? Czy można to jakoś usunąć żeby cały czas było ok?

• Mod Team
Napisano

Kiedyś niejaki Tuba mawiał : kup XT -ki, nie dzwonią na zakrętach :icon_wink: No nie jest to prawda, i czasem nawet one mogą zadzwonić. 

Przejedź się, i sprawdź podczas jazdy jak jest - czasem trzeba trochę pohamować i jest gitara. A nawet jak się sporadycznie odezwą, to nie ma się co za bardzo przejmować.

Według mnie, to większą kichą jest jeżdżenie szosą z piszczącym napędem... ;)

PS  jakie masz ośki ?

Napisano (edytowane)

Osie sztywne. Spróbuję twojej rady. Pojeżdże zobaczę jak będzie. Dziwne to dla mnie że raz tarcza ociera a raz nie. Przecież powinno zawsze być tak samo

Edytowane przez Paul13
Napisano

Ja mam zasadę że dopóki koło nie "zwalnia" na stojaku przy ocieraniu, to olewam temat. Jak słychać minimalne szuranie, to zostawiam, bo nie wpływa to na obrót koła nawet gdy już ledwo się kręci.

Poprostu ciężko mieć idealnie prostą tarczę, żeby nic nie ocierało. Odczułem to zwłaszcza w rowerze szosowym, gdzie odstęp między klockami jest mniejszy niż w MTB.

• Mod Team
Napisano

Próbowałeś metody "na blaszkę", albo "tekturkę" ? Chodzi o to, żeby w trakcie ustawiania zacisku wsadzić coś bardzo cienkiego między klocki, a tarczę, i dopiero wtedy dokręcać (oczywiście przy zaciśniętej klamce). 

Napisano (edytowane)

Tak zaciski ustawiane były na blaszke. Jest pogoda nic nie trze. Jak temp spada i leje to wtedy w jednym miejscu ociera

Edytowane przez Paul13
Napisano

A może masz klocki z tektury, które puchną od wilgoci - trochę żart, a trochę prawda. Wilgoć moim zdaniem może wpłynąć tylko na klocki. Natomiast temperatura - na pozostałe elementy układu. Co to za zestaw?

Napisano
14 godzin temu, Paul13 napisał:

Tylko.mnie to wk....bo ja muszę mieć wszystko idealnie

Mnie też strasznie denerwują wszelkie ocierania i inne dziwne odgłosy.

A może to nie jest uzależnione od pogody tylko od czasu. 

Hamulce SRAM Level?

Napisano (edytowane)

Też się w sobotę z tym męczyłem po demontażu widelca i nie ustawiłem do końca by nie ocierało w DB8. SRAM ma jakiś paskudnie mały odstęp tarczy od klocków. Niby przerwa po obu stronach jest, tarcza całkiem prosta na oko, nigdzie nie widać by tarcza dotykała klocków a jednak gdzieś minimalnie ociera. Wkurzające. Nawet jak wcześniej miałem ustawione tak że nie ocierało to po mocniejszym hamowaniu potrafiło wrócić a potem znów zniknąć. U kolegi na Code R to samo. Żadne blaszki, zaciskanie klamki przy poluzowanym zacisku nie działa, zostaje mozolne ustawianie zacisku po ułamki mm metoda prób i błędów.

Edytowane przez Jaco80
Napisano (edytowane)

tłoczki ci źle pracują, przycierają się. Raz się cofną , raz nie i klocki ocierają. Jest specjalny smar do tłoczków albo płynem hamulcowym jaki się używa w systemie.

Edytowane przez dfq
  • +1 pomógł 2
Napisano

Dokładnie, tłoczki wam nie wracają 
Miałem w domu chyba z 3 albo 4 komplety Sram Level T. W żadnym nie było problemu z ocieraniem tarczy. Nawet 200mm nie haczyła, pod warunkiem że była prosta.

Raz w roku czyszczę zaciski i ruszam tłoczki smarując je kilkoma kroplami płynu hamulcowego.

• +1 pomógł 2
Napisano
3 godziny temu, chudzinki napisał:

Mnie też strasznie denerwują wszelkie ocierania i inne dziwne odgłosy.

A może to nie jest uzależnione od pogody tylko od czasu. 

Hamulce SRAM Level?

Grupa sram force D2. A jaki jest smar do tloczkow żeby wszystko dobrze chodziło ?

Napisano

Nie sugeruj się przebiegiem. Zaciski mogły długo leżeć na magazynie.

Wyjmij klocki, wysuń tłoczki, wymyj odtłuszczaczem, wytrzyj ścierą.

Zakrop kilka kropli płynu hamulcowego, w zależności czy masz DOT czy minerał i poruszaj nimi tak żeby porządnie kilka razy się wysunęły ponad normalny zakres ruchu, wciśnij łyżką.

Uważaj tylko żeby ci nie wystrzeliły, bo będzie sprzątanie i odpowietrzanie.

• +1 pomógł 1