Paul13 Napisano Niedziela o 14:34 Napisano Niedziela o 14:34 Część Mam do was pytanie. W jednym miejscu tarcza ocierała o klocki więc wyprostowalem tarcze. Wszystko było idealnie. Rower stal nieruszany na strychu. Po jakiś 2 dniach gdy pogoda na zewnątrz się popsuła ( spadła temp i padało) poszedłem wyregulować sobie siodełko. Zakręciłem kołem sprawdzić czy wszystko ok iiiii...... ocieranie tarczy o klocki powróciło i jednym miejscu. Zostawiłem to bo już traciłem cierpliwość. Gdy pogoda na zewnątrz się poprawiła poszedłem wyregulować jeszcze raz tarcze iii...... Cisza, tarcza nie ociera o klocki. W ten weekend pogoda znów się popsuła więc poszedłem sprawdzić jak tam hamulce się zachowują i znowu tarcza w jednym miejscu ociera o klocki. Czy to jest normalne że zmiana temperatury powoduje że tarcza ociera o klocki? Czy można to jakoś usunąć żeby cały czas było ok? Cytuj
Chociemir Napisano Niedziela o 15:04 Napisano Niedziela o 15:04 Niektóre rowery nie lubią jeździć gdy pada i jest zimno i dlatego tak robią... Jedyna rada to kupić rower, któremu zła pogoda jest niestraszna.. 3 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Niedziela o 16:47 Mod Team Napisano Niedziela o 16:47 Kiedyś niejaki Tuba mawiał : kup XT -ki, nie dzwonią na zakrętach No nie jest to prawda, i czasem nawet one mogą zadzwonić. Przejedź się, i sprawdź podczas jazdy jak jest - czasem trzeba trochę pohamować i jest gitara. A nawet jak się sporadycznie odezwą, to nie ma się co za bardzo przejmować. Według mnie, to większą kichą jest jeżdżenie szosą z piszczącym napędem... PS jakie masz ośki ? Cytuj
Paul13 Napisano Niedziela o 16:58 Autor Napisano Niedziela o 16:58 (edytowane) Osie sztywne. Spróbuję twojej rady. Pojeżdże zobaczę jak będzie. Dziwne to dla mnie że raz tarcza ociera a raz nie. Przecież powinno zawsze być tak samo Edytowane Niedziela o 17:00 przez Paul13 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Niedziela o 16:59 Napisano Niedziela o 16:59 Ja mam zasadę że dopóki koło nie "zwalnia" na stojaku przy ocieraniu, to olewam temat. Jak słychać minimalne szuranie, to zostawiam, bo nie wpływa to na obrót koła nawet gdy już ledwo się kręci. Poprostu ciężko mieć idealnie prostą tarczę, żeby nic nie ocierało. Odczułem to zwłaszcza w rowerze szosowym, gdzie odstęp między klockami jest mniejszy niż w MTB. Cytuj
Paul13 Napisano Niedziela o 17:29 Autor Napisano Niedziela o 17:29 Tylko.mnie to wk....bo ja muszę mieć wszystko idealnie Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Niedziela o 17:56 Mod Team Napisano Niedziela o 17:56 Próbowałeś metody "na blaszkę", albo "tekturkę" ? Chodzi o to, żeby w trakcie ustawiania zacisku wsadzić coś bardzo cienkiego między klocki, a tarczę, i dopiero wtedy dokręcać (oczywiście przy zaciśniętej klamce). Cytuj
Paul13 Napisano Niedziela o 18:19 Autor Napisano Niedziela o 18:19 (edytowane) Tak zaciski ustawiane były na blaszke. Jest pogoda nic nie trze. Jak temp spada i leje to wtedy w jednym miejscu ociera Edytowane Niedziela o 18:26 przez Paul13 Cytuj
Wojcio Napisano Poniedziałek o 08:11 Napisano Poniedziałek o 08:11 A może masz klocki z tektury, które puchną od wilgoci - trochę żart, a trochę prawda. Wilgoć moim zdaniem może wpłynąć tylko na klocki. Natomiast temperatura - na pozostałe elementy układu. Co to za zestaw? Cytuj
chudzinki Napisano Poniedziałek o 08:22 Napisano Poniedziałek o 08:22 14 godzin temu, Paul13 napisał: Tylko.mnie to wk....bo ja muszę mieć wszystko idealnie Mnie też strasznie denerwują wszelkie ocierania i inne dziwne odgłosy. A może to nie jest uzależnione od pogody tylko od czasu. Hamulce SRAM Level? Cytuj
Jaco80 Napisano Poniedziałek o 08:51 Napisano Poniedziałek o 08:51 (edytowane) Też się w sobotę z tym męczyłem po demontażu widelca i nie ustawiłem do końca by nie ocierało w DB8. SRAM ma jakiś paskudnie mały odstęp tarczy od klocków. Niby przerwa po obu stronach jest, tarcza całkiem prosta na oko, nigdzie nie widać by tarcza dotykała klocków a jednak gdzieś minimalnie ociera. Wkurzające. Nawet jak wcześniej miałem ustawione tak że nie ocierało to po mocniejszym hamowaniu potrafiło wrócić a potem znów zniknąć. U kolegi na Code R to samo. Żadne blaszki, zaciskanie klamki przy poluzowanym zacisku nie działa, zostaje mozolne ustawianie zacisku po ułamki mm metoda prób i błędów. Edytowane Poniedziałek o 08:57 przez Jaco80 Cytuj
dfq Napisano Poniedziałek o 10:25 Napisano Poniedziałek o 10:25 (edytowane) tłoczki ci źle pracują, przycierają się. Raz się cofną , raz nie i klocki ocierają. Jest specjalny smar do tłoczków albo płynem hamulcowym jaki się używa w systemie. Edytowane Poniedziałek o 10:35 przez dfq 2 Cytuj
PawelW84 Napisano Poniedziałek o 11:51 Napisano Poniedziałek o 11:51 Dokładnie, tłoczki wam nie wracają Miałem w domu chyba z 3 albo 4 komplety Sram Level T. W żadnym nie było problemu z ocieraniem tarczy. Nawet 200mm nie haczyła, pod warunkiem że była prosta. Raz w roku czyszczę zaciski i ruszam tłoczki smarując je kilkoma kroplami płynu hamulcowego. 2 Cytuj
Paul13 Napisano Poniedziałek o 12:04 Autor Napisano Poniedziałek o 12:04 3 godziny temu, chudzinki napisał: Mnie też strasznie denerwują wszelkie ocierania i inne dziwne odgłosy. A może to nie jest uzależnione od pogody tylko od czasu. Hamulce SRAM Level? Grupa sram force D2. A jaki jest smar do tloczkow żeby wszystko dobrze chodziło ? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Poniedziałek o 12:36 Napisano Poniedziałek o 12:36 43 minuty temu, PawelW84 napisał: Nawet 200mm nie haczyła, pod warunkiem że była prosta. Mój post odnosił się do faktu że mało kiedy tarcza jest idealnie prosta, więc czasami ciężko jest ustawić tak żeby w ogóle nie ocierała. 1 Cytuj
Jaco80 Napisano Poniedziałek o 12:44 Napisano Poniedziałek o 12:44 Możliwe, pobawię się tym. Mają przejechane 2000 km i jeszcze nie były czyszczone. Cytuj
PawelW84 Napisano Poniedziałek o 12:53 Napisano Poniedziałek o 12:53 Nie sugeruj się przebiegiem. Zaciski mogły długo leżeć na magazynie. Wyjmij klocki, wysuń tłoczki, wymyj odtłuszczaczem, wytrzyj ścierą. Zakrop kilka kropli płynu hamulcowego, w zależności czy masz DOT czy minerał i poruszaj nimi tak żeby porządnie kilka razy się wysunęły ponad normalny zakres ruchu, wciśnij łyżką. Uważaj tylko żeby ci nie wystrzeliły, bo będzie sprzątanie i odpowietrzanie. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi